Szanowni Państwo
Miło nam poinformować, że we wrześniu Telewizja Polska wyemituje 4 różne programy o Ogrodach Hortulus w Dobrzycy.
Zapraszamy Państwa do oglądania premier na antenie TVP1 i TVR.
Jeśli jest bardzo starym drzewem należy ten proces podzielić na dwa sezony. W jednym podkopać z jednaj strony, położyć pionowo folię i nasypać ziemi, Roślina wytworzy nowe korzenie i będzie w stanie dostarczyć wodę po obcięciu drugiej strony. Potem wykopujesz całość i sadzisz. Najlepiej wiosną albo na koniec sezonu (koniec września) u nas, ale we Francji to nie wiem
Drzewa laurowe to drzewa liściaste, tylko że zimozielone. O przesadzaniu jest specjalny wątek, technika obkopywania jest taka sama jak innych drzew. Pooglądaj zdjęcia, jak to się robi.
Pod oknem posadziłabym ładne, proste i równe pienne trzmielinki na kiju (żółte kulki) a pod nimi lawendę, można dodać trawki, żółte hosty. Często robię takie zestawienie.
Ta rabata może się ciągnąć aż do tamtego trzeciego rogu domu w lewo.
A na dole żółta obwódka to Ilex crenata Golden Gem, potem jest bordowa żurawka i trzy kule z bukszpanu.
Wiem, że są we Francji takie ogrody prywatne, podobne do tych ślicznych angielskich, bo ogrody typu Wersal to już dla mnie za duże, muszę mieć więcej roślin na mniejszej przestrzeni