Witam wszystkich

Podłącze się do tematu. Nie mogę sobie poradzić z moim drogocennym trawnikiem (pielęgnacja murawy to moje hobby, a celem i marzeniem jest jednolity ciemno zielony dywan).
Zacznę od początku: trawa zasiana 5 lat temu, mieszanka Wembley (obecnie nazywana Wimbled), z racji tego, że nie mieszkam tam jeszcze trawa jest mało użytkowana. Trawę koszę zależnie od potrzeby ale co 3-4 dni w pełni sezonu, teraz co ok 4-5 dni. Bywały różne problemy z którymi sobie radziłem ale obecnie trawnik niestety niezbyt fajnie wygląda, jest kilka problemów:
1. W jednej części zauważyłem rosnące grzyby. Było to coś w rodzaju pieczarek (podobny zapach i wygląd), po kilku koszeniach zniknęły ale zostało to okropne zabarwienie i przesychanie trawy:

Nie wiem czy to na pewno przez te grzyby ale tylko tam one występowały. Najpierw trawa zrobiła się ciemno zielona ale nie tak jak po nawozie czy coś, była to nie naturalna zieleń i niezbyt ładna.
2. W zasadzie sprawa jest jasna: mamy suszę, ja jeszcze nie mieszkam na miejscu do tego mało wody w studni i podlewania nie było

. Od jabłoni na coraz większym terenie trawa wysycha. Chce się upewnić czy to rzeczywiście niedobór wody ? Po przeprowadzce i kupnie pompy będę miał całą studnię tylko do podlewania ogrodu więc zacznę w końcu podlewanie.
3. Trawa - chwast. Wredny potwór, rośnie nisko i unika noża kosiarki, z korzenia idzie sobie łodyżka, która na górze rozgałęzia się na kilka(naście) mniejszych. Daje to efekt niezwykle gęstej darni ale wygląda to okropnie (żółte plamy z daleka bo to trawsko jest bardzo jasno zielone, prawie żółte). Dość łatwo wyłazi z ziemi razem z korzeniem. Kilka placków wyplewiłem ręcznie i dosiałem trawę. Co to i jak sobie radzić ?
4. Zrobiłem dosiewkę na całym terenie. Zastanawiam się czy dobrze zrobiłem wysiewając mieszankę trawy: Sahara. Mam teraz Wembley + 2kg (na 300m2) Sahary.
Oprócz tego zrobiłem w zeszłym tygodniu wertykulację, niestety do aeracji nie mam sprzętu, a w butach z kolcami nie widzi mi się latać po 300m2
Mam nadzieję, że ktoś poradzi co czynić. głównie niepokoi mnie ta ciemna plama po grzybach (?) no i to wysychanie. Sporo czasu i pracy włożyłem w ten trawnik i chciałbym coś z niego wyciągnąć ładnego

Na zachętę zdjęcia z wczesneo lata oraz lat poprzednich, było nieźle: