Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 14:29, 27 sty 2023

Do góry
DariaB napisał(a)

Tak, one są po lewo stojąc plecami do wejścia do domu.

Trochę tą pod murem donicę oczyściłam z betonu ale jeszcze jest go moim zdaniem za dużo. Jeszcze by go pasowało skuć. Teraz się tam na pewno nie da drzewa posadzić. I jeszcze jakieś pręty się tam znalazły, oczywiście splątane wrrr.

Daria wybrałaś finalnie co pójdzie w te dwie wolne przestrzenie? Jak przygotowałaś glebę w tych miejscach? Na ile cm wykopałaś co tam było? Mam podobne przestrzenie u siebie od południa.

Znalazłam takie inspiracje:
Pierwsza
Druga
Trzecia
Tylko one trochę niższe.

A ta wyższa czwarta
A może coś takiego dla Ciebie? piąta
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 13:25, 27 sty 2023

Do góry
DariaB napisał(a)

Ziemia raczej kwaśna, sypnęłam dolomitem, mączką i obornikiem. Praca wre.

Tata na szczęście pomaga bo to już ponad moje siły, a tej mi nie brakuje
Ścieżka na 1,2 m w takim razie, a drzewa już całe w pączkach. Magnolię tylko przesadzę bo rośnie bez sensu na środku.

Jaki dokładnie sprzęt wynajęłaś wtedy? Ile razy przejechane było po tym samym fragmencie? Głęboko to wymieszało? Czy przed przejeżdżaniem rozgrabiałaś te kupki? Potem wałowałaś pod trawę? Ile % spadku/ nachylenia od domu zrobiliście z tej ziemi?
Ogród kwiatowy 12:54, 27 sty 2023

Do góry
Lobelia Midnight Blue
Glina i zielsko 07:54, 27 sty 2023

Do góry
Na razie stoją na tarasie z przodu domu. Pójdą na platanową.

Dzięki ale doniczki to zwyklaki. Marzę o kwadratowych betonopodobnych ale muszą poczekać.
W ogródku Martki 21:20, 26 sty 2023

Do góry
Kordina, dziękuję, dziś też zatupałam na widok ciemierników Nowy takson w moim ogrodzie! "Zwyklaki" z Biedry i czuję, że już wpadłam po uszy

Zuzo, w szklarni będą półki czarne, ale nie będzie ich wiele. Jestem ciekawa, jak daleko mnie poniesie ze zmianami dookoła szklarenki

Haniu droga, zupa cebulowa??? O nie! Przy takim stężeniu cebuli obawiam się, że byłaby idealnym materiałem na zbrodnię doskonałą tego nie było w żadnym kryminale
Cytryna kwitnie bardzo obficie. Zapach białych kwiatków wypełnia cały wiatrołap i zniewala. Zakładanie butów trwa Foto z ostatniej chwili:

Magarciu, czytam, że Ciebie zmogły choróbska, trzymaj się cieplutko, bo poranna ogro-prasówka bez Ciebie to nie to samo... Czy Nafoszony wygrzewa Ci stopy? Ekscytacja Twoja zaczyna mi się udzielać

Agatorku, paprotka domowa, nazywa się Asplenium Parvati i ma żywozielone, mięsiste listki, takich mi było trzeba Mam bardzo mało kwiatów w domu, wciąż pustki i niespiesznie uzupełniam - w chwilach dotkliwego braku zajęć ogrodniczych

Przerwa na kawę... 21:10, 26 sty 2023

Do góry
W sumie jak na moje standardy wychodzi kawał rabaty 6 metrów długości na 2,4 metra głębokości.

Na razie jedyne czego jestem pewna to kształt. Patrząc z różnych stron będzie optymalny do komunikacji i do dalszej rozbudowy.

Bo kiedyś coś takiego mi chodziło po głowie.

Więc tak jakby byłby to pierwszy etap

Na razie utkwiłam z nasadzeniami. Oczywiście za dużo chcę. Bo ma być i trochę miejsca na koperek, pietruszkę, zioła ogółem i warzywa typu rzodkiewka, rukola, kalarepka, szpinak, jarmuż, może papryka, bakłażan, dynie białe ozdobne. Ale nie wiem jak to poukładać aby nie było pod linijkę i jednak jakieś kwitnące i zimozielone elementy wcisnąć. Nie planuję warzyw w ilości hurtowej ale tyle by nie trzeba było w sezonie po te drobiazgi chodzić. Nie będzie ani pomidorów ani ogórków ani marchewki. Za mały mam ogród. Chciałbym warzywa tylko sezonowe, takie które można jeszcze raz wysiać jak się skończą. bo na wiosnę byłyby tam tulipany. Wyszła bym z nimi z części rabat bo jest coraz trudniej sadzić. Myślałam o wkomponowaniu 3 kulek cisowych, które mam. Może o dodaniu lustra wodnego/drugiej misy kortenowej, kontynuacji nasadzenia hakonkami. Nie wiem czy rabatę połączyć z bokiem czy zostawić ścieżkę trawiastą taką na 1 koszenie. A może położyć płyty chodnikowe i obsadzić przerwy macierzanką. Na razie mam zaczątek lewej strony i tyle. Nie jestem do niego przywiązana. Nasadzenia muszą być niewysokie. Przerobię odrobinę rabaty pod płotem, aby robiły za zielone tło.

Odzwyczaiłam się od pisania na telefonie za literówki przepraszam. Wszelkie sugestie mile widziane. Trochę utkwiłam a nie zacznę kopać dopóki nie będę pewna nasadzeń
Przerwa na kawę... 20:32, 26 sty 2023

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Podczas śnieżnej i bezśnieżnej aury bardzo zgrabnie prezentują się nasadzenia na rabatach. Nie ma "artystycznego" nieładu, są miłe dla oka widoki. Uwielbiam tę rabatę z buczkiem. Wypiękniał bardzo.
A ta nowa rabata to gdzie ma być? Mężaty zgodził się na zabór trawnika?
a ja już tylko bałagan widzę ))
Buczek ładnie się zaaklimatyzował i bez bicia przyznaję, że stracił 2 chmurki. Za dużo ich było jak dla mnie.

Mężaty jest powoli oswajany z tematem. Rabata ma być kosztem trawnika oczywiście, blisko przejścia na tyły. Utnę lewą stronę trawnika. Mniej więcej od ławki aż po przejście
Rabata będzie w kształcie półksiężyca. Tu na tyłach.

Patrząc z innej perspektywy

Ogród ciągłych zmian. 20:30, 26 sty 2023

Do góry
A to lista roślin przeze mnie zauważonych w tłumie. Spisywane przez ok 1,5 roku. Część z nich udało mi się kupić, część przestała mi się podobać ale większość jeszcze w fazie chciejstwa

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:25, 26 sty 2023

Do góry
wiosną zakupiłam sadzoneczkę mimozy, latem pokazywałam Wam jak fajnie podrosła, na zimę wzięłam do mieszkania i rośnie nadal W między czasie przesadziłam do większej doniczki już dwa razy. Obserwuję bo znajomy też w tym roku nabył i posadziła w ogródku na zimę straciła wszystkie listki, opatulił włókniną i czekamy do wiosny czy odbije. Jak u Niego odbije ja swoją dam w grunt. Jeśli Jego nie odbije moja zostaje w donicy

a cudna jest, chciałabym takie drzewko w ogrodzie.

Ogródek z futrzakami i kamieniami 18:39, 26 sty 2023

Do góry
Agatorek napisał(a)
no no, w końcu jakieś fotki

ale za to jakie cudne widoki!!!

Przepiękne i przyszronione i okwiecone . Wyspa bardzo mi się podoba, jaką masz tam odmianę hortensji?

Są tam strong anabelle , uwielbiam i polecam

Aktualnie miskanta nie ma
Doświadczalnia bylinowo-różana 2 17:29, 26 sty 2023

Do góry
Piękne wspomnienia :⁠-⁠D

Na tych zdjęciach rozpoznaję tulbagię, o mojej zapomniałam i została w donicy przed domem. Nic to, jak przeżyje to znaczy że przy niewielkich mrozach daje radę. Znajdę dla niej wtedy miejsce na rabacie, gdzieś pod okapem dachu.
Anda napisał(a)
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:20, 26 sty 2023

Do góry
April napisał(a)
Haniu, to Rhapsody i Blue na zdjęciu powyżej? Jaka spaślaczka ukwiecona. Super. U mnie ma marne dwa patyki. Jednak róże potrzebują gliny do lepszego kwitnienia. Ja mogę na rzęsach stawać i im nie dogodzę.

Tak, to Rhapsody in Blue. Pierwsze kwitnienie ma obfite. Drugie trochę słabsze.
Tu w pełni rozkwitu. Bodziszki już po kwitnieniu.

Z różami bywa różnie. Niektóre są takie kapryśne, że nawet glina im nie dogodzi. Tak jest u mnie z edenkami. One chyba są wyjątkowo ciepłolubne, a mnie się nie chce robić kopczyków.
Doświadczalnia bylinowo-różana 2 13:37, 26 sty 2023

Do góry

Koniec wspomnien
Doświadczalnia bylinowo-różana 2 13:35, 26 sty 2023

Do góry
Doświadczalnia bylinowo-różana 2 13:34, 26 sty 2023

Do góry
Doświadczalnia bylinowo-różana 2 13:32, 26 sty 2023

Do góry
Doświadczalnia bylinowo-różana 2 13:31, 26 sty 2023

Do góry
Doświadczalnia bylinowo-różana 2 13:29, 26 sty 2023

Do góry
Pogoda kiepska, mokra i zimna. Siedzę z przeziębieniem w domu i na polepszenie humoru przeglądam fotki z urlopu. Pokażę wam trochę flory z wyspy Rhodos

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 13:22, 26 sty 2023

Do góry
zawitka napisał(a)
No i wykupiłm wszystkie 4 szt po fajoskiej cenie 9,90 iiii nie wiem co z nimi zrobić ha ha .Siedzą okręcone w ciepłym miejscu w ogrodzie.

Sliczne są
To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:24, 26 sty 2023

Do góry
inka74 napisał(a)
Zasypało cię

Bardzo inspirujące pomysły na zmiany w nasadzeniach. I nowe planowane roślinki. Różami mnie zaskoczyłaś. Pierwszą mam ale w cieniu i nie radzi sobie zbyt dobrze. Drugiej nie znałam. Muszę poczytać szczególnie że będę zamawiać magazyn różany. Kusi by coś dołożyć do koszyka innego...

Zaciekawiły mnie bodziszki zimozielone - jakie to? Chyba , że coś na telefonie źle odczytałam

Mam takie bodziszki, które kwitną na biało w czerwcu. Dosyć krótko jak na bodziszki. Zielone liście zachowują przez cały sezon, stąd określenie ich mianem "zimozielonych".

Szukam jednak takich, które będą kwitły dłużej.

Sama siebie nieco zaskoczyłam ta chęcią powiększenia kolekcji róż. Założyłam sobie, że ogród ozdobny ma radzić sobie sam, bez podlewania. Jednocześnie odczuwam potrzebę zwiększenia ilości barwnych plam w miesiącach letnich. Byliny nie zawsze chcę współpracować z gliną, a róże czynią to chętnie. Stąd ten różany wybór. Na dalie się nie porywam. Za dużo z nimi zachodu.
Ciekawa jestem, czy ulegniesz różanym pokusom.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies