Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kitchen Garden w Stow Hall Gardens - Norfolk (Anglia) 22:04, 29 paź 2014

Do góry
To nie będą zdjęcia z ogrodu, ale z jego bliskiego sąsiedztwa.

Kitchen Garden w Stow Hall Gardens - Norfolk (Anglia) 22:04, 29 paź 2014

Do góry
Poziomka napisał(a)
Konradzie ta szklarenka to też moje marzenie

hi hi hi hi
Kitchen Garden w Stow Hall Gardens - Norfolk (Anglia) 22:03, 29 paź 2014

Do góry
Konradzie ta szklarenka to też moje marzenie

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 22:00, 29 paź 2014

Do góry
justi napisał(a)
Mam dwie bardzo duże hortensje ogrodowe, słabo kwitną, więc w tym roku postanowiłam je okryć, bo już za duże na hodowlę w donicach. Włóknina już kupiona, tylko kiedy to zrobić? Pierwsze przymrozki juz są, liście i kwiaty zważone.

tu widac, że tylko parę kwiatów jest

Oberwij liście teraz.

Cytuję z mojego artykułu https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/199-hortensje-sadzenie-i-pielegnacja

Okrywanie na zimę

Najwięcej problemu jest z okrywaniem hortensji ogrodowej (H. macrophylla), ponieważ powinny one być właściwie sadzone tylko w tych rejonach, gdzie nie przemarzają. W chłodniejszych z reguły nie kwitną. W zasadzie wtedy żadne okrycie nie pomaga.

Stosowałam nawet okręcenie krzewu agrowłókniną, kopczyk z kory na bryłę korzeniową i dodatkowo matę słomianą. Potem zdejmowałam je stopniowe w miarę ocieplania. Jednak po całkowitym odkryciu krzewów, nawet już w maju, następowały przymrozki i delikatne pączki wymarzały. Hortensja oczywiście nie zakwitła.

Dlatego wydaje się, że najlepszą ochroną jest dużo śniegu i gwarancja wiosny bez późnych przymrozków, ale to się zdarza bardzo rzadko. Pozostaje traktowanie tych hortensji jako kwiaty sezonowe i uprawa w donicach. Można je wtedy przechować w chłodnym pomieszczeniu, a na wiosną „podpędzić” np. w szklarni. Gatunki hortensji poza H. macrophylla, H. aspera i H. quercifolia nie muszą być okrywane, ewentualnie korzystne jest nasypanie małego kopczyka z kory lub liści.
Ogród Eli 22:00, 29 paź 2014

Do góry
elzbieta_g napisał(a)

trzeba przyznac ze mroz sie postaral...calkiem niezle mu wyszlo
Pszczelarnia 22:00, 29 paź 2014

Do góry
Muszę się pocieszyć (sama samą siebie). Jedni mają różyczkę, inni kochają kulki - ja zapadam na wszystkie choroby.
Udało mi się kupić dziś kule cisowe (odbiór w przyszłym tygodniu), jedna pójdzie tutaj zamiast kamiennej namiastki. Będzie dobrze.

Ogrodowe przygody 21:57, 29 paź 2014

Do góry
narcyze

Kitchen Garden w Stow Hall Gardens - Norfolk (Anglia) 21:57, 29 paź 2014

Do góry
Jeszcze zdjęcia z dużego ogrodu kuchennego

Kitchen Garden w Stow Hall Gardens - Norfolk (Anglia) 21:56, 29 paź 2014

Do góry
Dzidka napisał(a)
Nie ukrywam, że widząc te budowle pomyślałam o Konradzie , hi, hi
chociaż i mnie marzą się takie zwierzątka.

hi hi hi i wiem na której części byś je trzymała hi hi hi
Połowa działki - czyli mam powoli dość 21:55, 29 paź 2014

Do góry
zawitka napisał(a)

super wyglada
Kitchen Garden w Stow Hall Gardens - Norfolk (Anglia) 21:54, 29 paź 2014

Do góry
Nie ukrywam, że widząc te budowle pomyślałam o Konradzie , hi, hi
chociaż i mnie marzą się takie zwierzątka.

Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 21:50, 29 paź 2014

Do góry
justi napisał(a)
Danusiu, kiedy okrywać hortensje ogrodowe? Przymrozek już był, ale liście jeszcze wiszą, no i mrozów w dzień nie ma. Chciałabym żeby zakwitły mi dwa duże okazy, bo słabo kwitną

Możesz wcale nie okrywać w sumie i tak nie zakwitną albo słabo. Nie warto ich sadzić.

Ich okrywanie wyjaśniam w artykule o hortensjach na dole art.

Okrywanie na zimę

Najwięcej problemu jest z okrywaniem hortensji ogrodowej (H. macrophylla), ponieważ powinny one być właściwie sadzone tylko w tych rejonach, gdzie nie przemarzają. W chłodniejszych z reguły nie kwitną. W zasadzie wtedy żadne okrycie nie pomaga.

Stosowałam nawet okręcanie krzewu agrowłókniną, kopczyk z kory na bryłę korzeniową i dodatkowo matę słomianą. Potem zdejmowałam je stopniowe w miarę ocieplania. Jednak po całkowitym odkryciu krzewów, nawet już w maju, następowały przymrozki i delikatne pączki wymarzały. Hortensja oczywiście nie zakwitła (kwitnie na pędach zeszłorocznych).

Dlatego wydaje się, że najlepszą ochroną jest dużo śniegu i gwarancja wiosny bez późnych przymrozków, ale to się zdarza bardzo rzadko. Pozostaje traktowanie tych hortensji jako kwiaty sezonowe i uprawa w donicach. Można je wtedy przechować w chłodnym pomieszczeniu, a na wiosną „podpędzić” np. w szklarni. Gatunki hortensji poza H. macrophylla, H. aspera i H. quercifolia nie muszą być okrywane, ewentualnie korzystne jest nasypanie małego kopczyka z kory lub liści.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/199-hortensje-sadzenie-i-pielegnacja

Zgodnie z moim doświadczeniem teraz jest na to za wcześnie, w końcu to tylko przymrozki a nie regularne mrozy, w dzień jest na plusie, słoneczko. Teraz oberwij im te padnięte liście i czekaj, a najlepiej wymień je na lepsze hortensje, czyli bukietowe.

Albo postąp jak ja opisałam w artykule (włóknina, kopczyk z kory, mata słomiana - zakładane i zdejmowane stopniowo, zgodnie z "ruchem" temperatur.
Kitchen Garden w Stow Hall Gardens - Norfolk (Anglia) 21:48, 29 paź 2014

Do góry
Tunel do ogrodu o którym pisała Ewa.

Kitchen Garden w Stow Hall Gardens - Norfolk (Anglia) 21:47, 29 paź 2014

Do góry
Już całkiem blisko domu jest szklarenka, troszkę nierealna jest jej wielkość w stosunku do rozmiarów tego historycznego ogrodu (dawne się nie zachowały) i takie aranżacje:

Kitchen Garden w Stow Hall Gardens - Norfolk (Anglia) 21:44, 29 paź 2014

Do góry
Ja jeszcze w sprawie ciekawostek

Pszczelarnia 21:43, 29 paź 2014

Do góry
gusiarz napisał(a)
O jeeejjjj ta róża to dopiero boska jest! Kusi mnie....

Pszczółko.... Pszczółko mam pytanie.... może guuupie... ale... Czy taki ktoś... jak ja... może mieś ul w ogrodzie? I jak się za to zabrać?

Ja wiem, że z grubej rury to pytanie... ale ręczę, że ja odpowiedzialna osoba jestem i o pszczółki będę dbać, choć na razie nie wiem jak i co

Może jakąś literaturę fachową podpowiesz?

Buziaki Pszczółko

O Gusiarzu, Klick, klick i pokazuję coś do Twoich kolorów:

Jest gdzieś pod ręką znajomy pszczelarz, nawet nieznajomy może być. On by Ci pokazał wszystko. Nie wiem, jak to opisać. Literatura - wiele. Są mi znane 2 gazety pszczelarskie, są fora. Zobacz.
Trzeba dobrać ule - najlepiej takie, na jakich się u Was gospodarzy w okolicy. W sklepie typu Bartnik pan wszystko powie i jest lista najpierwszego oprzyrządowania.
Zawsze możesz do nas wpaść, wioseny przegląd w marcu (jak będzie dobrze, może kwietniu).

Kitchen Garden w Stow Hall Gardens - Norfolk (Anglia) 21:41, 29 paź 2014

Do góry

W cieniu - zacieniona 21:35, 29 paź 2014

Do góry
GorAna napisał(a)
Bogusiu, napatrzeć się nie mogę na te jesienne fotki....cudne
Pozdrawiam
Dziękuję...w ogródeczku już ponuro,wystarczy jednak podnieść oczy i spojrzeć wyżej...buki nadal szaleją....

Ogród u stóp klasztoru 21:34, 29 paź 2014

Do góry
alinak napisał(a)
Pierwszym gościem w moim wątku ,kiedy go założyłam był Emil-Emilianoparm..,jakaż była moja radość ,kiedy w moim ulubionym magazynie PIĘKNO & PASJE zobaczyłam jak rozwinął skrzydła jako artysta rogownik .
w artykule autor opisuje pasje Naszego Emila ..o jak przyjemnie poczytać o znajomych
że pasja stała się sposobem na życie .gratuluję

To ja powiem, że pierwszym ogrodem, jaki na O. oglądałam był Twój. I pamiętam wpisy Emilano o drzewach u Ciebie.
A z Twoich wpisów i rad mam wydrukowane o guano i uwiądzie powojników. Rewelacją zaś była podpora do róży białej (hit przedwiośnia), miłym zaskoczeniem Twój wgłębnik żwirowy. To naj!
Wilcza Góra 21:30, 29 paź 2014

Do góry
Gardener27 napisał(a)

.... ale im fajne czapki na jesienne dni zrobiłaś ... z antenką
Pozdrawiam

bardzo mi ta kolorystyka dobrze zrobiła!

nie mam wiele pomarańczowego w ogrodzie...ogniki...trochę jeżówek i...nic innego nie przychodzi mi teraz do głowy...są tak optymistyczne, że aż ciężko wzrok oderwać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies