Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Kwiaty z ogródka Marty :) 09:03, 02 paź 2014

Do góry
moje domówione tulipany i nie tylko - przyszły zapomniałam o liliokształtnych do donic, chyba do all się uśmiechnę
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:02, 02 paź 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Cudna fotka, Aniu!
Aż dziw, że Ci jeszcze zawilce i jeżówki kwitną. U mnie po ich kwiatach ani śladu Jedynie kilka cynii barwami oko tuczy No i marcinki

Jeżówki tylko te co były przycinane mają pojedyncze kwiatki tu i tam a pełną kępą kwitnie tylko green jewel, ale to normalne, bo ona zaczęła swój pokaz miesiąc później niż inne. I tak jest co roku, że ona zaczyna jak inne są w pełni kwitnienia.

To drugi skrętnik od Ciebie.. jedna gałązka z kwiatkami się ułamała ale jak widać kwitnie od kilku miesięcy. Różowy niedawno przestał... ale różowy miał nawet po 10 łodyżek z kwiatami na raz. Foto brzydkie, bo aby zrobić musiałam go wynieść na zewnątrz.. w domu za ciemno i aparat się zbuntował

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 09:00, 02 paź 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Czy tutaj posadziłaś pięknotkę?

Pudło
Potem Ci fote pstryknę - jest wsadzona na rabacie za tym niebieskim jałowcem strzyzonym z pomponami
Basia - Mój Świat 08:58, 02 paź 2014

Do góry
basia3 napisał(a)
moje wejście do domu

Jest cudnie
Raj Ewy 08:57, 02 paź 2014

Do góry
Tutaj muszę jeszcze coś wymyślić oprócz hortensji, poziomek, jeżówek i borówek

dzisiaj jak dam radę to zaznaczę jaki ma być kształt rabaty bo tam latem basen jeszcze stoi

walec już czeka na zasiew trawki

a ten mój bluszcz wcale nie chce iść po płocie tutaj trochę go podwiązałam i pokazałam mu jak się to robi ale coś tępy jest tyle lat co rośnie to płot powinien być już zielony
Połowa działki - czyli mam powoli dość 08:53, 02 paź 2014

Do góry

A to ma być kurka popatrzymy jak wyjdzie jak ciąć to ciąć
Raj Ewy 08:52, 02 paź 2014

Do góry
Tutaj po grujecznikiem posadziłam dwie hosty białe po lewej jest róża Senteur Royale po prawej za stożkiem bukszpanowym róża Glamis Castle a u jej nożek (też za bukszpanikiem bodziszek Sambor, na środku po płotem jest róża Reine des Violettes po jej bokach coś kwitnące na biało ale zapomniałam nazwę, przed kuleczkami na śroku różyczka White Rose,
po lewej za stożkiem i trawą rośnie róża Winchester Cathedral a przed trawą obok zawijaska ma być Munstead Wood
za obwódką bukszpanową posadziłam carexy i pomiędzy nimi a kulkami ma być żurawka Obsidian (tam gdzie doniczki)

tyle mam nie wiem ci jeszcze
rabata ma być w kolorach ciemno purpurowych i białych na pewno jeszcze cebule tuipnów białych i czarnych
myśllam też o przetaczniku z białym kłosem i koniec moich pomysłów

chyba posadzę to co mam w zamiarze i poczekam do wiosny jak to się porozwija i jak będzie wyglądac
Raj Ewy 08:40, 02 paź 2014

Do góry
i jeszcze tylko moja kompozycja przy drzwiach głównych
Raj Ewy 08:38, 02 paź 2014

Do góry
na trawę nie patrzymy bo przez deszcz nie mam kiedy skosić
widok od altany na wjazd

i przy bramie

po drugiej sronie bramy wejście do domu takie robocze
tutaj posadziłam wiśnię umbraculifera

jeszcze tylko na samym wjeździe posadziłam trzy (mają by ) kuleczki
wszyscy mi mówią ze za blisko podjazdu ale dopiero jak one stoją to każdy umie trafić na kostkę a tak wiecznie miałam trawę wyjeżdżoną (co widać zresztą)
Raj Ewy 08:33, 02 paź 2014

Do góry
a teraz trochę starych miejsc
wymieniłam uschnięte drzewko na bukszpan który będę formować na wiosnę w kulkę (mam nadzieję że będzie z nim wszystko dobrze bo był wielki i stary, rósł w miejscu gdzie miał mało wody ale obcięłam mu jedną odnogę żeby zrobić jeden pień)

mój miłorząb mariken się już przebarwił

hortensje też są różowe i już zasychają

Kolorowy ogród na piasku 08:20, 02 paź 2014

Do góry
Dziękuje Wszystkim za miłe wpisy.
Długo mnie nie było ale mam nadzieję, że już wkrótce dam radę wrócić na forum. I nie chodzi tylko o ilość obowiązków.
Postaram się wtedy wszystkim odpowiedzieć.
Teraz zostawiam troszkę wrześniowych klimatów z moimi ulubionymi trawkami

Raj Ewy 08:13, 02 paź 2014

Do góry
przy płocie betonowym na placu zabaw mam bluszcz clemantisy

i tak sobie wymyśliłam że posadzę tutaj 4 szt borówki amerykańskiej, kilka krzaków poziomek i kwitnące np. jeżówki, łubin, dzwonek brzoskwiniolistny itp.
malwy już są ale muszę je w inne miejsce przesadzić
pod trampolinę spróbuję konwalie zasadzić może tam dadzą radę
przed trampolinę (po bokach drabinki) hortensje, hosty...
w narożniku (widać tylko kijek) wsadziłam świdośliwę lamarcka ale spadły liście i nie wiem czy będzie rosła (okaże się wiosną)
Raj Ewy 08:05, 02 paź 2014

Do góry
po lewej przed ekranem mam różaneczniki ale muszę dokupić bo strasznie cienkie są te z pierwszego rzędu dosadzę do tych z drugiego a tutaj kupię bardziej rozkrzewione. Te trzy cisy przed ekranem będę wiosną cięła pierwszy w kulkę a dwa pozostałe w kulki na pniu będę formować (poeksperymentuję jak długo to będzie trwało żeby ładnie się zagęściły)

beczka poleci do tyłu (muszę rynnę przerobić) a w tym miejscu będzie jakiś mini stawek (coś podobnego jak u Danusi) obok posadziłam cisa na stożek, hortensje limki giganty (wyglądają strasznie bo mi wiatr połamał) kulki bukszpanowe i cisa na kulkę (jeszcze efekt marny bo nie uprzątnęłam ziemni i trawy, ale spieszyłam się żeby zdążyć posadzić wszystko i jak będzie pogoda to będę to czyścić)

A miało być tak pięknie.... 08:02, 02 paź 2014

Do góry
Rench napisał(a)

Obiecuję,że w jesienne długie wieczory będę was zamęczała fotkami róż z lata,mam ich sporo.
Muszę tylko je ogarnąć,bo mam fotki na 3 kompach

Teraz pokaże dzisiejsze,jeszcze ciepłe
Summer song

Sweet revelation

Milano

No to od razu mi lepiej na samą myśl obietnicy
róże masz cudne i chyba sporo, czekam na pokaz nowych nabytków po 20 - tym,

pozdrawiam
Raj Ewy 07:55, 02 paź 2014

Do góry
Cisy posadziłam w większości jako ekrany po prawej miałam już kupione w zeszłym roku i musiałam im zrobić przeprowadzkę (dosadziłam tylko ostatni od lewej) po lewej z nowego zakupu
prawa strona

i lewa

nowe kuleczki bukszpanowe pomiędzy rózami z Rosarium (brakuje mi jednej - nie mieli)

brakuje tutaj kilku roślinek - tam gdzie doniczki to chciałabym żurawki takie mocno ciemne (wybrałam Odsidian bo podobno znosi słońce - tak jak na pierwszym zdjęciu patrzymy to południe) i nie wiem co jeszcze trutaj dać
Zielono mi! 07:50, 02 paź 2014

Do góry
Domachałaś!
Już jesień, a lawenda kwitnie jak latem, więc dziś lawendowy wpis.

Mój jesienny ogród 04:28, 02 paź 2014

Do góry
Moniko, to było i moje marzenie od kilku lat. Robot jest super, przetestowałem. Zrobiłem sobie krem do wafli i biłem pianę do omleta. Tak ubił mi pianę że zrobiła się tak twarda aż nie mogłem rozmieszać z żółtkiem ale omlet wyszedł super. Jest na zdjęciu. Mikser wielki więc wrzuciłem do niego wszystko naraz, żółtka masło i cukier, bo oczywiście pudru nie miałem, cukier rozpuścił się idealnie nic nie chrupało w zębach a kręciłem 5-6 minut. Mikser kupiłem srebrny były tylko 3 kolory ale wygląda super, pokażę fotki. Warto było jechać 3 godziny w jedną stronę, tym bardziej że w porównaniu do polskich cen mam go za mniej niż 30%. Znalazłem w necie ogłoszenie że likwidują hurtownie i sprzedają za 50%, więc zerwałem się godzinę wcześniej żeby zdążyć do 6. jechałem jednym autobusem do metra, potem ostatnie 5 przystanków metrem i znów do autobusu który jechał do Vaughan. Najpierw wysiadłem za wcześnie jeden przystanek przed metrem i leciałem biegiem za autobusem. W metrze pokazuję że mam bilet ale wszedłem nie tym wejściem. Przepuścił mnie bez płacenia. Potem jadę drugim autobusem i patrzę że już prawie szósta a do hurtowni jeszcze kawałek, więc zadzwoniłem tam i mówię że nie znam angielskiego ale jadę po miser i żeby poczekał ktoś na mnie albo przyjechał z nim do mnie. Ja zrozumiałem że przyjedzie więc wysiadłem i dzwonie że jestem na stacji Benzynowej Husky na skrzyżowaniu, jakiś tam ulic, dobrze że tu na każdym skrzyżowaniu jest napisana nazwa ulic. A on mówi że bym ja przyjechał do niego, no myślę sobie ładnie się załatwiłem, ale odwracam się a na światłach stoi następny więc lecę i wale w drzwi żeby mi otworzył i udało się, wpuścił mnie zapłaciłem następne 3 $ i jadę jeszcze dwa przystanki. Włączyłem sobie GPS w telefonie i lecę biegiem, muszę powiedzieć że trafiłem idealnie prosto w drzwi. Jęzor mi przysechł do podniebienia z nadmiaru wrażeń i wysiłku. Patrze że jest zwykły czarny, to nie biorę, następny biały też nie chcę, mówi że jest jeszcze srebrny, to mi pasuje. Liczy mnie i mówi że trzysta plus 30 VAT ja że podatku nie płacę, daje mu 300 i zabieram miser, on machnął ręką i wyszedłem cieszyłem się jak dziecko że udało mi się tak dobrze załatwić swoją wymarzoną maszynę. Wróciłem do firmy przed 9, wypiłem dwie szklanki wody zapakowałem się jakoś cudem na rower i pojechałem do domu. Jechałem przez park nie miałem światła ani telefonu, Tam ciemno jak w kopalni ale że jeżdżę codziennie to jakoś cudem znalazłem drogę i wdrapałem się z tym całym majdanem na górę a dalej poszło już gładko, jeszcze nazbierałem po drodze orzechów. Dziś kupiłem malakser taki jaki chciałem, jest w tym samym kolorze i dla tego od razu go wziąłem. Jutro go przetestuje na plackach ziemniaczanych. Wygląda super i jest bardzo inteligentny jak na malakser. Ma tyle zabezpieczeń że zajęło mi pół godziny za czem go odpaliłem. Rozplenica na pewno Ci przeżyje zimę moje bez problemu przezimowały a te co pokazałem to faktycznie wyglądają bosko. Dziś zrobiłem im znów zdjęcie gdyż zaczynają już usychać.

Bogdziu, tyle razy pisałem że tu zwierzaki są oswojone, to dziś pokażę że nie oszukuje. Swoje wycieczki opisze później.
Monteverde, fajnie że wpadłaś, ja pisałem że mam słaby internet i ledwo mogę wysłać to co napiszę a jeszcze zaglądać do innych nie mam mowy. W poniedziałek napisałem, to co dziś wysyłam wczoraj to wysłałem ale zablokowała mi się przeglądarka i nie chciała się otworzyć i dopiero dziś mi się udało. Zimno było tylko 5 dni a teraz przez dwa tygodnie miałem bajeczną pogodę. Jeszcze jest ciepło ale bardzo pochmurno, lecz deszczu na razie nie ma. Zobacz jak jestem opalony na ostatnim zdjęciu.

Mój jesienny ogród 03:52, 02 paź 2014

Do góry
Witajcie.
Nie odzywam się gdyż już drugi tydzień jest przepiękna pogoda i jestem cały czas w terenie. W weekend zrobiłem sobie super wycieczki. W sobotę byłem w Hamilton a w niedzielę pojechałem daaleko za miasto, zobaczyłem kanadyjską wiochę, docelowo miałem dojechać na taką czerwoną górę, jak na marsie ale przez swoją bezmyślność, pomyliłem drogę i nie trafiłem byłem 8 km z boku, telefon mi się wyładował, gdyż wgrałem sobie taki program do śledzenia podróży endomondo, jest super i polecam ale żre baterie i na długie wycieczki się nie nadaje a ja wyjeżdżam o 8 a wracam przed 10, chyba że z bankiem energii. Właśnie takowy sobie już kupuję ale na razie kitchenaid zeżarł mi fundusze, dziś kupiłem drugą część, malakser za 150$ nówka, w sklepie 300. To jest super maszyna, robota bije na głowę. Swoją przygodę z robotem opiszę później, w odpowiedzi dla Moniki. Dziś tak na szybko. Nie dokończyłem o swojej głupocie, mapę miałem wydrukowaną ale byłem tak pewny że jadę dobrze, że nie chciało mi się spojrzeć na nią i nakręciłem 120 km na darmo. Gdy wróciłem do domu i zerknąłem na mapę mało mnie szlag nie trafił. Za to się opaliłem na mahoń, byłem opalony ale teraz to się już spaliłem. Było tak gorąco jak latem, chyba więcej niż 25 nawet nie patrzyłem, ale gdy wracałem w Missisadze był zegar i pokazywał 22 o 7:30, w tym miejscu trachnąłem naszego dreamlinera, nie wiem czy to do dobrze napisałem, akurat podchodził do lądowania, super maszyna. Miałem szczęście że akurat stałem w tym miejscu, o tej godzinie. Wycieczki opiszę innym razem gdy zepsuje się pogoda, dużo widziałem i dużo trza pisać, a ja teraz poluje na łososie. Teraz na pewno za ciepło ale muszę czuwać, w sobotę widziałem w Hamilton dwie sztuki, jak pruły po kamieniach bez wody, to jest normalnie ryba czołg, czegoś takiego w życiu nie widziałem.
Janinko, to super ze już znalazłaś miejsce na trawy. M. cukrowy jak złapie cugu to za trzy lata będzie już pokaźna kępa. Masz duży ogród i na pewno nie jest lekko obrobić się z chwastami czy podlewaniem. Ja mam tez wielki i podlewam ale marzy mi się automatyczne podlewanko. Ja od początku sam gotuje i nie kupuję tego amerykańskiego dziadostwa. Jedynie od czasu do czasu skoczę na pizze z warzywami do pizza-pizza.
Haniu, pisałem o karmikach nie dawno, to maja robota. Już jesień weszła na obroty, jest coraz ładniej. Gęsi są przepiękne, jak patrzę na nie z bliska, to z oczu bije im wielka mądrość. Towarzyszą mi codziennie, teraz dużo latają kluczami a ja zawsze je podziwiam. Teraz pasa się wielkimi stadami, po 200-300 sztuk. Pięknych zdjęć mam b. dużo nie wiem co pokazać. Pozdrawiam.

" target="_blank" rel="nofollow">https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/71/718529/original.JPG[/img]
[img size=640x424]
Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 02:38, 02 paź 2014

Do góry
safikey napisał(a)
Końcowy efekt rabaty przed domem:

tu prace są już zakończone...

dumna jestem z siebie mocno

teraz zabieram się za planowanie rabaty wzdłuż chodnika i podjazdu

Niewiem ale czegoś mi brakuje...
Ogrodnik Mimo Woli cd 00:48, 02 paź 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

To foto z 9 maja tego roku, tylko poprawka na to, że wiosna przyszła szybciej.. już je widać.. pełnego rozmiaru nie maja, ale som

Foto dzięki piwoniom... bo kto by trawy focił???

I dzięki piesowi co mu foto robiłam (wykadrowane)

śliczna ta koperkowa a mnie ani razu jeszcze nie kwitła też polecam Easy Does Itpozdrówka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies