Ach te ogrodnicze dylematy teraz padło na rozmiar kostki na obrzeże ścieżki no i na samą ścieżkę wzdłuż ściany domu.
Mniejsza, czy większa? Oto jest pytanie
Kot upojony kocimiętką, już trzeci dzisiaj. Kocimiętki są trzy a oni tylko jedną męczą
To jest ziarnopłon, ja przyniosłam ją do ogrodu z jakąś roślinką z lasu wiele lat temu, walka jest bezskuteczna, ale mam kilka miejsc gdzie z nią walczę np ziołową szachownicę. Jak usycha za jakiś czas zbieram suchy korzuch, a z drugiej strony zadarnia skutecznie, więc wiesz tego...
Elisko, cudna ta magnolia, na ciemnym tle wygląda fantastycznie. Pierwiosnki i hiacynty też w pełnym rozkwicie,
nareszcie wiosna.
Ta żółta roślinka to ziarnopłon wiosenny, jest to właściwie chwast, ale bardzo ładny, trzeba go tylko trzymać w ryzach
i pilnować, żeby się nie rozlazł po ogrodzie.
Czytałam, że jest to również roślina lecznicza.
Horyzontalnej pozycji było niewiele. Robiłam wysiew cukinii i bazylii, popikowałam 20 porów, zrobiłam dosiewki trawy i przycięłam wreszcie śliwy w sadzie.
A długa prosta wciąż czeka na wiosenne porządki.
Od kilku godzin nie pada. czekam na spektakl ze świdośliwami w tle.
na garażowej
U mnie wybrzuszenia w trawniku wynikają z naprzemiennego zamarzania i odmarzania gliny.
Wałowanie można robić w każdym momencie. Korzonkom trawy to nie zaszkodzi.
Z myślą o Tobie zrobiłam zdjęcia czosnkom główkowatym.
Zaczyna gęstością przypominać wysiewany szczypiorek wieloletni.
Chciałbym wam pokazać jeszcze ile może być slimaków na 1 pniu/drzewie - ktoś ma pomysł dlaczego upodobały sobie morwę? Zebrałam ponad 20 sztuk z jednego drzewa.
I porównanie szybkości rozwijania się tulipanów
Dzisiejsze
I z 12 kwietnia
Oraz z 5 kwietnia