Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodnik Mimo Woli cd 23:13, 29 wrz 2014

Do góry
Zapomniałam napisać, że wywarem z wrotyczu podlałam koper w szklarni który mi zaatakowała mączniak prawdziwy. Był Cały biały... dziś stwierdziłam, że choroba się zatrzymała, nowe przyrosty są zieloniutkie, a nowe siewki też zdrowe.
Szkoda, że przed nie zrobiłam foto.... to działa. Na opuchlaki nie wiem jak skutecznie, ale na mączniaka działa. Lepszy niż chemiczny oprysk..

Czy te astrowate też maja cudowne właściwości Piretryn które występują w niektórych gatunkach z rodzaju Chrysanthemum.

Dwa ogrody 23:13, 29 wrz 2014

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Nikito, fakt, różyczkomania i mnie dopadła dziś cały dzień spędziłam w nowym, posadziłam wykopane wcześniej szafirki, ociupinę tulipków dla koloru, hiacynty, irysy, krokusy przeniosłam ze starego, było tego razem z 300 sztuk. Czosnki zostawiam na koniec października, bo w ubiegłym roku wschodziły mi w grudniu.
Ponadto wsadziłam dwie duże hortensje ogrodowe, przesadziłam kilka jeżówek z dużą bryłą ziemi, bo musiałam zrobić miejsce na buki, wykopałam dwa Rubensy, jeden posadziłam u siebie, jeden pojechał do brata. Aha, jeszcze róża od Karoli znalazła miejsce
Pozbierałam nasiona, wyrwałam białe cynie, bo przekwitły i część aksamitek. Plecy bolą, ale jestem zadowolona
Teraz czas na róże i buki, i przesiewanie kompostu a drobiazgi jak sadzenie żuraweczek czy żurawek to już pestka.
Aniu, dzięki powiedz, już można przesadzać róże bez uszczerbku dla nich? Przycinać pędy, obrywać liście?
GorAniu, dzięki, widziałam, że fajne spotkanie miałaś
Popcarol, róże kwitną jak wszędzie, chorują jak u większości ale cieszą niezmiennie Różyczki w nowym miejscu nie zdążyłam sfocić, ale mam Cabaret od Bogdzi

podzielone liriope od Margarete, a wrzosy siedzą w doniczkach na studni

Jak nie kwitną i nie maja pąków to można tylko jak jesień będzie ciepla to ruszą z wegetacja może poczekaj trochę mnie też już ręce świerzbią coby przesadzać ale szkoda kwiatów
Wszystko o czym ... Marzysz 23:13, 29 wrz 2014

Do góry
za domem...chyba nigdy nie pokazywalam tej części

pod lasem już jesiennie

Wszystko o czym ... Marzysz 23:08, 29 wrz 2014

Do góry
ogrodowe widoczki...

Ogrodnik Mimo Woli cd 23:06, 29 wrz 2014

Do góry
Sorki, że nie odpowiadam, ale doktoryzuję się z roślinki którą kupiłam w Wojsławicach.
Pan powiedział, że to wrotycz.. z nazwy łacińskiej wychodzi, że to złocień, a roślina wygląda mi też na złocienia.. Sprzeczałam się z panem, że nie ma racji..bo to nie wrotycz. Jednak nie dawało mi to spokoju...

W obrębie roślin astrowatych panuje totalny bałagan. Zaliczamy do tej grupy złocienie, jastruny i chryzantemy i inne.
Wrotycz to Tanacetum
Złocienie rózowe to Chrysanthemum coccineum
Jastrun czyli złocień właściwy - to Leucanthemum (to co na metce)
Chryzantema to Dendranthema

I tym tropem doszłam, że to co kupiłam to może być Tanacetum cinerariaefolium - Złocień dalmatyński, wrotycz dalmatyński.
Czyli jest to i wrotycz i złocień... tylko nazwa łacińska jest podana błędnie. Z opisu pana najprawdopodobniej może to być odmiana Painted Daisy.
Przy okazji doczytałam, że złocień dalmatyńśki jest dobry na opuchlaki i inne robale. Gdybym to wiedziała wcześniej zakupiłabym tego dużo. Ciekawe czy inne rośliny z tej grupy posiadają takie właściwości..

http://rozanski.li/?p=913
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 23:03, 29 wrz 2014

Do góry
Przetwory w piwnicy mogą stać latami.
Ale marna to gratka? Przyznacie sami,
Najlepiej smakują jak są na widoku,
Zawsze można do herbaty dolać z pigwy soku!

Albo taki grzybek pływający w occie.
Rarytas na stole, kiedy przyjdą goście!
Głęboko więc nie chowam co mi dało lato,
I wiele pochwał zbieram,
O, jak ja łasa na to!

Piaskownia na zakręcie 23:01, 29 wrz 2014

Do góry
Na burgundowej zakwitł Niobe

Wszystko o czym ... Marzysz 23:00, 29 wrz 2014

Do góry
Ze złości, że nie mogłysmy pojechać z Izą do Wojsławic, wzięłam się do pracy w ogrodzie wyplewiłam prawie cały ogród a dzisiaj posadziłam trochę cebulek, krokusy i szafirki myślałam, że mam ich całkiem sporo, a tu kropla w morzu potrzeb trzeba dokupić

już posadzone, czekają na wiosnę

pomóżcie, proszę, w identyfikacji tej róży, bardzo ją lubię, obficie kwitnie do przymrozkow, lekko pachnie, nie wymarza, ale nie wiem jak się nazywa

Piaskownia na zakręcie 22:55, 29 wrz 2014

Do góry
Niezawodne jeżówki

Piaskownia na zakręcie 22:49, 29 wrz 2014

Do góry
Dziewczynki, dziękuję za odwiedzinki. U mnie notoryczny brak czasu, ale to minie.
Posadziłam już połowę cebul, inne czekają w kolejce, ale nie wiem jak to będzie z czasem.
Dobrym pomysłem było posadzenie róż bo teraz cieszą oko. Nie kwitną już tak spektakularnie, ale jest trochę kwiecia

Bukszpan (Buxus) - uprawa 22:46, 29 wrz 2014
Do góry
Co dolega mojemu bukszpanowi? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Kwiatowy ogródek Monteverde 22:46, 29 wrz 2014

Do góry
Old Port

Chopin

Zawilce

Kwiatowy ogródek Monteverde 22:40, 29 wrz 2014

Do góry
Candlelight

Easy Does It

Merlin

Samaritan

Baronin zu Guttenberg

okrywowa

"Niezdecydowana ogrodniczka" 22:37, 29 wrz 2014

Do góry

Mam dodatkowo 4 sztuki mniejszych buksików, jeszcze nie kuleczek

Takie ustawienie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 22:33, 29 wrz 2014

Do góry
Cieszę się że cię widziałam Piękne masz trawy
Kwiatowy ogródek Monteverde 22:33, 29 wrz 2014

Do góry
Moulineux

Lugdunum

Sweet Revelation

Cinco de Mayo

Bright as a Button

Larissa

Miejsko & sielsko 22:32, 29 wrz 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)

Weź no chociaż zdjęcie kudłacza wklej

no to przy okazji nauczę się zdjęcia wgrywać

na fotce sprzed przeszło roku niespełna czteromiesięczna wówczas panienka - Figa Figusińska vel Figulec, łobuziara nieziemska do dziś, działa ogrodowo - oprócz rozkopywania ziemi wyciąga na światło dzienne turkucie

to nasza druga ponica, wcześniej była z nami przez 12 lat Luna...

serdecznie pozdrawiam
b

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 22:27, 29 wrz 2014

Do góry
Toszka napisał(a)
A może po prostu podkarmić ją trzeba? To żarłoczne rośliny. U mnie dostają obornikiem po glebie

"you&me" w różnych fazach przebarwiania od prawej do lewej...i jeszcze nie powiedziała ostatniego słowa Czekam na intensywną czerwień

Toszka, tak po prostu normalny obornik zmieszany z glebą? Czy może taki suszony w kuleczkach, do kupienia w sklepie ogrodnicznym ? Bo hortensje przepiekne masz.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:23, 29 wrz 2014

Do góry
Sebuś jesteś Taki dokładnie jak myślałam Super było Cię poznać

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 22:20, 29 wrz 2014

Do góry
Miłeczko kochana jak super było Was wyściskać

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies