Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Zakochana w ogrodach 08:44, 18 wrz 2014

Do góry
Zakochana w ogrodach 08:42, 18 wrz 2014

Do góry
Kolorowy Ogród Geni 08:38, 18 wrz 2014

Do góry
Na tarasie wrzosy i begonie

[img
Ogród Magdalenka 08:37, 18 wrz 2014

Do góry
noemi napisał(a)
Myślę , że to trzcinnik, ale nie karl. bo ten jest niski i te kwiatostany ma takie beżowe … a może to karl ….

okej , dzieki , trzeba po szkółkach poszukać … bo jest niski i zwarty … fajnie wygląda też w doniczkach

tu gdzie jestem teraz są na każdym kroku …

Madzia, zakradnij się w nocy z łopatką

Macham
W Gąszczu u Tess 08:35, 18 wrz 2014

Do góry

Ale ładnie Teresko! Szkoda, że trzeba przerzedzić... Ale jak mus to mus. Zrezygnowałabym na tej rabatce z lawendy, bo ona się rozrośnie i wejdzie na żywopłocik i pochłonie kulki
Kolorowy Ogród Geni 08:32, 18 wrz 2014

Do góry
Kwitną nadal zimowity

Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 08:24, 18 wrz 2014

Do góry
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:20, 18 wrz 2014

Do góry
Wczoraj przyszła długo oczekiwana przesyłka

Nie wszystkie róże moje .
Pół na pół z Izą

Kosolkowa Pasja 08:19, 18 wrz 2014

Do góry
kosolka napisał(a)
Skrócik wyjazdu

Bardzo ładne widoki, niesamowite wrażenie. Tak, u nas jest pięknie. Czy baterie naładowane na prace ogrodowe?
Pozdrawiam
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:17, 18 wrz 2014

Do góry
Wczorajsze moje dzieło - chyba czerwone tulipany
Dużo dzidziusiów cebulek - więc nie wiem ile tych tulipanów tak naprawdę wyjdzie

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:15, 18 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To zdjęcie powinno być zatytułowane: "Będę do Was zaglądała"
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 08:14, 18 wrz 2014

Do góry
Przy takiej powierzchni do obsadzenia

kupuje się sadzonki

dzieli na maksa (jak batonika Grześ)

i obsadza w takich odstępach, że amerykany spokojnie wykonują swoją pracę

Przez pierwszy sezon roślinek nie widać. Za to od chwastów ciężko się opędzić. W drugim sezonie jest już lepiej, a dopiero w trzecim roślinki zaczynają się powoli do siebie zbliżać i zasłąniają powierzchnię. To się równa trzy lata ostrej walki z chwastami.

To zdecydowanie dużo więcej pracy niż posadzenie rośliny z doniczki bez dzielenia, gdzie ta od razu startuje, bo system korzeniowy nie musi się regenerować i jest kilka razy większa. Wtedy efekt jest widoczny już w następnym sezonie i zdecydowanie łatwiej utrzymać taką rabatę bez chwastów.
Ogród prawie romantyczny 08:07, 18 wrz 2014

Do góry
Napia napisał(a)
Wiosną kupiłam żurawki i nie pomyślałam o zapisaniu nazwy
Może macie podobne i wiecie co to?

mam podobna, ale tez nie pamietam nazwy - takich roslin mam w ogrodzie wiele, wiem jak się nazywaja w dniu zakupu. Pozdrawiam
Co dzisiaj na obiad ? 07:50, 18 wrz 2014

Do góry
Gołąbki w sosie pomidorowo-kokosowym.

Składniki:

1 główka dowolnie wybranej kapusty o lekko spłaszczonym kształcie,
0,5 kg łopatki wieprzowej + 0,5 kg innego mięsa (karkówka, szynka, wołowina lub drób)
1 duża cebula,
2 jajka
2 ząbki czosnku
2 puszki włoskiego sosu pomidorowego (może być z kawałkami pomidorów)
1 puszka mleka kokosowego,
-sos tabasco
2 szklanki kaszy gryczanej,
-ewentualnie do kaszy niewielka ilość tłuszczu wytopionego ze słoniny lub boczku. Może być masło.

masło lub olej do podsmażenia cebuli, po pół łyżki: cukru, suszonego majeranku, ew. bazylii i łagodnej mielonej papryki, kilka łodyg natki pietruszki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sól i grubo mielony kolorowy pieprz.

Przygotowanie:

Z główki kapusty zdejmujemy ze 2-3 zewnętrzne liście które później posłużą nam do wyłożenia dna garnka .
Następnie ostrym nożem wykrawamy głąb w ten sposób, aby oddzielić od niego wszystkie liście. Wkładamy kapustę do garnka i zalewamy ją w całości wrzącą wodą z dodatkiem łyżeczki soli. Tak parzymy kapustę na małym ogniu ok 10-15 minut obracając ją w połowie parzenia. Po odlaniu wody i przestygnięciu kapusty zdejmujemy po kolei liście (20-24 szt) ścinając nożem pod bardzo ostrym kątem zgrubiałe ,,nerwy".

Obraną cebulę drobno siekamy i rumienimy na rozgrzanym oleju lub maśle. Do miski wkładamy zmielone mięso, zrumienioną cebulę, 2 (kurze) jajka, pokrojoną natkę pietruszki, majeranek, wyciśnięte 2 ząbki czosnku, sól i grubo zmielony kolorowy pieprz do smaku. Aby uzyskać luźną konsystencję farszu można go przesmażyć na dwóch łyżkach oleju podobnie jak to się robi do spaghetti z dodatkiem mielonego mięsa.

Teraz robimy gołąbki. Każdy liść po kolei napełniamy przygotowanym farszem, który kładziemy blisko nasady i składamy je bardzo ścisło, tak jak kopertę. Dno garnka wykładamy zdjętymi wcześniej naciętymi liśćmi, dodajemy 3 listki laurowe i 3 ziarna ziela angielskiego. Na nich układamy bardzo ciasno gołąbki, jeden koło drugiego aby nam się nie porozwijały. Do połowy objętości zalewamy wrzącą wodą lub wcześniej przygotowanym bulionem. Uzupełniamy włoskim sosem pomidorowym tak aby pokryć wierzchnią warstwę gołąbków. Sos w którym będą się dusiły gołąbki doprawiamy do smaku solą, grubo zmielonym pieprzem, cukrem, bazylią i papryką. Ja na wolnym ogniu duszę gołąbki 1,5 godz. Po tym czasie należy wyjąć gołąbki z garnka i zagęścić sos dodając wymieszaną z mlekiem kokosowym i paroma kroplami sosu tabasco, łyżkę mąki ziemniaczanej. Następnie włożyć gołąbki do sosu posypać zieleninką i jeszcze dusić ok 5 minut.

Pół godziny wcześniej 2 szklanki wypłukanej kaszy gryczanej (4-6 osób) zalewam czterema szklankami osolonej wody. Po 10-ciu minutach od zagotowania wyłączam gaz i pozostawiam całość do całkowitego wchłonięcia wody na żarowej płytce. Do sypkiej kaszy gryczanej dodaję ok 2 łyżek tłuszczu wytopionego ze słoniny lub boczku (niekoniecznie).

Smacznego.
Ogrodowe przygody 07:16, 18 wrz 2014

Do góry
mam kupione jeszcze w ogrodniczym
ice cream 10 szt. (na te czekam najbardzej)
carnaval de nice 10 szt.
greenland 5 szt.
groenland 5 szt.
creme upstar 5 szt.
margarita 5 szt.
doll minuet 5 szt.
krokusy od Alisonek
w zeszłym roku carnaval de nice był dla mnie najpięknejszy kwiat

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:10, 18 wrz 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

I kwitnąć razem? Cebule jakby znajome są. Jak Ty je dokładnie sadzisz, elegancko.

No jasne że razem jak w zegarku hahahahaha.
Ciekawe jak będzie w rzeczywistości

A co to za drzewka? Graby fastigiaty? Jeśli tak ile mają wzrostu i jak przyrastają?

Tak to graby.
Ale kurcze nie wiem czy dużo urosły od wiosny .
Cieszę się jedynie że nie umarły i nowe pędy też u nich widać

Tu znalazłam zdjęcia tuż po wsadzeniu

A tutaj zdjęcia sprzed sekundy

Jakoś chyba nie specjalnie się różnią, ale u mnie wszystko po wsadzeniu nie wygląda ciekawie a sukcesem jest jak w ogóle przeżyło hahahahahaha
Ogród z łezką 07:05, 18 wrz 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)

O cynie Ci chodzi?

Teraz juz wiem, ze to cynie ale ten mały wymiata coraz fajniejszy
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 06:50, 18 wrz 2014

Do góry
Gocha napisał(a)

Gośka co masz w nóżkach trzmieliny?
Ogrodowe przygody 06:48, 18 wrz 2014

Do góry
Dziewczyny mam plan sadzić ale nie wiem czy dam radę, bo pranie już od poniedziałku stoi do poskładanie
zdjęcia moich łowów z komórki
ja szykuje się później na wyprzedaż, bo w lidlu obok nas jest ich mnóstwo, ale jeszcze w normalnej cenie
te takie żółto-pomarańczowe

te są różowo-fioletowo-zielono białe

no i czosnki

Ogrodowe przygody 06:48, 18 wrz 2014

Do góry
Mirella napisał(a)
Iwonka, czy jak posadzę czosnki za bukszpanami (1,00) wys. to będzie dobrze?
chodzi mi o to aby liście czosnków były niewidoczne, a kwitnące główki czosnków będą wystawały nad buksami, czy tak będzie ok?

jeśli bukszpany mają 1 m to może być ich nie widać moje miały tak max 80 cm
tym bardziej, że już na początku nie załapią się na światło.
Rzeczywiście je lepiej sadzić za czymś lub w trawi, bo liście już prawie na początku zasychają

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies