Danusiu, ta żółta tuja to tylko w połowie kula
w zamyśle miał być taki parawan, a za nim jest wiata w której siedzę i kawkę pijęi nie tylko
to samo tylko z dalszajuż myślałam, żeby z dwóch środkowych tujzrobić jedną zielono-żółtąale czy odrosną tak jak chcę?bez uszczerbku dla całości.RH coś choruje jakiś grzybobok niego to tawułka stara już , a na dodatek rośnie biedaczka w betonowym korycie w tej samej ziemi tj.naście lat.
Aniu, cieszę się, że pokazałaś tę rabatę, bo ja też się będę na niej wzorować; powiedz, co rośnie w gazonach? i co dasz w środek!
Witaj Irenko
W gazonach jest macierzanka o białych kwiatach jestem pod wrażeniem jak sie rozrasata była taka tycia Ne wiem co masz na myśli pisząc ' co dasz w środek'?
czyli macierzanka przetrwa w nich zimę? a o środek pytałam, bo co dasz w środku tej rabaty podwyższanej? wokół są żurawki i hosty, ale jeszcze widzę wolne miejsce, o to mi chodzi te żurawki są na słońcu? wytrzymają? i jaka odmiana tych cisów? ale pytań
Mam na roślinach wszystkie uschnięte kwiatostany z nasionami, kto chce nasiona?
Po wysianiu zakwitną pewnie dopiero późnym latem, ale zawsze to coś. U mnie w tamtym roku same się wysiały przy bramie i kwitły latem.
Witam Pani Danusiu!
Czy ma Pani w tym roku nasionka werbeny patagońskiej do rozdania? Będę na spotkaniu u Kapiasów we wrześniu. Jeśli będzie taka możliwość, to będę bardzo wdzięczna, bo nigdzie tego nie mogę dostać, a chciałabym trochę urozmaicić moje rozczochrane rabaty trawiaste
Danusiu, jak najlepiej przezimować werbenę?w gruncie okryć, czy do doniczek i do garażu?moja dopiero zabiera się do kwitnienia, a że są ich 2 na krzyż to szkoda stracić bo nie wiem czy zakwitnie jeszcze w tym roku?
Moja przezimowała w garażu, tylko pamiętaj żeby troszkę podlewać, żeby nie uschła.
Od Danusi dostałam nasionka werbeny i bardzo długo wschodziły, wyszły 3 czy 4 już myślalam,że przy pieleniu resztę wyrwałam, dbalam o nie a one sobie rosły choć żadna nie zakwitła, na zime niczym nie okrywałam, a na wiosne między różami wyrósł las werbeny i pieknie kwitną, teraz zbiorę nasionka, z webeną różnie bywa z tego wychodzi
Pochwała za piękne karafki wczoraj zapomniałam napisać
Tu już w sobotę zaczęłam powiększać rabatę po przeczytaniu forum
Muszę kupić sobie nóż/szpadel do darni bo narazie robiłam zwykłym szpadlem
Tutaj pod wierzbą możesz posadzić trzy hortensje Limelight, na lewo dwa miskanty np. Morning Light i pod nimi falą dwa kolory żurawek - żółte i pomarańczowe, albo żółte i bordowe. I to wszystko. Ewentualnie jak się zmieści to jeszcze 5 szt. hosty "Fire&Ice" (białe) lub Carex morrovii "Variegatus".
Dziękuję.
Nie wiem czy tu u nas gdzięś coś takiego dostanę,w pobliżu mam castoramę i 2 małe szkółki jak nie to zamówię na allegro ale to już na wiosnę pewnie uzupełnię.
Danusiu, jak najlepiej przezimować werbenę?w gruncie okryć, czy do doniczek i do garażu?moja dopiero zabiera się do kwitnienia, a że są ich 2 na krzyż to szkoda stracić bo nie wiem czy zakwitnie jeszcze w tym roku?
Moja przezimowała w garażu, tylko pamiętaj żeby troszkę podlewać, żeby nie uschła.