Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 15:08, 09 lut 2015

Ewa777 napisał(a)

O tym samym obi myślałam, bo jest najbliżej mnie Więc nici z takich zakupów.

O, jak fajnie. Ja tam czasami wpadam na zakupy
Iwk4 15:17, 09 lut 2015

MirellaB napisał(a)

Ile bym dała, żeby moja Biga mi coś zbroiła w ogrodzie, bym nie była na nią zła, niestety miesiąc już jej nie mam - bardzo ciężko chora odeszła.
Iwonka podaj mi link do ukorzenienia hortensji, może też spróbuję.
Mirelko, znam historie twojego pieska, widziałam fotki. Szkoda go. Linka muszę poszukać, bo to w zeszłym roku znalazłam taki tekst Danusi.
Hortensje ukorzenia się z sadzonek letnich, albo z patyków wiosną , jak się podetnie hortensje, albo tak, jak pisze Toszka przez odkłady. Jak znajdę coś więcej, to ci wkleję do Ciebie.
Tutaj są fotki ukorzenionej hortensji latem ogrodowej: najpierw pod koniec kwietna patyki hortensji wsadziłam do ukorzeniacza i do ziemi. Próbowałam też do wody, ale się nie udało, bo jak wypuściły korzonki i włożyłam do doniczki, to padły. W lipcu wsadziłam na rozsadnik do ziemi.

Ostatnie dwie fotki pokazują sadzonki zrobione z hortensji bukietowych w sierpniu. We wrześniu miały korzonki i delikatnie wsadziłam na rabatę. Wiosna pokaże, czy się udało.
Anusia 15:18, 09 lut 2015

Toszka napisał(a)
Bardzo ładnie lawenda ukorzenia się z odkładów - dłuższą gałązkę przyginam do ziemi, mocuję/przytrzaskuję szpilką do namiotów (śledzie tyż dobrze działają), obsypuję ziemią... Odpada problem doniczek i podlewania

Chyba najprostrzy sposób na ukorzenienie roślinki i najpewniejszy.
Ewa777 15:32, 09 lut 2015

Iwk4 napisał(a)

O, jak fajnie. Ja tam czasami wpadam na zakupy

To jak będziesz miała ochotę na dobrą kawę, to wpadnij do mnie Jak dasz mi wcześniej znać, to przygotuję też ciasto Dam Ci numer telefonu na priv
Iwk4 15:38, 09 lut 2015

Ewuniu, dzięki za zaproszenie Wystarczy kawka
MirellaB 16:18, 09 lut 2015

Dziękuję. Spróbuję z gałązek wiosną ☺. Kolejna pozycja w moim zeszycie ogrodowym ☺.
szemusia 17:32, 09 lut 2015

Dzięki, Iwonko za wskazówki odnośnie lawendy Będę próbowała na wiosnę, a na pewno którąś gałązkę przygnę do ziemi. Wiele roślinek w ten sposób ukorzeniłam, ale coby do lawendy to zastosować - nie wpadłam na to.
Dobrze macie z tymi marketami. U mnie - wszędzie daleko Ale pewnie poprzez to zaczęłam zabawę z własnym rozmnażaniem roślinek
Pozdrawiam
beata_m 18:38, 09 lut 2015

Hej Iwonko ja też nadrabiać zaległości będę ale niestety później, na razie bronimy się przed szpitalem (zmiana antybiotyku) i do piątku czekamy...a że mały nie w formie na razie to trochu zaległości się pewnie zrobi. pozdrawiam ciepło
Agatan24 19:03, 09 lut 2015

Iwk4 napisał(a)

Ja w zeszłym roku trafiłam w Obi na fajną cenę dnia. Kupiłam sześciopak młodej lawendy za 11,99. Jeszcze nie wiedziałam, ze jest taka fajna. Szkoda, bo bym kupiła więcej. Może w tym roku też będzie wiosną.
Najpierw posadziłam w donicy:

Szybko zaczęła rosnąć i musiałam ją przesadzić do ziemi. Wsadziłam na nową rabatę, gdzie później dosadziłam róże:

Kwitła dwa razy w sezonie, pięknie się rozrosła.

Ja tez kupiłam takie szesciopaki lawendy w auchan i tez żałuje że nie wzięłam więcej bo boska jest ta lawenda a nie pamiętam nawet jaki to gatunek. Szybko się rozrosła u mnie będzie juz teraz 2 rok.
Viola 19:28, 09 lut 2015

Toszka napisał(a)
Tak ukorzeniałam przez cały rok - u mnie to kwestia inwencji twórczej
Ten sposób daje gwarancję ukorzenienia. Tak ukorzeniam hortki (zwłaszcza cenne ogrodówki), perowskię, bukszpan etc.

Bukszpan ??? No niesamowite A ja zabawę w chirurga- ortopedę przeprowadzałam parę razy - narzędzia zdezynfekować, przeprowadzić amputację, podłoże sterylne przygotować, wodę podać, tlen podać... Na wiosnę zobaczę czy pacjenci przeżyli.