Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W cieniu - zacieniona 21:31, 27 mar 2015

Do góry
monteverde napisał(a)

Pomidorki żółte czy jeszcze inne? u mnie dzisiaj popadało ale taki wiosenny deszczyk no i była spora mgła teraz opadłaa w ogródku od razu rośliny coraz wyższe, myłam dzisiaj okna ale nie wszystkie
Szkoda,że nie mogę codziennie oglądać moich roślinek...mówią,że "Pańskie oko konia tuczy".

Aniu...wysiewałam żółte,pomarańczowe i czerwone...mam takie etykietki...
Ogródek Ewy 21:30, 27 mar 2015

Do góry
Mirella napisał(a)
Świetnie, ale widzę też hortki zielonym do góry , masz rękę do roślin .

Horti też wolniutko ruszają.

Ogród Małej Mi - sezon 2015 21:30, 27 mar 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Pleśnieje ale działa. Niestety trzeba pamiętać że zwierzęta domowe jak po tych chodzą to je się zatruwa.. koty, psy liżą łapy, a ta trucizna lubi się odkładać w organizmie. Jeże też od tego padają.
Dlatego ja stosuję punktowo i w miejscach niedostępnych dla zwierząt. Z drugiej strony przy pladze ślimaków.. są dwa wyjścia walczyć z nimi, albo mieć ugór... i ślimaki nawet w domu, bo tu też się pchają. Na początku zbierałam wiadro rano, wiadro wieczorem i tak przez sezon.. potem wytrułam dziadostwo i pilnuję by mi nie przełaziły od sąsiadów. Nie jest to łatwe, bo wszystkiego nie upilnuję, ale nie ma tego co było. Niestety obchód rano i wieczorem jest konieczny.

Nie wiem jakie masz ślimaki, bo ślimak ślimakowi nie równy. Tych w skorupkach nawet nie zbieram, niech sobie siedzą i jedzą, dużych strat nie robią. Ja walczę z pomrowami. Ich chyba nawet żaby i ropuchy nie jedzą.. bo mam ich trochę z powodu oczka i sporej ilości chaszczy bylinowo krzwiastych których nie pielę i nie zakłócam spokoju. Sąsiadka ma kury, jak je wpuści do ogrodu to co prawda ślimaków nie jedzą ale je ..zbijają. I od strony kurnika ślimaków nie mam.. kurki robią za zaporę .. dlatego bardzo je lubię i te sąsiedztwo
Od znajomych wiem, że tylko kaczki zjadają te ślimaki.. innych wrogów naturalnych nie mają.
Musisz po prostu je zbierać systematycznie.. rano i wieczorem, po deszczu też wyłażą z ziemi. Ale systematycznie ..2 razy dziennie... inaczej będą szybsze.

Ślimaki u mnie nie jedzą krzewów i drzew.. a i traw typu miskant, rozplenica też nie jedzą.. Uwielbiają warzywa, krwawnika, hosty, złocienie.. to są rośliny wskaźnikowe czy mam epidemię dużą czy małą.. Ale pomrowy jedzą wszytko, są roślino i mięsożerne.. A pić lubią pifko

Zawciąg nadmorski i goździk kropkowany sadź do gruntu jak tylko przestanie trochę padać.
A w pomieszczeniu też przeżyją Nic im nie będzie, tylko podlewaj. Zawciag i goździk oszczędnie bo nie lubią mokro.

Ani, dziękuję bardzo, prawdę pisząc nie spodziewałam się, że tak szybko odpowiesz.
Roślinki posadziłam jak tylko przestało lać. Hortensje siedzą w donicach w ogrodzie zimowym i z tego co poczytałam na forum mogą sobie tam jeszcze posiedzieć.
Zbieraczem ślimaków (czerwonych i czarnych bez muszli) jestem od ubiegłego roku. Nie były to co prawda ilości "wiadrowe" ale i ogród w porównaniu z Twoim jest wielkości chusteczki.
Granulki sypałam tylko "punktowo" wokół roślin, które najbardziej były obżarte. Nie uchroniłam niestety przepięknych złocieni. Zostały zjedzone do ostatniego listka.
Zwierząt typu jeże, żaby nie mam. Na kury czy kaczki nie mam szans (środek miasta) a kot domownik po rabatkach nie biega, jest za stary i za leniwy.

Jutro do południa ma być bez deszczu to szaleję dalej.

Kwiatek dla Ciebie (przepraszam za jakość - robione komórką)
Działka wkoło Lubczyka :) 21:22, 27 mar 2015

Do góry
Cieszę się, ze tak szybciutko doszły
niech wszystkie puszczą korzonki i w przyszły roku ci zakwitną
cięte m.in. z tych
Prawie - jak ogród 21:16, 27 mar 2015

Do góry
Zdjęcie mojej kulki tujowej po przycięciu - dla Mirelli.

Mirella, niektóre ucięte gałązki miały 10 cm. Ja naprawdę mocno tnę i stwierdziłam, że im mocniejsz cięcie, tym kulka później ładniejsza
Jukki ogrodowe - nie tylko te popularne 21:14, 27 mar 2015

Do góry
I wyszły nowe odmiany z nasion
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 21:13, 27 mar 2015

Do góry
Karol99 daj foto swoich juk do watku o jukach na fgorum tu--> https://www.ogrodowisko.pl/watek/5134-jukki-ogrodowe-nie-tylko-te-popularne i ja to ocenie zobacze i wtedy cos doradzę okey

Dzis 2 agawy na rabacie wylądowały i jak to wam się widzi

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 21:12, 27 mar 2015

Do góry
malgorzata_chmara napisał(a)
Zakupiłam na Allegro dwie hortensje. W sobote jadę na moja działkę i nie wiem czy można już je wysadzić do gruntu czy jeszcze się wstrzymać. Te hortensje to Limelight i Rotschwanz. Załączam zdjęcie.
Bardzo proszę o poradę - to są moje początki zabawy z ogrodem.

Bardzo liche te sadzonki, amatorszczyzna, takich nie kupuj, albo posadź po dwie w jeden dołek
Ogród Małej Mi - sezon 2015 21:12, 27 mar 2015

Do góry
KIbicuję zawzięcie
Co się stało kwiatom ... 21:12, 27 mar 2015

Do góry
Kasia, cała przyjemność po mojej stronie
kwiatuch dla Ciebie.
Ogródek Ewy 21:11, 27 mar 2015

Do góry
Mirella napisał(a)
cieszy mnie że serduszka żyje.

Żyje i kwitnie.
Jodła koreańska - Abies koreana 21:10, 27 mar 2015

Do góry
chojna napisał(a)
Popsuła mi się jodła. Zaczęła na jesieni usychać, opryskałam topsinem i jakby się zatrzymała. Widać na zdjęciach jej ogołocony stożek wzrostu i górne gałązki. Jodła wypuściła, ale paskudnie wyglądają te pousychane gałązki.
Czy obcinać, zostawić, poczekać?
Opryskam może jeszcze raz profilaktycznie.
Roślina tej wysokosci została u mnie posadzona w zeszłym roku.
Ziemię ma dobrą- do iglaków, ściółkowana tylko korą.

Czy można ją jakoś przyciąć żeby się zagęściła w środkowych partiach?

Dlatego jest u mnie w niepolecanych. Wyrzuć i posadź coś lepszego.
Ogród na piasku i z wielkim murem 21:10, 27 mar 2015

Do góry

Moje nowe hobby jest dla mnie samej dużym zaskoczeniem, ale już mogę powiedzieć, że jestem "uzależniona". W końcu to takie piękne hobby!

Na początek parę fotek z trzyletnich zmagań z piachem, perzem itd.

..na początku był piach...

po dwóch latach...

Posadziłam tam winobluszcz trójklapowy i pięcioklapowy. Ładnie zarasta, dość szybko, jesienią pięknie się przebarwia.
Jenak zimą liście opadają i znów widok straszy.

Zastanawiałam się czy jedyną propozycją są tuje i to od razu dość wysokie, takie które przynajmniej w części zakryją to szkaradzieństwo?
Spory koszt - na 50 mb to chyba z 80 szt?

Może hedera hibernica. Jest zimozielona. Ale nie wiem w jakim czasie pokryje ten mur.

Liczę na pomysłowość Ogrodowiczów.

Każdy pomysł na szybkie zasłonięcie tego muru jest na wagę złota
Co się stało kwiatom ... 21:09, 27 mar 2015

Do góry
Iwonka, z archiwum X, epimedium widzę że przemarzło i raczej straciłam moją sentymentalną roślinkę, szkoda ...maleńka... urocza... niepozorna ...lubię takie.
Ogród z widokiem na jezioro 21:07, 27 mar 2015

Do góry
Moja rabata jeszcze nie wymyślona do końca a juz mi się nie podoba, mam wątpliwości co do obwódki bukszpanowejj 4 juki muszą zostać (eM)
Ogród z widokiem na jezioro 21:05, 27 mar 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Nio... za rok będzie zajefajna wstęga Aż mi oczka zagrały radośnie na to wspomnienie
Krokusy nam upał wykończył. Chociaż kocham ciepełko.. to wiosnę wolę troszkę chłodniejszą.. dłużej cebulowe kwitną
Dziś paradowałam w cienkiej bluzeczce, okno tarasowe otwarte było na oścież cały dzień... i w domu +22. Latem czasami tak dobrze nie ma.

Aaa przyszłam napisać, ze chociaż nerwus teraz jestem do sześcianu... to dalej dziękuję ......

Kibicuję zawzięcie

Rysowałam dzis propozycję rabaty trochę mi gacie opady jak zobaczyłam podobną u Ciebie i że sie Tobie nie podoba,Wygląda ładnie, ale moja niebedzie różowa. Zaraz wstawię
Ogród na piasku i z wielkim murem 20:59, 27 mar 2015

Do góry
Witam wszystkich, którzy się zmagają z naturą w swoich ogrodach.
Naczytałam się już wystarczająco dużo świetnych artykułów, porad i dywagacji, doceniam wspaniałe pomysły Forumowiczów - na czele z GURU, właścicielką Ogrodowiska!
Nadal jednak nie znajduję dobrego rozwiązania dla Wielkiej Szpetoty w moim 3 letnim ogrodzie.
Szpetotą jest wysoki na ponad 3 metry, a miejscami nawet wyższy mur, który od strony zachodniej graniczy z moją działką. Mur jest 55 m długi i stanowi blisko 2/3 długości całej działki.
Nawiasem mówiąc postawiony nielegalnie.

Tyle fakty w opisie.

A tak to wygląda w JPG

Ogród Beaty 20:57, 27 mar 2015

Do góry
Mój mały ogrodnik , jakaś wyręka kiedyś będzie
Ogródek Iwony 20:56, 27 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Kasiu, dla ciebie zajączek:

Prześliczny macham Iwonka
Ogród Beaty 20:55, 27 mar 2015

Do góry
Dzisiaj było szaro, buro i ponuro wszystkie kwiatki były pozamykane ale co się dziwić ja też bym nosa nie wyścibiła w taką pogodę
tylko bratki patrzą przyjaźnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies