Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

MirellaB 20:30, 16 lut 2015

Anusia napisał(a)

Tak to jest ten półksiężyc. Wszystkie te nazwy dotyczą tego narzędzia. W marketach pytaj o nóż do cięcia darni Takim nożem powinnaś dać radę przy Twoich krawężnikach tylko zacznij wcześnie tak by póżniej łatwiej je prowadzić.

Dzięki za odpowiedź. Jak będę na zakupach to zaraz sobie zafunduję owy szpadelek i zacznę jak ziemia będzie rozmrozona. Patrzyłam dzisiaj i tak brzydko ta trawa włazi na krawężnik.
A Ty też robiłaś przy krawęźnikach?
MirellaB 20:38, 16 lut 2015

Tess napisał(a)

Rabata ma 7 metrów, o ile pamiętam. Wydaje mi się, że żurawek i carexów będzie za mało - za rzadko będą.

A jak się rozrosną to nie będzie dobrze?
Podpowiedz co by w róg można posadzić bordowego lub różowego tylko nie wysokie, żeby okna w całości nie zakryło. Ja myślałam o berberysie kolumnowym.

Anusia 20:57, 16 lut 2015

U mnie jeszcze nie ma krawężników ale próbowałam w innym miejscu. Nóż kupiłam w sierpniu a ziemia twarda i zbita o tej porze zwłaszcza jak przyszły upały, dlatego napisałam aby zaczynać wiosną To jest najlepsza pora na porządki i tego typu prace
andziurex 08:42, 17 lut 2015

Uffff.... Dużo pracy, dużo przed Tobą, wiem bo sama odwaliłam taką w zeszłym sezonie/połowa działki, druga połowa w tym roku/. Dziewczyny i chłopaki dają Ci wiele dobrych rad. Nie wiem czy przeczytałaś wszystkie części artykułów Danusi "Jak zaprojektować ogród". W piątej części tego artykułu masz opis jak zmodernizować już istniejące rabaty. Ja zastosowała się do tych artykułów jak do instrukcji i muszę powiedzieć że się udało. Na początek to bym Ci radziła przygotować miejsce na przechowalnik, gdzie przesadzisz rośliny już rosnące na rabatach do przerobienia. Ja stwierdziłam, jak rewolucja to rewolucja! Wypierniczyłam wszystko z rabat na ten przechowalnik, potem wytyczyłam im nowe linie, sprawdziłam 50 razy z każdej strony czy są równe, proporcjonalne itd. Potem przemieliłam ziemię glebogryzarką, przekopałam z obornikiem/kompostem/próchnicą, wygrabiłam, wyrównałam, wybrałam wszystkie śmieci i kamienie. Wiedziałam że to ciężka i niewdzięczna praca, ale im lepiej przygotujesz ziemię tym później mniej pracy przy pielęgnacji roślin i lepsza ich kondycja. Po wieeeeeeelu dniach tego rycia dopiero zaczęłam nasadzenia. Z tego co było na przechowalniku brałam tylko to co naprawdę chciałam, co było ładne i mi pasowało, resztę oddałam lub wywaliłam. Nowe rośliny kupowałam w miarę możliwości finansowych/dostępności itp.
Co do tej nieszczęsnej skarpki na froncie to ja bym to wszystko rozdupcyła i przy okazji robienia kostki na podjeździe wymurowała jakiś murek, może z gazonów? Zobacz co ma w ofercie producent kostki. Mnie np. Pani w sklepie z kostką doradziła jak wybrnąć z takiego spadku przy garażu, więc też podpytaj.
Piszę Ci jak ja podeszłam do tematu, może te wskazówki będą pomocne. Wcześniej walczyłam z moim ugorem 4 lata i dopiero kiedy przeczytałam artykuły Danusi zrozumiałym jakie błędy popełniam. Dziś wiem że zakładanie ogrodu nie zaczyna się od wyprawy do centrum ogrodniczego po rośliny
andziurex 10:29, 17 lut 2015

Masz tu linki do tych artykułów, jeżeli ich nie czytałaś to zrób to koniecznie, od deski do deski.
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/55-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-1-sprzatanie
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/56-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-2-planowanie
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/69-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-3-projektowanie
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/100-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-4-realizacja
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/99-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-5-modernizacja-starego-lub-zaniedbanego-ogrodu

Zajrzyj do Ogrodu w Puszczykowie, tam teraz Wietrzyk przerabia układ rabat, zobacz jak ma rozrysowany projekt.
Narysuj sobie plan całej działki. Jeżeli mogę doradzić to ja zrobiłam tak, że narysowałam plan całego podwórka w skali, naniosłam wszystkie elementy stałe, tj. podjazd, budynek gospodarczy, duże drzewa, ścieżki, szambo, zaznaczyłam na obrysie domu gdzie mam okna, kierunki świata. Potem zrobiłam sobie kilka egzemplarzy xero tego rozrysowanego planu i na tych kserówkach mogłam mazać i wycierać ile wlezie swoje projektowane rabaty. To pozwoli Ci zachowac odpowiednie proporcje.
MirellaB 11:13, 17 lut 2015

Witaj Aniu. Fajnie, że odwiedziłaś mój wątek. Dziękuję za rady. Zaraz zapoznam się z linkami które przesłałaś. No i tak: z tym przechowalnikiem to fajny pomysł, ale nie wiem czy do wykonania u mnie. Te małe rośliny to dam radę wykopać, ale te duże to już nie, bo nie mam tyle siły. Wygodnie by było mieć pustą rabatę i przygotować podłoże, ale w moim przypadku muszę jakoś to zrobić między tymi rosnącymi, nie wiem jak to zrobię.
Napisz jak Ty wybrnęłaś z uskoku? U mnie żadnego murka być nie może tam nie jest zupełnie prosty wjazd do garażu i przy wjeżdżaniu i wyjeżdżaniu o murek bym rysowała zderzak. Jedyna alternatywa to płoźące jałowce.
A czy Ty masz swój wątek ogrodu z zdjęciami?
andziurex 12:46, 17 lut 2015

Hej,
Przeczytaj te artykuły koniecznie, wiadomości tam zawarte sa naprawde nieocenione, to takie kompendium wiedzy moim zdaniem. Gdyby nie te artykuły natyrałabym sie jak głupia bez potrzeby, a tak jest gotowy plan działania, oszczędność czasu i energii.
Ja nie mam swojego wątku i na razie nie będę miała raczej. Mogę zdjęcia wkleić u Ciebie, najwyżej usuń je potem.
U mnie funkcję przechowalnika pełni jedna rabata na tyłach domu, którą przygotowałam jako pierwszą, a mam zamiar obsadzić jako ostatnią Jednocześnie rozmnażam na niej niektóre rośliny, bo gdybym chciała wszystko kupić....
Naprawdę ja tez przekopywałam juz spore drzewka, np.1,5-2 metrowe jodły. Przyjęły się i rosną. Nad niektórymi roślinami się nie rozczulaj, jak nie możesz ich przekopać, a nie są jakimiś supercennymi okazami to wywal. Podejdź do sprawy równiez pod kątem praktyczności. Są gatunki, które choc piękne, wymagają dużo pracy i są kłopotliwe w utrzymaniu. Ja np. nigdy nie posadzę na działce modrzewia i brzozy, bo śmiecą okropnie, a przy wiatrach jakie u mnie wieją tylko biegałabym z grabiami. Również bez wywaliłam z rabatki. Rozrasta się jak chwast, jego korzenie sa potem wszędzie, ciężko go po jakimś czasie wykarczować, a ozdobą jest przez 2 tygnodnie w roku. Pamiętam jak moja mama kilka lat temu karczowała bzowy zagajnik na działce. Porażka. Zresztą nie wszystkie drzewka, które już masz muszą rosnąć na rabacie, jakiś pojedynczy egzemplarz może przecież wyrastać w trawniku.
Tutaj masz zdjęcie mojego podjazdu, u mnie uskok jest odwrotnie niż u Ciebie, czyli od garażu do chodnika, ale zasada ta sama. To praktyczne rozwiązanie, zwłaszcza jak myję kostkę, dzięki palisadzie nic chemicznego nie spływa mi w rośliny:

A tak to wyglądało wcześniej, wszystko tam było berberys, żurawka, pod gałązkami sosonowymi róże miniaturowe i jeszcze lawenda dla dopełnienia, a co.... jak szalec to szaleć...mydło i powidło

A tu rabata przerobiona na wrzosowisko. Wszystkie rośliny które tu widzisz wykopałam sama, tylko przy tej największej tui mąż mi pomógł. A czego tu nie ma? i jałowiec i jodła i szmaragd i cyprys, pod włókniną forsycja i bukszpany i to nawet 2! Jakim cudem posadziłam 2? Przecież najlepiej wszystkiego po jednym

Nowe zdjęcie z listopada, wrzosowisko czekało jeszcze wtedy na podsypanie korą. To drzewko ogołocone już z liści to jarząb, jeszcze nieduży, ale ma w przyszłości zasłonić ten brzydki słup, który zgodnie z pozwoleniem musiał stanąć tu właśnie
MirellaB 13:31, 17 lut 2015

Dziękuję za informację. Faktycznie pomysł z uskokiem dobry. Muszę to przedyskutować z mężem. Między garażem, a domem masz schody. U mnie też tak miało być, a jest okropna betonowa płyta, prowizorka tymczasowa, która już została na stałe. I teraz też muszę to jakoś obsadzić żeby zakryć.
Bez też mam nawet 3 puki co są małe.
Ładnie u Ciebie wygląda. Zachęcam Cię jednak do założenia wątku .

andziurex 14:40, 17 lut 2015

Może kiedyś pomyśle o wątku...
Ja bez eksmitowałam za płot, niech sobie tam rośnie jak mu się podoba.
Pokombinuj z tą rabatą. Tą płytę zdecydowanie trzeba wywalić. A może całą rabatę podzielić na dwie części, tzn. Dwa poziomy. Górny przy schodach i dolny przy podjeździe. Górny odgraniczyć odgraniczyć palisadą/łupkiem/granitem...
Tak patrzyłam jeszcze na ten Twój plan rabaty pod oknem z hortensjami. Nie wiem czy tam hortensje będą dobrze rosły, bo to północna strona, mało słońca, no chyba że już sprawdziłaś że jest im tam ok. Postaraj się zrobić listę roślin, które najlepiej poradzą sobie na rodzaju gleby jaką masz w ogrodzie, a potem podziel je na te wskazane do cienia/półcienia/w pełne słońce. To Ci ułatwi dobór gatunków na poszczególne rabaty.
MirellaB 14:57, 17 lut 2015

Ty chyba czytasz w moich myślach . Właśnie kombinuję jak zrobić dwupoziomową tą rabatę i chyba da rade . Ale mnie podbudowałaś pomysłami Faktycznie górną część odgrodzić,a z dolnej wybrać ziemię, wyrównać i obsadzić U Ciebie ten uskok ładnie się prezentuje. Sami to zrobiliście czy ekipa?
Jeże chodzi o rabatę z hortensjami to jest im tam super dobrze. Trochę słońca rano i trochę więcej po południu. Nie są na pełnym słońcu. Skoro nie chcesz zakładać jeszcze swojego wątku to zaglądaj często do mojego Zapraszam A czy masz rabatę z wrzosami?