Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

TAR 12:26, 05 maj 2023

Makao napisał(a)

Projekt domu koniecznie dopasowany do działki. Teraz mam salon prawie tak jak Ty, wschód, południe i tak jest dobrze. Kuchnię mam od północy i to też jest super bo jak się gotuje to słońce nie nagrzewa dodatkowo pomieszczenia. W kuchni mam tylko podłogówkę. Jadalnię mam od wschodu więc śniadania je się w pięknym świetle. Pokoje my na 4 strony świata.
Od południa konieczne są rolety bo bez tego to latem masakra.

I jakbym szukała projektu to bym kuchnię i salon chciała w takim samym ustawieniu.

Jedyne co bym zmieniła to chciałabym dom parterowy bez zamieszkanego poddasza. Wszystko na parterze. Schodów mam już dość

No ja mam parteroweczke a poniewaz na dzialce sa drzewa to poludniowe i zachodnie światlo w niczym nie przeszkadza i nie nagrzewa zbytnio pomieszczen, nawet myslalam czy kupowac zaluzje - nie ma potrzeby. Nim liscie sie pojawily to troche dawalo ale to raptem 2 tygodnie przelomu marzec kwiecien. A zima az sie chce slonca wiec niech go wpada jak najwiecej. Ja uwielbiam moje sypialnie wschodnie, az sie chce budzic i wstac. W kazdym domu w sumie mialam od wschodu
Makao 12:34, 05 maj 2023

TAR napisał(a)
Aniu obejrzalam fotki i zatrzymala mnie fontanna. Napiszesz cos? Gotowiec, czy murowana, sami robiliscie czy praca zlecona? Uwielbiam wszelaka wode w ogrodzie jak plumka.

Robiliśmy sami. Dziewczyny tu pomagały z własnych doświadczeń, robiły zdjęcia połączeń a my pozbieraliśmy to do kupy i wykombinowaliśmy coś co damy radę sami ogarnąć.
Ścianka z pustaków, niecka kupiona gotowa na vidaXL (bo nie mamy pojęcia o tej wersji ze betonem i folią). Tam też kupiłam wylewkę wodospadową ale musieliśmy iść do miejscowego fachowca by ze stali nierdzewnej ją przedłużył bo po ściance leciała woda.
Najwięcej problemów mieliśmy z doborem rurek i pompki. Trochę się nakombinowaliśmy by szerokość rury dopasować do ciśnienia by woda leciała tak szeroko. Na początku kupiliśmy pompkę regulowaną żeby mieć pole manewru. To świetne rozwiązanie dla takich nowicjuszy

Po 3 latach pompka się przepaliła ale jak już wiedzieliśmy jaka moc jest potrzebna to kupiliśmy w Liroju taką ze stałą mocą i pasowało.
Makao 12:41, 05 maj 2023

TAR napisał(a)

Do hydrologa, sa mapy, sa pomiary, hydrolog ustala najlepszy ciek wody. Ci co maja te wode gorsza to wlasnie korzystali z rozdzkarza (oni maja te wode co byla na 15 metrach). My korzystalismy z opracowan hydrologa. Wiemy, ze nasza studnie zasila 5 dopływow rzek i strumykow, do tego mamy przekroj glebowy. Wszystkie te dane sa ogolnodostępne za oplata. My skorzystalismy z pomocy fachowca, opracowanie potrzebne bylo przy PNB. Wiercenie powyżej bodajze 30 m musi miec osobne pozwolenie, dodatkowe projekty - generalnie procedura kosztowo-czasowa dluga

Ooo super. Dzięki.
Makao 12:42, 05 maj 2023

TAR napisał(a)

No ja mam parteroweczke a poniewaz na dzialce sa drzewa to poludniowe i zachodnie światlo w niczym nie przeszkadza i nie nagrzewa zbytnio pomieszczen, nawet myslalam czy kupowac zaluzje - nie ma potrzeby. Nim liscie sie pojawily to troche dawalo ale to raptem 2 tygodnie przelomu marzec kwiecien. A zima az sie chce slonca wiec niech go wpada jak najwiecej. Ja uwielbiam moje sypialnie wschodnie, az sie chce budzic i wstac. W kazdym domu w sumie mialam od wschodu

No i bosko. Dlatego chcę mieć starodrzew na nowej działce. Klimat załatwiony od początku.
Jeśli kupilibyśmy działkę pustą to na tyle dużą by móc dęby, klony, brzozy i iglate pospolite posadzić w głębi i samemu zrobić lasek
Makao 17:00, 05 maj 2023

Kanzan rozkwitła pełną mocą

A te pelargonie przypominają mi różę pnącą 'Eden Rose'.
vita 20:51, 05 maj 2023

Ciekawa pelargonia, znasz nazwę? Kanzan ma moc!
Makao 21:04, 05 maj 2023

vita napisał(a)
Ciekawa pelargonia, znasz nazwę? Kanzan ma moc!

Była bez nazwy. Kupiłam sobie 4 bo śliczny ten kwiatek
Makao 21:04, 05 maj 2023

Wie ktoś co to za roślina ta drobnolistna z białymi listkami?

Edit:
W końcu znalazłam. To jasnota plamista
Makao 00:42, 06 maj 2023

Kurcze mam koszyki załadowane na trzech stronach. Codziennie coś w nich zmieniam
Muszę się pospieszyć z decyzjami bo mam w nich też rośliny które muszę mieć koniecznie. Jak będę tak zwlekać to jeszcze mi je wykupią i się wkurzę totalnie.
mirkaka 06:09, 06 maj 2023

Makao napisał(a)
Wie ktoś co to za roślina ta drobnolistna z białymi listkami?

Edit:
W końcu znalazłam. To jasnota plamista

Miałam, bardzo się rozrasta, kwitła fioletowymi kwiatami, sieje się, ale łatwa do eliminacji