Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ania na Żuławach

Ania na Żuławach

ajka 20:57, 02 lip 2023

Masz 3 koty? Wow, to musisz mieć wesoło
Gratuluję spotkania.

Szałwia śmierdzi? W życiu bym nie powiedziała, a mam je sporo. Perowskiej nie mam to się nie wypowiem, jakoś jej nie lubię.
An_na 20:58, 02 lip 2023

Zauważyłam kilka dni temu, że liście jednej hortensji bukietowej brązowieją. Myślałam,że za dużo słońca, za mało wody.
A dziś patrzę, że proces z szybko postępuje. I jeszcze coś siedzi pod liściem, tylko jednym. Małe i brązowe/ miedziane, w słońcu błyszczało jak kawałek miedzianego drucika.
Na innych liściach nie znalazłam, albo jest tak malutkie, że nie zobaczyłam.
Czy to jest przędziorek chmielowiec? Czy inna zaraza?
A może kombo- ssące i grzyb?
Czym to potraktować?

Na firletce, obok, takie liście się zrobiły. Czy to jest to samo?

An_na 21:55, 02 lip 2023

ajka napisał(a)
Gratuluję spotkania.

Szałwia śmierdzi? W życiu bym nie powiedziała, a mam je sporo. Perowskiej nie mam to się nie wypowiem, jakoś jej nie lubię.

Z kotami czasami jest aż za wesoło Każdy inny i z innym temperamentem, ale wszystkie kochane, na swój koci sposób
Spotkanie było bardzo miłe, fajnie tak się zobaczyć w realu.

No mi szałwia też nie śmierdzi, ale ma swój trochę specyficzny zapach.

Kupiłam perowskię/ perowskią (jak to się prawidłowo odmienia? ) bo mi się spodobała w połączeniu z trawami. Mam nadzieję, że jej zapaszek nie zdominuje wrażeń wizualnych.
Jak jej nie dotykam, to nie smierdzi.
Anda 09:04, 03 lip 2023

An_na napisał(a)

Na firletce, obok, takie liście się zrobiły. Czy to jest to samo?

Na pierwszym zdjęciu wg mnie są objawy jakichś niedoborów. Kiedy i czym nawozilaś hortensje? Jaki mulcz stosujesz?

Na drugim zdjęciu są to mszyce służące za kokon larwy jakiejś muszki/pszczoły - nie pamietam nazwy. Muszka/pszczoła to pożyteczne stworzenie. Jej dzieci zjadają mszyce od środka. Roślinom nie szkodzą.

Firletka prawdopodobnie ma mączniaka fałszywego. Prawdopodobnie ma za mokro. Masz tam linię kroplującą? Może mulcz jej nie odpowiada?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
TAR 09:19, 03 lip 2023

ajka napisał(a)
Gratuluję spotkania.

noo, mi śmierdzi. ale kazdy ma inne powonienie. czemu nie lubisz perovskiej? ja lubie za wyglad i bezproblemowosc
ajka 20:31, 03 lip 2023

TAR napisał(a)

noo, mi śmierdzi. ale kazdy ma inne powonienie. czemu nie lubisz perovskiej? ja lubie za wyglad i bezproblemowosc

Dla mnie nie urażając nikogo wygląda jak wielki chwast Może dlatego, że jest taki mocno rozwichrzony.
An_na 21:06, 03 lip 2023

Anda napisał(a)

Na pierwszym zdjęciu wg mnie są objawy jakichś niedoborów. Kiedy i czym nawozilaś hortensje? Jaki mulcz stosujesz?

Na drugim zdjęciu są to mszyce służące za kokon larwy jakiejś muszki/pszczoły - nie pamietam nazwy. Muszka/pszczoła to pożyteczne stworzenie. Jej dzieci zjadają mszyce od środka. Roślinom nie szkodzą.

Firletka prawdopodobnie ma mączniaka fałszywego. Prawdopodobnie ma za mokro. Masz tam linię kroplującą? Może mulcz jej nie odpowiada?

Dziękuję Anda
Hortensje nawożone wiosną, dedykowanym dla nich nawozem w granulkach.
I wczoraj, nawoziłam
biohumusem do hortensji. Jako ściółka kora, ale już resztki zostały, trzeba dosypać.

Szkoda muszki, bo zerwałam i wyrzuciłam tego liścia

A firletce pewnie lałam za dużo wody, bo ją dzieliłam po zakupie, jakieś dwa tygodnie temu. Chciałam, żeby się przyjęła. I przedobrzyłam. Skąpstwo jednak nie popłaca
Chociaż... wszystkie się przyjęły, ale jak długo będą żyły nie wiadomo.
An_na 21:08, 03 lip 2023

ajka napisał(a)

Dla mnie nie urażając nikogo wygląda jak wielki chwast Może dlatego, że jest taki mocno rozwichrzony.

A wiesz, że też ją tak postrzegałam?.
A później zobaczyłam ją gdzieś na zdjęciu, w trawach. I mi się spodobała. Zobaczymy czy na żywo też będzie ładnie.
Posadziłam ją w trzcinnikach, z przodu rozplenica hameln.
Oczywiście wszystko musi się zagęścić, na razie takie bidoki i efekt żaden.
An_na 21:13, 03 lip 2023

Tego biednego cisa będę musiała chyba stamtąd zabrać. On już zyskał u mnie nową nazwę. Cis wędrowny
Magleska 21:19, 03 lip 2023

U mnie wiele roślin to wędrowniczki
Doczytałam u Tarci ,że dżdżownicę dostałaś w gratisie haha

U mnie perowskie nie chcą rosnąć -za bardzo mam gliniasto-wilgotną ziemię