Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:33, 12 sty 2023

Do góry
Przedwiosenne prace porządkowe toczą się w niespiesznym tempie. Wciąż jestem na etapie wycinki traw. Bałagan po tym cięciu taki, że progresu prawie nie widać.

Żeby ułatwić sobie pakowanie słomy do worków (i ich nie dziurawić), tnę miskanty na krótsze kawałki. Część takiej słomy używam do ściółkowania poletka z truskawkami. Reszta ląduje w worach. Traw w ogrodzie wciąż tyle, że w dalszym ciągu dominującą barwą w ogrodzie jest odcień "słomkowy".

Mam w zapasie jeszcze tylko jeden worek. Pewnie jutro się zapełni. Następna dostawa worków będzie dopiero w środę. Do tego czasu front robót przerzucę na ścinanie kwiatostanów hortensji.

Ogród prawie wymarzony … 16:07, 12 sty 2023

Do góry
Oto co dziś znalazłam w ogrodzie ,

Czoch ( są 3)

Tulipan 1 na całe 7 metrow

I werbena

Stipa pony wyglada tak
Żadnych wygnilych środków nie widzę . To chyba dobrze ?

Jak się okaże że tulipany zostały wpier… przez nornice to przysięgam że za rok kupię same czerwone i żółte
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 15:42, 12 sty 2023

Do góry
DariaB napisał(a)
Jeszcze trochę oszronionych zdjęć, musiałam śmiesznie wyglądać ganiając w niedzielny poranek w butach, krótkich gatkach od piżamy i kurtce żeby zrobić te zdjęcia. Niech pierwszy rzuci kamieniem kto tego nigdy nie zrobił

Ha ha ha - dup sko przeziebisz Foty super, w ogóle cały ogród prezentuje się swietnie. Zobaczysz w tym roku jak pieknie będzie bo wszystko się zapewne mega rozrośnie.
Ps ja to lepiej - nie dość ,że w gatkch to jeszcze w japonkach bez skarpet
Zacisze Alicji 15:37, 12 sty 2023

Do góry
Alija napisał(a)

Gosiu! Bardzo dziękuję za życzenia. Wszystkiego dobrego dla Ciebie.
W parkach narodowych niestety nie byłam, to ogromny kraj i mnóstwo możliwości.
Byliśmy tylko w niewielkim parku stanowym w Tennesse, piękne wodospady, szkoda tylko,
że pora roku nie zachwyca.

ooooo pięknie, uwielbiam takie widoki

Mam takie plany, że kiedyś pojadę sobie na taką wyprawę po ichniejszych parkach narodowych. Trzeba mieć dużo czasu.... (i nie tylko )
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 15:33, 12 sty 2023

Do góry
anuska2507 napisał(a)
I prezent, który może stać się moją zmorą prawie 5 lat temu dostałam od brata siewkę orzecha włoskiego. Posadziliśmy, rośnie. I teraz mam dylemat, bo siewki nie są polecane do sadzenia, bo rosną ogromne, późno wchodzą w owocowanie. Jak myślicie, zostawić czy wywalić?

zawsze możesz go ciąć. Tylko nie wtedy, kiedy będzie wielkim drzewem, a już niedługo

Poza tym wiosnę widać na rabatkach ()
Ogród prawie wymarzony … 14:41, 12 sty 2023

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Dziś poczyniłam pierwszy zakup- kupokulki końskie Nie chcę wiedzieć jak to pachnie po otwarciu worka bo przez worek czuję co nieco
Widziałam korę 80 litrów po 14 zeta. Chyba dobra cena. I chyba kupię "kilka" worków zaniem cena urośnie do 25

a te kulki to rzucasz na rabatę? czy to na trawnik?
Zieleń, drewno i antracyt 14:23, 12 sty 2023

Do góry
Te koło drewutni są w tym roku wyjątkowo dorodne i wysokie

Korzystając z pięknej pogody i małej ilości pracy, wygospodarowałam kilka godzin na ogrodowe porządki. Tym razem pod nóż poszły miskanty. Pierwszy raz tak szybko je cięłam, ale wiatr rozłożył je po ogrodzie okropnie. Na nowej cienistej zakryły oczko wodne i większość ciemierników. Po cięciu okazało się, że spora część zaczęła się już budzić... co za zima.

Miskantów nie mam dużo, ale po ogarnięciu ostatniego zaczęłam się zastanawiać, czy aby na pewno chcę powiększyć "rabatkę" trawiasto-marcinkową
W tym roku chciałam podwoić jej rozmiar i dodać 2-3 wysokie miskanty + coś mniejszego.
Wzgórze chaosu 12:52, 12 sty 2023

Do góry
Iwonka napisał(a)
Bożenko

Zrobiłam jeszcze kilka wianków z włóczki, prawie wszystkie rozdałam. Mam tylko kilka fotek zrobionych na szybko, przed pakowaniem na prezent.

Prześliczne są

Iwonko, u Ciebie ruch jak na dworcu i sezon już zaczęty . Ja jeszcze się nie obudziłam z zimowego snu, żeby wyjść i coś porobić w ogrodzie
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:42, 12 sty 2023

Do góry
Jeszcze trochę oszronionych zdjęć, musiałam śmiesznie wyglądać ganiając w niedzielny poranek w butach, krótkich gatkach od piżamy i kurtce żeby zrobić te zdjęcia. Niech pierwszy rzuci kamieniem kto tego nigdy nie zrobił

Ogród z zegarem 11:53, 12 sty 2023

Do góry
I rabata z balkonu, przegląd 2022 (luty, maj, lipiec, wrzesień, październik, listopad, grudzień)

Ogród z zegarem 11:49, 12 sty 2023

Do góry
Ogród z zegarem 11:47, 12 sty 2023

Do góry
Ogród z zegarem 11:46, 12 sty 2023

Do góry
Ogród z zegarem 11:44, 12 sty 2023

Do góry
Ogród z zegarem 11:42, 12 sty 2023

Do góry
Zgapiając pomysł od Magary wrzucam tu zdjęcia pt. "The Best of 2022"

Ogrodowe wariacje 11:30, 12 sty 2023

Do góry
Dziś wiosennie

Ania na Żuławach 11:12, 12 sty 2023

Do góry
Hartują się
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 10:34, 12 sty 2023

Do góry
Nastepny oczar bezimienny

I szafirek juz pokazal kolorek

Zieleń, drewno i antracyt 06:41, 12 sty 2023

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Świetnie dobrałaś miejscówkę dla Jeleny. Ten ciemny płot w tle pozwala na podbicie jej wdzięku. Śliczna jest.

Kolor tła dobierałam w dużej mierze do jej kwiatów . W nogach ma dereń kanadyjski, białe i bordowe albo różowe ciemierniki(tu niespodzianka się rozwikła jak kwiaty się otworzą). Jak wszystko się rozrośnie będzie fajny zimowy widok.
Na razie cieszą ciemierniki pod drewutnią, im wiosną też muszę w końcu odświeżyć tło.
W ogródku Martki 23:21, 11 sty 2023

Do góry
Martka napisał(a)
Zuzo, rok temu było łatwo. Dużo trawnika. Teraz mam do ogarnięcia taką sytuację

W miejsce skrzyń idzie szklarnia, skrzynie (chyba) przesuwają się na prawo, ale... tam już jest rabata biała z
>> Desdemonami - trzeba przenieść GDZIEŚ
>> rozlicznymi cebulowymi - głównie irysy i białe/kremowe tulipany - jakoś je muszę odnaleźć i wygrzebać, a jeszcze nic nie wystawia nosów, z tym największy będzie ambaras
>> bukami - to będzie ich trzeci sezon ... muszę sensownie umieścić GDZIEŚ
>> i trawami, których przesadzenie i upchnięcie będzie wobec powyższych wyzwań łatwizną
Korekty będą wymagały też rabaty przeciwległe, przy domu, aby było przejście do dalszej części ogrodu.
Przeniesienie skrzyń to także przerzucenie sporej ilości ziemi, ale to stosunkowo proste zadanie.
W związku z tym zaczynam robić w ogrodzie, co się da i na ile pogoda pozwoli, aby zdążyć z przygotowaniami. "Leniwy" styczeń przestaje istnieć. Jednak cóż to wszystko znaczy, gdy jest perspektywa cieplutkich pomidorów i sałat
Oraz: ogłaszam, że mój ogród zrobił się stanowczo za mały.......

Szklarnia też będzie. Wow!
Jak to jest, że te ogrody tak się jakoś kurczą, że są za małe.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies