Danusiu, aż mi dech zaparło. Twoje propozycje to prawdziwa rewelacja! Wszystkie róże są pękne, ale najbardziej skłaniam się ku Giardinie, są rzeczywiście takie nostalgiczne, właśnie czegoś takiego szukałam. Myślę, że z powojnikiem "Paul Farges" będą stanowiły niezwykły duet. Mój plan, by posadzić na przemian clematisy i róże chyba przesadzony. Myślę, że albo puścić je środkiem po obu stronach, a przed nimi i za nimi clematisy albo z przodu i z tyłu, a w środku clematisy.
Doradź mi proszę.
Ta plama ma na pewno ścisły związek z grzybami, nie są to jeszcze typowe czarcie kręgi ,ale zagrożenie jest wielkie, i bardzo trudne do zwalczenia.
Grzyby rosną gdy w podłożu są szczątki , kawałki drewna.
Grzyby atakują trawnik zagłodzony, a taki jest u Ciebie, jak piszesz o braku podlewania.
Ratunkiem jest nawożenie trawnika, usuwanie tych kawałków drewna, podlewanie. Podziemna grzybnia powoduje, że podłoże staje się nieprzepuszczalne.
Spróbuj oprysk siarczanem żelaza (3,5 g na 1 litr wody, na 1 m2 trawnika).
Jeśli nie pomoże usuń darń na głębokość 30 cm, poza obręb tej ciemnej zieleni i załóż trawnik od nowa. Ziemię usuń poza trawnik.
Nasyp nowej ziemi i posiej trawnik od nowa.
Jeśli chodzi o narzędzie do aeracji - jest dostępne w naszym sklepie
Nieważne co zdecydujecie, obie opcje są dobre i ładne, najważniejsze w tym wszystkim jest dobór jakościowy roślin i późniejsza pielęgnacja, żeby wyglądały idealnie.
Bo jak rośliny "trafią się" krzywe i rachityczne to i kompozycja nie pomoże za wiele.
cenna uwaga
zapamiętam ją sobie
no i dumam teraz nad zrobieniem projektu całościowego działki łącznie z oświetleniem i nawadnianiem, bo prędzej czy później człowiekowi zabraknie czasu (zwłaszcza przy dzieciach) i coś uschnie.
A realizację rozłożę w czasie na kilka etapów i kilka lat.
na szczęście mam póki co jako taki trawniczek i dzieciaki skaczą na trampolinie
Nieważne co zdecydujecie, obie opcje są dobre i ładne, najważniejsze w tym wszystkim jest dobór jakościowy roślin i późniejsza pielęgnacja, żeby wyglądały idealnie.
Bo jak rośliny "trafią się" krzywe i rachityczne to i kompozycja nie pomoże za wiele.
Gosienko kochana ale wiesz teraz Ty masz wziete nauki u Szefowej i ja to bym bardzo Cie prosila o wytlumaczenie tej sztuki wycinania w trawniku i robienie takich pieknych rabat. Sluchamy
Prosimy o poczytanie, tu jest wszystko, szkoda Gosi gadania, masz różne przykłady