Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Zimozielony ogród przy białym domu 16:15, 06 wrz 2012

Do góry
Klon będzie miał takie liście jesienią, ten nasz z ogrodu jest większy

Dereń będzie miał owoce, dziś dokupiłam dwa krzewy za wrzosowisko.

Zimozielony ogród przy białym domu 16:14, 06 wrz 2012

Do góry
Takie obrazki należą już do przeszłości, kulek w takich ilościach już nie ma, odbywa się polowanie na kulki Zdjęcia archiwalne

Mały, ciasny, ale własny... 16:05, 06 wrz 2012

Do góry
Mam jeszcze inny schemat, któy można przystosować do twoich realiów

Trzeba wyrównać rabatę i "namalować" na ziemi takie plamy i pomysleć co z czym.

Zimozielony ogród przy białym domu 16:04, 06 wrz 2012

Do góry
Ale Sławcio przenosi, przesuwa, a ja nie jestem tam tylko w szkółkach. Pokażę ze szkółek. co mi się spodobało. OK?
Sadzenie dużych drzew 16:01, 06 wrz 2012

Do góry
Jeśli jest bardzo starym drzewem należy ten proces podzielić na dwa sezony. W jednym podkopać z jednaj strony, położyć pionowo folię i nasypać ziemi, Roślina wytworzy nowe korzenie i będzie w stanie dostarczyć wodę po obcięciu drugiej strony. Potem wykopujesz całość i sadzisz. Najlepiej wiosną albo na koniec sezonu (koniec września) u nas, ale we Francji to nie wiem
Sadzenie dużych drzew 15:59, 06 wrz 2012

Do góry
Drzewa laurowe to drzewa liściaste, tylko że zimozielone. O przesadzaniu jest specjalny wątek, technika obkopywania jest taka sama jak innych drzew. Pooglądaj zdjęcia, jak to się robi.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/524-przesadzanie-starszych-drzew

A od ilu lat tam rośnie?
Mały, ciasny, ale własny... 15:55, 06 wrz 2012

Do góry
GrzegoSz napisał(a)

Na tarasie, w miejscu, gdzie teraz stoi stolik z podstawy od starej maszyny do szycia, będzie pergola, na którą ma wspinać się clematis o ciemno fioletowych kwiatach.
Prezent od sąsiadki, posadzony w zeszłym roku, jak się dobrze przyjrzeć to rośnie w samym narożniku, gdzie taras łączy się z domem. Obrzeże tej półkolistej rabatki chciałbym obsadzić lawendą i podsypać białym żwirkiem. I na razie tyle z moich pomysłów.

Pod oknem posadziłabym ładne, proste i równe pienne trzmielinki na kiju (żółte kulki) a pod nimi lawendę, można dodać trawki, żółte hosty. Często robię takie zestawienie.

Ta rabata może się ciągnąć aż do tamtego trzeciego rogu domu w lewo.

A na dole żółta obwódka to Ilex crenata Golden Gem, potem jest bordowa żurawka i trzy kule z bukszpanu.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 15:47, 06 wrz 2012

Do góry
Danicę też mozna strzyc, zobaczcie że Rysio ma kule w większości z tui, tylko trzeba je w miarę wcześnie już zagęszczać, To alternatywa dla bukszpanu.
Wichrowe wzgórze 15:46, 06 wrz 2012

Do góry
Podziwiam i cieszę się razem z Tobą różami, ŚLiczne są Najbardziej lubię takie "pokłębione".
Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 15:44, 06 wrz 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Danusiu - to może zamiast ogrodów angielskich wybierzesz raz ogrody francuskie?

Wiem, że są we Francji takie ogrody prywatne, podobne do tych ślicznych angielskich, bo ogrody typu Wersal to już dla mnie za duże, muszę mieć więcej roślin na mniejszej przestrzeni
Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 15:42, 06 wrz 2012

Do góry
betysia napisał(a)
Kochani mam pytanie....napiszcie jak wygladaja cenowo bukszpany w Polsce ?!!!!!
bo ostatnio pojechalam po trawki i zaczelam szukac bukszpanow...i oniemailam....
male kule ok 30-40 cm od 50 euro ,
wieksze ok 50cm -69-75 euro,
stozki ok 50 cm -80 euro JEDEN co byscie mnie dobrze zrozumieli!!!!,
aaaaa i kula szczepiona na wys ok 1 m ( mala kula ) ok 100euro...
malutkie kuleczki -ok 20cm - 30 euro...
matuniu czy te bukszpany wszedzie az takie drogie ?????

a ja chcialam z 10 kupic....malo zawalu nie dostalam .....

O znalazłam cokolwiek, o nie w Polsce dużo taniej, nawet polskie szkólki sprowadzają z Niemiec czy Holandii i u nas sprzedają i jest taniej.

Malutkie są u nas po 29 zł. potem 69, 95, 125. Po 238 to już spore, 288 okazałe. Ale problem jest w tym, że nie są w stałej sprzedaży.
Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 15:15, 06 wrz 2012

Do góry
Nie wiem Betysiu czy pisałaś o tym, ale ciekawa jestem szkółek we Francji, czy przewaga rośiln śródziemnomorskich czy bardzo to się różni od naszych. Wstyd przyznać, a może i nie, że nie byłam w tym kraju, może następna rocznica ślubu 30-ta będzie w Paryżu? Kto wie?

A tak cały czas jeżdżę wiernie do Anglii, tutaj podobnie jak u nas, trochę więcej różnych tęgoszy, czojsii i innych prawie"egzotyków".
Zimozielony ogród przy białym domu 15:12, 06 wrz 2012

Do góry
Betysiu - dziękuję za takie pochwały...

eee, nie jest tak źle, bez kredytu może by dało radę Po prostu opcja byłaby skromniejsza a rośliny mniejsze.
Zimozielony ogród przy białym domu 15:08, 06 wrz 2012

Do góry
anieszka napisał(a)

Ta największa przy schodach to cis, a pozostałe bukszpan.

Mało fotek bo robótki "sprzątające" to i nieciekawe, to samo, to samo, kurz. Przekopywanie kabli. Dziś popadało kurz opadł

Dziś dzień konserwacji ogrodowych, a ja muszę jechać z zaliczką na lustro Buki kupić..

Same przyjemności na dzisiaj zaplanowane

Aga, ta przyjemność jazdy i szukania roślin owszem, przy okazji coś się obejrzy, zaplanuje, kupi

Buki kupione, berberysy Admiration na ulicę też, żółte pod wiśnie też.. Jutro przywieziemy, może wejdzie na jeden raz do busa i będziemy sadzić na ulicy i buki w ogrodzie.

Chłopaki zrobili podkład pod placyk i ustawiają zraszacze, a jest ich sporo. Taka mało widowiskowa praca Ale bez niej ani rusz. Aaaaa, jeszcze włączyliśmy linię, żeby ogród się nawodnił.
Zimozielony ogród przy białym domu 15:04, 06 wrz 2012

Do góry
Wisienki? hehe, muszę zmierzyć, ale moim zdaniem co 3 metry są. One osiągają średnicę 3 m, więc kiedyś się zetkną. Najpierw posadziliśmy je w szerszych miejscach specjalnie przygotowanych do tego, koło furtki, koło bramy i koło śmietnika, ale okazało się że dotykają daszku koroną...wchodzą pniem w skrzynkę od gazu i nie mogło tak zostać. Przesunęliśmy je na bok, teraz być może są trochę bliżej, ale tak musi być.

Moje wiśnie chociaż mają dużą odległość i tyle lat już rosną, jeszcze się nie zetknęły ze sobą. Mało im brakuje

Zdjęcie jest zrobione z boku, więc wydaje się mniej.
Wichrowe wzgórze 13:35, 06 wrz 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ta trawka to kłosówka miękka (Holcus mollis) chyba Variegatus, bo są jeszcze podobne odmiany np. Jackdaws Cream, też taką miałam ale już nie mam. Nie spodobała mi się po dwóch miesiącach, bo bardzo się rozkłada, brązowieje i nieporządnie wygląda. Lepszy będzie ten Carex co jest na zdjęciach poniżej, bo jest kępowy i zimozielony, a Holcus nie.

Faktycznie przeoczyłam wpis Danusi,kłosówka jest delikatna ani przesuszenia ani przelania nie lubi.Carex rozrasta się w mocną kępę więc musi mieć trochę miejsca ew.trzeba częściej dzielić a korzeni się mocno.Dostałam od znajomej jedną kępę kilkuletnią do podziału ,trudno nam było ją wykopać ,pod matą poszły liczne kłącza i weszły w lawendę.
Zimozielony ogród przy białym domu 13:22, 06 wrz 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na ulicy

A w donice dołożyłam płaszcz z irgi co jakiś czas

....wisienki wypasione
...jak i cała reszta....
pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:06, 06 wrz 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Aaaaaa, czyli zostawić

Dziękuję Danusiu!
Miłego dnia

Trzeba korę zabrać, wybrać trochę ziemi bo dojdą bryłki pachysandry, żeby teren się nie uniósł za bardzo, potem posypać na nowo. To tez zależy jak gęsto sadzisz pachysandrę.

Danusiu, to jest ten pas do zasadzenia runianki:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2260-ogrod-dla-roslin-o-mocnych-nerwach?page=16#post_6

Podobno trzeba sadzić co 20 cm.
Kurczę, trochę dużo tych sadzonek będę potrzebowała tutaj.

A może Danusiu coś innego by tutaj dać?
Miejsce raczej cieniste.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 11:45, 06 wrz 2012

Do góry
Joaska napisał(a)
Wybieraj trawy które nie zdążą u nas z kwitnieniem (miskant morning light, albo takie z niepozornymi kwiatostanami, albo ich brakiem )

Gardenarium napisał(a)
U mnie Gracillimus nigdy nie miał. Variegatus też nie. A to najładniejsze miskanty dla mnie.

Asiu Danusiu dziękuję już skrzętnie zapisane
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 11:44, 06 wrz 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
U mnie Gracillimus nigdy nie miał. Variegatus też nie. A to najładniejsze miskanty dla mnie.

No i super
A u nas w świętokrzyskim na pewno nie zakwitna bo zimniejsze klimaty są niż w W-awie.
hakone z mniejszych chyba tez nie kwitnie (chyba że sie myle),
Jest z czego wybierac a są tak piękne że nie sposób z nich rezygnować.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies