Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wszystkiego po trochu 14:53, 22 sty 2023

Do góry

Teraz już wszystko jest zakopane, ale trawnik zniszczony, do odnowy na wiosnę, ścieżki częściowo odtworzone, ale trochę brzydziej niż pierwotne, jeszcze do poprawki.
Patrzę na ten mój ogród taki zniszczony od jesieni i nie mam fajnego widoku, czekam na wiosnę
Natomiast powiem jedno, warto było zamontować pompę ciepła
Wszystkiego po trochu 14:46, 22 sty 2023

Do góry
Październik, ciąg dalszy

Wszystkiego po trochu 14:43, 22 sty 2023

Do góry
Hej, zaczynam się budzić, ogród mam w ruinie po wykonaniu odwiertów na pompę ciepła.
Czekam na wczesną wiosnę, żeby firma ogrodnicza to jakoś ogarnęła.
Kilka zdjęć

wrzesień,początki robót

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 14:42, 22 sty 2023

Do góry
W sypialni

Ogródek z futrzakami i kamieniami 14:38, 22 sty 2023

Do góry
Ewik napisał(a)

Postaram sie cos dodac i idę do Ciebie oko nacieszyć

Ewa co to za róża? Jest piękna
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 14:17, 22 sty 2023

Do góry
Grudzień 2022

Mężowi udało się zamontować przed opadami śniegu oświetlenie domu oraz ścieżki do domu. Reszta prac czeka na wiosnę.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 14:14, 22 sty 2023

Do góry
Listopad 2022

Zaczęły się prace ziemne.

Wykonano podjazd do garażu, opaskę, ścieżkę do domu i zarys jednej z zaplanowanych rabat z obrzeży.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 14:11, 22 sty 2023

Do góry
Październik 2022

Przyjechały obrzeża oraz płyty chodnikowe.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 14:10, 22 sty 2023

Do góry
Zgodnie z planem = w niemal wyznaczonym dniu (3 godziny dokładnie przed terminem) pojawił się w lipcu nowy członek rodziny na pokładzie. W spokojnej atmosferze, w domowym zaciszu, w asyście położnych. Aż trudno uwierzyć, że tydzień wcześniej jeszcze pieliłam grządki miedzy agrestem, porzeczki i truskawkami.

Sierpień upłynął na regeneracji, odpoczynku, nauce opiekowania się małym człowiekiem. Mąż w tym czasie jeździł na budowę i zdawał relacje wideo/foto z postępów. Po nabraniu sił odwiedzałam parki, obserwowałam drzewa i szukałam inspiracji przy okazji spacerów.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 14:02, 22 sty 2023

Do góry
Końcówka lipca 2022 r.

Priorytetem było dokończenie domu, ogród zszedł na drugi plan. Udało mi się pogodzić pracę (pracowałam do ostatniego dnia ciąży), ekipy budowlano-remontowe, dostawy towarów. Chciałam jak najwiecej dopiąć przed rozwiązaniem, bo wiedziałam, że pózniej daje organizmowi odpocząć conajmniej 6 tygodni.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 13:57, 22 sty 2023

Do góry
9 lipca

Z jednego bardzo małego krzaczka porzeczki taki zbiór:

Natomiast 2 krzaczki czarnej porzeczki prawie nie dały owocu. Winą pewnie była susza (brak podlewania z mojej strony, nie mogłam się przeforsowywać w tym sezonie, a dostępne w tym miejscu ogrodu było tylko podlewanie konewką).

Wiśnie, które zebrałam u sąsiadki, bo oni nie piją kompotów ani nie robią przetworów, niepryskane. Mogę zbierać co roku do woli.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 13:48, 22 sty 2023

Do góry
7 czerwca 2022

1 lipca 2022

W 2022 roku miałam trochę sadzonek truskawek. Starałam się wybierać takie, aby mieć plony jak najdłużej.

• Alfa Centauri (10 szt., sadzone jesień 2020)
• Amarant Niwa (10 szt., sadzone jesień 2020)
• Honeoye (15 szt., od sąsiadki, sadzone wiosną 2022, nie owocowały)
• Bogota (5 szt., sadzone wiosną 2022, nie owocowały)
• Senga Sengana (10 szt., sadzone wiosną 2021)

Z trzech owocujących odmian nie umywa się w smaku stara odmiana Senga. Ten kolor i smak z dzieciństwa. Sąsiadki już chcą po kilka conajmniej sadzonek. Planuje je rozmnożyć jak najwiecej dla siebie i znajomych.
April podbija las... 12:58, 22 sty 2023

Do góry
inka74 napisał(a)
Ruda, przytulam. A zdjęcia są piękne. Nic nie tracą, wręcz przeciwnie.
Mnie też śnieg zaskoczył...

Iwona, z twoich ust pochwała zdjęć to zaszczyt. Ja się na tym nie znam, zbytnio się nie przykładam bo ciągle w biegu je robię. Do tego specyficzne wady wzroku powodują że muszę się niemal w pełni zdawać na sprzęt, bo nie widzę tego co fotografuję
U mnie już niemal po śniegu

April podbija las... 12:51, 22 sty 2023

Do góry
April napisał(a)

Cześć Nicol, to było dawno, bardzo dawno a ja ciągle walczę z osłabieniem pocovidowym. Choć jest coraz lepiej. Najlepiej by było gdyby można już było ruszyć do ogrodu. Wtedy zapomina się o wszystkich dolegliwościach Ogród mnie leczy

Aprilku, ale nas uraczyłaś piękną jesienną fotorelacją ze swojego ogrodu, aż się cieplej zrobiło.
April podbija las... 12:44, 22 sty 2023

Do góry
sierika napisał(a)
Zaczarowałaś las

Ewo

Dla ciebie fotki

April podbija las... 12:35, 22 sty 2023

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Koniecznie muszę do judaszowca zrobić drugie podejście jeszcze. Nawet miejsce bym znalazła pewnie.
Czy przy tarasie masz po drzewach puszczony winobluszcz czy cos innego? Winobluszcz u nas rośnie na ruderze sąsiada, a teraz to już pół podwórka mu opanował mimo cięcia naszego celem upilnowania, idzie po drzewach jak szalony. Musze pilnować by do nas nie przelazł. Przekleństwo bo na tej ścianie sama go lat temu posadziłam dla bezpieczeństwa dzieci bo tynki z rudery odpadały całymi płatami, bałam się, ze na głowę komuś spadnie. W tej roli jako parawan winobluszcz spełnił się w 100 procentach do momentu jak babcia ciachnęła go przy ziemi jak mnie nie było, normalnie oszalał

Sylwia judaszowce polecam. Mam już cztery odmiany i bardzo je sobie cenię.
Przy tarasie jest faktycznie winobluszcz ale to ostatni jego sezon. Lada moment go chcę wyciepać Jesienią ma swoje pięć minut

Świerk serbski - Picea omorika 12:23, 22 sty 2023

Do góry
Tu jeszcze zdjęcie z tamtego roku pokazujące te dwa krzywulasy, przy czym ten ze strzałką jest najbardziej wiotki
April podbija las... 12:19, 22 sty 2023

Do góry
nicol21 napisał(a)
Zdrówka!
Wiem, jak to z tym powrotem do formy po covidzie jest - też długo walczyłąm z takim niskim poziomem energii.U mnie przypadło to na okres zimy i wiosny....

Ogród prezentuje się pięknie!

Cześć Nicol, to było dawno, bardzo dawno a ja ciągle walczę z osłabieniem pocovidowym. Choć jest coraz lepiej. Najlepiej by było gdyby można już było ruszyć do ogrodu. Wtedy zapomina się o wszystkich dolegliwościach Ogród mnie leczy

Świerk serbski - Picea omorika 12:02, 22 sty 2023

Do góry
Mam pytanie dotyczące moich swierków serbskich. Ale może najpierw kilka informacji o nich. Posadzone na wiosnę 2021 przez ogrodnika, na wykrojonych kwadratach, podsypane korą. Ogrodnik od razu sypnął im jakiś długo działający nawóz. Świerków jest 7. Przyjechały od razu wysokie na ok 2 metry, wąskie, z poprzycinanymi bocznymi przewodnikami. W tamtym roku (2022 dostały nawóz do iglaków oraz szczepionkę mikoryzową jesienią. I teraz do sedna. Dwa z nich wyginają się w jedną stronę. Wstawiam zdjęcie prawie od razu po posadzeniu oraz z dzisiejszego dnia (1,5 roku później). Poszłam dzisiaj do nich i tego z lewej strony prostowałam i teraz stoi w miarę prosto, ten z prawej dalej wygięty. Nie wiem co z nimi zrobić. Czy dac im spokój, czy wykopać i posadzić nowe, czy je podeprzeć czymś.
Szczegolnie o radę prosiłabym Danusię bo wiem że ma doświadczenie z tymi świerkami.
April podbija las... 11:56, 22 sty 2023

Do góry
Anda napisał(a)
Przepiękna masz jesień Aprilku Nie mogę się napatrzeć. Koty tez jesienne Pies bardziej zimowy

Ewo dzięki. zwierzęta u mnie, zupełnie przypadkiem, utrzymują się w tej samej kolorystyce. Jeszcze miałam rudego Golden rettriwera
Jesień w tym roku u wszystkich była niesamowita. Szkoda że akurat wtedy nie mogłam poświęcić ogrodowi czasu

andropogony i schyzachyria pierwszy raz wspaniale się wybarwiły

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies