Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Margaret-ki :) 11:42, 22 paź 2014

Do góry
Widzisz Gosiu, to taka mała odmiana. U nas już dwa razy były przymrozki.

Coś z cyklu o trawach...

Ozdobna:

Pospolita:
Do raju daleko - u Ewy 11:40, 22 paź 2014

Do góry
Po pierwsze już jakiś czas temu natchnęło mnie, że do ścinania na wiosnę miskantów i rozplenic najlepsze są nożyce elektryczne. Ciacham je na wys. ok 15-30cm i fruuu do kompostu... Normalnymi nożycami to mordęga
Ostatnie dwie zimy robię też ciut inaczej, bo wkurzają mnie te latające suche pióra z traw pomimo związania - w styczniu-lutym ścinam na ok 50-60cm i robię kule. A potem w kwietniu tnę nisko klasycznie.
Czyli można powiedzieć, że mielę na dwa

Ta "słoma" pomiędzy sosnami to kula z rozplenicy

Jakość zdjęcia fatalna, bo było kadrowane z duzym powiększeniem dla pogladu bodajże dla Jazzy
Kwiaty z ogródka Marty :) 11:38, 22 paź 2014

Do góry
jedna róża historyczna - odmiany nie znam, druga w kolorze łososiowym - odmiana też mi nieznana, tę drugą dostałam od znajomego z Holandii bardzo dawno temu, może na podstawie zdjęcia poznacie odmianę, bo ja raczej nie

to ta od znajomego

i historyczna - ona jakaś wydelikacona, sypią jej się kwiaty, ma bardzo delikatne płatki
Ogród w cieniu brzozy 11:37, 22 paź 2014

Do góry
Pozdrawiam jesiennie wszystkich odwiedzających, dzisiaj wprawdzie trochę smutna ta jesień ale jest czas zamieścić trochę fotek.

Renatko, buka widziałam, nie pisałaś jaka to odmiana, trawki wsadzone, ale czy wiesz, ta trawka kupiona na targach ma zjedzone połowę korzeni, wsadziłam ją do donicy i zadołowałam, może przetrzyma do wiosny.

Basiu witaj u mnie, ta roślina to ipomea, jednoroczna, mam wsadzone trzy sadzonki, pierwszy raz u mnie, zastanawiam się czy można ją przezimować.

Ewo, klimatyczne fotki, sprawdziłam, pojawiły się u Ciebie, zastanawiam się teraz jak wprowadzić u siebie więcej podobnego kolorytu.

Kwiatowy ogródek Monteverde 11:37, 22 paź 2014

Do góry
monteverde napisał(a)

Chciałam dzisiaj poszaleć, ale nie zupełnie, to miałam gości, to potem musiałam wrócić do domu i obiad wydać, ale byłam potem w ogrodzie do ciemaka i jeszcze pełno pracy w ogrodzie a na jutro deszcz zapowiadają a potem mróz i jak tu żyć jak mówi SebaIrenko te patyczki różane trzeba było najpierw włożyć do ziemniaka surowego a potem do ziemi pod kopczyk tak pokazywał Monty Don
New Dawn

Mam tę różę, ruszyła i stanęła, ale że sadziłam w lipcu, to się nie martwię, zobaczymy, co za rok pokażema się piąć po murze, jak u Poziomki
Ania, nie widziałam tego odcinka, powiedz, o co chodzi z tym surowym ziemniakiem, może jeszcze wyciągnę i to zrobię, bo ja maczałam w ukorzeniaczu, ścinałam z góry, z dołu z liści oczyszczałam i do ziemi, ale specjalnej i w specjalnym miejscu, gdzie prawie wszystko ukorzeniam
wszystkie róże masz piękne
co do rozplenicy, ona nadaje się do ciebie, osiąga tak 40-x60 cm
Do raju daleko - u Ewy 11:32, 22 paź 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)

Zrobiłam 3 kroki z tarasu i cyknęłam.
Dziś wydaje się ze jest więcej zawartości wewnątrz, bo wczoraj wrzuciłam sporo suchych liści, które jeszcze nie siadły.
Tak więc rok zbierania i mało co kompostu.

Zacznę chyba wrzucać już do drugiej komory.
Trzeciej na gotowy kompost nie zrobiłam i dobrze, bo byłaby za wysoka.
Pomyślę, czy nie odkręcić desek, nie ściąć narożnych kołków i poskładać trzeciej komory. Wszystkie byłyby niższe. Tylko trzecia bez pokrywki.

Gosiu, dziękuję za zdjęcie. Rzeczywiście wielkie te kompostowniki. U siebie muszę zrobić mniejsze. Czy Ty wrzucałaś trawę do kompostownika?
Mój 4 arowy azyl... 11:28, 22 paź 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Fioletowo - różowo

Witam.
Całego wątku nie przeczytam, ale to co widziałam i przeczytałam w zupełności mi wystarczy. Masz piękne rośliny, z pewnością dla tego że wiesz o nich chyba wszystko. Mnie daleko jeszcze do takiej perfekcji ale uczę się każdego dnia.
Witam w klubie "ślicznych pań spod znaku koziorożca"
Fotka cudna.

Jeśli to nie tajemnica to napis mi na prv z jakiej części miasta jesteś.
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 11:23, 22 paź 2014

Do góry
Ciemiernik już przymierza się do zakwitnięcia
Słońce leniwe, chłodno, deszczu nie ma, bo to co padało to malutko było
Mam lenia eh, ale wzięłam się za gotowanie zupy dyniowej, pierwszy raz, z przepisu ogrodowiskowego Hani
Miłego dnia Wam życzę

Wilcza Góra 11:22, 22 paź 2014

Do góry
aage napisał(a)
Czerń i brązy...u Ciebie wszystko zachwyca

a dziękuje, staram się
...wstawię może jeszcze jakiś kolor...

Ogrodowe przygody 11:22, 22 paź 2014

Do góry
Gosiniak napisał(a)
Zgarnęłaś niezłe łupy cebulkowe, ja kupowałam trochę wcześniej, ale takich okazji też bym nie przepuściła, hortensje piękne, u mnie w tym roku jakieś pokładające się były, choć w zeszłym roku trzymały główki.
Różyczki urocze, a te dwie niesforne najbardziej

Już na szczęście wszystko posadzone mam nadzieję, że te z zeszłego roku co ich nie wykopywałam dadzą radę i też wyjdą
for U
Wilcza Góra 11:21, 22 paź 2014

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Dziewczyny, ja Was wszystkie rozumiem. Każda ma swoje upodobania.
Dla mnie brązy jesienne to nieunikniony odwyk od ogrodu na 4 miesiące.
Stad takie zdjęcia mnie przytłaczają. Jesteście młode, macie werwy ponad przeciętność, to i taka atmosfera na zdjęciach Wam nie przeszkadza.
Do zdjęć nic nie mam. Podobają się. Ale ta jesień ciemna i deszczowa- po prostu nienawidzę!
Pozdrawiam.

a ja szukam swoich metod na tą ciemność i deszcz...po całym sezonie mam zwykle tyle do zrobienia i nadrobienia...że czasem i zimy mi nie starcza, a już trzeba lecieć ogród przed wiosną sprzątać...

oby do wiosny Haniu i specjalnie dla Ciebie te same jeżówki ...kiedyś indziej...

Do raju daleko - u Ewy 11:17, 22 paź 2014

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Małgosiu, jak będziesz miała chwilkę, to wrzuć mi zdjęcie kompostowników Jeszcze nie wiem, czy teraz zrobimy skrzynki, czy dopiero wiosną Mam trochę czasu na przemyślenia, czytanie i szukanie kształtów.

Zrobiłam 3 kroki z tarasu i cyknęłam.
Dziś wydaje się ze jest więcej zawartości wewnątrz, bo wczoraj wrzuciłam sporo suchych liści, które jeszcze nie siadły.
Tak więc rok zbierania i mało co kompostu.

Zacznę chyba wrzucać już do drugiej komory.
Trzeciej na gotowy kompost nie zrobiłam i dobrze, bo byłaby za wysoka.
Pomyślę, czy nie odkręcić desek, nie ściąć narożnych kołków i poskładać trzeciej komory. Wszystkie byłyby niższe. Tylko trzecia bez pokrywki.

Kwiaty z ogródka Marty :) 11:14, 22 paź 2014

Do góry
a to moja rabata czosnkowo - szałwiowo - różana

posadziłam na niej 20 szt Purple Sensation, 30 szt Hair i tak myślę, świetnie pasowałaby tu werbena patagońska spodobała mi się w waszych ogrodach i byłaby idealna, a jak wierzba Hakuro zbrzydnie to ją wymienię na coś innego.. może klonik palmowy ?? miejsce w pełni słoneczne i zaciszne
Wilcza Góra 11:12, 22 paź 2014

Do góry
ewalm napisał(a)

A ja lubię czerń i brąz Ta wygląda jak zatrzymana w tańcu.

Bardzo ładne zdjęcia. Moje rudbekie są teraz dość podobne i też lubię na nie patrzeć.

i na dokładkę jakieś tańczące, różowe serce w tle się jawi...

Dwa ogrody 11:11, 22 paź 2014

Do góry
Mariolu, napisz prosze jak wysoki rośnie ten biały marcinek. Właśnie takiego kuiłam w tym roku. niby niski jest, ale z nimi różnie bywa. Kupuje się jako karłowy a na drugi rok jest wysoki.

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 11:07, 22 paź 2014

Do góry
butterfly napisał(a)
Uakualniam wątek

I ja stałam się szczęśliwą posiadaczką kwitnących miskantów Morning Light

No to szczerze zazdroszczę. U mnie 10 lat i nic, w tym roku podzielony i miejsce w nowym ogrodzie, może zakwitnie.
Kwiaty z ogródka Marty :) 11:07, 22 paź 2014

Do góry
o to fakt, ma takie delikatne źdźbła, jeszcze Gracillimus jest podobna
Kwiatowy ogródek Monteverde 11:02, 22 paź 2014

Do góry
Dzisiejsza kartka
Drzewa, krzewy owocowe i pnącza o jadalnych owocach 10:56, 22 paź 2014

Do góry
Zbyszku, dziękuję Ci bardzo za odpowiedź.
Doradź proszę jeszcze, jak ją przyciąć?

Zdjęcie zrobione jeszcze przed wycięciem starych pędów,
ale widać na nim tegoroczne, zwłaszcza jeden, bordzo gruby, mocno rozgałęziony, u góry nagięty
(ma chyba z 6 metrów).
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:55, 22 paź 2014

Do góry
malkul napisał(a)
Mały przerywnik dla ukojenia

Tego futrzaka to bym od ręki przygarnęła wpisuje się w styl domu i ogrodu

a wyprawa z Republiki Czeskiej bardzo ciekawa
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies