Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 21:30, 31 maj 2013

Do góry

Floksy z sasankami

Przywrotnik i hostowisko
Ogród do kwadratu 10:18, 31 maj 2013

Do góry
Aniu - bardzo dziękuję

BiBi - bodziszki pięknie zadarniają i zauważyłam, że na korze lepiej rosną niż w innych miejscach gdzie mam żwir. Floksy jak na razie mnie nie pociągają, ale kto wie...może w przyszłości

Lenko - o gabionach bąkałam już co nieco, ale bałam się efektu końcowego. Szczególnie ścianka wodna mnie martwiła. Sama bowiem wymyśliłam, że będzie bez wylewki a woda ma się jedynie sączyć po kamieniach. Przyjedziesz - zobaczysz sama - i tu pytanie kiedy masz jakieś wolne? Czy jeszcze czekamy na cieplejsze dni - można by zrobić ognisko dla dzieciarni. Ja jedynie jutro po południu nie dam rady - mam imieniny taty. Boję się jedynie o pogodę, bo jest mało przewidywalna. Daj znać na privka
Ogród do kwadratu 23:59, 30 maj 2013

Do góry
Super wymyśliłaś z tą ścianką wodną gabiony bardzo pasują do Twojego ogrodu skusiłam się na szałwię... a teraz pokazujesz bodziszki Czuję wirusa...... A floksy masz?.. bo chodzą za mną
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:14, 30 maj 2013

Do góry
Na hidcotowej rosną byliny kwitnące w kolorach niebieskim, białym i żółto-limonkowym, róże też w tych kolorach, ale niektóre są różowe (GeoffHamilton, Constance Spry, Gertrude Jekyll.

Ostróżki niebieskie i białe, lilie złotogłów białe, naparstnice białe, świecznice, przymiotno, przywrotnik ostroklapowy, żurawki Citronelle, orliki czarne niebieskie białe i limonkowe, czyśćce o srebrnym ulistnieniu i kupiłam o żóltym ulistnieniu, wielosiły, mikołajek, hosty o białych i żółtych liściach, floksy białe i niebieskie, łubiny białe, kocimiętki, tawułki (Astilbe), bodziszki białe i niebieskie.

Tak z grubsza - tutaj jest trochę https://www.ogrodowisko.pl/watek/1528-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-ii?page=463

https://www.ogrodowisko.pl/watek/13-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-i?page=285#post_4

Zakładanie rabaty

https://www.ogrodowisko.pl/watek/13-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-i?page=37#post_6
Bajkowy ogród Weroniki 23:22, 29 maj 2013

Do góry
Weroniko melduję pięknie że floksy mi sie rozrastają każdego dnia są coraz mocniejsze Nawet kwiatuszki już są.Za kilka dni zrobię im zdjęcie Zmieniłam im nazwę u mnie to sa Weronki Znajoma powiedziała że nie zna takich kwiatków a ja jej na to że ma okazję poznać nowy gatunek floksów żeński .bo płci męskiej to ja mam nadmiar Pozdrawiamcię serdecznie
Pomoc w zaprojektowaniu ogrodu 09:34, 29 maj 2013

Do góry
Witaj Martajoanna1

Dzięki za rady
No właśnie...mam problem już teraz bo się trochę rozszalałam
Już widzę, że kupowanie po 1 sadzonce to będzie problem.
Próbowałam je jakoś poustawiać w garażu, przed sadzeniem i nic nie mogę z tego ułożyć.

Chciałabym ogród w kolorach biało - różowo - fioletowy
Zimą chciałabym, żeby było zielono, więc tak jak Pani Danusia mi już sugerowała muszę wziąć więcej zimozielonych.

Podobają mi się:
- tuje m.in.
--- ŻYWOTNIK ZACHODNI "CLOTH OF GOLD"
---TUJE KULISTĄ " GLOBOSA"
---tuja kulista "OCCIDENTALIS' DANICA'
---tuja hoseri
---tuja teddy
---tuje szmaragd (te przewiduję na obasadzenie ogrodu dookoła płotu, więc raczej ich będzie dużo, może ze 40 nawet)

- berberys zielony, czerwony tez może być, bo kupiłam 1 :/
- różanecznik w kolorze jansego fioletu i różu
- azalie różowe
- juki np. color guard + ta kwitnąca juka z białymi kwiatkami
- runianka
- trzmielina ale bardziej ta z białymi listakmi niż ze złotymi
- pierisy
- funkie
- tawuła gold
- lawenda
- kostrzewa
- praktycznie wszystkie kwiaty: cebulowe żonkile, hiacynty, tulipany, gladiole, krokusy, szafirki, lilie, ...
- kolorowe skalniaki ( zawciąg, floksy, skalnica)

Chciałabym uniknąć kwiatów w kolorze czerwonym i może pomarańczowym, chyba, ze zasugerujecie jakieś ładne połączenie to może się skuszę.

Czekam na jakieś propozycje.

A poniżej wrzucam opisane zdjęcia

Ogród Dominiki 20:16, 28 maj 2013

Do góry
Loosiuu napisał(a)
Tutaj przyznam Ci rację. Rzeczywiście zrobił się mały chaos Jałowców się pozbądź, floksy odmłódź, irysy wysadź całkowicie gdzieś indziej, przytnij berberysy i będzie fajnie

Stożki idealne upolowałaś

No wreszcie ktoś widzi to, co ja Berberysy muszę mocno ciachnąć, bo cięte po bokach poszły za mocno w górę. Irysy przesadzić (tylko gdzie?) Stożki uzupełnią średnie piętro pod latarnią.
Rododendronowy ogród II. 18:24, 28 maj 2013

Do góry
Robertop napisał(a)

Przekonałaś zostawię i wyłamię tylko kwiatostany. Może coś posadzić pod nim? Co myślisz?

P.S.
Brak słów na opisanie tego co widać na Twoich zdjęciach. Cud natury.

Możesz posadzic różne drobne roslinki , hosty , azalie japońskie , tiarelki , floksy szydlaste itp.
Mój ogród 10:55, 28 maj 2013

Do góry
EPODLAS napisał(a)
A teraz trochę fotek z mojego ogrodu. Jak przyjechałam za domem była feria barw. Te rośliny są niezawodne i kwitną co roku pięknie. Jak pojadę to przytnę im te poduchy po kwitnieniu.
Z tyłu żagwin, który mnie zaskoczył. Posadziłam go latem zeszłego roku, a dzisiaj już tworzy sporą niebieską plamę.

Płomyk szydlasty ledwo się zmieścił w środku.

Na skarpie jak co roku w maju pierwszy prym wiodły zawilce i jaskry.

Funkie też na skarpie dają czadu, rosną jak szalone.

Bożenko, jak ładnie! Bardzo mi się podoba, zwłaszcza zawilce pod paprociami. Takie zestawienia lubię chyba najbardziej. Na działce w W-wie też mam sporo smagliczki ale floksy nigdy nie chciały tam rosnąć a na cieniste i wilgotne zakątni nie ma tam większych szans. Bardzo fajnie wyglądają tez czosnki nad iglakami. No i to zdjęcie z aniołkami z Waszego spotkania
Mój kawałek raju II 00:02, 28 maj 2013

Do góry
Dzisiaj wypieliłam pod różami, ale musiałam uważać, bo pełno wysiało się werbeny jak podrośnie będę przesadzaćNo i jeszcze kuklik pełny

Porcelanka samosiewka, w tym roku wysiana dopiero zaczyna wschodzić, ale słabo,chyba deszcz wypłukał nasionka
bardzo lubię te kanadyjskie floksy
a tu variegata, ale pokłada się słabiej
taki orlik o pstrych listkach
i maluchy jeszcze kwitną
horti z odzysku kwitnie od Wielkanocy
no i znowu leje

Bajkowy ogród Weroniki 20:02, 27 maj 2013

Do góry
Popcarol, cieszy mnie Twoja rodość z czerwonego krwawnika. Przywiozłam go z Frank-raju.
Głóg Paul'Scarlet jest różowo czerwonym głogiem. Kupiłam go ze względu na wspomnienia. miałam kiedyś widok na ulicę w kształcie podkowy z kwitnącymi dużymi głogami, piękny widok. Głóg ma własnie takie małe pełne "różyczki".

Basiu, kwitnący karmnik w postaci łączek, alejek i ścieżek ładny i praktyczny, bo można po nim chodzić.

Monteverde, w maju kwitną konwalie, fiołki, żagwiny, floksy, różaneczniki, kalina, głóg, tulipany, bratki, wielosił, tawuła, jarzębina, bzy. W czerwcu też będzie sporo, lilie i róże, piwonie, liliowce, weigele, inkarwila,platykodony, powojniki, nenufary, margerytki, jeżówki...
potem zaczną hortensje, najwcześniej Anabelle. Dużo kwitnienia jesienią dzięki marcinkom, astrom, chryzantemom i różom, też rozchodnikom.
Pozdrawiam.
Wiosna i jesień w tym samym miejscu (maj i październik).

Spojrzenie na różaneczniki z balkonu,

i bliżej.

Ogród Nebel 18:44, 27 maj 2013

Do góry
nebel napisał(a)
A teraz to co dzisiaj udało mi się zrobic u siebie w ogrodzie.

Posadziłam w końcu wszystkie rosliny, jakie chciałam na kaskadzie. Sadzonki sa jeszcze małe, przycięcia wymagają jeszcze te dwa jałowce i lawenda. Dosadzę jakieś kwiaty, mam kupione floksy, o reszcie pomyślę później, bo nie jestem jeszcze zdecydowana co to miałoby być.

Klon palmowy wygląda cudnie ! Widziałam osobiście śliczny pozd M
Ogród Nebel 12:20, 27 maj 2013

Do góry
A teraz to co dzisiaj udało mi się zrobic u siebie w ogrodzie.

Posadziłam w końcu wszystkie rosliny, jakie chciałam na kaskadzie. Sadzonki sa jeszcze małe, przycięcia wymagają jeszcze te dwa jałowce i lawenda. Dosadzę jakieś kwiaty, mam kupione floksy, o reszcie pomyślę później, bo nie jestem jeszcze zdecydowana co to miałoby być.
Kaskada po przebudowie 11:58, 27 maj 2013

Do góry
Rośliny posadzone. Brakuje tylko jakiś kwiatowych akcentów. Pojawią się pewnie floksy. Może jeszcze coś, ale na razie to wszystko co chciałam tu zrobić. Pozostaje tylko czekać, aż rośliny podrosną. Wtedy dopiero będzie widać efekt.
Jurajski Ogród 22:22, 26 maj 2013

Do góry
Agnieszko, kosodrzewina, floksy, ładna trawka i takież kamienie, tak mało trzeba by w ogrodzie było pięknie.Uprościłam, ważne że piękny ogród. Pozdrawiam.
Ogród Dominiki 20:31, 26 maj 2013

Do góry
Tutaj przyznam Ci rację. Rzeczywiście zrobił się mały chaos Jałowców się pozbądź, floksy odmłódź, irysy wysadź całkowicie gdzieś indziej, przytnij berberysy i będzie fajnie

Stożki idealne upolowałaś
Ogród Dominiki 18:54, 26 maj 2013

Do góry
Zdaję sobie sprawę, że na tym forum bez przerwy ktoś coś przesadza, ale w tym wątku przesadzacie na maksa...Dajcie już spokój z tymi pochwałami, bo dopadnie mnie sodówka...Marzenko, co Ty wygadujesz? Nic nie wyciepuj
Byłam dzisiaj na targach HOME&GARDEN i przywlekłam trochę trawek, bo wołały do mnie "Kup mnie!Kup mnie!".
Te dwa nowe stożki idą pod latarnię. Muszę tam zrobić porządek, bo zrobiło się szaleństwo. Sosnę czarną już przycięłam:

Berberysy 'Green carpet' zagłuszyły kosodrzewinę.Muszę je poskromić i odkopać kosodrzewiny. Floksy też rozlazły się straszliwie.Zastanawiam się czy nie wyrzucić niebieskich jałowców....Na dodatek irysy sadzone 3 lata temu postanowiły zakwitnąć po raz pierwszy w tym roku. Chaos, chaos i jeszcze raz chaos.
Moje ukochane miejsce na ziemi 18:46, 25 maj 2013

Do góry
Andzia napisał(a)
Ja też od rana nie mogłam sie zabrać za pracę w ogrodzie, a wczoraj wymyśliłam sobie nową grządkę w całkiem zachwaszczonym kawałku ogrodu. Rosły tam kiedys irysy, kosaćce i floksy, a teraz aż żal patrzeć jak to zarosło Ale czasu ciągle mało. Kiedy jednak wyruszyłam w ogród po pół godzinie musiałm wracać bo zaczął podac deszcz. Ale może to i dobrze bo jeszcze przemyślę co i gdzie posadzić
Pozdrawiam Was cieplutko

Andziu ta pogoda robi psikusy....
deszcz w ogrodzie bardzo potrzebny, ale mogłoby być cieplej......

u nas właśnie grad był przed chwilką ....
dobrze, że nie ma większych szkód,

miło, że zaglądasz

Moje ukochane miejsce na ziemi 18:21, 25 maj 2013

Do góry
Ja też od rana nie mogłam sie zabrać za pracę w ogrodzie, a wczoraj wymyśliłam sobie nową grządkę w całkiem zachwaszczonym kawałku ogrodu. Rosły tam kiedys irysy, kosaćce i floksy, a teraz aż żal patrzeć jak to zarosło Ale czasu ciągle mało. Kiedy jednak wyruszyłam w ogród po pół godzinie musiałm wracać bo zaczął podac deszcz. Ale może to i dobrze bo jeszcze przemyślę co i gdzie posadzić
Pozdrawiam Was cieplutko
Ogród Janiny 12:13, 25 maj 2013

Do góry
Haniu zapraszam do mnie po białe floksy , widzę że mieszkasz koło Warszawy to masz niedaleko do mnie .. a teraz kilka krzewów które pięknie dekorują ogród nie tylko kwiatami ale i liśćmi ..

kalina w kwiatach

dereń o pstrych liściach

tawuła żółta

krzewuszki też zaczynają kwitnąć

tawuła późna

żylistek wczesny , inne dopiero wiążą pąki

tamaryszek wczesny , drugi kwitnie w czerwcu i już zaczyna się zielenić ..
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies