Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:21, 03 wrz 2012

Do góry
Strasznie do dziś przeżywam ta historię z pieskiem i wspominam. Samochody zwalniały, dobrze że TIR-a nie było żadnego, oni nie patrzą
Moja kotka tez kiedyś walzła na topolę i miauczała ja to samo zrobiłam, miauczałam do niej i zlazła
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:55, 03 wrz 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Iza, to znaczy, że Anula odwiedziła Cię?

A ja dziś wspomniałam sobie swoją Kropkę, która przyjechała pociągiem z Kielc do Warszawy, zabrał ją jakiś pan, zlitował się, oddał do lecznicy, a stamtąd trafiła do nas

Dzisiaj jadąc na drugą stronę Wisły miałam niesamowite emocje. Otóż ktoś chyba wyrzucił małego pieska na Marynarskiej. Biegł jak oszalały po wiaduktach przed wolno jadącymi samochodami od Żwirki i Wigury, aż prawie do Alei Jerozolimskich, trzy osoby próbowały go złapać, mały, brązowy piesek, wzięłabym go do domu, uratowała, ale on nie chciał się zatrzymać, byłam w trwodze, albowiem samochody go mijały...on miotał się, motocykliści go też łapali. Ja mu zajechałam drogę w poprzek, wyleciałam z samochodu, a on mi umknął

Nie wiedział, że mógłby mieć dobre życie. Jakaś pani miała koc, rzuciła na niego i złapała do samochodu,,,pojechał dalej już bezpieczny...taki miałam dzień- pełen emocji niesamowitych i biegania po szosie pełnej pędzących samochodów.

niesamowite emocje! cud, ze nie zginął; ludzie są i podli i wspaniali, jedni wyrzucają, a drudzy ratują; też mam 2 uratowane i wiem jakie są kochane;

Danusiu, dom w kuli, czarodziejskie zdjęcie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:47, 03 wrz 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tak mi się to zdjęcie z czarodziejską kulą skojarzyło, no a przecież Danusia to czarodziejka więc chyba coś w tym jest
Slicznie tak tajemniczo na tym zdjęciu.

Teraz dopiero zobaczyłam, że w kuli dom się odbija

I ten bluszczyk tak skromnie oplata
a odbicie jako wizja ogrodu można interpetować
Mata przeciw chwastom 10:40, 03 wrz 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Joaska, u mnie jak w przepowiedni Wiem co będzie z matą-szmatą

Przekonywałam ich do tego żeby jej nie kładli, ale gdzie tam, Pani od ogrodów tak zachwalała że moje nie było słyszalne
Zieleń we wrocławskim ZOO 10:23, 03 wrz 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Chodziłam do ZOO najpierw jako małe dziecko, potem mama małych dzieci, ale nie zwracałam uwagi na zieleń za bardzo, A jak widać warto: Dziękuję za ten wątek.

Irenko, na pewno ktoś oglądał Mamy nocnych marków, czyli sowy

u mnie było tak samo, a teraz jak jestem na forum, popatrzyłam na Zoo pod kątem pięknej zieleni, pięknych okazów drzew i sezonowych nasadzeń

dzięki, ze obejrzałaś, jeszcze parę fotek wrzucę
A miało być tak pięknie.... 08:26, 03 wrz 2012

Do góry
To jest przedogródek?

Pokazuj więcej zdjęć
OgRodOwY zawrót głowy (3) 08:24, 03 wrz 2012

Do góry
podam kilka linków, tu są mieszane nasadzenia

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-przy-domu-szeregowym

http://www.gardenarium.pl/realizacje/maly-ogrod-miejski
OgRodOwY zawrót głowy (3) 08:22, 03 wrz 2012

Do góry
Mata teraz może leżeć, tylko jak zaczniesz sadzić to zdejmij. Potem połóż ściółkę z kory.

Jako żywopłot mieszany możesz zmieniać nasadzenia, tam gdzie chcesz się zasłonić. świerki serbskie, potem kilka tuj Smaragd, potem jakieś drzewo np. śliwa wiśniowa, potem znowu Smaragdy, potem żółte tuje.

Przed tymi roślinami dobierasz nasadzenia na zasadzie kontrastu, przed żółtymi sadzisz coś bordowego albo niebieskiego, przed zielonymi tujami np. białe hortensje.
Zieleń we wrocławskim ZOO 08:12, 03 wrz 2012

Do góry

Chodziłam do ZOO najpierw jako małe dziecko, potem mama małych dzieci, ale nie zwracałam uwagi na zieleń za bardzo, A jak widać warto: Dziękuję za ten wątek.

Irenko, na pewno ktoś oglądał Mamy nocnych marków, czyli sowy
Spotkanie u Anuli WN - wrzesień 2012 23:35, 02 wrz 2012

Do góry
anula_wn napisał(a)

/quote]

Chwalą cie tu i chwalą
Takie sobie te buszkpaniki z miskantami
Takie widoczki wszędzie ......... będą za rok!!!! Pokopiujemy Cię starsznie!!!!
Potworze jak możesz ukrywać takie zakątki!!!!! Idę storpedować Twój wątek z prośbą o zdjęcia

Marzenka...sama targałaś te bukszpanki! a cała rabata - pomysł Danusi ja za nic bym tego tak nie wymyśliła..... ! i kopiujcie ile chcecie, wszak po to się tu chwalimy swymi ogrodami

To choć troszkę mam wkładu w to piękno
Spotkanie objazdowe - okolice Warszawy wrzesień 2012 23:00, 02 wrz 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)

...... że warto zahaczyć o szkółkę po drodze, aby wspólnie pobuszować po "rabatach" sklepowych.

.....co przejeżdżaliśmy koło jakiejś szkółki BeataS wzdychała i patrzyła tęsknym wzrokiem

Gosiak..... no Ty już nie zdradzaj szczegółów moich westchnień coooo ?!
Zdrowa gleba, jak poprawić, ulepszyć żyzność gleby 22:59, 02 wrz 2012

Do góry
Nie podlewałam. Zastosowałam ściółkowanie próchnicą odkwaszoną.
Naturalne nawozy do ekologicznego ogrodu 22:57, 02 wrz 2012

Do góry
Chodzi o to, żeby kupić taki który leżał "u chłopa" że tak powiem na stercie, zanim został zapakowany do worków.

A jak kupujesz świeży, to trzeba go złozyć na pryzmie i niech leży 2 lata.
OgRodOwY zawrót głowy (3) 22:53, 02 wrz 2012

Do góry
Tak, teraz mata spełnia swoje zadanie, ale jak zaczniesz sadzić to ją zdejmij. Pewnie taki miałaś zamiar
OgRodOwY zawrót głowy (3) 22:50, 02 wrz 2012

Do góry
Witaj Kasiu. Masz już gtrawnik, to dużo. Błoto do domu się nie wnosi, jest estetycznie, dom ma zieloną oprawę. Widać że dbacie o swoją posesję.

Teraz czas na ogród. Z twojej listy nie polecam jałowców, świerków kłujących. Chorują i potem brzydko wyglądają.

Te iglaki nie są z mojej "żelaznej listy" - sadzę tylko z Twojej listy Smaragdy i bukszpany.

Sosen nie lubię bo zrzucają igły i ogałacają się od dołu.

Musisz dokupić krzewów (polecam hortensje bukietowe Limelight, derenie Elegantissima", tawuły japońskie, niskie kolorowe berberysy - to zestaw niezawodny dla poczatkujących.

Potem hosty, żurawki i trawy ozdobne (miskanty, rozplenice). Jak sie lepiej rozejrzysz u nas, zobaczysz co sadzimy i jakie mamy ulubione rośliny. Większość się pokrywa, ale każdy coś tam innego też lubi
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:45, 02 wrz 2012

Do góry
malwes napisał(a)
Danusiu, bardzo współczuję przygód z pieskiem. Ludzie są bezduszni . Szkoda, że nie udało Ci się go złapać, ale miejmy nadzieję, że Ci ludzie, którym się udało, pewnie wrócili po niego z tym kocykiem, więc zaplanowali to, zatroszczyli się, i na pewno stworzą mu ciepły, serdeczny dom.

Konrad - tak to właśnie jest, smutno...ech....

A pomysł ze stojaczkiem bardzo fajny. Urokliwy "sprzęcior", warto dac mu kolejne wcielenie

Oni nie wrócili, oni ten kocyk mieli, po prostu jechali w tej "kawalkadzie" samochodów i kombinowali jakby go złapać, potem babka wysiadła i cały czas biegła między samochodami. To było po tym moim zajechaniu drogi. Jak wjechałam spowrotem na trasę, to już byłam kilkanaście samochodów dalej i nie dałam rady.

Ja byłam sama w samochodzie... nie mogłam wysiąść. Tak żałuję, ale wiem że nie zginął.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:43, 02 wrz 2012

Do góry
Joaska napisał(a)

Tak mi się to zdjęcie z czarodziejską kulą skojarzyło, no a przecież Danusia to czarodziejka więc chyba coś w tym jest
Slicznie tak tajemniczo na tym zdjęciu.

Teraz dopiero zobaczyłam, że w kuli dom się odbija
Spotkanie u Danusi - wrzesień 2012 22:40, 02 wrz 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Na przodach hehe

Ale fpatka!!!!

To jest ta trójkątna donica przy garażu z hebe - prezentem widać ją z ulicy. a pod nią stoją Morning Light w doniczkach
Naturalne zwalczanie chorób roślin 22:37, 02 wrz 2012

Do góry
Wg mnie to nie choroba a szkodnik - ochojnik sosnowy.

Chyba że to jest osutka sosnowa - też grzyb.

Tutaj jest dział o naturalnej ochronie, a więc nie powinnam polecać Ci tutaj pryskania chemią.

Zwalczanie ochojnika sosnowego:
na przełomie marca należy opryskać drzewa preparatem olejowym Promanal (ekologiczny) lub środkiem o działaniu kontaktowym np. Sumi-alfa a w okresie wegetacji gdy mszyce otoczą się wełnistą wydzieliną preparatami Mospilan , Confidor 200 SL Actellic 500 EC , Provado Plus AE. Podobno pomagają.

Topsin odstaw, a zastosuj na szkodniki.

Na osutkę (choroba grzybowa) może pomóc Amistar 250 SC.
Kompozycja z jałowcami 'Skyrocket' 22:26, 02 wrz 2012

Do góry
Marie napisała:

Dziękuję za pomysł. Mam jednak trochę wątpliwości. Przesadziłam w międzyczasie moją jedyną choinę, o której pisałaś, bliżej tarasu, bo akurat zwolniło sie miejsce po tawułce, która na słońcu nie dała rady i teraz choina jest bardzo ładnie widoczna. Jak była pod tylną ścianą ogrodu, to w ogóle nie było jej widać. Te skyrockety są już dość duże i znajdują się jakieś 18 m od tarasu, więc je widać, a roślin poniżej juz nie. Tą trawę miskant olbrzymi też mam już w ogrodzie i jest piękna, ale nie chciałabym całego orrodu obsadzić trawami i tak jest ich już sporo. Wciąż nie wiem jak zagospodarować ten tył, żeby nie ruszać iglaków, ale trochę je przysłonić. Musiałoby to jednak być coś efektownego co zgra się z klonem palmowym i zielonym perukowcem i rudbekią po drugiej. Zrobię jutro zdjęcie tylnej ściany z tarasu, żeby było widać odległość.

Pozdrawiam i życzę spokojnej nocy
Marie

Z daleka widoczne są rośliny żółte lub białe. Takie odmiany z konkretnych gatunków wybieraj.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies