Monico, faktycznie zachwycająca jest i zbiera dobre opinie ale gdzie ją dostać w ilościach 3 szt.?
To jesienne zabarwienie liści też (oprócz kwiatu) przekonuje mnie do niej.
Też dosadziłam takie trawki i jestem ciekawa jak się sprawują ,chyba są u Danusi.Te zimozielone Carex-y z wygiętym liściem częściowo mi zmarzły od góry ale po przycięciu ładnie odrosły .Obie rosną w umiarkowanym cieniu i widzę że im tam dobrze.
Faktycznie przeoczyłam wpis Danusi,kłosówka jest delikatna ani przesuszenia ani przelania nie lubi.Carex rozrasta się w mocną kępę więc musi mieć trochę miejsca ew.trzeba częściej dzielić a korzeni się mocno.Dostałam od znajomej jedną kępę kilkuletnią do podziału ,trudno nam było ją wykopać ,pod matą poszły liczne kłącza i weszły w lawendę.
Matusiu kochana jakie ty masz piękne róże,, no przepraszam wszystkie rośliny masz cudne W ogóle ogród,, ale póki co moja uwagę najbardziej przykuwają róże.Miałam ich sporo ale zostało tylko dziewięć.Biegam codziennie i wypatruję pąków Nie wszystkie jeszcze je mają Jedna ma najwięcej bo az 15 .Mam dwie Austinki ale jeszcze nic nie wypatrzyłam na nich Nie mogę się doczekać ich kwitnienia Jestem zakochana w różach ale nie tylko .Zapewne zauwazyłaś ze nie mam jeszcze ogrodu dlatego taka zgłodniała chodzę po waszych zachwycając się każdym kwieciem,, bez cienia zazdrości ale tęsknotę odczuwam jak najbardziej Przepiękny ogród !
Dajanko, Twój ogród też keidyś będzie bujny - jesteś pracowita, więc Ci to wynagrodzi kwiatami
U mnie w tym roku zima również dała się mocno we znaki, zwłaszcza różom, dlatego dopiero teraz tak naprawdę startują. Wiele róż jeszcze w pąkach i czekam wciaż na ich kwiaty. To, co pokazuję na fotkach, to dopiero pierwsze kwiaty róz. Pełnia kwitnienia dopiero będzie za jakiś tydzień.
Na zachętę zostawię Ci kilka fotek różanych. Nie mam najlepszego aparatu, ale co nieco można pooglądać. Princess Anne z nowej kolekcji Austina
James Galway
Granny
Purple Rain
Bailando
Aż chce mi się krzyknąć za Danusią "matusiu kochana"!!!!!!!!! i brak słów wszystkie najwyższej klasy.Podziwiam poświęcenie dla ich piękna i całego ogrodu.!
Jak już pokazałam Krasawicę, to czas na inne lilaki Katherine Hawmayer - piękny lilak o grubych i ciężkich kwiatostanach
Kolejna odmiana nn - wykopana sadzonka z potężnego krzewu rosnącego na pobliskich łąkach. Podobny do Katherine, ale mniejsze wiechy kwiatowe
Tak wygląda potężny krzew na łące
Kolejny nn - jasne lila kwiaty, spore kwiaty i bardzo liczne, pięknie pachną
Różowy nn - jedyny jaki dotychczas spotkałam w tak mocno różowym kolorze. Zapach bardzo intensywny, wyczuwalny z odległości nawet 10m. Specyficzne, duże wiechy kwiatów, które nie są tak ściśle rosnące na gałązkach jak u innych lilaków, ale bardzo liczne.
Spaceruję jeszcze po Twoim ogrodzie ,ten ciemny lilak to "Spath"
Ciemnofioletowy nn. Ładny, obficie kwitnący. Kwiaty mięsiste i mimo, że nie są pełne, robią wrażenie bardzo wyraziste.
Popon mnie zachwyciła !!!!
Moniko pytałaś się u Danusi o odelgłaść między wiśniami umbra coś tam
zobacz u Ani Studio (Lecę w kulki) zdjęcie strzyżonych z Rybnika. Myślę że jesli wolisz takie strzyźone a nie lekko poczochrane to 2,5 m wystarczy. Wiśnie rosną powoli. Moje po 2 latch mają koronę max 80-90 cm