Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 21:11, 11 sty 2023

Do góry
Haha ups

Betalux jest dobry, potwierdzam. Zdrowy.

Ubiegłoroczne pomidory

Nie mogę się już doczekać
W ogródku Martki 20:41, 11 sty 2023

Do góry
Zuzo, rok temu było łatwo. Dużo trawnika. Teraz mam do ogarnięcia taką sytuację

W miejsce skrzyń idzie szklarnia, skrzynie (chyba) przesuwają się na prawo, ale... tam już jest rabata biała z
>> Desdemonami - trzeba przenieść GDZIEŚ
>> rozlicznymi cebulowymi - głównie irysy i białe/kremowe tulipany - jakoś je muszę odnaleźć i wygrzebać, a jeszcze nic nie wystawia nosów, z tym największy będzie ambaras
>> bukami - to będzie ich trzeci sezon ... muszę sensownie umieścić GDZIEŚ
>> i trawami, których przesadzenie i upchnięcie będzie wobec powyższych wyzwań łatwizną
Korekty będą wymagały też rabaty przeciwległe, przy domu, aby było przejście do dalszej części ogrodu.
Przeniesienie skrzyń to także przerzucenie sporej ilości ziemi, ale to stosunkowo proste zadanie.
W związku z tym zaczynam robić w ogrodzie, co się da i na ile pogoda pozwoli, aby zdążyć z przygotowaniami. "Leniwy" styczeń przestaje istnieć. Jednak cóż to wszystko znaczy, gdy jest perspektywa cieplutkich pomidorów i sałat
Oraz: ogłaszam, że mój ogród zrobił się stanowczo za mały.......
Małymi krokami-Ogród Wioli 18:26, 11 sty 2023

Do góry
Ciemierniki orientalne pędzą

Nowe ciemierniki mają takie piękne duże kwiaty

Sesleria cięta w sobotę już ruszyła

Te turzyce Gold fountain miałam wywalić,ale jednak dam im szansę podzielę i posadzę na rabatę w cieniu + ciemierniki Niger... Będzie fajny kontrastowy duecik jak na foto

Ogród prawie wymarzony … 16:31, 11 sty 2023

Do góry
Dziś poczyniłam pierwszy zakup- kupokulki końskie Nie chcę wiedzieć jak to pachnie po otwarciu worka bo przez worek czuję co nieco
Widziałam korę 80 litrów po 14 zeta. Chyba dobra cena. I chyba kupię "kilka" worków zaniem cena urośnie do 25

Ogród długi 15:07, 11 sty 2023

Do góry
Joann napisał(a)

Lidko zdjęć jesienią nie robiłam, jedno zimą.

Dzisiejszego poranka.
Dwie płyty już ściągnęłam, posadzilam jodłę koreanska.

Co ciebie tak mało na forum? Śliczne fotki. Mucha nie siada ... Ani jednego chwasta. Wzorowy porządek.
Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 13:23, 11 sty 2023

Do góry

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 13:20, 11 sty 2023

Do góry

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 13:15, 11 sty 2023

Do góry

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 13:09, 11 sty 2023

Do góry
Zmobilizowałam się i wyszłam do ogrodu trochę podziałać bo pogoda ładna. Za wiele nie zrobiłam, raptem kilka molinii przycięłam. Ręce jednak marzną. Nie są to jeszcze temperatury na przyjemną pracę.
Przy okazji fotki. Niewiele różnią się od późno jesiennych

Wzgórze chaosu 10:15, 11 sty 2023

Do góry
Iwonka napisał(a)
Wiola cisy to nasza "big love"

Na zdjęciu po prawej fragment kuleczki posadzonej w 2005 roku. Fajnie da się utrzymać w ryzach, odrasta od gołej gałęzi. Same plusy.
Trzeba tylko uważać na miseczniki. W zeszłym roku dopiero w lipcu miałam więcej czasu na ogród, byłam w szoku jak zaatakowały kilka kul. Wyczyściłam, ile mogłam. Spryskałam chyba mospilanem. Kulki już teraz wyglądają dobrze, cis na prawdę szybko się regeneruje. Byle miał dobrą ziemię i nie stał w wodzie.

Podziwiam cię Wiola za cierpliwość w formowaniu kulek, piękne już masz poduchy.
U mnie na razie kuleczki, ale popracujemy nad kształtem
Na tej fotce widać, które nieco biedniejsze po misecznikowej inwazji.

Dziękuję za info o seslerii. Ścinam na pewno, tylko poczekam , aż przestanie padać.

Tak Love

U mnie też były te dziady miseczniki w zeszłym roku pierwszy raz. Zrobiłam oprysk i pomogło.

Widziałaś jakie ja krzaczorki kupowałam ,a po 3 sezonach już ładne poduchy się zrobiły
Sukces tkwi w częstym przycinaniu
Właśnie to jest dobre, że da się te nasze cisy utrzymać w danym rozmiarze

Doświadczalnia bylinowo-różana 2 09:48, 11 sty 2023

Do góry
Anda napisał(a)
[img

Ależ te maki są piękne !
Dzień dobry w nowym roku
Przyszłam na ucztę fotograficzną i się upajam, wszystko piękne ale te maki....moja nieodwzajemniona miłość
Ile razy próbowałam wysiewać, nawet nie pamiętam i nic, co ja źle robię ?
Kiedy powinno się je wysiać i w jakiej glebie ? Próbuję z uporem maniaczki

Wzgórze chaosu 08:13, 11 sty 2023

Do góry
Wiola cisy to nasza "big love"

Na zdjęciu po prawej fragment kuleczki posadzonej w 2005 roku. Fajnie da się utrzymać w ryzach, odrasta od gołej gałęzi. Same plusy.
Trzeba tylko uważać na miseczniki. W zeszłym roku dopiero w lipcu miałam więcej czasu na ogród, byłam w szoku jak zaatakowały kilka kul. Wyczyściłam, ile mogłam. Spryskałam chyba mospilanem. Kulki już teraz wyglądają dobrze, cis na prawdę szybko się regeneruje. Byle miał dobrą ziemię i nie stał w wodzie.

Podziwiam cię Wiola za cierpliwość w formowaniu kulek, piękne już masz poduchy.
U mnie na razie kuleczki, ale popracujemy nad kształtem
Na tej fotce widać, które nieco biedniejsze po misecznikowej inwazji.

Dziękuję za info o seslerii. Ścinam na pewno, tylko poczekam , aż przestanie padać.
Wzgórze chaosu 08:03, 11 sty 2023

Do góry
Sylwia mnie zdziwiło, że po tak dużych opadach śniegu było dosyć sucho. Dało się plewić bez klejenia gliny w dłoniach.
Tutaj fotka z 3 stycznia, odkryta gleba bez błota.

Wczoraj faktycznie mocno popadało, ale nie wychodziłam do ogrodu. Zobaczymy, czy prognozy się sprawdzą... Myślę, że u Ciebie na razie nie ma powodu do niepokoju, nie zapowiadają ulew.
Deszcz potrzebny, zmyje pośniegowe brudy. Byle nie przesadził
Wzgórze chaosu 07:52, 11 sty 2023

Do góry
Asiu koniecznie popracuj nad swoimi cisami. Stożki pasują do twojego ogrodu, fajnie znoszą góry śniegu. A taki przechowalnik to skarb

Moje kupiłam chyba trzy czy cztery lata temu dosłownie za grosze. Muszę je częściej przycinać, żeby ładniej się zagęściły, zwłaszcza od północnej strony.

Wzgórze chaosu 07:50, 11 sty 2023

Do góry
Martka dziękuję za tyle ciepłych słów. Masz rzadką dziś cechę dostrzegania drobiazgów, pochylenia nad słowem, obrazem.
Też tak lubię i często inaczej nie potrafię. Tylko czasu nieraz brak, a może systematyczności... typowy wodnik ze mnie
Trzymam kciuki za Twoje warzywne plany a do szklanego domku wzdycham, piękny i przytulny.

Z mojego ogrodu staram się wycisnąć jak najwięcej. Ogranicza mnie bezmyślność rabat sprzed lat i trudny teren.
Czasem mam wrażenie, że te moje nasadzenia są takie "przaśne". Że powinnam od razu zadziałać bardziej, odważniej.
Z drugiej strony dopiero dziś wiem, jakiego ogrodu chcę.
Jednak te marzenia w tym miejscu i na ten moment nie są możliwe, dlatego drobiazgami, kawałeczkami poprawiam, usprawniam. Cieszę się i staram nie narzekać.
Nie chcę być niewolnikiem ogrodu, praca w nim ma być przyjemnością.

Śnieg wyzwolił we mnie dziecko, ty też dostrzegłaś potwora
Fajna była zabawa przy odśnieżaniu, wygłupy na śniegu... tymczasem w sylwestra szara rzeczywistość... Odśnieżyliśmy wszystko na rośliny!!! Teraz hortki polepione, kule też, może coś z tego będzie. Półwiecze na karku a rozsądek czasami gdzieś znika

Co do kompostu, za płotem mam drugą działkę i tam ląduje wszystko. Na szybko znalazłam fotkę, gdzie czerwoną kropką zaznaczyłam lokalizację naszej pryzmy. Posiadanie takiego miejsca jest bardzo wygodne, ale kusi, by robić tam składzik wszystkiego. Pilnujemy tematu, niestety góra ściętych gałęzi zaczyna nas przerastać...
Liście buka są bardzo grube, nadal mam w pryzmie zeszłoroczne. Stąd pomysł wykorzystania ich oraz traw za altaną. Na razie nic nie będę tam sadzić, niech się przerabiają.
Cieszy mnie, że ostatni brzydki kąt będzie w miarę ogarnięty.

Grzebiuszka ziemna 01:25, 11 sty 2023

Do góry
Z serii opowieści ptaśkowych (młoda uszata):

Przynieśli mnie w pudełku co nieco zmarzniętą i mokrą, po otworzeniu pudełka i ujrzeniu mnie wszyscy wybuchnęli śmiechem. Nie wiem dlaczego, chociaż coś gadali o mapetach.

Karmili mnie całkiem nieźle i dość często, czasami ostatni kęs miałam w buzi (znaczy się w dziobie) a na pierwszym już siedziałam
Oni wyglądają naprawdę śmiesznie, nie mają dziobów. Za to podobały im się moje bursztynowe oczy, chociaż coś.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:01, 10 sty 2023

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:00, 10 sty 2023

Do góry
Zapraszam na warsztaty do naszego ogrodu. Szczegóły podałam tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/11586-warsztaty-w-ogrodowisku-przypki?page=1#post_1

Warsztaty w Ogrodowisku Przypki 22:30, 10 sty 2023

Do góry

Witam Was Kochani,

od lat pytacie o szkolenia u nas, warsztaty i kursy.
Ponieważ teraz mamy bogaty w rośliny, wielotematyczny ogród, więc jest miejsce gdzie to zrobić.

Ciągle chętnych przybywa, nadszedł czas aby nieco wyhamować nasze działania w realizacji ogrodów zewnętrznych, a bardziej poświęcić się pracom w naszym osobistym ogrodzie i przekazywaniem wiedzy na żywo.

Warsztaty będę prowadziła osobiście, a jeśli temat będzie techniczny, dołączy Witek, który jest znany z dużej pomysłowości i kreatywności. Od niego wiele się można nauczyć. Poza tym pięknie opowiada.

Podczas spacerów po ogrodzie, gdy idę razem z naszymi Gośćmi, nieraz słyszę pochwały w stylu: "Pani Danusiu, podczas tej godziny spaceru i swobodnych rozmów dowiedziałam się więcej niż z książek czy internetu przez kilka lat... To bardzo miłe, a my jesteśmy bardzo otwarci na przekazywanie wiedzy. Kto nas zna, o tym wie.

A więc wychodzimy naprzeciw Waszym oczekiwaniom i ogłaszamy terminy i tematy warsztatów, które mam nadzieję, cyklicznie będą się odbywać w Ogrodowisku w Przypkach ul. Olszowa 19.
W Google Maps wpisujecie Ogrodowisko Ogród Pokazowy.

Terminy ustalam na soboty, ponieważ w niedziele mamy Dni Otwarte, chyba że będzie taka potrzeba, bo uczestników zgłosi się dużo więcej niż miejsc, wtedy powtórzymy warsztaty w niedzielę, ale w godzinach popołudniowych.

Zapraszamy do rezerwacji pod adresem: gardenarium@gmail.com
Tam będę prowadzić zapisy na konkretne terminy i podam szczegóły do wpłat.

Wpłaca się całą kwotę, ponieważ jako organizator muszę zapewnić odpowiednie materiały i środki. W przypadku odwołania udziału, można z zachowaniem dwutygodniowego wyprzedzenia przełożyć swój udział na inny termin lub zgłosić znajomych na swoje miejsce. W przypadku rezygnacji z dnia na dzień wpłaty nie będą zwracane. Wystawiamy faktury Vat.

Podczas warsztatów serwujemy gorące napoje oraz ciasto gratis.
Dostępne będą książki mojego autorstwa, z przyjemnością napiszę dedykację.
Każdy może zakupić także coś wyjątkowego z naszego ogrodu, rośliny, sadzonki warzyw, rzeźby i podpory Witka, starocie i ozdoby ogrodowe

Ważna informacja: wolontariuszki i wolontariusze, którzy pracują w naszym ogrodzie i byli obecni przynajmniej 4 razy w roku - dowolne warsztaty mają gratis.
Dlatego zapraszamy chętne osoby do udziału w Wolontariacie, można się wiele nauczyć, przyjemnie spędzić czas, a przy okazji rozmnażania, pozyskać do swojego ogrodu nowe rośliny lub nasiona. Po zgłoszeniu podam telefon kontaktowy do Szefowej Wolontariuszy - Basi, która koordynuje pracę naszej aktywnej grupy.

Terminy warsztatów podaję do końca czerwca br. poniżej

Ranczo Edy 22:24, 10 sty 2023

Do góry
Stary 2022 już za nami i teraz nowy 2023 króluje właściwie raczkuje i wiosenną pogodą się zaczyna przynajmniej u nas...
Życzę kochani ogrodnicy z zamiłowania Dobrego 2023 roku w miarę możliwości a jak będzie ciężko bo tak zapowiadają ...niech nasze ogrody będą wytchnieniem ucieczką w lepszy spokojny świat pełen ... zachwytów ... kolorów i zapachów...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies