Ta waza wybitnie pasuje do petunii (czy surfinii?)
Też znalazła trociniarkę i pozwoliłam jej uciec...
Mimoza zadziwia, jak ładnie przetrwała zimę w pomieszczeniu
Na koniec epimedium. Dwa już po kwitnieniu, ale w zdobnych liściach, kępy pięknie im przyrastają. Kolejna para w kwiatach, ale te akurat cały czas malutkie.
Epimedium warleyense Epimedium żółte chyba Frohnleiten Epimedium Lilafee(chyba)
Epimedium Niveum
Ha, ja pierwszego wiosennego pielenia jeszcze nie skończyłam a w wypielonych częściach też już robi się zielono
Bardzo kolorowo to nie jest, dominuje jednak zieleń. Jeszcze kilka barwnych kropek z cienistej dla Ciebie
Na różowo nadal skalnica, idzie chyba na rekord Na drugim planie nie pamiętam co, ale ma delikatny urok i nienachalnie się sieje. W tle klonik palmowy - nadal żyję, chociaż nie dawałam mu żadnych szans. To prawdziwa niespodzianka. Kawałek dalej kalina cała w pąkach. Wydaje mi się jednak, że żadna z niej Kilimandżaro. Na zdjęciach internetowych kwiaty ma dużo większe. Czy to możliwe że jeszcze urosną?
Piękny klon jakie ładne ulistwienie ratuj.
Nie słuchaj Justyny.
Przytnij suchcielce pod ukosem. i jak masz farbę emulsyjna lub maść ogrodnicza to ranę zamaluj. Włóż w żwirek patyk z bambusa i przywiaz sznurkiem powoli dolna gałązkę. Co tydzień dwa skracaj sznurek między patyczkiem i galazka, aby ja ile się da wyprostować.
Trzeba jeszcze ten żwirek od pieńka odsłonić ok 15 cm. Mam nadzieję, że tam żadnej szmaty przy pieńku na ziemi nie masz. Korzeń musi oddychać.
Masz tam jeszcze jednego klona tego zielonego też odkryć pieniek.
To bardzo ładny niski akcent czerwony jak on się odbija w tym oknie.
Kamionki dają zawsze więcej ciepła i trzeba klonom stworzyć wilgotne powietrze. Przemysł czy może jakieś misy nie kupić i nie napełniać woda. Zresztą masz pomysły to wymysł coś ładnego.
Asiu bardzo ładne rabatki. Obfite w kwiecie.
Muszę mieć na uwadze czosnek niedźwiedzi czy on długo kwitnie?
Masz bardzo wysokie trawki. U mnie ledwo ledwo. U nas ziemne noce były i ta wegetacja opóźniona.
Basiu to prawdopodobnie Christopher Wren, ale nie mam pewności, sama go tak zdiagnozowałam przed laty. Jeśli chodzi o pytanie czy ciąć, ja swoich nie cięłam, czekałam aż same się zagęszczą, tylko obrywaj przekwitłe kwiaty i zasilaj po kwitnieniu
a to pontyjska
Jola masz na myśli cięcie rodków?
to kukliki od Ciebie, są cudne myślę żeby je posadzić w pobliżu tej azalii, będą grać tym samym kolorem
Przyszły pierwsze zamawiane roślinki - żywotnik Hoseri 6 szt. do wąskich rabat przy ścieżce do domu (doniczki C3 - 22,90 zł/szt). Potrzebuje szybkiej porady. Jak się sadzi takie rośliny z doniczek? Wypłukuje się całość ziemi/kory/torfu spomiędzy korzeni i daje do podłoża, w którym ma rosnąć czy jakoś inaczej?
Czy mam je jakoś podcinać? Nadać kształt? Niby kulki, ale ze dwie jakieś tyci spłaszczone, chyba, że to przez ułożenie w transporcie.