Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Kwiatowy ogródek Monteverde 11:39, 08 paź 2014

Do góry
ewsyg napisał(a)

Śliczna ta Polka

Aniu, wkleiłam u mnie listę moich róż. Mam prośbę, pomóż mi zidentyfikować moje róże NN. Mam ich kilka, dzisiaj wkleiłam 2 Bardzo na Ciebie liczę, ogromnie dużo wiesz o różach

Ewa dużo wie wujek google a ja się nim posiłkuję, ale oczywiście wpadnę może się nam uda
Matyldowo 11:37, 08 paź 2014

Do góry
Królową jesieni są dla mnie hortensje mam dwie i są jak dwie córki
żółta Limelight która jest piękna, szlachetnie wygląda i nieokrzesana drzewiasta Hayes Starburst która mam nadzieje ,że jest brzydkim kaczątkiem który zmieni się w łabędzia ( tak ją broni moja mama gdy mam ochotę wykopać maszkarkę ) Pewnie ,że jej nie wykopię narazie motywuje ...
Pięknie zaczyna a potem wyglada jakby ją ktoś zdeptał . Dlatego obcinam ją krótko ,zeby wzmocnić pędy i proszę żeby nie leżała leniwie na ziemi.

Limelight w jesiennej aurze

latem jest limonkowa jak mówi nazwa a jesienią w różowej tonacji

obcinam ją dopiero na wiosnę bo lubię jej zaschnięty kwiatostan
na plecach hortensji pokłada się sadziec purpurowy

to duża i piękna bylina (do 1.5m) przyciąga latem mnóstwo motyli ( raz naliczyłam ponad 40 szt )Poradzono mi żeby ją przycinać z początkiem lata to nie bedzie zbyt wysoka i nie bedzie się pokładać

Na zdjęciu już po kwitnieniu

Kwiatowy ogródek Monteverde 11:37, 08 paź 2014

Do góry
malgocha1960 napisał(a)
Aniu,według dzisiejszych prognoz to zdąży na pewno.Moje też mają jeszcze pąki i chyba obficiej teraz kwitną niż w upalne lato.Miłego dnia.

Małgosiu, żeby Twoje słowa okazały się proroczedzisiaj idę już do ogrodu bo mam dwa dni do tylu przez ten wiatr i zimno
Kwiatowy ogródek Monteverde 11:35, 08 paź 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Ach!

Basieńko, a cóż Ci to, że tak wzdychasz?
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 11:34, 08 paź 2014

Do góry
gabriela_krajewska napisał(a)
Sezon dobiega końca, warzywnik w skrzyniach sprawdził się idealnie!

Były nawet ochy i achy,wycieczki sąsiadów i znajomych i wielkie oczy zdziwione, gdy z 2 skrzyń ogórków zrobiłam w tym roku 100 słoików ogórasków,korniszonków i kiszonych.

Jak jak kocham Ogrodowisko za te cudne inspiracje!

a nie było za sucho ogórkom?
nie dawałaś im podpór, tak na ziemi były?
ja już muszę posiać ogórki do skrzyń w przyszłym roku
ale chyba na tyczkach je poprowadzę
Robinia 'Twisty Baby' 11:28, 08 paź 2014

Do góry
Moja robinia rośnie szybko mam ją 11 lat, była taka jak twoja, podobno dobrze znosi ciecie i można ją formować. Ja kupiłam wysoko szczepioną, to ma duże znaczenie dla kwitnięcia, jak powinna być zrobiona sadzonka żeby kwitła, to jest już specjalistyczne pytanie, nie do mnie, bo ja ogrodnik amator

tu okienko na ogród z robinią w towarzystwie klona
"Niezdecydowana ogrodniczka" 11:27, 08 paź 2014

Do góry
Karola fajne propozycje , moja trzmielina jest duuża, rośnie przy schodach i wygląda tak

Verbena bonariensis - werbena patagońska 11:26, 08 paź 2014

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Verbena bonariensis - werbena patagońska

Może komuś się przyda
Werbena patagońska w naszym klimacie nie zimuje. Wytrzymuje mrozy maksymalnie do -12 i to na stanowiskach gdzie jest gleba z dobrym drenażem. Aby przetrwała takie temperatury najlepiej nie wycinać łodyg na zimę. Ostatnia zima była bardzo łagodna, wiec przetrwałą w ogrodach, ale u mnie w bardziej mokrych miejscach nie przetrwała.
Werbena potrafi się sama rozsiewać, ale zawsze jest ryzyko, że zima będzie mroźna i bezśnieżna i samosiewu nie będzie. Warto zadbać o materiał na przyszły rok. jeden ze sposobów to zebrać nasiona po kilkudniowych przymrozkach albo zebrane nasiona przemrozić w lodówce przez kilka dni. Można wysiewać do skrzynek w domu, albo bezpośrednio do gruntu wiosną.
Ja przetestowałam z dobrym skutkiem produkcję sadzonek z sadzonek zielnych.
Po przymrozkach wykopuję jedną roślinę do doniczki (nie ma co się spieszyć, bo przymrozki nie niszczą bryły korzeniowej, wytrzymuje kilkustopniowe mrozy). Roślinę przycinam dość nisko, tak by zostawić trochę rozgałęzień na łodygach.
Nie posiadam pomieszczenia z temperaturą ciut powyżej zera, wiec ustawiam w kotłowni, gdzie jest okienko, a temperatury są najniższe w domu. Czym mniejsza temperatura tym wolniej przyrasta... wszytko co wyrośnie przycinam (u mnie się wyciąga do światła i jest takie byle jakie, okno ma wystawę zachodnią, ale wszytko jedno jakie okno, byle światła trochę było).
Od lutego wszytko co wyrośnie przycinam i wstawiam do słoika z wodą. Do słoika wrzucam kawałek węgla drzewnego (taki do grilla) i obrywam dolne liście. Zapobiega to gniciu sadzonek.
Werbena najlepiej się ukorzenia z przyciętych młodych przyrostów. Ze zdrewniałych pędów gorzej się ukorzenia i potrafi w pewnym momencie zgnić.
Jak sadzonka ma już sporo korzonków, taką sadzonkę wkładamy do doniczki z ziemią i ustawiamy już w dobrze oświetlonym miejscu, tak by nie miały tendencji do wyciągania się. Jak minie ryzyko przymrozków sadzimy je do gruntu. Sadzonki można uszczykiwać, aby się rozkrzewiły.
Sadzonki w wodzie też rosną, ja ucinam takie na 10 -15 cm.. a zanim puszczą korzonki są już 20-25cm. Nie pamiętam ile się ukorzeniają, ale dość szybko... 2 tygodnie??

Z pobranych sadzonek na przełomie lutego/marca zakwitły mi już 22 maja i kwitną do tej pory. Roślinę mateczną też sadzę do gruntu.. i jest to najbardziej okazały egzemplarz, bo dobrze zagęszczony Z sadzonek mamy szybciej kwiaty niż z sianych werben z nasion.
22 maj, pierwszy kwiat z mojej eksperymentalnej produkcji sadzonek.

Mam nadzieję, ze moje doświadczenia przydadzą się innym miłośnikom werbeny patagońskiej. Pierwszą werbenę wyhodowałam z nasion od Danusi, a raczej las werbenowy i zakochałam się w tej roślinie. Kochają ja też pszczółki i motyle, a pasuje wszędzie.
Matyldowo 11:12, 08 paź 2014

Do góry
Kalmie maja "parcie na szkło " więc czas je przedstawić

Mam kilka gatunków Ostbo red o czerwonych kwiatach , Pink Charm jasnoczerwone a po otwarciu pąków jasnoróżowy środek i brzegi płatków ,Minuet pąki jasnoróżowe prawie białe po rozwinięciu białe z mocno czerwonym pierścieniem wewnątrz korony i Kaleidoskope bo dwubarwne purpurowe z biała obwódka na brzegach płatków. Niestety skasowałam niechcący zdjęcia wiosenne kalmii wiec w nowym sezonie pokazę

Są wdzięczne i bardzo je lubię - zimozielone, nieduże (osiągają ok 90 cm po 10 latach) i cudnie kwitną wiosną a przy tym nie są wymagające no jedynie kwiatostany po przekwitnięciu trzeba usuwać bo zawiązują owoce-małe kuliste torebki z pięcioma przegrodami. Nie wiem czy ma to związek z następnym kwitnieniem ale jak nie usunęłam w jednym roku miały tylko pojedyńcze kwiaty

Jak większość zimozielonych woli półcień , preferuje kwaśne podłoże i dobrze zimuje czasami przemarzają jej pojedyńcze gałęzie

U mnie rosną w grupie pod cieniem wiśni piłkowanej penduli

Jedynie nie lubią się z świerkami !!!!

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 10:57, 08 paź 2014

Do góry
Piękno ukryte w detalach ... na skraju zielonego świata 10:56, 08 paź 2014

Do góry
aage napisał(a)

Nie no, czegoś takiego to ja się w najsmielszych snach nie spodziewałam!
Piękno, wrażliwość, perfekcja, romantyzm... i idealny ogród gotowy
Kadry pierwsza klasa! Sama nie mogę się doczekać kiedy będę chodzić z aparatem po moim ogrodzie, gdzie czas leniwy...
No to już się mnie nie pozbędziesz
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 10:37, 08 paź 2014

Do góry
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 10:34, 08 paź 2014

Do góry
Wczoraj tato przywiózł mi cisy
wróciłam do domu jak już było ciemno, eM zdążył wcześniej przygotować rów, sadziliśmy przy reflektorze z czasów budowy... dzisiaj rano padało, a ponadto czas było jechać do szkoły/babci/pracy i tylko taką fotkę z daleka cyknęłam...

w sobotę posadziliśmy tuje

Matyldowo 10:32, 08 paź 2014

Do góry
Od tego eleganta zgubiłam etykietkę i nie jestem pewna jak mu na "imię" Obstawiam Orange Dream choć może być Ki hachijo .Ale żeby nie czuł się no name jest dreamuś . Jeśli ktoś pozna się na gatunku może zwrócimy mu tożsamość

Znaki szczególne szybko rośnie , liście wiosna są jak małe parasoleczki nie rozłożone w różowo herbacianym odcieniu

latem jest zielony , a jesienią zieleń przełamuje róż

liście pięknie odbijaja światło i tylko wtedy dostrzegam orange

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 10:28, 08 paź 2014

Do góry
Jeszcze kwitną różyczki
Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 10:27, 08 paź 2014

Do góry
Czekam zawsze na wiosnę z niecierpliwością, ale jesień kocham za kolory, za klimat w ogrodzie...

Limelicht

i jak tu nie kochać Anabelki

nie daję się jesieni

a jeżówka kwitnie dalej, jak by to było lato
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 10:25, 08 paź 2014

Do góry
nieszka napisał(a)

Ale na wakacjach odkrylam ze mam dziecko z funkcja wertykulatora

Jak praktycznie
Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie 10:21, 08 paź 2014

Do góry
Super zmiany, i to wszystko w jednym roku!

Zamawiam kawałek astra-marcinka niskiego białego. Mam taki na wymianę.Jest w realu ciut ciemniejszy, bardziej w fiolet.

A obok wrzosów co Tobie kwitnie? Kłosowiec?
Kwiatowy ogródek Monteverde 10:05, 08 paź 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
Na dobranoc róża Polka zdjęcie z lipca ale ma jeszcze pąki tylko czy zdąży zakwitnąć

Śliczna ta Polka

Aniu, wkleiłam u mnie listę moich róż. Mam prośbę, pomóż mi zidentyfikować moje róże NN. Mam ich kilka, dzisiaj wkleiłam 2 Bardzo na Ciebie liczę, ogromnie dużo wiesz o różach
Miskant - Miscanthus 10:00, 08 paź 2014

Do góry
Moje miskanty, następna odsłona.
Jeden z najwyższych albo najwyższy, zapomniałam nazwę.

kwitnący po raz pierwszy u mnie Gracylimus

i następny - Kleine Silberspinne

Dwa Variegatusy też chcą zakwitnąć, czy zdążą?

z Tojadem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies