Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

mirkaka 08:52, 23 cze 2023

Jolu, nie pamiętam czy przewodnik przycinałam, ale patrząc na nią mogłam,
ewsyg 20:23, 23 cze 2023

Joku napisał(a)
Dziękuję Dziewczyny za zerknięcie uważnym okiem na moją czeresienkę.

Ewa, ja kupiłam odmianę Lapins. Chodziło mi o to żeby nie potrzebowała zapylacza. W koronie naliczyłam 5 nowych gałązek, 3 nieco niżej, 2 przy samym czubku. Jest jeszcze niżej gałązka z poprzedniego roku, ją wytnę w przyszłości w takim razie.

Dorotka, ja też lubię. U mnie jest bardzo gęsto, bo teren do obsadzania niewielki. Trzeba sobie radzić .

Mirka, nie wiem czy mogę liczyć na owoce w przyszłym roku. Drzewko - maleństwo. Z usuwaniem czegokolwiek w takim razie chyba nie będę się śpieszyć. Twoja szczupła kształtna czereśnia była moją inspiracją . Czy przycinałaś jej wierzchołek? Bo wydaje mi się że ona ma prosty przewodnik.

Jola, teraz jest najlepszy czas cięcia czereśni i wiśni, oczywiście jak nie pada. Ja bym wycięła gałązkę z poprzedniego roku. Wycięłabym też te dwie wyżej i zostawiła tylko te trzy niżej. Masz czereśnie szczepioną na Colcie, a to jest podkładka średni rosnąca. Pokażę Ci moją czereśnię na tej podkładce, one nie są takie niskie. W tym roku będę je mocniej przycinać. Owocowanie zależy od podkładki, ale też odmiany.
Joku 20:55, 23 cze 2023

Ta gałązka z poprzedniego roku nisko nad ziemią na pewno jest do wycięcia bo jest za nisko i wyrasta pod ostrym kątem. Mnie bardzo się spodobała czereśnia która widziałam u Mirki, wysoka, cięta w taki sposób że była wąskim stożkiem, jedyny minus to to że była dość wysoka.
Czekam na obiecane zdjęcie twojej Ewo czereśni.
ewsyg 21:11, 23 cze 2023

Jolu mam trzy czereśnie. Burlata szczepionego na karłowej podkładce, Wandę na Colcie i Kordię lub Reginę, ale nie wiem jaka podkładka. Kupowałam ją w Biedronce. Wydaje mi się, ze na Colcie. Każda ma inaczej zbudowaną koronę, a przecież wszystkim zostawiałam trzy pędy.
Joku 21:22, 23 cze 2023

Tak wygląda mój ideał stworzony przez Mirkę, wielkością i kształtem w sam raz pasujący na mój niewielki metraż .

ewsyg 21:34, 23 cze 2023

Tak rośnie mi ta biedronkowa. Jolu, drzewa można ciąć i nadać im odpowiedni kształt.
Joku 21:41, 23 cze 2023

Tymczasem trochę czerwcowych aktualności

Mój eksperyment z wiosennymi bratkami. Przycięłam nisko, zasiliłam nawozem i czekam na ponowne kwitnienie. Jedne już kwitną, drugie dopiero zaczynają. Kwiaty póki co kwiatki są mniejsze ale całkiem ładne.

Joku 21:47, 23 cze 2023

Ewo, będę próbować. Mój różany stan posiadania znacznie skromniejszy niż twój, w dodatku większość dopiero teraz zaczyna kwitnąć

Pierwszy, nietypowy kwiat u Ascot

Joku 21:57, 23 cze 2023

To jest jedna z moich największych róż,

natomiast ta, Bonica właściwie była spisana na straty po reorganizacji przedogródka. Przycięłam ją do samej ziemi, pozostał kikut wysokości kilku cm. Nie miałam czasu żeby ją wykopać, niedawno patrzę że coś się gramoli z ziemi pod zamontowanym fragmentem pompy ciepła. Żal mi się biedaczki zrobiło, wykopałam ją i posadziłam w nowym miejscu. Dzisiaj ma ze 30 cm i pierwsze pączki i wygląda bardzo zdrowo. To się nazywa chęć życia.

Edenka w tym roku się postarała

Joku 22:00, 23 cze 2023