Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Gardenarium 09:59, 19 sty 2015

Trzeba zrobić tak

Gdzieś wcześniej w trawniku, przyjrzeć się z okien, tarasu, nie wiem czego - konkretnie z miejsca z którego obserwujesz to miejsce najczęściej - wsadzić dwa gęste drzewa np. kolumnowe z koroną żeby zasłaniała ten dom.

Płot zasłonić litym żywopłotem, najepiej z ciętych poziomo Smaragdów - będzie najtaniej i najszybciej, przed nimi posadzić za widokiem drzew - hortensje Vanille Fraise. Na leweo zasłonić ekranem z ciętego cisa kompostownik, on przyciąga całą uwagę i to negatywnie przyciąga, zostawić przeswit na przejazd taczki.

Żółte to trzmieliny na pniu, niebieskie może być lawenda jeśli tam słońce, do lawendy dodaj burgundowe jeżówki i Stipa tenuissima, na prawo bordowe żurawki i krwawniki plus Stipa, potem w prawo hortensje.

Między kulkami z trzmieliny możesz przepleść miskanty Morning Light. To żółte drzewo niekoniecznie, ale może to być żółty buk, kolumnowa forma czegoś co się przebarwia na żółto lub pomarańczowo. Cięty w kolumnę, wiąż Wredei by pasował ale on choruje strasznie.

Instagram Ogrodowiska
kosolka 10:01, 19 sty 2015

Ech..Viola.. Ale masz dobrze
Viola 10:37, 19 sty 2015

rozark napisał(a)

Jeśli ziemia z ogrodu zdrowa to ok. Jeśli roślinka wymaga pikowania to wymieszaj ją z piskiem w proporcji 2:1. Garaż widny i +15 stopni tez ok. Tylko nie dla wszystkich roślin. Na opakowaniu niektórzy producenci piszą w jakiej temp dane nasiono kiełkuje. Niektóre wymagają wyższej temp.
Jest jeszcze trochę czasu możesz sprawdzić siłę kiełkowania tego co masz. Na np. tackę z watą i wodą wysypujesz po parę nasion z każdej torebki i po jakimś czasie już wiesz czy wzeszły czyli czy nasiona są stare czy nie. Oczywiście wata nie może wyschnąć.

Chyba wypróbuję tę tackę z watą, przynajmniej będę wiedziała, że nasiona są OK. O piasku pamiętam. Ostatnio gdzieś czytałam, że dobra jest ziemia z kretowin - nie ma w niej robali i jest czysta. Mam parę świeżych kopczyków więc może wykorzystam.
Viola 10:39, 19 sty 2015

Gardenarium napisał(a)
Trzeba zrobić tak

Gdzieś wcześniej w trawniku, przyjrzeć się z okien, tarasu, nie wiem czego - konkretnie z miejsca z którego obserwujesz to miejsce najczęściej - wsadzić dwa gęste drzewa np. kolumnowe z koroną żeby zasłaniała ten dom.

Płot zasłonić litym żywopłotem, najepiej z ciętych poziomo Smaragdów - będzie najtaniej i najszybciej, przed nimi posadzić za widokiem drzew - hortensje Vanille Fraise. Na leweo zasłonić ekranem z ciętego cisa kompostownik, on przyciąga całą uwagę i to negatywnie przyciąga, zostawić przeswit na przejazd taczki.

Żółte to trzmieliny na pniu, niebieskie może być lawenda jeśli tam słońce, do lawendy dodaj burgundowe jeżówki i Stipa tenuissima, na prawo bordowe żurawki i krwawniki plus Stipa, potem w prawo hortensje.

Między kulkami z trzmieliny możesz przepleść miskanty Morning Light. To żółte drzewo niekoniecznie, ale może to być żółty buk, kolumnowa forma czegoś co się przebarwia na żółto lub pomarańczowo. Cięty w kolumnę, wiąż Wredei by pasował ale on choruje strasznie.

O matulu, dobrze, że siedzę, bo bym padła Danusiu, wielkie dzięki Ale mam gotowca, no nie spodziewałam się
Iwk4 11:55, 19 sty 2015

No to do dzieła Viola, rób listę zakupów. Fajnie
To te czerwone mogą być np. śliwowiśnie Nigra albo Pisardii
laurowisnia 13:45, 19 sty 2015

Violu witaj w Nowym Roku, u Ciebie plany od kilku stron, nawet Danusia pomogła, widzisz zasłoniła wszystko co nie zielone, widoki ogrodowe muszą cieszyć, prawda?
Gardenarium 17:57, 19 sty 2015

Akurat trafiłam, ale dziś robię duży projekt, co jakiś czas zaglądam, żeby oczy zmieniły "widok"

Instagram Ogrodowiska
Viola 18:52, 19 sty 2015

Gardenarium napisał(a)
Akurat trafiłam, ale dziś robię duży projekt, co jakiś czas zaglądam, żeby oczy zmieniły "widok"

Ha, ha , no u mnie faktycznie oczy mogą zmienić "widok". Magna carta chociaż już kilka miejsc udało mi się zepsuć; no ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło; jest ruch w interesie. Znalazłam takie zdjęcie:... swój ogród oglądam teraz głównie na zdjęciach bo właśnie wróciłam z pracy więc choć oko wykol nic nie widać. No i wymyśliłam, że:
1. Po całości żółtego garażu dam tuje Spiralis- taki kształt choinek- (dokupię, taki był plan)- podobają mi się, ładnie przyrastają i chcę ujednolicić tę ścianę;
2. Tuje (szmaragdy 10 sztuk, widać na zdjęciu) przeniosę na płot zielony ten po lewej stronie, o którym rozmawiamy, żeby utworzyć tło z projektu Danusi
3. Trzy cyprysiki przeniosę na prawą stronę od garażu na taki wąski pasek ciemnozielonego płotu tam gdzie teraz pęcherznica - to już granica działki
I chyba będzie dobrze? A później wezmę się za te pozostałe sugestie Danusi; Aha i ekran z cisa oczywiście przed kompostownik; tylko chyba jedną śliwę dam, bo przed oczami mam już trzy brzozy, to w sumie trochę drzew jest. Dobrze, dobrze???

Viola 18:59, 19 sty 2015

laurowisnia napisał(a)
Violu witaj w Nowym Roku, u Ciebie plany od kilku stron, nawet Danusia pomogła, widzisz zasłoniła wszystko co nie zielone, widoki ogrodowe muszą cieszyć, prawda?

Agatko, właśnie zaczęłam planować na całego, jestem w gorącej wodzie kąpana; Jak czegoś nie mam zrobionego to dostaję nerwa, spać nie mogę. Więc o różne rzeczy pytam, może za wcześnie, ale lubię wiedzieć co mam zrobić i jak żeby nie popełniać błędów. Dużo pytam, chodzę po wątkach, ustałam w swojej głowie. Rysuneczki robię . Róże już zaplanowałam jakie chcę, ale jeszcze nie wiem gdzie je posadzę, ha, ha. Miejsca u mnie niby dużo, ale rabaty jeszcze nie w pełnej szerokości- paski wąskie z tujami, przed nimi powoli w miarę możliwości coś wiosną dosadzę

A i zaraz pewnie zrobię podsumowanie żurawkowych planów bo tez muszę wiedzieć czy dobrze kombinuję.
Viola 19:01, 19 sty 2015

Iwk4 napisał(a)
No to do dzieła Viola, rób listę zakupów. Fajnie
To te czerwone mogą być np. śliwowiśnie Nigra albo Pisardii

Iwonko, właśnie o tym pomyślałam