Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród cioci czyli ciociogród :) 11:05, 03 sty 2015

Do góry
Ogród cioci czyli ciociogród :) 11:03, 03 sty 2015

Do góry
Wczoraj do 13 było piękne słońce i 7 stopni później się rozpadało i śnieg znikał w oczach. Jako że go nie lubię to nie żałuję Dzisiaj odkryłam że krokusy już wielkie z pod śniegu wystają

Oczka skute lodem

I takie tam widoczki ogrodowe
Ogród w budowie - nieustającej 10:59, 03 sty 2015

Do góry
Gabriela napisał(a)
W środku:

Bombki w stare obrazki, ale to nie jest dekupage:

Gabrysiu wrzucam prywatę...... wybacz... ale patrzę na bombkę i widzę portret Felka. Nic tylko ukraść bombusię Zaglądałam do Ciebie cały czas, tylko z powodów innych nie byłam w stanie odnieść się do postów.

Choinka do jedzenia nigdy u mnie nie byłą, ale zawsze były rożne smaczne rzeczy do podjadania, a raczej do podkradania I coś się jeszcze zostało, bo wnusio nigdy nie jadł cukierków, ale na choince od razu wypatrzył czekoladki... i udało mu się ja podkraść Nie wiem co zapamięta z takiej choinki w tym wieku, ale na chwilę obecną było to coś co pamięta.
Twoja choinka i ozdoby są piękne... takie lubię... to mi w duszy gra. Szukałam z koleżanką inspiracji na wianek z orzechami (bo taki che by jej zrobić na przyszły rok) i... najbardziej się nam spodobał Twój z zeszłego roku.

Spotkanie na bobmkowanie..... u Ciebie ...może być.. autostradą jest teraz całkiem szybko, myślę, że 1,5 godziny i na miejscu. na szydełku kiedyś też dziergałam..ale się nie podejmuję powrotu do rękodzieła. Jestem chętna na spotkanie...czy to jajka czy bombki.. stawię się i może nawet któraś z moich koleżanek podkarpackich by się zabrała ze mną.. jak nie masz nic przeciw......

U mnie dopiero dziś przyszła odwilż, ale śniegu było bardzo mało..

Kumkwiata nigdy nie jadałam, wiec jak Agata nie znam smaku...

Pierniki za rok też robię..z wnusiem..... w tym roku nauczyłam się robić pierogi.. to i tak wielki sukces w moich zdolnościach kulinarnych.. a i kapuśniaczki wg przepisu Bogdzi zrobiłam. Baaaaa zostały nawet zjedzone

Sporo jeszcze miałam w głowie co miałam napisać, ale zrobię wyślij, bo na laptopie potrafi mi zjeść wpis.....

Masz naprawdę piękne dekoracje, choinkę..... piękne to takie co nie tylko są ładne ale mają "duszę" "klimat". mają to coś... nie wiem jak to określić słowami....

Oczywiście wszystkiego dobrego w Nowym roku... ogrodowo, życiowo, zdrowotnie...
Tamaryszek 09:51, 03 sty 2015

Do góry
Francuski jest piękny ja mam taki tradycyjny
co roku obcinam do łysa i odrasta mam go w kształcie drzewka na zdjęciu 1 mc po obcięciu teraz ma 3 razy większą koronę.
Nasz przydomowy ogródek 09:02, 03 sty 2015

Do góry

Nasz przydomowy ogródek 08:59, 03 sty 2015

Do góry
Dziękuję Haniu,Gosiu,Kondzio,Karolu dla Was też zasyłamy życzenia pomyślności w Nowym Roku.

A poniżej - miniaturowa zima jest to i miniaturowy bałwanek. Jest jeden na plusie i zaczyna mu z noska kapać niestety.

Makowo na Kociewiu 01:21, 03 sty 2015

Do góry
makkasia napisał(a)

Małgosiu ja Tobie również pięknego Nowego Roku życzę.
Jeśli chodzi o obwodkę z bukszpanu to musiałam ją przesadzić z kilku powodów po pierwsze tam jest miejsce gdzie sieję zioła i obwódka w tym miejscu nie może być zasilana sztucznie ani nie mogę jej zapewnić chemicznej ochrony tak jak reszcie bukszpanów. Z tego powodu bukszpany nie rosły tam dobrze. Po drugie jest to miejsce gdzie jest bardzo widoczny spadek terenu, więc obwódka tam jeszcze bardziej to podkreślała co mnie baardzo denerwowało. Dużo lepiej wygląda mniej formalne wykończenie tego fragmentu rabaty. Obwódka poszła na nową różankę

Dziękuję za takie miłe słowa Małgosiu to baardzo motywujące
ściskam baardzo mocno

Teraz rozumiem, ja swoje zioła sieje i sadze do doniczek które ustawiam w rogu pod kuchennym oknem na metalowym trójkatnym regale - mam tam taki 3-pietrowy mini ogródek ziołowy w donicach ale nigdy go nie zasilam sztucznie w odróżnieniu od pozostałych donic i rabat.

Obwódka na różance - jak najbardziej pasuje...bukszpan i róża to zgrana para.
Pozdrawiam!
Makowo na Kociewiu 01:07, 03 sty 2015

Do góry
Margarete napisał(a)
KASIU MAKASIU ! WSPAMNIAŁEGO, SZCZĘŚLIWEGO, POGODNEGO I POMYSLNWGO NOWEGO ROKU !
widziałm twoje świateczne ozdoby i magie świątecznego ogrodu w sniegowych czapkach - pieknie
Mikołajki - rozbrajające
Teraz obejrzałam historie twojej rabaty, wielce pouczjące dlas mnie - pieknie widac jak doskonalisz i rowijasz swój ogród. Podobał mi sie ten etap kiedy miałas obwódke z bukszpanów we fragmencie. Dlaczego zlikwidowałas ja?
U mnie jeszcze wiele brakuje aby miec tak jak u ciebie chociaz sie staram.
Podobaja i sie twoje kule i te na dole i te na pniu, twoje stipy, kosmosy i w ogóle jestem fanka twojego ogrodu
Buziaki i pozdrowienia zostawiam!

Małgosiu ja Tobie również pięknego Nowego Roku życzę.
Jeśli chodzi o obwodkę z bukszpanu to musiałam ją przesadzić z kilku powodów po pierwsze tam jest miejsce gdzie sieję zioła i obwódka w tym miejscu nie może być zasilana sztucznie ani nie mogę jej zapewnić chemicznej ochrony tak jak reszcie bukszpanów. Z tego powodu bukszpany nie rosły tam dobrze. Po drugie jest to miejsce gdzie jest bardzo widoczny spadek terenu, więc obwódka tam jeszcze bardziej to podkreślała co mnie baardzo denerwowało. Dużo lepiej wygląda mniej formalne wykończenie tego fragmentu rabaty. Obwódka poszła na nową różankę

Dziękuję za takie miłe słowa Małgosiu to baardzo motywujące
ściskam baardzo mocno

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 00:51, 03 sty 2015

Do góry
A to mój berberys green carpet - jego czerwone owoce - przysmaki dla ptaków prawie wyjedzone i smutno teraz - tak łyso i buro wygląda

A jeszcze niedawno tak cieszył oczy :
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 00:42, 03 sty 2015

Do góry
Dobrze że mam trochę zimozielonych bukszpanów i że zostały niewyciete hortensje oraz inne byliny i trawy....zawsze to coś.....

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 00:37, 03 sty 2015

Do góry
Smutno się patrzy na takie zmrozone rodki z opuszczonymi listkami aż trudno uwierzyc w cud odnowy na wiosne i bogactwo kolorów, prawda ?
W tym odradzaniu sie roślin i całej przyrody na wiosne tkwi jakaś magia jednak........bo dziś one wyglądają jak jakieś zmarznięte bidulki, a wiosną.....eh już sie nie mogę doczekać tej wiosny

I jakaś "mrożona " róża (Pastella) się nawet trafiła pod obiektyw....
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 00:28, 03 sty 2015

Do góry
Ale dośc już o świetach, wracamy do tematów ogrodowych.........wspomnienie zimowej szaty w ogrodzie z monionej soboty...........dziś już niestety po sniegu ani śladu, za to leje i wieje........

Wrzosy zachowały nawet odrobine kolorów...

Makowo na Kociewiu 00:26, 03 sty 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Witaj Kasiu

Bardzo serdecznie dziękuję za życzenia Tobie również życzę wszystkiego najlepszego na 2015 rok Dużo zdrowia, szczęścia, spełnienia marzeń, samych sukcesów i uśmiechu na twarzy

Z prawdziwą przyjemnością pospacerowałem po Twoim ogrodzie Na przestrzeni lat widać jak wiele pracy w niego włożyłaś i jak wypiękniał a w tym sezonie będzie jeszcze ładniejszy Wszyscy już jesteśmy stęsknieni za wiosna a takie widoczki cieszą bardzo moje oczy Zaczynam poszukiwania nasion stipy Namierzyłem sklep znanej firmy ale do 7 stycznia mają przerwę Muszę się uzbroić w cierpliwość Tak sobie myślę że jakbym ją wysiał już w styczniu to do wiosny miałbym już ładnie rozrośnięte kępy Co o tym myślisz ? Trochę szaleństwo

Ojj ... bym zapomniał Muszę pochwalić te formowane tuje na pniu Taki prosty zabieg polegający na obcięciu dolnej korony i uformowaniu u góry kulki Koniecznie muszę skopiować w tym roku

Pozdrawiam gorąco

Miło mi bardzo, że wpadłeś PrzemkuDziękuję za życzenia Makowo wiele przeszło. Moja radosna twórczość pozostawiła wiele do ...życzenia Teraz dzięki Danusi i Ogrodowisku mam to poczucie, że nie działam jak dziecko we mgle. Ale też zmiana rabat jest duużo bardziej wymagająca, trudniejsza od jej tworzenia od podstaw.

Jeśli chodzi o stipę to moja w tamtym roku baaardzo szybko wykiełkowała, już po 4- 5 dniach była na zewnątrz, jeśli posiejesz ją w styczniu, myślę, że powinna być doświetlana bo się wyciągnie i będzie rachityczna. Połowa lutego to lepszy czas siewu dla niej bo jednak już jest dłuższy dzień, również przepikowanie jej w stanie 3 niteczek da w rezultacie szybszy przyrost oby tylko parapetów starczyło Ja siałam w tamtym roku w połowie marca.
To zdjęcie z 16 marca 2 dniach od siewu

tutaj po siewie i pikowaniu 26 kwietnia

po posadzeniu 26 czerwca między wrzosem a zawciągiem dokładnie przed pniem tuii jasnozielone pędzelki - myślałam, że nigdy nie urosną

20 lipca

3 sierpnia pokazuje co potrafi

Widać, że to trawka, która uwielbia słońce i spiekotę 4 sadzonki przechowuję w wiatrołapie reszta zimuje pod stroiszem.

Przy dzisiejszym wklejaniu zdjęć zaskoczyło mnie jak tuje na kiju szybko się zagęściły
ściskam

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 00:20, 03 sty 2015

Do góry
I jeszcze troche świąt w dekoracjach domu, stołu .........jak ja lubię magie tego czasu jaki teraz powoli mija....

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 00:15, 03 sty 2015

Do góry
A to już efekt naszej zespołowej pracy - jest kolorowo, bogato, jarmarcznie i radośnie :

I niektóre detale...........

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 00:06, 03 sty 2015

Do góry
A oto historia mojej tegorocznej choinki...........
.........najpierw długo czekała na właściwy moment...........

Potem zgrana ekipa zabrała sie za jej ubieranie.....nie ma to jak praca zespołowa - efekt: 4 bombki potłuczone, pokłute ręce i spalona porcja pierników świątecznych bo wszyscy zajęci byli choinką i nikt nie mysłał o piekarniku......

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 23:59, 02 sty 2015

Do góry
3. jakiś taki nieokreślony, wyszedł.....taki sobie ....ale była późna noc i brakowało mi już weny...ale ostatecznie wygląda nawet nieźle, zdobi hol.........

Potem go jeszcze nieco zmodyfikowałam, dołozyłam u góry wstążke na tę wiklinowa baze i ostatecznie wygląda tak :
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:58, 02 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Bywało i tak

Pusto i pełno

Ło matko i corko jakże się nie mogę doczekać wiosennych zakupów pomysł zgapię jak nic na najbliższych targach
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 23:54, 02 sty 2015

Do góry
2, drugi wianek biały z elementami srebra i białego brokatu - wisi jako przeciwwaga na drzwiach ale od wewnętrznej strony

Pszczelarnia 23:52, 02 sty 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Wszystkiego dobrego Ogrodowiczankom i Ogrodowiczanom życzę.

Wrzuciłam zdjęcia ogrodu leśnego w coton-manor-garden-anglia.
Znam bowiem kilka ogrodów na Ogrodowisku, które mają taki potencjał miejsca (cień i półcień, i świetlisty cień oraz dostateczna wilgotność) do tworzenia zakątków leśnych pod bukami, grabami, brzozami, świdośliwami, dereniami, etc.

Miłe wspomnienia...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies