Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 21:15, 16 sty 2023

Do góry
Czerwiec

Ogród Botaniczny Christiansberg (Niemcy) 21:13, 16 sty 2023

Do góry

Ogród Botaniczny Christiansberg (Niemcy) 21:10, 16 sty 2023

Do góry

Ogród Botaniczny Christiansberg (Niemcy) 21:07, 16 sty 2023

Do góry

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 21:06, 16 sty 2023

Do góry
Sesleriowa w ciągu kolejnych miesięcy ubiegłego roku

Kwiecień

Maj

Ogród Botaniczny Christiansberg (Niemcy) 20:59, 16 sty 2023

Do góry

Zieleń, drewno i antracyt 20:47, 16 sty 2023

Do góry
antracyt napisał(a)
Basiu, bardzo lubię jej liście. Nie są jednolite, w większości bordowo-śliwkowe, ale część ma domieszkę ciemnej zieleni. Zobacz zdjęcia z maja i końca października

Jeżeli chodzi o odmianę, to podejrzewam, Syrenę.

Dziękuję może się skuszę i gdzieś jeszcze wcisnę Bardzo ładna jest, liście też ma ładne i owoce do tego, same plusy
Zacisze Alicji 20:43, 16 sty 2023

Do góry
Anda napisał(a)

O, ciekawa jestem co planujesz

Ewa! W tym miejscu miałam przez wiele lat mini lasek sosnowo-świerkowy, wszystkie drzewka co roku były cięte.
Niestety z czasem sosny zaczęły łysieć, część wycięliśmy, świerki podcięliśmy. Teraz myślę poprowadzić środkiem ścieżkę,
a po jej obu stronach posadzić roślinki, myślałam o paprociach, epimedium, kalamincie, tiarellach, jakaś trawa,
może hakonka, przebiśniegi, golterie, żurawki, bodziszki, hosty?
Muszę też ograniczyć różę (pnąca, jakaś chyba dzika z małymi białymi kwiatami zebranymi w kwiatostany), która tam rozpanoszyła się niemiłosiernie i wędruje po drzewach, a na dodatek rozsiewa się po całym ogrodzie i mam ją w różnych miejscach. Może ją rozpoznajesz, co za róża?

Ogród Botaniczny Christiansberg (Niemcy) 20:18, 16 sty 2023

Do góry
Jest to ogród prywatny należący do dwóch panów: Waltera Kapron i Manfreda Genseburg, znajduje się w niewielkiej wsi Luckow niedaleko polsko - niemieckiej granicy na wysokości Szczecina, około godziny jazdy samochodem od przejścia granicznego w Kołbaskowie. Dowiedziałam się o nim z programu "Maja w Ogrodzie" (odc. 24 z 2022 roku). Ogród spory (30 000 m kw.), w znacznej części dojrzały (początki w 1982 r.). Właściciele są pasjonatami ogrodnictwa, można ich spotkać w kasie przy zakupie biletów. Ogród jest dostępny do zwiedzania przez cały tydzień, bilet dla dorosłych kosztuje 7 euro, dla dzieci 2 euro. Na miejscu można kupić sadzonki roślin (wybór niewielki), ozdoby ogrodowe, coś zjeść i napić się kawy lub herbaty.

Więcej można poczytać tutaj (jest również tekst w języku polskim) https://www.botanischer-garten-christiansberg.de/home.html

W starszej części dominują dorosłe drzewa iglaste i liściaste, jest sporo cienia, bylin i krzewów lubiących cień.

Zieleń, drewno i antracyt 19:18, 16 sty 2023

Do góry
antracyt napisał(a)
Czy u Was też dzisiaj wiosna?......

Przepiękny :⁠-⁠D
Chcę posadzić u siebie na tle świerków trzy oczary. Myślę o Diane ale oglądając twojego znów zaczynam się zastanawiać czy o tej porze roku żółty albo ogniście pomarańczowy nie byłby lepszym wyborem. Czy Diane będzie widoczny i tak efektowny jak ten twój, szczególnie z daleka, patrząc przez okno na przykład.
Zieleń, drewno i antracyt 18:32, 16 sty 2023

Do góry
Basiu, bardzo lubię jej liście. Nie są jednolite, w większości bordowo-śliwkowe, ale część ma domieszkę ciemnej zieleni. Zobacz zdjęcia z maja i końca października

Jeżeli chodzi o odmianę, to podejrzewam, Syrenę.
Małymi krokami-Ogród Wioli 18:32, 16 sty 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Zapachniało wiosną

Miłej soboty życzę wszystkim!

Mus zapolować na hiacynty
Małymi krokami-Ogród Wioli 18:10, 16 sty 2023

Do góry
Rosną już sobie pięknotki na rabacie
Będę okrywać w razie mrozu.
Gałązki z choinki będą jak znalazł

Zimowa pogoda na horyzoncie i dobrze ,przystopują roślinki
Kompozycje z trawami w roli głównej 18:08, 16 sty 2023

Do góry

Przez jeden sezon (2019) miskantom towarzyszyły piękne dzwonki Sarastro. Już nie towarzyszą, gdyż posmakowały ślimakom.
Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 15:49, 16 sty 2023

Do góry
Jedna rabata sesleriowa wstępnie ogarnięta

Jak już temperatury pozwolą trzeba odmalować betonowy krąg i kule. Chyba będą antracytowe jak altana.
Przed ciurkadełkiem mam trawnik poryty przez krety. Czyżby domyśliły się, że będę go zzdzierać i postanowiły mi pomóc? .
Zieleń, drewno i antracyt 15:41, 16 sty 2023

Do góry
Bardzo fajnie prezentują się puchate rozety dziewanny (pokazała się po 2 latach od wysiewu) i mój jedyny wilczomlecz. To jego pierwsza i mam nadzieję nie ostatnia zima. Zieleni się również to, co nie powinno - powojniki i róże. Te drugie zaczęły już w bardziej zacisznych miejscach pokazywać młode listki, a od jutra zapowiadają śnieg...

Zieleń, drewno i antracyt 15:36, 16 sty 2023

Do góry
Czy u Was też dzisiaj wiosna?
Zrobiłam dłuższy obchód, kwitnie to i owo. Bardzo się cieszę z leszczyny, pięknie kwitnie na różowo i orzechy ma smaczne Oczar to wiadomo - gwiazdorzy. Widać go też na drugim zdjęciu w tle.
Nie potrafię zrobić kalinie ładnego zdjęcia, nie widać jej uroku i ilości kwiatów.
Bawarka 14:50, 16 sty 2023

Do góry
Kasiek napisał(a)
Mam nadzieje ze ten 2023 bedzie dla naszych ogrodow laskawy.Zycze wszystkim pieknych, zdrowych ogrodow i pachnacych kwiatow.

U mnie juz wiosna w przeszpiegach. Zdjecia robione 2 stycznia.

Kasiu, bardzo wiosennie już u Ciebie, chociaż u nas też, taka dziwna pogoda, nie wiem czy to dobrze czy źle.
W tym roku życzę zdrowia, pokoju i spokoju oraz realizacji wszelkich przedsięwzięć ogrodowych i nie tylko.
Ogród prawie wymarzony … 13:41, 16 sty 2023

Do góry
Dziewczyny wszystkim Wam dziękuje za słowa uznania dla moich rabat no i rzecz jasna ogrodu .
Będzie jeszcze gęściej - poszerzona została brzozowa - dojdzie drugi rzad hortek i mam nadzieje , że przyjma się w tejże rabacie trzcinniki, które dostałam od Mirki ❤️

To nie koniec Grabowa tez będzie gęściejsze bowiem dopiero w tym sezonie drugi rzad hort i stipy pokaże na co je stać Mam nadzieje że odbiją jezowki , które w zeszłym roku wpier … mi ślimuny i że przyjmą się róże MW bo tez doszły w grabową.

W podziękowaniu dla Was ❤️

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 13:28, 16 sty 2023

Do góry
Jakby wiosna…
Piwonie…

Pąki liści na różach…

Poziomki…

Pissardi…

O cebulowych nie wspominam, bo wiadomo, ze wyłażą na potęgę…
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies