Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród przydomowy - Hosty 13:21, 08 sty 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Ale festiwal kolorów i gatunków, hiacynty powalają kolorowymi kwiatostanami, jak bym tam była, to pewnie padłabym z odurzenia zapachem

Witaj
Zapach kwiatów był obłędny, tylko że było bardzo zimno. Większą uwagę zwróciłem na zapach dopiero w ogrodzie Keukenhof.
Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz ... 13:18, 08 sty 2015

Do góry
z opóźnieniem ,ale wklejam zdjęcia z Arboretum w Wojsławicach - 2014r.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 12:59, 08 sty 2015

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

marzenko moge zapytac mimo że to pewnie oczywiste co to jest to okrywowe na pierszym planie?
Moja "przyziemna" :) pasja 12:57, 08 sty 2015

Do góry
Jagodaa napisał(a)

Jak nic nie wymyślę, to załatwone .

super
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 12:54, 08 sty 2015

Do góry
Czuję tę zmianę. Wieczorem długo zasnąć nie mogę, rano, długo śpię.
He, he he!

Miłego dnia.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:29, 08 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Posadź w takim razie trzmielinę żółtą na pniu - trzy szt, pod nią niższe trawki a na brzegu bardziej bordową żurawkę i będzie git jak to mówią.

U ciebie nie wygląda dobrze, bo akurat miskanty wypadły na tle tui a nie w dziurach

Chodzi o to że już byłoby lepiej a resztę trzeba dosadzać, żebyś miała rośliny na różne pory roku. Musiałabyś zrobić cały ogród zimozielony. Może różaneczniki zamiast traw, kwiaty mocno różowe, będą ładnie odcinały się od żółtej trzmieliny. a trawy w hortensjach?

Chyba zdecyduję się na te trzmieliny na pniu albo jakiś świerk na pniu i na jakieś niższe trawki. A mogłabyś mi podpowiedzieć jakieś niższe trawy, czy np. rozplenica japońska mogłaby być mam ją po drugiej stronie huśtawki.

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 11:57, 08 sty 2015

Do góry
Mariusz napisał(a)
Do wiosny jeszcze sporo, najlepiej niech przymrozi z poduchą śnieżną włącznie. Taka zima - raz na plusie raz na ostrym minusie - to nic dobrego, nie dość że rośliny dostają po tyłku, to jeszcze człowiek czuje się jak przejechany przez wał i ciągle przeziębienia, wszyscy na około smarkają.
wczoraj znalazłem wiosnę w namiocie z gunnerą, wypuściła zbyt szybko, pierwszy przyrost pójdzie na straty, co bez wątpienia odbije się a jej wielkości, a może i kawałek szlak trafi - chcę normalną, mroźną i śnieżną zimę!

moje gunnery jak zabite śpią mam ok 20cm śniegu. temp w namiotach było na polu -10 to w namiocie -2* a w ciepłe dni wietrzę namioty.
Reszta wszystko śpi magnolie śpią jak zabite z pąkami, rododendrony też narazie dobrze tylko oby do wiosny
________________________________________________________________________________________

I moje magnolie ale nie wszystkie tylko 3 odm. bo reszta nie fotografowana kwiaty się różnią barwą od tych co karteczkach są

1

2

3
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:46, 08 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mam gotowe rozwiązanie, za mało chodzisz po stronie głównej

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/407-modna-rabata-w-ognistych-barwach

Hi, Hi moja rodzina powiedziałaby, że za dużo. Od kiedy się zapisałam do ogrodowiska to siedzę przy portalu i zachowuję się jak uzależniona . Jak czytam jakiś artykuł np. o werbenie to od razu muszę posprawdzać wszystkie nieznane a wymienione rośliny w artykule. To zabiera dużo czasu. Wczoraj miałam otwarte ok. 50 zakładek, wszystkie z ogrodowiska. Wpisałam w wyszukiwarkę kolor pomarańczowy ale nie wyskoczył mi ten artykuł. A jest ich już dużo, wszak mam 5 letnie zaległości .
A to dla ciebie

I zabieram się za czytanie artykułu.
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 11:45, 08 sty 2015

Do góry
Agania napisał(a)
U mnie w we wtorek było już marcowe słońce, wczoraj w nocy -10, dzisiaj rankiem już +4, ale znowu śniegiem sypnęło i zapowiadają dalsze opady, ta pogoda, nie chce sie ustabilizować, ja niczego nie okrywałam, o jukki się nie martwię.

Piękna magnolia, ciekawa jestem czy wiosna będzie dla nich łaskawa i pąków nie wymrozi.

Jukkę tę pierwszą na zdjęciu mam, a tą trzecią chciałabym mieć....pamietasz jakie to odmiany?

Pokażesz te nie zimujące w gruncie?

chodzi ci o juke rośnie bez kłopotu

co do tych co zimuję je w pomieszczeniach to jeszcze młode okazy
Jukka filamentosa x elata

Jukka glauca Baileyi

i Yucca sapphire skies zobaczymy co zrobi ta dla testu zimuje w gruncie

no i coś z większych to i jakieś tam domówiki mam też co w lecie na polu są
Jukka Rostrata

Jukka alofolia purpurea
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:36, 08 sty 2015

Do góry
np wygląda to jakos?
przód do cienia
Ogród w budowie - nieustającej 11:34, 08 sty 2015

Do góry
Jak szukałam zdjęć, znalazłam takie, wszystkie są z mojego ogrodu.

Ogród w budowie - nieustającej 11:27, 08 sty 2015

Do góry
Agato - to nie są kalendarze, tylko plakaty i to duże.
Koleusy, kiedy nie są rachityczne, były wspaniałe latem, całe ciemnobordowe. Okazało się, że przez całe lato nie zrobiłam im zdjęcia z bliska.

W końcu września ciągle nienajgorzej.

Po prostu ogród... 11:14, 08 sty 2015

Do góry
Wprawdzie już po świętach, ale jeszcze może wypada fotki świątecznego oświetlenia zamieścić

Pozdrawiam zaglądających
Ogród w budowie - nieustającej 11:14, 08 sty 2015

Do góry
Jaśmin jeszcze nie kwitnie.
Lawendy mówisz? Zrobiłam zatem zdjęcia. Miło jest teraz dotykać ich liści, żeby poczuć lawendowy zapach.

To są mateczniki. Pierwsza ma grube, ząbkowane liście w kolorze zielono - szarym. Nie zakwita często, ani obficie. Rośnie w gruncie np. na południu Włoch. Mam ją od ponad 10 lat, a sadzonkę pozyskałam od koleżanki, która kupiła ją w ... Ikea. Ona już zapomniała, że ją miała.

Druga ciepłolubna lawenda, dużo delikatniejsza, ale bardzo szybko rośnie i dobrze się krzewi. Jesienią zakwitła długimi, bladoliliowymi, wąskimi kłosami.

Skoro jesteśmy przy krzewinkach, to jeszcze zimuję z powodzeniem kocankę włoską, niektórzy nazywają ją "curry". Była prezentem od Elfika.

Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 10:55, 08 sty 2015

Do góry
Na relingu w kuchni oprócz żeliwnych podstawek pod garnki wisi kilka takich cosiów, ramka żeliwna, docięłam sklejkę, serwetka i jest

Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 10:42, 08 sty 2015

Do góry
Kontynuuję temat decoupage Za pomocą medium do tkanin można zrobić obrazki na płótnie, oprawić i już, tu przykład najprostszych, z wykorzystaniem całego motywu z serwetki

Ogród w budowie - nieustającej 10:19, 08 sty 2015

Do góry
Zaczynam myśleć o nasionach, jak większość z Was. Mimo że mam je wszystkie w jednym dużym pudle (no, jeszcze w niedużej szufladce też), to zawsze mi się zdarza kupić coś niepotrzebnego. Albo nie wyrzucić starych ogórków, które już na pewno nie skiełkują. W tym roku wysieję też niespodzianki, czyli skądś zebrane "nie wiadomo co", bo się nie zapisało w swoim czasie.

Kupiłam kilka lat temu w GB dwa plakaty - jeden z odmianmi starych róż, drugi z odmianami jabłek. Dopiero we wrześniu chyba się znalazły na powrót i zostały oprawione w antyramy. Cieszą teraz oczy w szklarence, a że żywych kwiatków teraz brakuje, to pokażę obrazki:

Ogród w budowie - nieustającej 10:11, 08 sty 2015

Do góry
Zupełnie nie cieszą mnie już zaschnięte badyle w ogrodzie, więc nie robię zdjęć plenerowych. Pozostaje tylko to, co w domu.
Zaczyna kwitnienie begonia, za chwilę będzie dosłownie obsypana tymi białymi kwiatuszkami.

Zakwitły też włoskie nabytki, czyli eszewerie. Właściwie już po nich, ale na szczęście to duża donica i wiele jest rozetek niekwitnących.

Kumkwaty w pełnej dojrzałości.

Pisałam u Miry o hodowli oszczędnościowej donicowej. Udowadniam więc, że koleusy i plektrantusy czekają na lepsze czasy w słoikach. Pewnie że się wyciągają - zwłaszcza koleusy, ale wyciągnięte odcinamy i ukorzeniamy w kolejnym słoiku.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:06, 08 sty 2015

Do góry
Hustawka jest dosunięta do płotu, niedobrze Na płocie patyki, żadnego tła,. Odsuń ją od płotu, za huśtawką posadź trzy wysokie jednakowe drzewka (kolumnowe buki, kolumnowe graby, żółte tuje, ławka do przodu.

Po prawej stronie ławki malownicze drzewko na pniu o zwisającym pokroju. Róg rabaty nie może być aż tak cofnięty, pierś ogrodu do przodu

Kwiatowy ogródek Monteverde 09:57, 08 sty 2015

Do góry
viva napisał(a)
Aniu, pozdrawiam w Nowym Roku. Już mam komputer
U mnie duży mróz i nic śniegu ale myślę, że nic się nie stanie, bo to tylko jedna noc taka zimna.

Też tak myślę u mnie było więcej tych nocek mroźnych ale też jestem dobrej myśli, Wam również najlepszego w Nowym Roku buziole

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies