I wprawdzie smutno, że już jesień na stałe zagościła...to u Ciebie te jesienne kolorki ślicznie ozdabiają Twój ogród, a do tego jak kilka chwil można wyrwać leniuchując przy ognichu (i nie trzeba pichcić, bo M to robi)..to faktycznie raj nie ogród....
Obecnie jest drewniany domek przy garażu, na planie zamiast niego jest murowany (ta wnęka na kącik wypoczynkowy)
Przy tarasie jest rabata, która powstałą w tym roku. Przedłużyć ją do wjazdu, czy dać trochę trawnika? Jakieś propozycje są?
Wierzba do wycięcia:
Ewa nie bij bom nie zasłużył Zdjęcia pochodzą z tamtego tygodnia tylko nie miałem ich kiedy wkleić U mnie od dwóch dni leje i nawet jakbym chciał to nie ma jak focić
Marzenko, byłam, wielkie dzięki
a tu patrz, jaka była moja malutka i paulownia też
no całe miejsce to zmienione
2011
2014
i obecnie metasekwoja i paulownia
Zawitko/Halinko cieszę się ogromnie
za rok po kwitnieniu je ciachnę, zobaczę ile przyrost będzie
czyli przesyłka ekspresowa
8. Warzywnik obecnie: :
Żółte tuje do wyautowania, ale zostaną: śliwka - 1,90 m od ściany garażu (przyjdzie jeszcze tynk), 4,10 m od przodu garażu, przed śliwą widać forsycję, ale mogę ją przesadzić jeszcze (zostaje gdzieś w ogrodzie), bo tam miałoby być dojście do kompostu. Po lewej stronie w równej lini śliwy posadziłam w tym roku gruszę - 1,90 od płotu, drugą przed nią z przodu w odległości 2,10 m. Zaznaczyłam te drzewa na moim pierwotnym planie. Jest jeszcze jabłoń, ale do wycięcia.
9. Kompostownik - jest tam, gdzie go Łukasz zaplanował - na końcu linii garażu (garaż 6,25 długości - kwadrat). Nie wiem tylko, czy ścieżka może iść przy ścianie domu, bo ślwka się rozrosła - można ją wiosną przyciąć (zna się ktoś?)
faktycznie ulewny dzień więc dzięki za słonecznego kwiatucha
Ja też sie zauroczyłam stipą ale szkoda ze to trzeba wysiewac co roku nie bardzo mam jak ale jak dostanę na wiosnę sadzonki to na pewno kupię kilka a miejsca ci u mnie dostatek na sadzenie
pozdrawiam cieplutko
Wzdycham do niej ślicznie, ale najpierw muszę przygotować miejsce... a ponieważ w domu bywam wieczorami, na pracę w ogrodzie zostają tylko weekendy. I tak człowiek chciałby więcej zrobić, a czasu brak U nas dziś szaro, buro i leje, dlatego słonecznej pięknej pogody życzę.
PS Winchester Catedral prześliczna
Wow, Łukasz masz wielkiego plusa, jak ode mnie do Warszawy (350 km)
Po kolei:
1. Roślinki mile widziane - Ogrodowiskowe. Teren słoneczny, wjazd jest od strony południowej, więc nie wszystko wytrzyma na słońcu. Przed tujami posadziłam szałwię i nie dała rady, zbladła, musiałam ją przesadzić w półcień.
2. Pisałam o trzech drzewach, ale widzę, że na 3 jednakowe nie ma miejsca. Gdyby miało być jedno - to ambrowiec. Albo grujecznik. Miłorząb też jest ładny. Tyle o drzewach.
3. Rabatka przy wjeździe w kształcie łezki mi się podoba, niech tak zostanie. Pytanie tylko, czy wysypana korą, czy żwirkowa?
4. Bardzo mi się podoba taka kompozycja: https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/72/721670/original.JPG - oczywiście inny żwirek, taki , jaki już jest - mam dostęp do cegielni, gdzie przesiewają go
5. Pytanie o kostkę: Czy to, że jest kolor brązowy oznacza, że ma być ciemna (bordo, brąz) i obwódka żółta? Czy nie będzie zbyt ciemno? Nie jestem pewna, czy odwrócić kolory. Nie robiłabym też całego żółtego koła, tylko obwódkę koła bym zrobiła w innym kolorze, byłoby delikatniej
Miejsce pod kąt wypoczynkowy na żwirku, czy też w kostce? Mi się żwirek podoba, M twierdzi, że chrzęści pod nogami, ale może o to chodzi, żeby skrzypiał ?
6. Na wprost wjazdu zaznaczyłam 8 tuj, one już tam rosną. Reszta do dopracowania.Tutaj fotki ze strony 21: https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/64/641128/original.JPG https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/64/641110/original.JPG https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/64/641124/original.JPG
7.Rabaty północnej bym nie ruszała w przyszłym roku jeszcze, rosną tam obecnie wszystkie roślinki, którym dałam jakąś szansę na dalsze życie. Jest tam bez biały podwójny, cudnie pachnie, jarząb, bergenia w dużych ilościach, funkie, tuje kuliste: https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/72/726967/original.JPG
Na zdjęciu jest chodnik, który prowadzi od wejścia z przodu do kotłowni wzdłuż domu.
Ta tak nawet fajnie rośnie ale kupione w tym roku wanilijki są bardzo wiotkie i się pokładają nie bardzo wiem co z nimi na wiosnę by się wzmocniły
pod oknem tez mam dwie posadzone w tym roku i trzeba by je było czymś podsadzić ale nie bardzo mam pomysł może mi podpowiecie Proszę
Tą z lewej strony po obu stronach nagięłam i może będą nowe ale planuje je tam zostawić by zrobił sie większy krzak
Bea, no oczywiście, masz rację ! Milka, Wilczyca, Gabriela - no wszystkie trzy piszecie podobnie o trawach, zgadzam się... ja nie miałam właściwie doświadczenia z trawami ozdobnymi ( mam je dopiero od 2012) toteż ich kwitnienie uznałam za normalną kolej rzeczy
Irenko, już zrobione, expres dla Ciebie
poszłam, zrobiłam fotki z trzech miejsc i zmierzyłam - na wysokości 70 cm, bo od niej u mnie zaczynają się gałęzie ma obwód 105 cm, posadzona ( dane z kajecika)w 2004
Stipę wysiewałam w styczniu...bo u mnie długo rośnie,na południu wszystko szybciej się rozwija.Będziesz miała silniejsze,bardziej podzielone sadzonki,bo pikuje się po jednym ździebełku i potem intensywnie się dzielą.Nie wiem czy moje przezimują,też wysieję w styczniu jakby co...bardzo mi się podobały...teraz zawinięte w koczki tez wyglądają ciekawie.