Tak jak pisała Justyna zaczęłam od wytyczenia linii rabat to szara linia. Wróciłam do kwestii żywopłotu, gdyż przekonałam się że rzeczywiście najlepiej wyglądają rośliny na tle zielonej ściany. W związku z tym w obecnym projekcie wracam do tui szmaragd, którą połączyłam z choiną kanadyjską. Podoba mi się jak Danusia w swoich projektach łączy różne rodzaje żywotników i świerki. Zdecydowałam się na to również dlatego, że u mnie w niektórych miejscach pod płotem jest cały czas cień w takich miejscach tuje by nie rosły, a ta choina podobno może rosnąć w cieniu. Chciałam również ten żywopłot urozmaicić, ponieważ w niektórych miejscach w moim mikroogródku będzie jedynie żywopłot podsadzony jakąś trawką.
Kolejną sprawą (jeżeli ktoś jeszcze to czyta

) jest rozmieszczenie grabów/buków. Z uwagi na ten słup, nie da się ich w miarę równo rozłożyć na linii płotu. W związku z tym zdecydowałam się na skośne posadzenie żywotników i dzięki temu na wydzielonym obszarze rozmieściłam drzewa, podsadzone tak jak zrobiła to Justyna hortensjami.
Między oknami domu posadziłabym jednego z klonów. Co wy na to? Czy można 1 m od budynku posadzić klona?
Proszę o sugestie i pozdrawiam Was ciepło.