Ewa! W tym miejscu miałam przez wiele lat mini lasek sosnowo-świerkowy, wszystkie drzewka co roku były cięte.
Niestety z czasem sosny zaczęły łysieć, część wycięliśmy, świerki podcięliśmy. Teraz myślę poprowadzić środkiem ścieżkę,
a po jej obu stronach posadzić roślinki, myślałam o paprociach, epimedium, kalamincie, tiarellach, jakaś trawa,
może hakonka, przebiśniegi, golterie, żurawki, bodziszki, hosty?
Muszę też ograniczyć różę (pnąca, jakaś chyba dzika z małymi białymi kwiatami zebranymi w kwiatostany), która tam rozpanoszyła się niemiłosiernie i wędruje po drzewach, a na dodatek rozsiewa się po całym ogrodzie i mam ją w różnych miejscach. Może ją rozpoznajesz, co za róża?
Jest to ogród prywatny należący do dwóch panów: Waltera Kapron i Manfreda Genseburg, znajduje się w niewielkiej wsi Luckow niedaleko polsko - niemieckiej granicy na wysokości Szczecina, około godziny jazdy samochodem od przejścia granicznego w Kołbaskowie. Dowiedziałam się o nim z programu "Maja w Ogrodzie" (odc. 24 z 2022 roku). Ogród spory (30 000 m kw.), w znacznej części dojrzały (początki w 1982 r.). Właściciele są pasjonatami ogrodnictwa, można ich spotkać w kasie przy zakupie biletów. Ogród jest dostępny do zwiedzania przez cały tydzień, bilet dla dorosłych kosztuje 7 euro, dla dzieci 2 euro. Na miejscu można kupić sadzonki roślin (wybór niewielki), ozdoby ogrodowe, coś zjeść i napić się kawy lub herbaty.
Przepiękny :-D
Chcę posadzić u siebie na tle świerków trzy oczary. Myślę o Diane ale oglądając twojego znów zaczynam się zastanawiać czy o tej porze roku żółty albo ogniście pomarańczowy nie byłby lepszym wyborem. Czy Diane będzie widoczny i tak efektowny jak ten twój, szczególnie z daleka, patrząc przez okno na przykład.
Basiu, bardzo lubię jej liście. Nie są jednolite, w większości bordowo-śliwkowe, ale część ma domieszkę ciemnej zieleni. Zobacz zdjęcia z maja i końca października
Jeżeli chodzi o odmianę, to podejrzewam, Syrenę.
Jak już temperatury pozwolą trzeba odmalować betonowy krąg i kule. Chyba będą antracytowe jak altana.
Przed ciurkadełkiem mam trawnik poryty przez krety. Czyżby domyśliły się, że będę go zzdzierać i postanowiły mi pomóc? .
Bardzo fajnie prezentują się puchate rozety dziewanny (pokazała się po 2 latach od wysiewu) i mój jedyny wilczomlecz. To jego pierwsza i mam nadzieję nie ostatnia zima. Zieleni się również to, co nie powinno - powojniki i róże. Te drugie zaczęły już w bardziej zacisznych miejscach pokazywać młode listki, a od jutra zapowiadają śnieg...
Czy u Was też dzisiaj wiosna?
Zrobiłam dłuższy obchód, kwitnie to i owo. Bardzo się cieszę z leszczyny, pięknie kwitnie na różowo i orzechy ma smaczne Oczar to wiadomo - gwiazdorzy. Widać go też na drugim zdjęciu w tle.
Nie potrafię zrobić kalinie ładnego zdjęcia, nie widać jej uroku i ilości kwiatów.
Kasiu, bardzo wiosennie już u Ciebie, chociaż u nas też, taka dziwna pogoda, nie wiem czy to dobrze czy źle.
W tym roku życzę zdrowia, pokoju i spokoju oraz realizacji wszelkich przedsięwzięć ogrodowych i nie tylko.
Dziewczyny wszystkim Wam dziękuje za słowa uznania dla moich rabat no i rzecz jasna ogrodu .
Będzie jeszcze gęściej - poszerzona została brzozowa - dojdzie drugi rzad hortek i mam nadzieje , że przyjma się w tejże rabacie trzcinniki, które dostałam od Mirki ❤️
To nie koniec Grabowa tez będzie gęściejsze bowiem dopiero w tym sezonie drugi rzad hort i stipy pokaże na co je stać Mam nadzieje że odbiją jezowki , które w zeszłym roku wpier … mi ślimuny i że przyjmą się róże MW bo tez doszły w grabową.