Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Rododendronowy ogród II. 13:11, 05 mar 2015

Do góry
Justyna napisał(a)
Bogdziu, dziękuję za ptaszęta
To będziesz miała komplet koperkowych Cudne są. Ciekawa jestem tej różowej. Może w przyszłym sezonie będzie dostępna Rosea Plena.
Napisz mi proszę, jak wygląda Jej Delikatność po kwitnieniu. Czy koperkowe liście są ozdobą do jesieni? Przebarwiają się? Usuwasz kwiatostany po przekwitnięciu? A może masz jej zdjęcia w różnych fazach. Etap wczesno-wiosenny jest bardzo dekoracyjny, taki śmieszny bordowy jeżyk.
Ja zamówiłam czerwoną pełną na prezent dla mamy.
A ranników w sprzedaży nie widziałam. Uskuteczniam międzysąsiedzką wymianę barterową
Serdecznie

Justynko ja ta różowa dopiero zamówiłam , nie wiem kiedy dostanę i czy zakwitnie w tym roku . Jesli tak to bedę sie chwalic na pewno.Liscie koperkowych usychają po kwitnieniu niestety więc nie ma z nich dekoracji.Znalazłam takie zdjecia

Na pewno mam ich więcej ale znależc w moim bałaganie nie mogę.
Wymiana to super sposób na zdobywanie roślin. Pozdrówka ślę.
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:05, 05 mar 2015

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Ano widzisz, to dlatego moje dooorenbosy mają lekko zzieleniałe pnie... Też nie podlewam
Ale te wierzchnie łuszczące się płaty wcale tak łatwo nie odchodzą, nie w całości. To może też przez mokrość w glebie

U mnie zielone jest tylko przy same ziemi.. foto z dzisiaj, dół i góra nie skubana

Ogród na glinie 13:05, 05 mar 2015

Do góry
kawałek dalej huśtawka, ma iść do przodu, stać na żwirku a z tyłu rząd Szmaragdów

i tutaj widać już taras
jest drugi odcień brązu, bo nie wyobrażałam sobie zrobić go w takim ciemnym kolorze

fragment widoku z drzwi tarasowych

W cieniu - zacieniona 13:04, 05 mar 2015

Do góry
joanka napisał(a)
Piękny masz ten okienny ogródek. Ja mam kotke w domu, która upodobała sobie podgryzanie roślinek i niestety w domu za wiele roślin nie mogę trzymać. I jest tak łysawo. W tym roku zamierzam zająć się moim ogrodem, więc będę miała namiastkę za oknem
Miło Cię u mnie widzieć.Też czekam na prawdziwą wiosnę.Pozdrawiam.
Ogród na glinie 13:01, 05 mar 2015

Do góry
w tle brzozy sąsiada, na co dzień ich nie zauważam, a takie ładne

Ogród na glinie 12:59, 05 mar 2015

Do góry
To prezentuję materiały jakie mam na posesji:
OKOLICE STUDNI

płytki na studni są beżowo-szare takie jak na elewacji
drewno baardzo ciemno brązowe
z tyłu słabo widoczne 3 porzeczki/agrest na pniu, pod spodem truskawki
tu jest dojście do kłódeczki

widok od płotu, widać kranik i kontakty, stoję przy jarząbie

a tu wykopki pod skrzynki warzywne
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:58, 05 mar 2015

Do góry
jezuziu juz kcem zaczac ogrodowac i sie skupic na tym bo tak wymyslam i wymyslam...no i wymysliłam dodanie traw i osłoniecie nieciekawego widoku basenu i chwilowo placyku zabaw..:

a w perspektywie podrosnietych dzieci usuniecie placu zabaw i w tym miejscu woda...:
Co z tym ogródeczkiem począć 12:55, 05 mar 2015

Do góry
Po paru dniach deszczu ,przejasniło się więc poleciałam dokończyć oprysk miedzianem .Czy dobrze myslę że teraz promanol za dwa tygodnie mogę dać ?

I moje przedszkole
Większe stipy już popikowałam ,te mniejsze zostawiłam bo coś tam jeszcze wyłazi z ziemi .

Ogród U-dany 12:51, 05 mar 2015

Do góry
Opaska ma 40 cm Ekobordy wzięłam 58 mm. Udało mi się przerobić stare zdjęcia, żeby zobrazować rabaty. Strona południowa i wschodnia. Widok z tarasu na II piętrze. Resztę może dam radę jutro zrobić

Legenda:
1. żywopłot grabowy
2. no właśnie co?
3. thuja szmaragd
4. śliwa osobliwa
5. hosty
6. nie wiem

Bardzo ciężko się pracuje w paincie na lapotpie bez myszki
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 12:49, 05 mar 2015

Do góry
Ja myślę, że zalezy to w dużej mierze od wielkości trawnika.
Osobiście używam elektryczny i jestem bardzo zadowolony
Jak i efektów pracy

Jest, a jakby go nie było 12:42, 05 mar 2015

Do góry
Poniżej jest rysunek koncepcyjny. Talentu do rysunków za grosz (widocznie stałam w innej kolejce, gdy przydzielali talenty , ale mam nadzieję, że co nieco da Wam to obraz jak wygląda moja część północno - wschodnia.

a teraz dla lepszego zobrazowania moich wypocin zdjęcie z balkonu:

i jeszcze jedno:

Zimozielony ogród przy białym domu 12:14, 05 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ech, muszę zerknąć...

Poszli na kawę?

Ogród niesamowity. Danusiu to wrzosowisko pod starymi świerkami piękne - jaka to strona świata? Czy pod moimi świerkami pasowałoby?
Bali - tropikalny ogród botaniczny 12:02, 05 mar 2015

Do góry
Magda_BO napisał(a)
Tak, to wspaniałe doświadczenie, zostawiające wiele wrażeń na całe życie. Przeglądając setki zdjęć ciągle w myślach tam wracam...
O czym dziś opowiedzieć?
Może o drobnokwiatowych storczykach rosnących na rabatach? O tak...

jak widać to storczyki o wzniesionych pędach, dość duże z kwiatostanami w formie gron na delikatnych łodyżkach. Pojedyncze kwiaty są jednokolorowe, w ostrych kolorach. To storczyk Epidendrum, jak mówią specjaliści, dość łatwy do uprawy w mieszkaniu.

Może być amarantowy albo pomarańczowy.

A okolica ogrodu botanicznego, gdzie go zauważyłam wyglądała tak...

Schodki były tak obślizgłe, że prawie nie dało się wejść na górę, do odkrytej oranżerii gdzie najcenniejsze storczyki hodowane są w swego rodzaju zamykanych klatkach. Po bokach drzewiaste paprocie we mgle...
czyli cdn...

Tu na trzech pierwszych fotkach jest Epidendrum radicans - dwie różne odmiany kolorystyczne.

Madziu, podpisałam za Ciebie A teraz proooszę - wrzuć więcej zdjęć! Będę niecierpliwie czekać.
Bali - tropikalny ogród botaniczny 11:56, 05 mar 2015

Do góry
Magda_BO napisał(a)
Las był w górach i na wysokich wzniesieniach. Na tyle wysokich, że miejscami nie dało się utrzymać na nogach, trzeba było troszkę pełznąć
Ale za to, jakie widoki...
Na drzewach w części składającej się na kolekcje tematyczne posadzono storczyki epifityczne.

Pojedyncze, wielokwiatowe i drobnokwiatowe też.

O takie...

cdn...

Madziu bardzo mi miło, że mogłam pomóc Uwielbiam takie klimaty i pięknie je pokazujesz! Dosłownie można poczuć tę wilgoć zawieszoną w powietrzu.
Tropikalne storczyki to moja pasja, więc troszkę jeszcze dorzucę, by rośliny miały imię
Pierwsze zdjęcie przedstawia Bulbophyllum sp.
Drugie zdjęcie - tam cała mieszanka gatunków, ale charakterystyczne kwiatostany są od któregoś Dendrochilum.
Na trzecim ślicznie prezentuje się Eria floribunda, a na czwartym chyba też coś z rodzaju Eria, albo Dendrochilum (szkoda, że nie widać z jakich przyrostów wyrastają kwiatostany).

Wracając do tego Bulbophyllum, o którym pisałam we wcześniejszym poście, to może być Bulb. dearei. Bardzo częste w tamtych rejonach, taki trochę flagowy storczyk epifityczny i chętnie sadzony w różnego typu parkach i ogrodach botanicznych.
Asi ogródek pod świerkami 11:36, 05 mar 2015

Do góry
A tu stały bywalec na naszym stawie . Obawiam się, że w tym roku nie zawita bo przez tą suszę ze stawu została mała kałuża
Asi ogródek pod świerkami 11:32, 05 mar 2015

Do góry
Widok z tarasu na południową stronę ogrodu z placem zabaw, w tle sad, furtka nad staw...Trochę kolorów lata
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 11:28, 05 mar 2015

Do góry
Fantazyjne pędy wierzby sachalińskej i sumaka (w tle orzech i brzoza) na tle pogodnego nieba

Zmykam zobaczyć postępy prac ekipy
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 11:27, 05 mar 2015

Do góry
No ta fotka czadowa -

Przypomina mi moją podobnie cykniętą - aż do dzisiaj się dziwie jakim cudem ja nie sadłam

Mały ogród, ale duuużo radości 11:25, 05 mar 2015

Do góry
Jak myślisz o bukszpanach to zobacz:

I co?
Nasz zielony skrawek i mój ogrodowy bakcyl 11:24, 05 mar 2015

Do góry
Nowe zmiany wokół domu.
Długo wyczekiwana kostka brukowa, inwestycja zakończona tuż przed nadejściem zimy.

Szukam inspiracji na zagospodarowanie przedogródka, dodam że jest to strona północna więc muszę właściwie dobrać gatunki roślin żeby chciały tam rosnąć.

Wszelaka pomoc, pomysły i propozycje będą mile widziane .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies