Justynko ja ta różowa dopiero zamówiłam , nie wiem kiedy dostanę i czy zakwitnie w tym roku . Jesli tak to bedę sie chwalic na pewno.Liscie koperkowych usychają po kwitnieniu niestety więc nie ma z nich dekoracji.Znalazłam takie zdjecia
Na pewno mam ich więcej ale znależc w moim bałaganie nie mogę.
Wymiana to super sposób na zdobywanie roślin. Pozdrówka ślę.
To prezentuję materiały jakie mam na posesji:
OKOLICE STUDNI
płytki na studni są beżowo-szare takie jak na elewacji
drewno baardzo ciemno brązowe
z tyłu słabo widoczne 3 porzeczki/agrest na pniu, pod spodem truskawki
tu jest dojście do kłódeczki
widok od płotu, widać kranik i kontakty, stoję przy jarząbie
jezuziu juz kcem zaczac ogrodowac i sie skupic na tym bo tak wymyslam i wymyslam...no i wymysliłam dodanie traw i osłoniecie nieciekawego widoku basenu i chwilowo placyku zabaw..:
a w perspektywie podrosnietych dzieci usuniecie placu zabaw i w tym miejscu woda...:
Opaska ma 40 cm Ekobordy wzięłam 58 mm. Udało mi się przerobić stare zdjęcia, żeby zobrazować rabaty. Strona południowa i wschodnia. Widok z tarasu na II piętrze. Resztę może dam radę jutro zrobić
Legenda:
1. żywopłot grabowy
2. no właśnie co?
3. thuja szmaragd
4. śliwa osobliwa
5. hosty
6. nie wiem
Bardzo ciężko się pracuje w paincie na lapotpie bez myszki
Poniżej jest rysunek koncepcyjny. Talentu do rysunków za grosz (widocznie stałam w innej kolejce, gdy przydzielali talenty , ale mam nadzieję, że co nieco da Wam to obraz jak wygląda moja część północno - wschodnia.
a teraz dla lepszego zobrazowania moich wypocin zdjęcie z balkonu:
Madziu bardzo mi miło, że mogłam pomóc Uwielbiam takie klimaty i pięknie je pokazujesz! Dosłownie można poczuć tę wilgoć zawieszoną w powietrzu.
Tropikalne storczyki to moja pasja, więc troszkę jeszcze dorzucę, by rośliny miały imię
Pierwsze zdjęcie przedstawia Bulbophyllum sp.
Drugie zdjęcie - tam cała mieszanka gatunków, ale charakterystyczne kwiatostany są od któregoś Dendrochilum.
Na trzecim ślicznie prezentuje się Eria floribunda, a na czwartym chyba też coś z rodzaju Eria, albo Dendrochilum (szkoda, że nie widać z jakich przyrostów wyrastają kwiatostany).
Wracając do tego Bulbophyllum, o którym pisałam we wcześniejszym poście, to może być Bulb. dearei. Bardzo częste w tamtych rejonach, taki trochę flagowy storczyk epifityczny i chętnie sadzony w różnego typu parkach i ogrodach botanicznych.
Nowe zmiany wokół domu.
Długo wyczekiwana kostka brukowa, inwestycja zakończona tuż przed nadejściem zimy.
Szukam inspiracji na zagospodarowanie przedogródka, dodam że jest to strona północna więc muszę właściwie dobrać gatunki roślin żeby chciały tam rosnąć.
Wszelaka pomoc, pomysły i propozycje będą mile widziane .