Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

hanka_andrus 00:11, 26 lut 2015

Gabrysiu, odpowiem zaBożenkę: ranniki mają cebulki podobne do anemonów tylko mniejsze, No i wysiewają się również. Nasionka wielkości rzodkiewki.

Będę wysyłać Tobie dalie, to ci kilka ranników ołożę. Takich wydartych z ziemią, może przetrzymają transpot. W handlu ich nie widziałam.
Bogdzia 11:59, 26 lut 2015

Madzenka napisał(a)
Miało u mnie padać od dzisiaj... Sypnęłam Dolomitem na trawnik a desczu nie widac....

Bo deszcz przyszedł do mnie choc go nie zapowiadali.Trawie nic się nie stanie , nie martw sie.Mnie natomiast ominęło podlewanie rh.
Bogdzia 12:00, 26 lut 2015

Iwk4 napisał(a)
U mnie dziś pogoda w telefonie zwariowała
Mam nową aplikację, do południa świeciło pięknie słoneczko, a w telefonie pokazywało, ze pada śnieg I jak tu wierzyć prognozom? Potem się wypośrodkowało i było pochmurno, bez deszczu.
Bogdziu pozdrawiam

Prognozy sie nie sprawdzają nawet te jednodniowe. Ja sie dzis z tego cieszę, ale czy zawsze tak będzie???
Bogdzia 12:05, 26 lut 2015

alinak napisał(a)
Bożenka i gdzie sprawiedliwość ,u mnie potop w tyle ogrodu ,wejść się nie da .śnieg stopniał a ziemia jeszcze zmarznięta ...wszystko stoi .
a w dodatku jeszcze pada cały dzień ...
aha wstawiłam nowe fotki krokusów ...bo mi tak wjechałaś na ambicje że nie wiedziałam gdzie się
schować

hahaha ---wzorem Kondzia ...

By łam , sliczne krokusy widzialam a deszcz drobny i delikatny przyszedł dzis do mnie to moze dzis u Ciebie nie pada??
Bogdzia 12:07, 26 lut 2015

Gabriela napisał(a)
Przebiśniegowe marzenie już sobie spełniłam, myślę o uzupełnieniu kompozycji rannikami. Jak myślisz - sadzić tak jak przebiśniegi - tuż po albo i w trakcie kwitnienia, czy kupować jesienią to coś w rodzaju cebulek?

Jedne i drugie sadzenie dobre ale najlepsze to które proponuje Hania. Buziaki jej wyślij za te ranniki bo one bedą Ci najlepiej rosły , ja też mam od Niej.Roślinki które rosły w naszym kraju lepiej bedą rosły niz holenderskie , co sprawdziłam wielokrotnie.
Bogdzia 12:08, 26 lut 2015

hanka_andrus napisał(a)
Gabrysiu, odpowiem zaBożenkę: ranniki mają cebulki podobne do anemonów tylko mniejsze, No i wysiewają się również. Nasionka wielkości rzodkiewki.

Będę wysyłać Tobie dalie, to ci kilka ranników ołożę. Takich wydartych z ziemią, może przetrzymają transpot. W handlu ich nie widziałam.

Haniu w Mikołaja sie bawisz , zyskujesz nasza wdziecznosc bo takich roślinek nigdzie i za zadne pieniądze sie nie dostanie. Buziaki .
Napia 12:10, 26 lut 2015

Bogdziu, u nas w dzień potrafi być nawet 10 stopni i czasami słońce. W nocy bywają ptzymrozki -2, -3, ale na przyszły tydzień zapowiadają nawet -6, co oznacza, że u nas może być jeszcze zimniej. Rododendrony rosną w półcieniu, ale słońce na nie pada, najwięcej tak do południa. Czy warto przykryć je agrowłókniną, by za szybko nie ruszyły w nich soki? Poza tym prawie wiosna, ziemia miękka,.tulipany mają jiż prawie 10 cm
Pozdrawiam ciepło
Bogdzia 12:20, 26 lut 2015

Napia napisał(a)
Bogdziu, u nas w dzień potrafi być nawet 10 stopni i czasami słońce. W nocy bywają ptzymrozki -2, -3, ale na przyszły tydzień zapowiadają nawet -6, co oznacza, że u nas może być jeszcze zimniej. Rododendrony rosną w półcieniu, ale słońce na nie pada, najwięcej tak do południa. Czy warto przykryć je agrowłókniną, by za szybko nie ruszyły w nich soki? Poza tym prawie wiosna, ziemia miękka,.tulipany mają jiż prawie 10 cm
Pozdrawiam ciepło

Jesli ziemia miękka i mokra to nie trzeba przykrywac, takie przymrozki już im nie zaszkodza , no chyba ze bedą w czasie kwitnienia to wtedy zaszkodza.
alinak 13:11, 26 lut 2015

Pada ,pada ..Bogdzia nie ma zlituj się .myślałam że z dolomitem wyjdę sypnąć ,ale najzwyczajniej gdzieś mnie łamie w kościach i lepiej nie wywoływać wilka z lasu ...
Nie w sensie że wydelikacona jestem ...bo wiesz że nie , ale rozsądek w moim wieku dalece wskazany jeśli chodzi o zdrowie ,zwłaszcza że znowu jakimś cudem operacji w szyi uniknęłam ...joga pomogła ..Świat jest piękny ...

Za to wypatrzyłam dzisiaj że wszystkie tulipanku które wsadziłam wychylają łebki po kolei ..ale gdzieś koszyki powyłaziły na wierzch ...muszę ziemi sypnąć żeby nie powysychały tulipany
Bogdzia 20:10, 26 lut 2015

alinak napisał(a)
Pada ,pada ..Bogdzia nie ma zlituj się .myślałam że z dolomitem wyjdę sypnąć ,ale najzwyczajniej gdzieś mnie łamie w kościach i lepiej nie wywoływać wilka z lasu ...
Nie w sensie że wydelikacona jestem ...bo wiesz że nie , ale rozsądek w moim wieku dalece wskazany jeśli chodzi o zdrowie ,zwłaszcza że znowu jakimś cudem operacji w szyi uniknęłam ...joga pomogła ..Świat jest piękny ...

Za to wypatrzyłam dzisiaj że wszystkie tulipanku które wsadziłam wychylają łebki po kolei ..ale gdzieś koszyki powyłaziły na wierzch ...muszę ziemi sypnąć żeby nie powysychały tulipany

Alinko wiem że pracus ogrodowy z Ciebie ale masz racje trzeba uwazac . Jak tulipanki wykiełkowały to już teraz szybko minie do ich kwitnienia. Będzie co oglądac. Ja mało tulipanów dosadziłam chyba koło 80, łanów nie bedzie ale dobre i to. Pozdrówka.