Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

makkasia 19:19, 15 gru 2014

Aniu cała Ty, kofam Cię za to Tutaj o nielubieniu Świąt i dekoratorskich dylematach
nie jestem na bieżąco, ze wszystkim innym ale z Muminkiem tak
ściskam
Mala_Mi 19:28, 15 gru 2014

Kuklik napisał(a)
Wieloletnie naparstnice są, ale z reguły wyglądają mniej spektakularnie Ja mam jedną, dostałam od Hani Leidy, jest żółta i ... śliczna Jak znajdę zdjęcie to pokażę.
Naparstnice ostatnio spodobały mi się brzoskwiniowe. Latem kupiłam, nasionka zebrałam, wysiałam rządek i na dziko rozsypałam na rabacie, zobaczymy. Na targach Zieleń to Życie podobna dostała medal (Dalmatian Peach). Moja jakoś inaczej sie nazywa, muszę sprawdzić.
Lepiej mi idzie ostatnio z łubinami
Z Anglii przywiozłam jednego jegomościa, który mnie zauroczył, Lupinus Masterpiece miał na imię, ale po zimie nie odrósł i juz się z nim pożegnałam, kiedy niespodziewanie w tym roku zakwitły dwa Same się wysiały i wyglądają całkiem jak tata Zjawiskowo

U mojego Pana Bylinowego były jakieś morelowe naparstnice.. nazwy nie zapisałam.. i nie pamiętam czy w końcu ją kupiłam czy nie. Mam dwie nowe odmiany.. czekam..

Łubin u mnie był ładny raz w 2011... potem padł i tyle go widzieli.. nawet mam dowód.... nie płakałam za nim, bo moje zakupy u tego sprzedawcy to jedno wielkie oszustwo.. nic nie przyszło takie jak zamawiałam. Sklep też przestał istnieć..
Mala_Mi 19:37, 15 gru 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Anek, ja przecież nie zdążyłam u Ciebie drzew obejrzeć dokładnie z dogłębną analizą. Teraz widzę, że nic nie widziałam a zdjęcia moje w niczym mi nie ułatwiają orientacji w meandrach Twojego ogrodu.
W ogóle nie widać, że dookoła są też ogrody i sąsiedzi. Świat sam w sobie.

Bo jak się ma na widoku fioletowy domek (co ja zrobię że ten kolor to nie mój ulubiony, a w elewacji to już okropny.. ) i rezydencję szeroką, wysoką i ogromną, na cały horyzont, a stoi to na działce że wszędzie 3 i 4 metry do płota... ..... to jest jedno wyjście, pożegnać się z pięknym krajobrazem i widokami. Bo te dwa domki nie pasują do reszty wg mojego gustu oczywiście, a z tym się nie dyskutuje.. .. Sąsiedzi mogą sobie stawiać co chcą ale ja nie muszę tego oglądać.. Wyszedł świat sam w sobie.. i dobrze.

Trzeba było mniej włóczyć się po okolicy, więcej czasu by było na analizy u mnie.. ale to mnie akurat wogle nie martwi... będziesz musiała przyjechać jeszcze raz
A i powłóczyć się po Bieszczadach trzeba.. np szlakiem drewnianych cerkwi.. albo szlakiem po Połoninach...
Bogdzia 19:38, 15 gru 2014

Mala_Mi napisał(a)
a choinkę ubiorę na pstrokato.. a co... kto mi zabroni

Dziś na Wirtualnej wyczytałam że w tym roku najmodniejsze choinki to własnie wielokolorowe, tzw krakowskie i ja takie najbardziej lubię.
Dzięki za nowe zdjecie Muminka rozprawiającego sie z kolorowymi ozdobami.
justi 19:40, 15 gru 2014

Aniu podoba mi się jak napisałaś o świętach, po prostu tak jak czujesz. Ja też nie lubię świąt i siedzenia za stołem, ale lubię robic dekoracje, różne rózniste, nie tylko świąteczne, często z tego co jest w ogrodzie. A w tym roku się wyłamałam i nie będzie mnie na święta, wyjeżdżamy a co!
Tak żałuję, że rzadko zaglądam na Twój wątek, ale on tak pędzi że nie wyrabiam z czytaniem, muszę zmienić częstotliwość:
Pozdrawiam Cię Aniu mocno!!!

Mala_Mi 19:43, 15 gru 2014

Justi - bo Ty masz talent do ozdób.... Twój wianek wielkanocny do dziś mam i już 3 święta przewisiał na "drzwiach"... sławny zając z jajami... muszę go wrzucić na wątek do Gierczusi.. tam są same jaja
Mathildis 19:44, 15 gru 2014

Aniu... przesadzasz (czyli jesteś w swoim żywiole ) ze swoim brakiem umiejętności dekorowania - Twój wianek jest przeuroczy i wrzuciłam sobie go do worka z inspiracjami na przyszły rok - a nuż widelec na furtce wianek powieszę (bo na drzwiach nie dam się namówić )

Fakt może powinno być więcej o świątecznej dekoracji ogrodu niż domu, ale no cóż c'est la vie ... każdy na swój sposób próbuje zapełnić tę zimową lukę w ogrodzie. Ty masz rewelacyjne zdjęcia ze wszystkich pór roku od 5 lat, i świetne robisz porównania rabat (uwielbiam je oglądać i robię sobie notatki ) inni poddali się nastrojowi świąt i plotą .... wianki

Też zastanawiam się nad sensem podawania potraw wigilijnych - masz rację mają specyficzny smak i faktycznie my dorośli zjemy wszystko, ale moje dziecko tego wieczoru jest najnormalniej w świecie głodne
Urszulla 19:53, 15 gru 2014

Aniu, prawdziwa ogrodniczko...jak mi wiele do Ciebie brakuje Ty gdyby się dało w grudniu kopałabyś w ogrodzie. Ja wybrałabym jednak ciepłe krajemożesz pisać co chcesz i tak Cię lubię
Mala_Mi 19:53, 15 gru 2014

Kochane dziewczynki dziękuję za wyrozumiałość. I wcale nie pisałam, że ozdoby świąteczne są nudne... napisałam, że mnie ten temat aż tak nie interesuje by cały miesiąc tylko tym się podniecać. Sama też popełniłam jakieś pseudo-wianki z czego jestem dumna. A dumna bo zrobiłam sama.. i nie musiałam zapłacić za taki 200zł (czego nawet za najpiękniejszy bym nie dała, a ceny i wyższe widziałam). Zresztą z tym moim wiankowaniem to tak jak ze sportem.. mogę go sama uprawiać (nawet jak poziom tragiczny) niż oglądać w telewizji.

Napiszę inaczej.. podobają mi się piękne ubrania, ładnie ubrane kobiety.... ale nigdy nie oglądam MODY i niczego co jest związane z modą. Nawet przez myśl mi nie przeszło by coś takiego obić.. W czasach komuny jak niczego nie było... sama szyłam sobie ubrania (i znajomym) wtedy kupowałam Burdę.. i nawet z tego powodu byłam na bieżąco w tej materii.... tylko materii w sklepach nie było.. i było co było. Lub co sie wystało w kolejce lub po znajomości załatwiło.

popcorn 19:59, 15 gru 2014

Tulipanowiec cudny Aniu, ja też nie przepadam za Świętami, trochę z innych powodów, ale generalnie też mam ochotę się w mysią dziurę schować i przeczekać, może być w ciepłych krajach. Na ten rok budżet wyjazdowy już wyczerpany, ale za rok, wybywam, gdziekolwiek, np tu, zobacz:

http://www.travelplanet.pl/wczasy/turcja/gory-pontyjskie/erzurum/xanadu-snow-white,26122014ITAK99962.html?id=a50b6baf7434d0b3108685bbd40114ebd31b7313165042fe9b2a55cb6e3878a9#showVariants

full wypas, z karnetem w cenie, last minute z wylotem 19go (za 4 dni) kosztuje 1900zl