Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 20:00, 25 cze 2023

antracyt 20:20, 25 cze 2023

Na koniec powrót do kolorowego szaleństwa

Chyba dosyć zdjęć na dzisiaj
antracyt 20:28, 25 cze 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Róża nieletnich ma piękny kolor!

Zuza, zbieram pomysły na to, z czym skomponować rdesta wężownika. Rabata ma być przy thujach na przedłużeniu hakono-bergeniowo-hortensjowej. Szukam po internetach inspiracji, ale jakoś nie widzę tego wiele. Asia Roocika ma u siebie z przywrotnikiem, fajnie wygląda, ale może jeszcze jakaś inna roślinka towarzysząca będzie fajna?

Jeżeli pozwolisz pomyślę o tym jutro... tak na szybko przychodzą mi do głowy inne rdesty (dające kolor poźniej) - himalajskie jako plamy, albo kriściągi jako delikatne chmurki.
Roocika 08:11, 26 cze 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Róża nieletnich ma piękny kolor!

Zuza, zbieram pomysły na to, z czym skomponować rdesta wężownika. Rabata ma być przy thujach na przedłużeniu hakono-bergeniowo-hortensjowej. Szukam po internetach inspiracji, ale jakoś nie widzę tego wiele. Asia Roocika ma u siebie z przywrotnikiem, fajnie wygląda, ale może jeszcze jakaś inna roślinka towarzysząca będzie fajna?

Podpisuję się pod pierwszym zdaniem

Asiu, obok rdestów mam tez posadzone granatowe orliki i też to połączenie fajnie wygląda Tzn. granatu z różem, bo one jakoś razem kwitły.
antracyt 09:17, 26 cze 2023

Poczytałam o tym rdeście i on, tak jak cała reszta rodziny lubi wilgotne miejsca. Widziałam, że Hania polecała go z roślinami raczej sucholubnymi(np perowskia). Ja go nie mam i mogę jedynie kompozycyjnie doradzać. Połączenie z orlikami, tak jak napisała Asia, może być naprawdę fajne, ale chyba bym w białe albo różowe poszła. Wstaw (a może już wstawiłaś) miejsce dla niego u siebie. Lubię widzieć rabatę całościowo, wyobraźnia lepiej mi działa
Mi w oko wpadł taki mocniejszy zestaw:
https://www.friedrichstrauss.de/bilder/12161362-Polygonum-bistorta-Superbum-und-Hosta-Gold-Standard-umgeben-eine-Urne-von-Monica-Young-die-als-Blickfang-im

Wypatrzyłam tam chyba kukliki. Czy mogłyby Ci pasować do zestawu?
Gruszka_na_w... 13:24, 26 cze 2023

Jakie cudne masz już pomidory! Gruntowym jeszcze daleko do takich osiągów.
jestem pod wrażeniem wyboru róży przez nieletnie. Tak same z siebie wybrały taki piękny okaz, czy była jakaś zewnętrzna sugestia?
Twoja wiejska rabata to kwintesencja letnich klimatów. W dobrym miejscu rozwiesiłaś hamak.

Perovskia to twarda zawodniczka. U mnie najlepiej rośnie w kwaśnej ziemi przygotowanej kiedyś dla wrzosów. U Asi Margerytki tworzy piękne towarzystwo dla hortensji. Najbardziej chyba jej przeszkadza niedostateczne nasłonecznienie.

Edit: Świetny jest ten podlinkowany zestaw. Do tych bergenii i hakonki pasowałby idealnie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magleska 14:44, 26 cze 2023

Zuza

przy Lemon rococo -to są floksy w takim samym kolorze jak róża ? jeśli tak ,to mogłabym prosić o kilka nasionek kiedyś tam

nieletnie mają bardzo dobry gust -wybrały piękną róże -widać po mamusi dziedziczą geny ogrodowe

pięknie masz
antracyt 14:56, 26 cze 2023

Haniu, ten zestaw też mi do hortensji pasuje, ale jak zobaczyłam na wątku Asi miejsce do obsadzenia to nie wiem czy o takie coś mogłoby jej chodzić.

Wróciłam wczoraj z ogrodu rodziców i jak zobaczyłam pomidory mojego taty to prawie w kompleksy wpadłam, takie malutkie mi się moje wydają teraz

Nieletnie same sobie znalazły odmianę, ja tylko pomogłam wybrać odpowiednią doniczkę. Przy okazji wyjazdu trafiłam na fajną imprezę promującą jedną ze szkółek. Takie mini święto róż trwające przez wszystkie soboty czerwca. Wystawione było na sprzedaż ponad 100odmian w promocyjnej cenie + inne bylinowe i dodatkowe atrakcje. Pojechałyśmy tam z mamą (+ oczywiście nieletnie szukające naturalnych kosmetyków które też można było tam kupić ) bardziej z ciekawości niż na zakupy. Ja to na 100% nie planowałam kolejnej róży do ogrodu. Oglądałyśmy, podziwiałyśmy, pomagałam mamie wybrać coś dla niej, a tu niespodziewanie podchodzą dziewczyny z wybraną przez siebie odmianą. No im odmówić nie mogłam
antracyt 15:06, 26 cze 2023

Magleska napisał(a)
Zuza

przy Lemon rococo -to są floksy w takim samym kolorze jak róża ? jeśli tak ,to mogłabym prosić o kilka nasionek kiedyś tam

nieletnie mają bardzo dobry gust -wybrały piękną róże -widać po mamusi dziedziczą geny ogrodowe

pięknie masz

Te floksy to bardziej w mocno rozbielony karmel wpadają. Postaram się zrobić im zdjęcie w słabszym świetle. Nasionka bardzo chciałabym zebrać, ale gwarancji nie daję. Przypomnij się proszę jesienią.

Cześć nieletnich to geny ma tylko po mężatym, ale może ogrodowe geny "łapie się" również przez wieloletnią obserwację
Gruszka_na_w... 15:07, 26 cze 2023

I słusznie, że nie odmówiłaś. Masz szczęście do okolicznych imprez. Też chętnie bym wzięła w takowej udział.
A Twój Tato ma uprawę szklarniową czy gruntową? Nie pisz, że tę drugą, bo złapię pomidorowego doła.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies