Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wichrowe wzgórze

Wichrowe wzgórze

akanta 12:51, 06 wrz 2012

Monic napisał(a)
Taki śliczny złocień-margaretka mi zakwitł. Na razie pierwszym kwiatem, ale jest sporo pąków. Szkoda, że jest wrażliwy na mróz.Kiedyś miałam już tę bylinkę, ale nie przezimowała.

Lubię też jeżówki

i kupiona tydzień temu

Jeśli ktoś lubi pomponikowy kształt kwiatów róż, to polecam odmianę Pomponella - wspaniała róza

Wszystkie piękne trudno się pogodzić z myślą,że nie wszystkie można mieć.
Pszczelarnia 13:06, 06 wrz 2012

to róża Colette. W zależności od pogody może mieć mniej lub bardziej intensywne wybarwienie. Ogólnie bardzo dobra odmiana i faktycznie jest u mnie pnąca, bo dobrze zimuje i nie wymarza.

Monico, faktycznie zachwycająca jest i zbiera dobre opinie ale gdzie ją dostać w ilościach 3 szt.?
To jesienne zabarwienie liści też (oprócz kwiatu) przekonuje mnie do niej.
akanta 13:15, 06 wrz 2012

Monic napisał(a)
Zakupy, zakupy, zakupy...
Takie fajne trawki w ilości kilku szt. kupiłam. Niskie, o bardzo miękkich, białych liściach - taka rozczochrana czuprynka. Ktoś ją ma? Jeśli tak, to jak się sprawuje (nie jest zbyt ekspansywna?) i jak zimuje? Wydaje mi się, że będzie się mocno rozrastać, ale może się mylę. Póki co bardzo mi się podoba.

i jeszcze kilkanaście wrzośców i inne trawki - tym razem wypróbowane, ładnie rosnące w kępkach

I lampionik kolejny kupiłam - tym razem na taras od strony ogrodu

Też dosadziłam takie trawki i jestem ciekawa jak się sprawują ,chyba są u Danusi.Te zimozielone Carex-y z wygiętym liściem częściowo mi zmarzły od góry ale po przycięciu ładnie odrosły .Obie rosną w umiarkowanym cieniu i widzę że im tam dobrze.
akanta 13:35, 06 wrz 2012

Gardenarium napisał(a)

Ta trawka to kłosówka miękka (Holcus mollis) chyba Variegatus, bo są jeszcze podobne odmiany np. Jackdaws Cream, też taką miałam ale już nie mam. Nie spodobała mi się po dwóch miesiącach, bo bardzo się rozkłada, brązowieje i nieporządnie wygląda. Lepszy będzie ten Carex co jest na zdjęciach poniżej, bo jest kępowy i zimozielony, a Holcus nie.

Faktycznie przeoczyłam wpis Danusi,kłosówka jest delikatna ani przesuszenia ani przelania nie lubi.Carex rozrasta się w mocną kępę więc musi mieć trochę miejsca ew.trzeba częściej dzielić a korzeni się mocno.Dostałam od znajomej jedną kępę kilkuletnią do podziału ,trudno nam było ją wykopać ,pod matą poszły liczne kłącza i weszły w lawendę.
akanta 14:06, 06 wrz 2012

Monic napisał(a)

Matusiu kochana jakie ty masz piękne róże,, no przepraszam wszystkie rośliny masz cudne W ogóle ogród,, ale póki co moja uwagę najbardziej przykuwają róże.Miałam ich sporo ale zostało tylko dziewięć.Biegam codziennie i wypatruję pąków Nie wszystkie jeszcze je mają Jedna ma najwięcej bo az 15 .Mam dwie Austinki ale jeszcze nic nie wypatrzyłam na nich Nie mogę się doczekać ich kwitnienia Jestem zakochana w różach ale nie tylko .Zapewne zauwazyłaś ze nie mam jeszcze ogrodu dlatego taka zgłodniała chodzę po waszych zachwycając się każdym kwieciem,, bez cienia zazdrości ale tęsknotę odczuwam jak najbardziej Przepiękny ogród !

Dajanko, Twój ogród też keidyś będzie bujny - jesteś pracowita, więc Ci to wynagrodzi kwiatami
U mnie w tym roku zima również dała się mocno we znaki, zwłaszcza różom, dlatego dopiero teraz tak naprawdę startują. Wiele róż jeszcze w pąkach i czekam wciaż na ich kwiaty. To, co pokazuję na fotkach, to dopiero pierwsze kwiaty róz. Pełnia kwitnienia dopiero będzie za jakiś tydzień.
Na zachętę zostawię Ci kilka fotek różanych. Nie mam najlepszego aparatu, ale co nieco można pooglądać.
Princess Anne z nowej kolekcji Austina

James Galway

Granny

Purple Rain

Bailando

Aż chce mi się krzyknąć za Danusią "matusiu kochana"!!!!!!!!! i brak słów wszystkie najwyższej klasy.Podziwiam poświęcenie dla ich piękna i całego ogrodu.!
akanta 15:17, 06 wrz 2012

Monic napisał(a)
Jak już pokazałam Krasawicę, to czas na inne lilaki
Katherine Hawmayer - piękny lilak o grubych i ciężkich kwiatostanach

Kolejna odmiana nn - wykopana sadzonka z potężnego krzewu rosnącego na pobliskich łąkach. Podobny do Katherine, ale mniejsze wiechy kwiatowe

Tak wygląda potężny krzew na łące

Kolejny nn - jasne lila kwiaty, spore kwiaty i bardzo liczne, pięknie pachną

Różowy nn - jedyny jaki dotychczas spotkałam w tak mocno różowym kolorze. Zapach bardzo intensywny, wyczuwalny z odległości nawet 10m. Specyficzne, duże wiechy kwiatów, które nie są tak ściśle rosnące na gałązkach jak u innych lilaków, ale bardzo liczne.

Spaceruję jeszcze po Twoim ogrodzie ,ten ciemny lilak to "Spath"

Ciemnofioletowy nn. Ładny, obficie kwitnący. Kwiaty mięsiste i mimo, że nie są pełne, robią wrażenie bardzo wyraziste.

Gardenarium 15:46, 06 wrz 2012

Podziwiam i cieszę się razem z Tobą różami, ŚLiczne są Najbardziej lubię takie "pokłębione".

Instagram Ogrodowiska
eliza3 15:55, 06 wrz 2012

Oj, jak cudnie wiosną zapachniało Pozdrawiam.
Madzenka 20:41, 06 wrz 2012

Popon mnie zachwyciła !!!!
Moniko pytałaś się u Danusi o odelgłaść między wiśniami umbra coś tam
zobacz u Ani Studio (Lecę w kulki) zdjęcie strzyżonych z Rybnika. Myślę że jesli wolisz takie strzyźone a nie lekko poczochrane to 2,5 m wystarczy. Wiśnie rosną powoli. Moje po 2 latch mają koronę max 80-90 cm
Joaska 14:55, 20 wrz 2012

Witam.

Pompon Flower Circus jest śliczna.
Ale juz się zoriętowałam że praktycznie niedostępna nad czym całym sercem ubolewam!
Pozdrawiam
Joaśka