Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Anda 18:51, 02 lip 2023

Nie pachnie Ma ładne liście. I ładne owoce jesienią.

Florentina też nie pachnie. Pachnące róże to raczej na przodzie rabaty lub na środku.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Makao 18:57, 02 lip 2023

pestka56 napisał(a)

Rosa glauca czyli róża czerwonawa. Mam ją póki co jeszcze w doniczce. Czeka na miejsce. Ma piękny kolor liści i śliczne malutkie kwiatki. Kwitnie tylko raz i jest kwaśnolubna. Ma pokrój jak róża dzika, ta o małych owalnych owocach.
Popatrz na nią http://zielonozakreceni.pl/forum/roze/6457-roza-czerwonawa-rosa-glauca

Śliczne baty puszcza. Wygląda to fajnie. Wyczytałam jednak że się sieje. To chyba ją niestety dyskwalifikuje.
Makao 18:59, 02 lip 2023

Anda napisał(a)
Nie pachnie Ma ładne liście. I ładne owoce jesienią.

Florentina też nie pachnie. Pachnące róże to raczej na przodzie rabaty lub na środku.

Zgadza się. Florentina też nie pachnie ale jestem w stanie jej to wybaczyć bo długo kwitnie.
TAR 19:00, 02 lip 2023

Ania ja sie nie znam na różach ale Ewa Anda na pewno doradzi te wlasciwa, to mistrzyni w dobieraniu wlasciwych roslin, sama kilka razy skorzystalam. Wie co mowi, bo ma wyjatkowe wyczucie i wiedze

Ewentualnie podpytalabym dziewczyn "różanych" troche ich mamy na ogrodowisku Jolanka ma piekne róze i Agatorek i kilka jeszcze ostanio widzialam.
Makao 19:48, 02 lip 2023

TAR napisał(a)
Ania ja sie nie znam na różach ale Ewa Anda na pewno doradzi te wlasciwa, to mistrzyni w dobieraniu wlasciwych roslin, sama kilka razy skorzystalam. Wie co mowi, bo ma wyjatkowe wyczucie i wiedze

Ewentualnie podpytalabym dziewczyn "różanych" troche ich mamy na ogrodowisku Jolanka ma piekne róze i Agatorek i kilka jeszcze ostanio widzialam.

Jeszcze się waham. Podpytuję każdego kogo się da o różne rośliny.

Każde uwagi i propozycje dokładnie analizuje. Nie umiem podjąć szybko decyzji tak jak niektórzy. Ja będę łazić oglądać i wyobrażać sobie to miejsce z każdą propozycją.
Ale ogarnę to. Tylko muszę to poczuć.
ewsyg 19:58, 02 lip 2023

Ania, jak róża, to mieszaniec piżmowy Ballerina lub Heavenly Pink.
pestka56 20:03, 02 lip 2023

Makao napisał(a)

Cudna jest. Zwłaszcza jako puszczonu wolno krzew. Bez cięcia. Zobacz

Z chęcią bym sobie taki ażurowy krzew posadziła ale aż szkoda ciąć.

Moja ma zaledwie 170 cm wysokości i jest faktycznie ażurowa, dosyć szczupła. Nigdy jej nie cięłam, za wyjątkiem kilku najniższych gałęzi rok temu. Podsadziłam ją turzycami i musiały dostać trochę miejsca nad sobą. Ma słńce od południa przez 5 godzin.
Zdjęcia są pażdziernika zeszłego roku.
Na pierwszym są dwie trzmieliny. Ta o ciemnych burgundowych liściach, to europejska, a ta jadowicie czerwona to oskrzydlona. Na drugim zbliżenie na europejską.
Pokazuję, bo ciekawe. Nie żebym cię namawiała na siłę

I jeszcze jedno zdjęcie też październikowe róży czerwonawej. Zaskakujące przejście od ciemnych zielonych liści. Ona daje niezły spektakt jesienny, a potem jeszcze zostają te czerwone kuleczki

Makao 20:45, 02 lip 2023

ewsyg napisał(a)
Ania, jak róża, to mieszaniec piżmowy Ballerina lub Heavenly Pink.

Piękne, znam ale za niskie. Min 150cm musi mieć
Makao 20:48, 02 lip 2023

Dzięki Kasia pestka za zdjęcia. Taka czerwień jesienią by tam super wyglądała.
Rojodziejowa 21:38, 02 lip 2023

Mam te trzmieliny na skarpie. Same na nią przyszły. Ale aż tak mi się chyba nie wybarwiają. Od czego to może zależeć? Słonko mają prawie cały dzień.

A Eden rose? Czy wolisz jednokolorowe?