Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 18:25, 23 lut 2015

Do góry
Witajcie kochane. Tak jak pisze Bogdzia ten czerwony krzak to trzmielina oskrzydlona, ale to jest odmiana compacta, urośnie najwyżej na 1 góra 1,2 metra w górę i na szerokośc. Szukałam jej w całym Poznaniu. Inaczej nazywa sie płonącym krzewem. Na jesieni ludzie prawie wkładają głowy w płot jak na nią patrzą. Lubi glinę . I słońce .
Co do zurawki to nie wiem, nie pamiętam, ale ładnie rośnie.
A magnolia też nie będzie duża. Ograniczona rozmiarem działki muszę wybierać rosliny, co mnie nie zarosną. Glinę kochają też peonie. Teraz chcę do tego towarzystwa dosadzić nowe odmiany, lekko różową i łososiową, tylko to kopanie tej gliny na pół metra zawsze mnie przeraża.
Szukam też towarzystwa dla mojej hortensji, myślę o Diamant Rouge, czy jakoś tak.
Czy możecie podpowiedzieć, jakie krzewy kwitnące poza dereniami lubią glinę? Reniu, a Ty jakie krzewy sadzisz u siebie na tej glinie? Moje derenie rosną jak głupie. Teraz myślę o dereniu kwitnącym, odmiana florida rubra, ale on koszmarnie drogi jest, droższy niż duże klony palmowe i nie wiem, co wybrać, bo chciałabym i jedno i drugie a ziemi mało. Kasy też zresztą.
Nie wiem, jak Wy, ale ja bardzo, bardzo, bardzo chcę już wiosnę.
A to mój tygrysek. I moja hortensja. Pozdrawiam.
W cieniu - zacieniona 18:23, 23 lut 2015

Do góry
JoannA napisał(a)
Moja werbena po tygodniu zaczęła wschodzić ale na kilkunastu siewkach się skonczyło. Zastanawiam się czy nie wysiać jeszcze raz bo zostało mi jeszcze trochę nasionek.
Dziekuję za wizytę mnie.
pozdrawiam
Joasiu...werbena wschodzi nierównomiernie i na pewno jeszcze sporo siewek wyjdzie.
Asi ogródek pod świerkami 18:17, 23 lut 2015

Do góry
No to praca rozpoczęta, rabata wyznaczona, oddzielona kostką granitową od trawnika, nawożenie ziemi w trakcie - na chwilę obecną nawiozłam takiej polnej jak to Danusia nazywa spod "kartofliska: teraz przyjdzie ciemna ziemia. Teraz moi kochani prośba pomóżcie mi zaprojektować te rabatę przed domem, nie chciałabym bałaganu narobić na niej .
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 18:15, 23 lut 2015

Do góry
Dziś słońce było i ładna pogoda na prace w ogrodzi, miłego wieczoru

Ogród w skali mikro cz.II 18:13, 23 lut 2015

Do góry
gierczusia napisał(a)

Przy większości roślin były tabliczki z nazwą rodzajową i krajem pochodzenia
na przykład :

też mam takie widoki , tyle ze doniczkowe i nieco mniejsze

Wizytówka - Żwirowy ogród na skarpach.... 18:09, 23 lut 2015

Do góry
I mamy Luty bez śniegu na oczku tylko kry ludu zotały, i jest pierwszy okaz wiosny przebiśnieg więc oby do wiosny

Liliowo i kolorowo:) 18:05, 23 lut 2015

Do góry
Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 17:27, 23 lut 2015

Do góry
U mnie wiosna bardzo powoli się pokazuje, mam dużo cienia o tej porze roku.
Ale już tydzień temu sekator poszedł w ruch i podcięłam lawendę, derenie, tawuły japońskie, berberysy, kalikarpę i wszystkie hortensje bukietowe.
Dzięki nowemu sekatorowi tzw.żyrafie nasza zaniedbana wysoka 'Reneta' ma ładną przejrzystą koronę, na której dojrzałam ostatnio dziwnego wróbla. Ma jakaś narośl, był trochę osowiały, ale później wypatrzyłam go przy butelce ze słonecznikiem. Biedactwo

Ogród Mirelli 17:18, 23 lut 2015

Do góry
Ale fajnie przystojniak
Proszę fotka. Posadzony październik 2014

Ogród Mirelli 16:38, 23 lut 2015

Do góry
Przed

Po

Ogród w skali mikro cz.II 16:35, 23 lut 2015

Do góry
Eluś, ja też spóźniona z życzeniami - zielonego trawniczka i kolorowych kwiatków od wiosny do późnej jesieni życzę Ci

Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 16:25, 23 lut 2015

Do góry
To jest ta działka? Zapowiada się pięknie. Zazdroszczę dodatkowego miejsca na wszelkie pyszności
Pozdrawiam

Lawendowy zawrót głowy 15:51, 23 lut 2015

Do góry
Jolu, przyjmij ode mnie spóźnione, ale szczere życzenia urodzinowe - zdrówka, radości i miłości oraz ogordowiskowe z okazji 400 - samych ślicznych roślinek, spełnienie zachcianek i słoneczka na każdy dzień

Ciacho i kawa bardzo zachęcające

Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 15:48, 23 lut 2015

Do góry
Podczas oględzin nowych drzewek owocowych

A to dzisiejsze nasionkowe zakupy

ogórek śremski
rzodkiewka saxa2
sałata masłowa królowa majowych
marchew bolero
sałata baby leaf - hit na zachodzie Europy i w USA
cukinia
groch
Ogród Anety 15:46, 23 lut 2015

Do góry
Trafiłam do Ciebie z wątku rozplenicowego, zaniemówiłam, jak zobaczyłam zdjęcie z Twojego ogrodu. Pospacerowałam więc sobie i znalazłam te piękne zdjęcia w większej ilości, więc jeszcze raz cytuję...
aneta_swieca napisał(a)
Po długiej przerwie powracam ze zdj. traw z mojego ogrodu, wiosenne prace przyniosły taki efekt...

Młody ogród, ale jakże już urokliwy. Te trawy rzeczywiście szybko robią wrażenie dojrzałości (też je uwielbiam), a u Ciebie tak pięknie skomponowane.
Zachwyciły mnie również te ogromne kule wiklinowe. Możesz zdradzić ich pochodzenie?

Co z tym ogródeczkiem począć 15:26, 23 lut 2015

Do góry
Juziek Ty sie tak rozpedziłasś że to było pewne że juz nievawem Twój ogród będzie za mały

Ja dzisiaj tez troszkę podziałałam
Pocięłam trawy (tak na pół metra ),opryskałam miedzianem i przewaliłam kompost .
Ale najważniejsze co zrobiłam to sobie miejsce na Edenki .
Na mojej stodole rósł winogron ,ale taki głupio rosnący ,cztery razy w roku musiałam go ciąć .Masakra ,naskakałam się jak głupia a on rósł jak bardziej głupi
Wzięłam dzisiaj sekator i tnę patrząc przy tym na reakcję Emusia.
Nagle patrzę a on odpala piłę motorową i ......ściął wszystko
Dusza krzyczała jes ,jes mam mego miejsce na Edenki ,a usta nieśmiało tak żeby nie usłyszał
-kochanie nie za mocno go tniesz ,może nie przeżyć

Nie mam zdjęcia z szerszej perspektywy ,ale było cos takiego

Co bym chciała to wam pokaże jak znajdę zdjęcie .
Grembosiowo 15:11, 23 lut 2015

Do góry
Raport z siania:
Werbena- 9 lutego
Stipa- 20 lutego (dzięki Joanno)
Grab - Carpinus 15:09, 23 lut 2015

Do góry
Sadzenie grabów

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:07, 23 lut 2015

Do góry
ja tu specem nie jestem ale
na poniższym zdjęciu jest kilka form, które z sobą konkuruję
zostawiałabym tego bonzaja na środku rabaty, by grał pierwsze skrzypce i uzupełniłabym turzycami, żurawkami, zależy jakie tam masz stanowisko
albo posadziła drzewo na pniu na środku narożnika, i może na skarpie wtedy tą kulkę na patyku zostawiła
ale układ drzew musiałby być zaplanowany dla całego ogrodu

na tej rabacie, gdzie trzmielina na pniu brakuje mi wysokości, czyli jakiegoś drzewa, a może 2-3 drzew, w zależności od układu rabaty
rośliny też trzeba uporządkować
spróbuj pogrupować rośliny,
widzę że masz 3 tawułki podobnej wielkości. Można tą jedną przerzucić do pozostałych dwóch na rabatkę z bonzajem, a pośrodku między nimi dać szczepioną wiśnię o czerwonych liściach

ale jeśli chodzi o rozplanowanie drzew to najlepszy byłby rzut, bo nie wiadomo co jest po drugiej stronie furtki, ani gdzie się kończy rabata z trzmielinami na pniu, jaki ma kształt

W cieniu - zacieniona 15:07, 23 lut 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Bogusiu zdrówka i oszczędzaj rękę .Ja też werbenę 2 razy siałam nie wiem czemu ale drugi siew mocniejszy może cieplej miały. Nie wiesz ile czasu potrzebuje Belankanda ze wschodami siałam 2 tyg.temu
Belamkanda bardzo długo kiełkuje,w ubiegłym roku czekałam miesiąc.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies