Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 17:58, 05 mar 2025

Do góry
Witaj, Gosiu! Zapraszam częściej, bo pewnie pojawią się jakieś kwestie do dyskusji i planowania

A na razie pokazuję moje krokusy i wrzośce na rabatach przed domem
Ogród w malinówkach 16:45, 05 mar 2025

Do góry
A teraz przyjemne rzeczy

Ogród w malinówkach 16:42, 05 mar 2025

Do góry
LIDKA napisał(a)
Pokaz te jodłe. Ja mam niedocAs i mojej nie ruszałam jeszxze. Obetne w weekend.
Proszę.

Od tej strony jeszcze jakoś wygląda. Od strony ambrowca gorzej - brakuje czegoś na dole. Niepotrzebnie uciąłem gałązki na dole aż do rozgałęzienia, potem równałem i wyszło źle. Trochę mnie drażni. Chuda i z długą szyją. Teraz to dopiero łabędź (jak to pisze Bożenka)

No zepsułem drzewko. Albo się ogarnie albo wyleci.
Ogród w malinówkach 16:36, 05 mar 2025

Do góry
Ambrowce po przycięciu. Nie ma dolnych gałęzi i skrócone wyższe pędy. W sumie pokrój wrzeciona wyszedł

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 13:39, 05 mar 2025

Do góry
U mnie dopiero pierwsze sygnały, że fenologicznie zaczyna się przedwiośnie, a u Was już dawno były.

Krokusy ledwo z ziemi wystają.
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 12:53, 05 mar 2025

Do góry
Rośliny na rabacie kamienistej:

Trawy z tyłu to różne miskanty, których nie będę ruszać. W następnych rzędach:

Hortensja bukietowa Phantom (na środku) - tą pewnie byłoby najtrudniej przesadzić
Rozplenica Lady U x 4
Rozchodnik Brillant x 10
Red Baron (nie chce go już w rzędzie, raczej w jakimś okręgu
Skalnica Arendsa
Żurawka
Czosnek Purple Sensation
Jeżówki zwykłe fioletowe x 2
Clematis Arabella x 5
Macierzanka highland cream x 4

Tu trochę widać ten gęsty busz

Dla tych co nie znają tarasu

Druga strona za skrzyniami

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 12:44, 05 mar 2025

Do góry
Przemielone

Myślę i myślę nad tą rabatą i wpadłam na pomysł zrobienia z prawej strony ścieżki czegoś w rodzaju skalniaka (trawy z tyłu w kamieniu by zostały oczywiście), usypałabym jakąś górkę, dosadziłabym jakieś rośliny typowo skalniakowe kwitnące i zioła, może jałowce płożące? na rogu tarasu posadziłabym judaszowca avondale (kupiłam na jesieni). A po lewej stronie ścieżki coś kwitnącego co by pasowało do liliowców (może kukliki przenieść?). Ale myślę też bardzo nad tym by w miejscu tych 3 żółtych kółek posadzić brzoze doorenbos, tą białą i zrobić jakby aleję, albo chociaż jedną youngi, tą płaczącą. Czy to nie byłoby za blisko domu? Nie zabierze mi całego światła? I co wtedy pod brzozami?

Ogród hortensjowo różanecznikowy 10:49, 05 mar 2025

Do góry
Monika83 napisał(a)
Daria no słabo jest jak nie ma znami Kolina,kilka lat znami był... Ja Bazyliszka nie będę przyzwyczajała na dwór, mieszkam przy ulicy gdzie kierowcy traktują tę szose jak tor wyścigowy. Bazyl jest rasy Szkocki prostouchy długowłosy.

Domisie tą bajke to moje córki kiedyś oglądały dlatego nazywają Bazyla Bazyli

Matko kochana jaki przystojniak! Naucz go chodzić na smyczy i zabieraj na spacerki. Ja moją kocię przypinam ze smyczą w ogrodzie i mam ją na oku, jak pracuję w ogrodzie to ona też jest ze mną, oczywiście na smyczy. Może i jest to śmieszne ale dla mnie bezpieczeństwo kota jest najważniejsze, dzieci by mi nie wybaczyły gdybym ją puściła i coś by się jej stało.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 10:21, 05 mar 2025

Do góry
DariaB napisał(a)
Przykro mi z powodu straty kota Ja dlatego mojej niw wypuszczam i chodzę z nią nią smyczy.
Nowy członek rodziny jest piękny, co to za rasa? I Bazyl to super imię, Ci co się śmieją się ni znają. Miałam kiedyś kota, który miał na imię Bazyli, nie wiem czy pamiętacie bajkę Domisie, na cześć Domisia Bazylego tak dostał na imię, wtedy córka była mała i namiętnie Domisie oglądała
Daria no słabo jest jak nie ma znami Kolina,kilka lat znami był... Ja Bazyliszka nie będę przyzwyczajała na dwór, mieszkam przy ulicy gdzie kierowcy traktują tę szose jak tor wyścigowy. Bazyl jest rasy Szkocki prostouchy długowłosy.

Domisie tą bajke to moje córki kiedyś oglądały dlatego nazywają Bazyla Bazyli
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 10:01, 05 mar 2025

Do góry
Dziewczyny odpiszę zbiorczo działka ma 52a, jest budowlana i w gminie jest ustalony miejscowy plan zagospodarowania dla tej działki więc myślę, że żadne niekorzystne zmiany związane z ustalanym planem ogólnym nie powinny jej dotknąć.
Czy będzie nowy dom, trudno w tej chwili to do końca przewidzieć. Ja bym chciała się na tą wieś wynieść, moja dzielnica się rozrasta w sposób który nie do końca mi pasuje. Za chwilę młodsza córka pojedzie na studia, dom mamy teraz dość duży, chociaż mąż twierdzi, że nie, no ale on go nie sprząta Zobaczymy co czas przyniesie, nie ukrywam, że mam z tyłu głowy lęk związany z obecną sytuacją geopolityczną ale nie prowokuję do dyskusji bo każdy może mieć swoje obawy i lęki. W tym roku raczej tam nie będziemy nic robić, ojciec właściciela działki chciałby na niej jeszcze w tym roku uprawiać zboże, ja się na to zgodziłam. Na jesień mają zrobić przyłącze prądu i wtedy zobaczymy co dalej. Działka jest lekko pochyła więc pewnie trzeba by ją było lekko wyrównać. Na początek może posadzę drzewa i ewentualnie żywopłoty ale to wymaga planu i chociaż wstępnego posadowienia budynku.

Aniu gratuluję Ci nowego nabytku. Pokaż tą posiadłość

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II 09:48, 05 mar 2025

Do góry
mrokasia napisał(a)
Marta, Aga, Basia, Daria, super że dotarłyście .

Tar, przy okazji to ja bardzo chętnie przygarnę te cebulki . Ale kto wie kiedy ta okazja się nadarzy. A ja jak wiadomo jestem niecierpliwa .

Daria, oczar kwitnie . Chociaż te pędzelki ma malusie.

Kasiu piękny jest! Mi się chyba nie uda kupić, na all też się wyprzedał buuu
Boso przez ogródek 08:25, 05 mar 2025

Do góry
AgaBoso napisał(a)
Na nornice wypróbuję śmierdzące gnojówki i czosnek (jak na wampiry ), poczytałam trochę o naturalnych metodach na wątku Sposób na nornice. Oby się udało beż chemii.
Justyna, widziałaś wcześniej że na rabacie mogą być nornice czy dopiero po przekopaniu?

W ogrodzie będziemy mieli nowe zwierzątka, pszczoły murarki.

Ale super. Ja mam w planach ale jeszcze męża nie poinformowałam
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 06:56, 05 mar 2025

Do góry
Rojodziejowa

Asiu, co to za płyn w buteleczce? EMy czy Lugola?

Magara, u mnie to samo.
Milion pomysłów na ogród przy bliźniaku 21:51, 04 mar 2025

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Witaj. Miałam dziś chwilę i machnęłam trzy rysunki jako luźne propozycje. Łatwiej mi idzie w linie proste niż w koła czy fale.

Pierwsza zawiera trzy kolumnowe drzewa blisko kuchennego okna (graby, amanogawy czy ambrowce), dwa większe drzewa w centrum, raczej różne gatunki, pergolę, pod którą się przechodzi na drugą część trawnika. Część brzóz włączyłabym w rabatę, a część zostawiła w trawie jak na poniższym pinie.
https://pin.it/44Kx5UEa2
Hamak dałabym w brzozy, a huśtawkę między dwa drzewa. Przy chodniku rabata z największą ilością zimozielonych i innych roślin „na front” skoro chcesz jak w przedogródku. W lewym dolnym rogu z tujek bym zrobiła przesłonę na kompostownik i domek ogrodnika, wejście tam gdzie strzałka. Wtedy brzozy trzeba by tak prowadzić by wygodnie przechodzić miedzy nimi z taczką itp.

Bardzo Ci dziękuję za te pomysły. Wracałam do nich całą jesien i zimę wielokrotnie. Najbardziej chyba podoba mi się ten na bazie kół, ale nie wiem jak to by grało z przesunięceim ogrodzenia i większym tarasem...
Grzebiuszka ziemna 21:44, 04 mar 2025

Do góry
Gosia Jolu
Dzisiaj był oszałamiający zachód, krwisto czerwony, zdjęcie nie oddaje tego koloru, jakby niebo płonęło, wróży silne wiatry, zobaczymy co przyniesie jutro
Jeszcze nic nie robę w ogrodzie...

Partę dni temu przyszły 2 krzaczorki bezkolcowego agrestu na pniu, posadziłam do donic i obok z 10 irysków niskich tylko tyle
Milion pomysłów na ogród przy bliźniaku 21:42, 04 mar 2025

Do góry
Magdic napisał(a)

Z tym rozwiązaniem jest tylko jeden problem - jak już się zrobi murki to ciężej rozszerzyć rabatę, zmienić kształt itd.

Przetrawiłam ten pomysł i w połączeniu z powiększeniem tarasu bardzo mi się podoba. Może by na końcu tarasu zrobić duże donice w kolorze elewacji? Ładnie by wyglądały na tle zieleni żywopłotu i dawały jakąś konkretną formę

Dlatego tym bardziej muszę przemyśleć wszystko bo jak to zrobimy to będzie na mur-beton, dosłownie
Milion pomysłów na ogród przy bliźniaku 21:30, 04 mar 2025

Do góry
Wracam po zimie... Doszłam do pewnych wniosków, parę pomysłów mam ale bardzo potrzebuję Waszych opinii żeby mi coś z tego wyszło sensownego...

Po pierwsze powiększymy taras. Chciałabym mieć na nim miejsce na dłuży stół, grill i osobno część wypoczynkową. Zrezygnowaliśmy z basenu ale za to chciałabym przewidzieć miejsce na małe jacuzzi/balię.

Dwa - dokupimy kilka mauzerów na deszczówkę - niebieski prostokąt. Przesadzimy tuje przed nie żeby zasłonić.

Szary prostokąt to nowy taras. Nie wiem jeszcze ile w stronę mauzerów ma sięgać, ta różnica poziomów między tarasem aktualnie a resztą ogródka jest do przemyślenia.

Trzecie - zmniejszymy lekko ogródek na rzecz dodatkowego miejsca do parkowania przed domem. Gdzieś w tych rejonach będzie też domek ogrodnika - jasnobrązowy prostokąt koło szarego. Wrzuciłam go w tym miejscu na planie bo mąż ma pomysł żeby ten domek miał formę jakby szafy bo miałyby być tam głównie grabie, szpadle itd czyli generalnie płąskie a długie rzeczy.

Wrzuciłam do tutaj i od razu jakoś mi nie pasuje to miejsce, chyba lepiej by było tutaj:

"Ogród" Telimeny 21:29, 04 mar 2025

Do góry
Moja katapla jest jedna.
Mam ją od piczątku ogrodu. Przesadzałam ją ze 4 razy.

Rośnie w przedogródku .
Zaraz Ci poszukam.

Tu masz fotke z jesieni.
Nie cytuj to usunę.

Goliny ją na zero i tak odrasta w ciągu jednego sezonu.
I nie prawdą jest że się nie przebarwia. ŚlicZnie żółknie ale musi byc dluga i ciepła jesień.
Jeśli masz insta to zajrzyj. Będziesz miała mój ogród w skrócie.
Tytuł taki sam jak tu.

Milion pomysłów na ogród przy bliźniaku 21:06, 04 mar 2025

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Jeszcze dopytam - skąd pomysł na trzy odmiany tujek użytych do tworzenia żywopłotu?

Bardzo podoba mi się jasna zieleń brabanta, to jak ładnie można go przyciąć i że lekko "zarośnięty" ciągle wygląda ok

Miałam plan prowadzić go do takiej wysokości żeby wygodnie można było przyciąć bez pomocy specjalnych sprzętów, po prostu stojąc na ziemi i unosząc ręce do góry, czyli jakieś 170 cm. Nie chciałabym wyższego żywopłotu żeby nie zabierał światła zimą, kiedy słońce operuje jednak dość nisko. Zastanawiałam się też nad posadzeniem jakichś małych drzewek nad nim jako drugie piętro, dla prywatności.

Dalej Aureospicata zauroczyła mnie jasnymi przebrawieniami na młodych pędach i tym, że nie dorasta podobno wyżej niż 4-5m, nie będę jej przycinać od góry. Jest posadzona od strony zachodniej i północno-zachodniej bo tam mi nie szkoda światła.

A te kilka szmaragdów żeby nie trzeba było od strony sąsiada ich przycinać, żeby nie wchodziły im za bardzo przez siatkę.
Ogrodowe wariacje 20:31, 04 mar 2025

Do góry
Judith napisał(a)
Cześć Wiaan
Przyznam, że nie kojarzę brzozy w tym miejscu… Przypomnisz dlaczego musiała być wycięta?
Pomysł Ani jest świetny- kolumnowe o ładnym pokroju bardzo by tu pasowały i to bez donic.
Wiedz natomiast, że przesadzanie coniki (te stożki to coniki?) jest bardzo ryzykowne - ja przesadzałam dwie i żadna nie przeżyła….

Hej Czas się wybudzić ze snu Judith ja rzadko pokazywałam to miejsce. Połowa drzewa była na posesji sąsiadów. Jak nie strąki, to gwiazdki, liście, gałązki, a tam parkują samochód. Sąsiad już nawet nie stawiał tam auta, zostawiał na zewnątrz. U nas te wiecznie kostka do sprzatania i mech, a to tuż na wejściu. Piękna była to fakt, ale cóż.
Coniki to nawet nie mam gdzie przesadzić, bardziej dałabym komuś, ale mogą nie przetrwać.
Kolumnowe drzewo jak najbardziej.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies