Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Rosen Tantau - róże nostalgiczne 22:08, 18 lis 2014

Do góry
aaaa mam jeszcze Elfe
Ogród w budowie - nieustającej 22:07, 18 lis 2014

Do góry
Gabriela napisał(a)
Zwariowała mi kamelia i już drugi rok wypuszcza pąki o tej porze roku i kwitnie, olewając wiosnę. Od wiosny przebywa na tarasie i chyba traktuje nasze lato jako zimę i okres spoczynku. Kwiaty i pąki ma ogromne, ten jest pierwszy.

U mojej córki w Australii też teraz kwitnie w ogrodzie więc pewnie to jej okres kwitnienia.Tyle tylko ze tam własnie jest wiosna.Piekne zdjecia owocków i liści azalii.Pozdrawiam.
W cieniu - zacieniona 21:51, 18 lis 2014

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)

Aniu...nie wiesz?Nie domyślasz się?
...oczywiście ,że ja i to w dodatku ręcznie...
Jeden jedyny raz pozwoliłam podciąć maszyną i więcej nie pozwolę...pociapane na połówki listki...prawdą jest,że zabiera mi to dużo czasu...ale mam go pod dostatkiem...buksiki są jednak przycięte tak jak chcę...

Tak myślałam musisz mnie nauczyć tak ładnego cięcia
Makowo na Kociewiu 21:43, 18 lis 2014

Do góry

Życie w wiejskim ogrodzie 21:41, 18 lis 2014

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Chorowałem na te hortensje od kiedy pojawiły się u mnie na dziale ogród Udało mi się trochę zebrać kasy i wreszcie zakupiłem Chyba to ostatnie zakupy w tym sezonie przed zimą Mam posadzony u siebie cały rząd vanilek i jestem z nich mega zadowolony A pomyśleć że rok temu nawet bym na nie nie spojrzał

Uśmiechnę sie do Ciebie o patyki od vanilek po cięciu na wiosnę
Te rabaty ze zdjęć rozwaliły mnie
ściskam
Pszczelarnia 21:40, 18 lis 2014

Do góry
I zostawiam fotkę znad strumienia letniego pt. "obsadzanie skarp strumienia".

Pszczelarnia 21:36, 18 lis 2014

Do góry
I są już 3 jarząby przy płocie w innej części ogrodu (ufff), o trzeba jeden naprostować. Wykopki trwają!

W Gąszczu u Tess 21:35, 18 lis 2014

Do góry
Dla Danki pokazuję studium przypadku, czyli dwa lata z życia zawilców

25 lipca 2013 roku

16 września 2013 roku

5 sierpnia 2014 roku

22 sieprnia 2014 r.

17 września 2014 r.

6 października 2014 roku

Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 21:13, 18 lis 2014

Do góry
Druga rabata z tych kłopotliwych to rabata przy garażu, bo jak zalało tą wąską to woda sobie leciała gdzie niżej i płynęła przez rabatę przy garażu właśnie część wody poszła do sąsiada a część stała sobie u mnie- no i nie ma wyjścia trzeba tam chyba zrobić rabatkę podniesioną ... odwodnić i dopiero sadzić...

Natomiast jednym z wielu nasadzeń, które zrobiłam do tej pory a którego ruszyć nie dam to świerk INVERSA na rabacie przy wejściu do domu, tylko że w ramach ograniczonego budżetu nie jest za wysoki więc nie wiem co posadzić koło niego żeby go nie zasłoniło od razu póki trochu nie urośnie.
Rododendronowy ogród II. 21:10, 18 lis 2014

Do góry
Gabriela napisał(a)
Przedwczoraj odkryłam jak bardzo różnią się teraz kolorami liście poszczególnych , odmian azalii japońskich, bo wiosną dokupiłam kilka sztuk różnych białych i różowych. Wyobrażam sobie spektakl u Ciebie pod oknem tarasowym.

Mnie sie wydaje ze najmocniej wybarwiają sie Kermesiny . Te pod oknem krótko są oświetlone słońcem wiec wybarwiają sie umiarkowanie , dużo bardziej wybarwiają sie rosnace w pełnym słońcu ale nie zrobiłam im zdjecia, moge tylko pokazac te spod okna.

Pszczelarnia 21:09, 18 lis 2014

Do góry
Agniecha prosiła o zdjęcia przebarwiającej się gruszy ozdobnej. Choć zdjęcia są bardzo robocze (wykopki ogrodowe wszędzie), to oddają urok tego drzewka. To jedna, kolejna dopiero dojedzie - będzie ciąg dalszy porządkowania.
Muszę jeszcze powysadzać cisy i może rododendrony (czy te mogę jeszcze ruszyć?)

Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 21:05, 18 lis 2014

Do góry
a jak się udało sprawy techniczne załatwić maluchy spać położyć to trochu o tych moich rabatach opowiem, mam dwie takie kłopotliwe: kłopotliwe bo w tamtym roku zalała mi je woda od sąsiada dwukrotnie ehhhhhh zalała z drogi osiedlowej jego a od niego płynęła do mnie a ode mnie do kolejnego sąsiada bo jest niżej itp.
To jest taka wąska długa rabata od południa. No i wymyśliliśmy z mężem, że trza podnieść murek przy tej rabacie, zrobić spadek i wzdłuż obrzeża dać odwodnienie ... więc wszystko co na niej było wykopałam, przeorali my widłami no i teraz myślę co posadzić na niej. Coś tam mi w głowie już urosło ale czytam dekalog ogrodnika sto razy dziennie i myślę i myślę i myślę ....

tragizmem powiało ale generalnie nie jest źle
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 21:04, 18 lis 2014

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
Pierwsze próby. Dostaną jeszcze zielone, ale to żywe i za wcześnie

Cudne!!! Wszystkie
Ewka, Ty perełki naszywałaś na wianki czy kupiłaś specjalną taśmę z perełkami
Makowo na Kociewiu 21:03, 18 lis 2014

Do góry
4 pory roku jednej rabaty
tak na początek wątku pod tytułem Vivaldi

Kiedyś będzie tu ogród 21:02, 18 lis 2014

Do góry
Roma2 dzięki
Nic nie będziemy wywalać. Dobrze wiedzieć, że jeszcze ktoś jest na początku drogi.
Platan - Platanus 21:02, 18 lis 2014

Do góry
To i ja się podzielę moją opinią skoro już tu trafiłam. Mam w ogrodzie dwa platany. Po pierwszy jeździliśmy z mężem dwa lata. Pan w szkółce nie chciał zejść z ceny a okaz duży i ciężko go było sprzedać. W końcu uległ (po dwóch latach! ). Kiedy go sadziliśmy miał pewnie 6 metrów. Niestety w szkółce był ogłowiony i teraz ciężko mi go wyprowadzić na normalne drzewo. Rośnie ładnie, ale rzeczywiście wiosenne przymrozki mu szkodzą- niemal zawsze. Nie zmarznie, liście się zwarzą ale potem wyjdą nowe. Ja nie miałam możliwości okrycia tak dużego drzewa, ale ponoć w młodym wieku jest to wskazane. W tym roku nabyłam nowe drzewko, tym razem małe (1, 5 m) i to zamierzam przykryć na zimę. Jak już się dobrze zadomowi to nie ma to sensu.
W naszym kraju rośnie mnóstwo platanów i naprawdę jest je gdzie podziwiać: parki, skwery, stare cmentarze.

Na zdjęciu platany w którymś z parków w Poznaniu

A tu jeszcze mój:

I jeszcze zdjęcie malucha. Ma zdecydowanie większe liście niż ten będący z nami już czwarty (? ) rok

Uważam, że platany zasługują na to, aby znowu masowo je sadzić zarówno w ogrodach prywatnych jak i w zieleni miejskiej. Są niezbyt wymagające, chociaż lubią wilgoć. Są piękne o każdej porze roku a w dodatku niesamowicie plastyczne. Przy odpowiednim prowadzeniu można z nich wyczarować wszystko. W planach mam również szpaler z platanów wzdłuż podjazdu. Muszę niestety zaczekać, bo drzewa chciałabym posadzić dosyć gęsto, a nie chciałabym aby ciężki sprzęt kopiący mój wymarzony staw je uszkodził.
Podsumowując, to drzewo poleciłabym z czystym sumieniem naprawdę każdemu. No, może nie na balkon
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 21:02, 18 lis 2014

Do góry
Eduś, wszystko ok.
Jagódko, odpisałam u Ciebie.
Ktoś wszkrzesił mój poprzedni wątek. Muszę szybko coś napisać, zeby ludziom się nie mieszało.

Alee co tu pisać, jak w ogrodzie nie byłam, w lesie też nie, za oknem buro i zimno.
Zostawię Wam trochę letnich wspomnień na dobranoc.

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:00, 18 lis 2014

Do góry
Loosiuu napisał(a)
Marzenko, a masz Ascot? Ładna w realu? Bo zdjęcia piękne

Ascot jest cudna, to moja faworytka w kolorze maliny, konkuruje o palmę pierwszenstwa z red Leonardo, ktory nie jest red ale również malinowy . Dokupiłam pod koniec sezonu 2 egz. ascot. Jest niska i ma dużo pąkow na jednej łodydze, które pozostają w takiej fajnej fazie filiżanki.
Na tym zdjęciu jest przekłamany kolor ale oddaje kształt kwiatów. W rzeczywistości to taka bardzo dojrzała malinowa purpura.

Kiedyś będzie tu ogród 20:50, 18 lis 2014

Do góry

"Jest wykop który kiedyś- mam nadzieję- będzie stawem".

Znam to.....

Wywal, ale chciałam Cię pocieszyć, że nie jesteś sama

Początki w Kruklandii 20:49, 18 lis 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Zima zima zima....

Juziu chuchaj śnieg stopnieje !!!
ja część już zmikołajowałam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies