Postanowiłam wrzucić to zdjęcie, mimo świadomości brzydoty tej rabatki. Wiosną i latem jest ok. Jest tu sporo funkii i paproci, ale teraz straszy, a szkoda, bo widać ją z okna. Muszę zrobić coś, żeby za rok już tak nie straszyła. Coś zimozielonego musi się na niej pojawić. Wszelkie pomysły na wagę złota
przy samej bramie, która otwiera się na prawo (czerwona linia) dosadzę cisy albo dokonczę żywoplot z tuj aż do światła bramy. Przed nimi miłaby być śliwowiśnia z hostami.
Teraz znowu gdybam nad samym wejściem. Przepraszam ale naprawdę nie potrafię się zdecydować. Stąd natręctwo pytań
na pewno za rok będę mądrzejsza o Waszą i swoją wiedzę.
Uczę się z ogrodowiska baaaardzo dużo ale to nadal powijaki.
Przebiśniegi kiełkują na Śląsku Dolnym,
Rannik w Łodzi , och jaki zdolny!
Chyba przyspieszyć trzeba wysiewy?
Przegląd nasionek dzisiaj planuję,
kilka doniczek z ziemią uszykuję,
Na pierwszy ogień pójdą liliowce,
zebrałam latem, może skiełkują.
Takie nasiona nic nie kosztują,
I jak nic z nich nie wyjdzie- to nie stresują.
Łuk nad furtką robisz wiążąc odpowiednio wysokie tuje albo z podporą z drutu albo z leszczyny. Można i bez podpory.
Tu masz zrobione co prawda nie nad furtką ale jest łuk, wykonany z jałowców "Skyrocket" na konstrukcji z grubego drutu żebrowanego. Tego jałowca nie polecam.
Ja do tej pory wiedziałam, że cynie się wysiewa po 15 maja albo koło 20, a Irenka kiedyś wysiała po 20 czerwca i miała.
To co wyczytałam to chodzi o ciepłe noce a noce w maju po 15 i czerwiec były zimne i sporo osób nie miało cynii. Czytałam też że nie lubią pikowania, przesadzania - że siać do gruntu bezpośrednio.
Ale, ale miałam 1 !!!! cynię i zakwitła dopiero w październiku heheh
i kiedyś pisałam że zrobię z cynią pokaz bo robiłam jej zdjęcie codzień - ale jeszcze nie mam tego pokazu
Już, już tyle jeszcze czytania jakoś wytrzymamy, bratki będę kupować później niż zwykle - zwykle 8 marca ale wtedy sa co prawda tanie jednak mały wybór - poczekam może do 20 marca a to jeszcze 2 miesiące - zadowolę się przebiśniegami i krokusami, a ciemierniki będą wnet stały bo już wykluły się
aaa to witamy teściową - już sobie wyobrażam jak odstawisz ogród - chyba do Ciebie przyjdziemy po inspiracje bo już czuję że będą a stokrotkę afrykańską w tym roku kupię - fajna jest - ja miałam taką imprezę w grudniu hehe