Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Działka prawie w Borach Tucholskich 22:35, 25 lis 2014

Do góry
i jeszcze widok z Jagnięcego na Tatry Bielskie - Belianske Tatry
jeszcze tam nie byłem ale.... (no może jedną nogą byłem )

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 22:30, 25 lis 2014

Do góry
GorAna napisał(a)
Kasiu, samego słoneczka w serduchu Ci życzę....takiego jak to pole rzepaku

Aniu jak ja będę miała tyle słońca w sercu, to zwariuję, Z taką ilością można góry przenosić. Dzięki Kochana
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 22:27, 25 lis 2014

Do góry
jeszcze hortensje których mam ok 30
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 22:27, 25 lis 2014

Do góry
jeszcze hortensje
Ogródek Iwony 22:26, 25 lis 2014

Do góry
Olili napisał(a)
A fotki pierwsza klasa

Iza, tą fotkę robił mój 10 - letni synek:
Przyjazny ogród 22:20, 25 lis 2014

Do góry
Klamber napisał(a)
Mariusz, Witam się zimową fotką. To prawda, że proso wykłada się po każdym deszczu ale ja nie wiązałem, w chochole traci swój piękny wygląd. Na razie moje trawy jakoś się trzymają

Anka, nie martw się, jak ogrodzisz to przefruną przez ogrodzenie ale cała reszta zostanie odcięta.
Mira, lubią owies ale ja karmiłem wszystkim, chlebem, ziemniakami, zupą, wszystkim co zostawało mi w domu, szałasów nie rób ,będą się bały. Udepcz śnieg i syp w jedno miejsce, resztę same udepczą i znajdą nawet pod śniegiem, nie przejmuj się tym. Syp im w takim miejscy żeby czuły się bezpiecznie, blisko krzewów. Moje nawet spały u mnie w żywotnikach i na sosnach czarnych. Ja miałem ich tyle, że zbierałem chleb z osiedla i kroiłem w kostkę. Bogdzia mówi, że chleb nie dobry ale ja kury karmiłem ospą i chlebem i nic im nie było. Pokaże Wam swojego Raniuszka.

Robert dziękuję za wspaniałe fotki, a co do traw, to postanowiłem większość z nich ściąć na zimę. Otóż dowiedziałem się z mocnego źródła, że lepiej wytrzymają zimę przerzucone ściętymi pędami i innymi śmieciami z ogrodu. Wiosną szybciej wystartują, bo z paków położonych tuz pod ziemią, a nie tych głębiej i mają szansę zakwitnąć.
Pożyjemy zobaczymy Pozdrawiam
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 22:20, 25 lis 2014

Do góry
Tess, Miło mi, że zajrzałaś!

Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 22:16, 25 lis 2014

Do góry
na kobiety stałość niewzruszoną

oto moja LISTA:
rabata 1:
żywopłot z cisów przed nimi rozplenica
a potem coś na wzór jak proponował Piotr - tylko jeszcze nie wiem dokładnie z czego ale na środku będzie hortensja vanilla fraise

rabata 2 (podwyższona):
klon palmowy purpurea na żwirku niżej i trzy różaneczniki - układ inspirowany projektem P. Danusi
http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-nowoczesny-rysowany-kreska

rabata 3:
jodła szlachetna glauca i klon crimson king

rabata 4a:
na razie maliny i borówki

rabata 4b:
rząd trawek jak zaproponowała mi Ola pokazując link: https://www.ogrodowisko.pl/watek/976-ogrod-tworze-nowoczesny-czyli-wewnetrzna-walka-jak-nie-zostac-kokoszka?page=602

rabata 4c:
wiśnia Osobliwa Umbraculifera
żywopłot – cisy
rozplenica

rabata 5:
świerk inversa i bukszpanowe kule (zróżnicowanej wielkości)

rabata 6:
bukszpany, różaneczniki trzy na żwirku a za nimi jodła koreańska.

trawy ozdobne + żurawki

Moja codzienność - ogród Oli 22:14, 25 lis 2014

Do góry
Teraz można
Gratki!

Piękno ukryte w detalach ... na skraju zielonego świata 22:14, 25 lis 2014

Do góry
Klasyka w kolorze złota...

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 22:13, 25 lis 2014

Do góry
i ode mnie najserdeczniejsze życzenia imieninowe dużo zdrówka, sił, radości i zadowolenia z prac w ogrodzie
Ogródek Iwony 22:13, 25 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

W takim razie o wierzbę trzeba wiosną zadbać i zostawić. Mówisz, funkie? Idę do ciebie zobaczyć.

Kilka ujęć z wierzbą w tle - w ciągu sezonu rabatki przechodziły metamorfozy:

Faktycznie można by tę wierzbę troszkę zagęścić ,ale nie wywalać...ona tak ładnie wypełnia przestrzeń.

Moi sąsiedzi mieli ogromną,piękną ,gęstą, majestatyczną wierzbę i w tamtym roku wiosną patrzę a oni ją ogołocili do cna...myślałam,że się zapłaczę,byłam pewna,że chcą ją tak krok po kroku wyrzucić w końcu całakiem ,ale zostawili i teraz jest już z powrotem całkiem fajnym drzewem na szczęście dla mnie ,choć to na ich podwórku
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 22:11, 25 lis 2014

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Dziś u mnie nic ciekawego, ogrodowego się nie dzieje. Od wschodu do zachodu krótki dzień, w dodatku pochmurny, więc prawie ciemny.

Spacer jeden, drugi, szybkie zakupy, obiad. i tyle.

POzdrawiam Was serdecznie, wszystkim życzę optymizmu.

zaraz jaśniej się zrobiło
a dzień dzisiejszy był ponuru i przymulał
miłego wieczoru Haniu
Rododendronowy ogród II. 22:10, 25 lis 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Poza ogrodem jest dużo smutniej , wiecej problemów , hałas , huk , zabieganie i polityka a tu prawdziwy spokój , wyizolowany szczęśliwy świat.Myślę ze dla kazdego kto kocha swój ogród jest on takim szczęśliwym miejscem na ziemi............

Bożenko
Dziękuję z całego serca za te słowa, podpisuję się pod tymi słowami,
mój ogród jest maleńki ale dostaję od niego to o czym napisałaś ...
Szczęście i spokój, czego chcieć więcej?

Gdzieś na końcu świata... 22:09, 25 lis 2014

Do góry
GosiaJoanna napisał(a)
Ufffffffffff już wszystko gotowe na jutrzejsze przyjęcie urodzinowe Mieszka, tort również już jest

Tort cudny dla przuroczego solenizanta Wszystkiego najpiekniejszego tuptusiu
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 22:07, 25 lis 2014

Do góry
Wszystko w piwnicach ale ciasnawo jest ale jeszcze bym coś zmieścił
-palmy
-agawy
-datury
-agapanty
-oleandry
-fuksje
-arukaria
-figa
-kuflik
-kamelie
-juki
-kaktusy
-lagerstroemia indica
-sundaville
-myszopłoch (ruszczyk kolczasty)
-klaczą kanny
-dalie
-itp.

To na dobranockę

Ogrodnik Mimo Woli cd 22:05, 25 lis 2014

Do góry
anka_ napisał(a)

Aniu oglądałam Maję w twoim ogrodzie, czytałam wspaniała relację z chrztu ogrodu, przeglądałam wątek. Dla mnie wyłania się obraz Ogrodniczki z niespożytym pokładem energii, tworzącej z pasją swój ogrodowy raj.
Tyle słów zachwytu ciśnie się na usta, ale jak w jednym poście ująć to wszystko. Staw , przedogródek, cudowne kaliny, wiśnia Kiku-shidare-zakura, wspaniałe kwiaty lotosu, pijany Garnet .... Nie sposób wymienić tu wszystkiego co zachwyciło czy zwróciło moją uwagę.
Pozwolisz więc, że czasami usiądę cichutko na ławeczce przy stawie i będę się rozkoszować pięknem twojego ogrodu.

Co do stawu- bo u mnie to teraz nr.1. na tapecie- to wyczytałam, że ma powierzchnię ponad 50m2, czy wyłożony jest EPDMem albo folią?

Czy świerki stanowiące ramy ogrodu to pospolite czy serby?

Powiem szczerze, że ta fotka ogromnie mnie zaskoczyła.

Nie wiem czemu ale zawsze myślałam, że kielichowiec ma duże kwiaty, wielkością podobne do tulipanowca. Patrząc na fotki twojego krzewu nie bardzo już żałuję, że mój padł zanim jeszcze zakwitł.

Co ty Aniu z nimi robisz, że u ciebie tak pięknie rosną. Ja robię drugie podejście do tych wstręciuch i -sądząc po wyglądzie- znów nieudane.

Powiedz mi proszę ile lat trzeba czekać na taki okaz tulipanowca.

Szkoda, że mieszkam tak daleko bo skorzystałabym z dobrodziejstwa eksmisji.

Z powodu braku czasu odpowiadam króciutko... sorki
Dziękuję za komplementy.... jak każdy ogrodnik... na tym punkcie rumienię się, ale cieszą mnie wszystkie miłe słowa. To taki trud za pracę, który doceniają też inni.. Ogród robię dla siebie i pod siebie, ale jak komuś się też to podoba...to człek nabiera zapału do dalszej pracy Wiec nieskromnie powiem, że każdy komplement cieszy jak cholera

A teraz konkrety.

Staw pieszczotliwie zwany kałużą jest wyłożony folią PCV o grubości 0,8mm. Pod spodem jest wełna mineralna (na gryzonie by nie przegryzły). Działka jest położona na szczycie wzgórza i za nic nie ma szans by uzbierać naturalną wodę. Mało tego .. wody podziemne są tak głęboko, że nawet nie mam szans na założenie prywatnej studni. Woda w ogrodzie to życie... musiało być. Zauroczona oczkiem Bogdzi z rododendronowego .. zmałpowałam oczko. Dziura i tak się wykopała na podwyższanie rabat pod rododendrony....

Ramę ogrodu od strony zachodniej stanowią jodły balsamiczne. Kupione okazyjnie i duże. Wszytko byłoby fajnie ,gdyby nie jakaś zaraza która nam je próbowała zniszczyć, walczą do tej pory. W programie Maja w .. widać scenę jak gadam o języczce na tle najgorszych jodeł.. te idą wiosna do wymiany na ..serby. Wyglądają paskudnie, chociaż widać, że walczą o życie.. to ich los przesądzony.

Kielichowiec ma małe kwiaty... pachnie tak sobie. Trzymam bardziej z pobudek kolekcjonerskich niż wizualnych. Więcej bym go nie kupiła. Poza tym nie lubię ciemnych kwiatów. Wyjątek dla tulipanów i lilii. Posadziłam go .. i tyle.. nie dbam o niego bo nie wart tego, ale prawda jest taka, że też próbował parę razy zaliczyć zgon.. jak nie przędziorki to jakiś grzyb.. Wyrósł z chorób

Tulipanowiec.. kupiłam w 2010 roku. Mały nie był, ale nie na tyle duży by nie wszedł do zwykłej osobówki. Na fotelu pasażera nogi, głowa na tylnej szybie. Bez pomocy bagażnika czy specjalnych aut.. Miałam już nic nie kupować, ale takie piękne drzewo.. dostałam na kreskę I tak mój pomysł by jeździć do szkółek bez pieniędzy (odliczone tylko na to co mam kupić) szlag trafił. W tym roku wreszcie zakwitł Ale kwiaty by zobaczyć trzeba było pokazywać palcem.. podobne do liści.. ekipa Mai je kręciła, ale .. nie pokazali ..

Eksmisje w ogrodzie bylinowym są niestety nieuniknione. Niektóre byliny rosną jak głupie

Pszczelarnia 22:04, 25 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Piękne, kolorowe fotki, ale na wierzbę nie trafiłam. Jak byś miała takie zdjęcie z funkiami pod wierzbą, chętnie bym zobaczyła

Mam tylko takie na szybko.

Wierzba:

I widać, że coś rośnie

Piaskownia na zakręcie 22:04, 25 lis 2014

Do góry
Było sobie lato

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających
Ranczo Edy 22:03, 25 lis 2014

Do góry
I ja spieszę na imprezkę
życzę radości i samych sukcesów ogrodowych

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies