Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 13:09, 17 lut 2015

Do góry
tu widać domek w trakcie budowy, najniższy róg (z planu górny lewy)
Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 13:08, 17 lut 2015

Do góry
tak jest
Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 13:02, 17 lut 2015

Do góry
Pani Danusiu, plan taki, aby odprowadzić wodę za ogrodzenie (pod murkiem).
Za ogrodzeniem jest taki spad jakby rów (bez wody), a za nim droga.
Może tak być?

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:56, 17 lut 2015

Do góry
Danusia, u nas ewidentnie zmienil się klimat, limki i inne bukietowe w pakach, co robic..kiedy ciać.? Werbena zimuje i u mnie stala się roslina inwazyjna, musze chetnym wydac kepy, wiekie i dorodne, juz pelne nowych przyrostów.
,,, dziekuje ci z dlugofalowy plan, musze byc, to jest cel
...walentynkowy wianek bardzo radosny, stawiam w tym roku na kolor
I musisz do mnie wpaśc, bo chyba kompostowniki i warzywa w kwiatach, najlepiej mi doradzisz, po co mam szukac i bladzic, jak mam ciebie
Taka wiosenną biel lubisz, zasmiece ci watek
Ogród na Opak 12:49, 17 lut 2015

Do góry
Piękne te murki podobne jak w jurajskim , ale myślę, że okrągły kamień u mnie chyba nie pasuje, raczej taki jak u Beatki . Dzięki , pozdrawiam zimowo

Ogród Mirelli 12:46, 17 lut 2015

Do góry
Hej,
Przeczytaj te artykuły koniecznie, wiadomości tam zawarte sa naprawde nieocenione, to takie kompendium wiedzy moim zdaniem. Gdyby nie te artykuły natyrałabym sie jak głupia bez potrzeby, a tak jest gotowy plan działania, oszczędność czasu i energii.
Ja nie mam swojego wątku i na razie nie będę miała raczej. Mogę zdjęcia wkleić u Ciebie, najwyżej usuń je potem.
U mnie funkcję przechowalnika pełni jedna rabata na tyłach domu, którą przygotowałam jako pierwszą, a mam zamiar obsadzić jako ostatnią Jednocześnie rozmnażam na niej niektóre rośliny, bo gdybym chciała wszystko kupić....
Naprawdę ja tez przekopywałam juz spore drzewka, np.1,5-2 metrowe jodły. Przyjęły się i rosną. Nad niektórymi roślinami się nie rozczulaj, jak nie możesz ich przekopać, a nie są jakimiś supercennymi okazami to wywal. Podejdź do sprawy równiez pod kątem praktyczności. Są gatunki, które choc piękne, wymagają dużo pracy i są kłopotliwe w utrzymaniu. Ja np. nigdy nie posadzę na działce modrzewia i brzozy, bo śmiecą okropnie, a przy wiatrach jakie u mnie wieją tylko biegałabym z grabiami. Również bez wywaliłam z rabatki. Rozrasta się jak chwast, jego korzenie sa potem wszędzie, ciężko go po jakimś czasie wykarczować, a ozdobą jest przez 2 tygnodnie w roku. Pamiętam jak moja mama kilka lat temu karczowała bzowy zagajnik na działce. Porażka. Zresztą nie wszystkie drzewka, które już masz muszą rosnąć na rabacie, jakiś pojedynczy egzemplarz może przecież wyrastać w trawniku.
Tutaj masz zdjęcie mojego podjazdu, u mnie uskok jest odwrotnie niż u Ciebie, czyli od garażu do chodnika, ale zasada ta sama. To praktyczne rozwiązanie, zwłaszcza jak myję kostkę, dzięki palisadzie nic chemicznego nie spływa mi w rośliny:

A tak to wyglądało wcześniej, wszystko tam było berberys, żurawka, pod gałązkami sosonowymi róże miniaturowe i jeszcze lawenda dla dopełnienia, a co.... jak szalec to szaleć...mydło i powidło

A tu rabata przerobiona na wrzosowisko. Wszystkie rośliny które tu widzisz wykopałam sama, tylko przy tej największej tui mąż mi pomógł. A czego tu nie ma? i jałowiec i jodła i szmaragd i cyprys, pod włókniną forsycja i bukszpany i to nawet 2! Jakim cudem posadziłam 2? Przecież najlepiej wszystkiego po jednym

Nowe zdjęcie z listopada, wrzosowisko czekało jeszcze wtedy na podsypanie korą. To drzewko ogołocone już z liści to jarząb, jeszcze nieduży, ale ma w przyszłości zasłonić ten brzydki słup, który zgodnie z pozwoleniem musiał stanąć tu właśnie
Morze woni i kolorów... 12:39, 17 lut 2015

Do góry
Imienniczka napisał(a)
Sezon 2014

Piękne te zdjęcia
Czyżby kociak przygladał się ogrodowym ptaszkom ??
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 12:37, 17 lut 2015

Do góry
Cieszę się Irenko, że już trochę na równą drogę wyszłaś. Teraz tylko zero stresu i rekonwalescencja.

Miłego dnia

Lawendowy zawrót głowy 12:36, 17 lut 2015

Do góry
Wiecie co urodziny mam w sobote i .... Nie przepadam .... Danusia sklep zamkneła a ja chciałam tak profesjonalnie cos pokupic i zas sie skonczy na purfemach hihihi nie wierze ze to powiedziałam
Ogród na Opak 12:32, 17 lut 2015

Do góry
Horciu przeglądajac ogrody angielskie znalazłam coś takiego

Lawendowy zawrót głowy 12:32, 17 lut 2015

Do góry
Kasiu Karol Ewciu Marta Kasiu

Jeszcze trudno sie zadeklarowac co wybrałam bo jakies 15 mam na oku i trudno stwierdzic ktora mi sie bardziej podoba szalenstwo 15 a myslałam ze to bedzie 5 ....moze 2 odpadna

Szybko mnie ta choroba dopadła a sie zarzekałam .....

Bezy super porownanie Jazzy
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:27, 17 lut 2015

Do góry
Zielona napisał(a)
Hej, Irenko. Jak Cię nie ma, to cicho i głucho, ale jak wpadasz, to od razu z megarelacją. Naprawdę sezon u Was ruszył z kopyta. Wiosenne uściski!

Martuś, dzięki no to cała ja, jak wulkan
szybko idzie, zaraz forsycje zakwitną, juz z pączków żółc przebija wieczorkiem zajrze
pozdrawiam

czeka nas cięcie cisów, w marcu rok im minie, zaden okaz nie padł a w środku rabaty czyszczenie i plan aby do kwiatków warzywa powciskać, po angielsku

kuleczki same się uzdrowiły
i liczę, że złote cisy w tym roku zakryja gazony

a pod murem będzie mnóstwo kwiecia na rh i azaliach

a to jedna kępa lawendy, od 98r. u mnie
Morze woni i kolorów... 12:21, 17 lut 2015

Do góry
Sezon 2014

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:20, 17 lut 2015

Do góry
Jeszcze fotki i uciekam, na trochę idą nieubłaganie, słoneczko im dogrzewa

w donicach cudownie trawa przezimowała, docelowe ich miejsce, to schody domku letniego...będa na strazy stać

trzeba mi więcej miskantów Zebrinus, , bo musze dalej szpaler podciągnąć tam gdzie donice głowy

gałazki jasminowców, kaliny, żylistka...płoną w słońcu
na razie papatki
Morze woni i kolorów... 12:20, 17 lut 2015

Do góry
Sezon 2014

Morze woni i kolorów... 12:19, 17 lut 2015

Do góry
Sezon 2014

Morze woni i kolorów... 12:18, 17 lut 2015

Do góry
Sezon 2014

Ogród z kawą na tarasie 12:17, 17 lut 2015

Do góry
Witam w moim ogrodzie

Zastanawiałam się nad jego nazwą (cechą charakterystyczną), ale jego młody wiek skutecznie mi w tym przeszkadzał. Do głowy przychodziły mi nazwy w stylu "Zobaczymy co z tego będzie" albo "Ratunku tyle roślin, a wciąż ich nie widać", itp. Tak więc nazwa "Ogród z kawą na tarasie" będzie nawiązywała do upodobań właścicielki, bo jak łatwo się domyślić sadzonek kawy próżno na nim szukać

A więc do rzeczy:

Zdjęcie nr 1 (południowy zachód)

W tej części mam posadzone następujące gatunki roślin:

+ Fagus "Rohan Gold" (buk)
+ Rhododendrom Chunningham's White (różanecznik)
+ 2 Euonymus (trzmielina)
+ Accer platanoides "Crimson sentry" (klon)
+ Malus tschonoskii (jabłoń ozdobna)
+ Carpinus pendula (grab) na środku trawnika
+ 3x Hydrangea arborescens "Anabelle" (Hortensje)
+ Hibiskus syriacus "Marina"
+ Buksus (Bukszpan)
+ Prunus cerasifera "Pissardi" (śliwa wiśniowa)
+ Pieca omorika "Nana" (świerk serbski)
+ 3x Hebe
+ Rhododendron "Kilian" (azalia)
+ 15x Calluna vulgaris (wrzosy fioletowe)

Teraz już wiem, że w przypadku mojego ogrodu najlepszy efekt daje sadzenie tych samych roślin w wielu egzemplarzach, tak więc planuję tu wprowadzić większą powtarzalność

c.d.n
Morze woni i kolorów... 12:16, 17 lut 2015

Do góry
Sezon 2014

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:16, 17 lut 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Jak mi brakowało ciebie i twoich energetycznych fotek

Gosiaczku, aleś Ty miła dzieki teraz u siebie, wieczorem u was
ta trawa mimo dzielenia ma sie doskonale, w marcu góre tylko skrócę
piwonie drzewiaste w pakach, bluszcz w doskonałej kondycji

i oklolice, miejsce kojarzysz
troszkę bajzelu, bo wszystko zostało zastopowane
ale co tam, najważniejsze cieszyc sie tym, co jest
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies