Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Makowo na Kociewiu 21:43, 18 lis 2014

Do góry

Życie w wiejskim ogrodzie 21:41, 18 lis 2014

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Chorowałem na te hortensje od kiedy pojawiły się u mnie na dziale ogród Udało mi się trochę zebrać kasy i wreszcie zakupiłem Chyba to ostatnie zakupy w tym sezonie przed zimą Mam posadzony u siebie cały rząd vanilek i jestem z nich mega zadowolony A pomyśleć że rok temu nawet bym na nie nie spojrzał

Uśmiechnę sie do Ciebie o patyki od vanilek po cięciu na wiosnę
Te rabaty ze zdjęć rozwaliły mnie
ściskam
Pszczelarnia 21:40, 18 lis 2014

Do góry
I zostawiam fotkę znad strumienia letniego pt. "obsadzanie skarp strumienia".

Pszczelarnia 21:36, 18 lis 2014

Do góry
I są już 3 jarząby przy płocie w innej części ogrodu (ufff), o trzeba jeden naprostować. Wykopki trwają!

W Gąszczu u Tess 21:35, 18 lis 2014

Do góry
Dla Danki pokazuję studium przypadku, czyli dwa lata z życia zawilców

25 lipca 2013 roku

16 września 2013 roku

5 sierpnia 2014 roku

22 sieprnia 2014 r.

17 września 2014 r.

6 października 2014 roku

Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 21:13, 18 lis 2014

Do góry
Druga rabata z tych kłopotliwych to rabata przy garażu, bo jak zalało tą wąską to woda sobie leciała gdzie niżej i płynęła przez rabatę przy garażu właśnie część wody poszła do sąsiada a część stała sobie u mnie- no i nie ma wyjścia trzeba tam chyba zrobić rabatkę podniesioną ... odwodnić i dopiero sadzić...

Natomiast jednym z wielu nasadzeń, które zrobiłam do tej pory a którego ruszyć nie dam to świerk INVERSA na rabacie przy wejściu do domu, tylko że w ramach ograniczonego budżetu nie jest za wysoki więc nie wiem co posadzić koło niego żeby go nie zasłoniło od razu póki trochu nie urośnie.
Rododendronowy ogród II. 21:10, 18 lis 2014

Do góry
Gabriela napisał(a)
Przedwczoraj odkryłam jak bardzo różnią się teraz kolorami liście poszczególnych , odmian azalii japońskich, bo wiosną dokupiłam kilka sztuk różnych białych i różowych. Wyobrażam sobie spektakl u Ciebie pod oknem tarasowym.

Mnie sie wydaje ze najmocniej wybarwiają sie Kermesiny . Te pod oknem krótko są oświetlone słońcem wiec wybarwiają sie umiarkowanie , dużo bardziej wybarwiają sie rosnace w pełnym słońcu ale nie zrobiłam im zdjecia, moge tylko pokazac te spod okna.

Pszczelarnia 21:09, 18 lis 2014

Do góry
Agniecha prosiła o zdjęcia przebarwiającej się gruszy ozdobnej. Choć zdjęcia są bardzo robocze (wykopki ogrodowe wszędzie), to oddają urok tego drzewka. To jedna, kolejna dopiero dojedzie - będzie ciąg dalszy porządkowania.
Muszę jeszcze powysadzać cisy i może rododendrony (czy te mogę jeszcze ruszyć?)

Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 21:05, 18 lis 2014

Do góry
a jak się udało sprawy techniczne załatwić maluchy spać położyć to trochu o tych moich rabatach opowiem, mam dwie takie kłopotliwe: kłopotliwe bo w tamtym roku zalała mi je woda od sąsiada dwukrotnie ehhhhhh zalała z drogi osiedlowej jego a od niego płynęła do mnie a ode mnie do kolejnego sąsiada bo jest niżej itp.
To jest taka wąska długa rabata od południa. No i wymyśliliśmy z mężem, że trza podnieść murek przy tej rabacie, zrobić spadek i wzdłuż obrzeża dać odwodnienie ... więc wszystko co na niej było wykopałam, przeorali my widłami no i teraz myślę co posadzić na niej. Coś tam mi w głowie już urosło ale czytam dekalog ogrodnika sto razy dziennie i myślę i myślę i myślę ....

tragizmem powiało ale generalnie nie jest źle
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 21:04, 18 lis 2014

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
Pierwsze próby. Dostaną jeszcze zielone, ale to żywe i za wcześnie

Cudne!!! Wszystkie
Ewka, Ty perełki naszywałaś na wianki czy kupiłaś specjalną taśmę z perełkami
Makowo na Kociewiu 21:03, 18 lis 2014

Do góry
4 pory roku jednej rabaty
tak na początek wątku pod tytułem Vivaldi

Kiedyś będzie tu ogród 21:02, 18 lis 2014

Do góry
Roma2 dzięki
Nic nie będziemy wywalać. Dobrze wiedzieć, że jeszcze ktoś jest na początku drogi.
Platan - Platanus 21:02, 18 lis 2014

Do góry
To i ja się podzielę moją opinią skoro już tu trafiłam. Mam w ogrodzie dwa platany. Po pierwszy jeździliśmy z mężem dwa lata. Pan w szkółce nie chciał zejść z ceny a okaz duży i ciężko go było sprzedać. W końcu uległ (po dwóch latach! ). Kiedy go sadziliśmy miał pewnie 6 metrów. Niestety w szkółce był ogłowiony i teraz ciężko mi go wyprowadzić na normalne drzewo. Rośnie ładnie, ale rzeczywiście wiosenne przymrozki mu szkodzą- niemal zawsze. Nie zmarznie, liście się zwarzą ale potem wyjdą nowe. Ja nie miałam możliwości okrycia tak dużego drzewa, ale ponoć w młodym wieku jest to wskazane. W tym roku nabyłam nowe drzewko, tym razem małe (1, 5 m) i to zamierzam przykryć na zimę. Jak już się dobrze zadomowi to nie ma to sensu.
W naszym kraju rośnie mnóstwo platanów i naprawdę jest je gdzie podziwiać: parki, skwery, stare cmentarze.

Na zdjęciu platany w którymś z parków w Poznaniu

A tu jeszcze mój:

I jeszcze zdjęcie malucha. Ma zdecydowanie większe liście niż ten będący z nami już czwarty (? ) rok

Uważam, że platany zasługują na to, aby znowu masowo je sadzić zarówno w ogrodach prywatnych jak i w zieleni miejskiej. Są niezbyt wymagające, chociaż lubią wilgoć. Są piękne o każdej porze roku a w dodatku niesamowicie plastyczne. Przy odpowiednim prowadzeniu można z nich wyczarować wszystko. W planach mam również szpaler z platanów wzdłuż podjazdu. Muszę niestety zaczekać, bo drzewa chciałabym posadzić dosyć gęsto, a nie chciałabym aby ciężki sprzęt kopiący mój wymarzony staw je uszkodził.
Podsumowując, to drzewo poleciłabym z czystym sumieniem naprawdę każdemu. No, może nie na balkon
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 21:02, 18 lis 2014

Do góry
Eduś, wszystko ok.
Jagódko, odpisałam u Ciebie.
Ktoś wszkrzesił mój poprzedni wątek. Muszę szybko coś napisać, zeby ludziom się nie mieszało.

Alee co tu pisać, jak w ogrodzie nie byłam, w lesie też nie, za oknem buro i zimno.
Zostawię Wam trochę letnich wspomnień na dobranoc.

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:00, 18 lis 2014

Do góry
Loosiuu napisał(a)
Marzenko, a masz Ascot? Ładna w realu? Bo zdjęcia piękne

Ascot jest cudna, to moja faworytka w kolorze maliny, konkuruje o palmę pierwszenstwa z red Leonardo, ktory nie jest red ale również malinowy . Dokupiłam pod koniec sezonu 2 egz. ascot. Jest niska i ma dużo pąkow na jednej łodydze, które pozostają w takiej fajnej fazie filiżanki.
Na tym zdjęciu jest przekłamany kolor ale oddaje kształt kwiatów. W rzeczywistości to taka bardzo dojrzała malinowa purpura.

Kiedyś będzie tu ogród 20:50, 18 lis 2014

Do góry

"Jest wykop który kiedyś- mam nadzieję- będzie stawem".

Znam to.....

Wywal, ale chciałam Cię pocieszyć, że nie jesteś sama

Początki w Kruklandii 20:49, 18 lis 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Zima zima zima....

Juziu chuchaj śnieg stopnieje !!!
ja część już zmikołajowałam
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 20:28, 18 lis 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Uważam, że Pastella nie pasuje do Bonici. Za mdłe razem.
Ale może jakiś element zimozielony do tych róż. Zmieści się obwódka bukszpanowa i przy domu i przy studni?

Obwódke bukszpanową rozważałam już na początku. Przy domu mogła by być, ale tylko po lini prostej, tak:
To chyba trochę dziwnie by wyglądało. Bo takich zygzaków jak płytki idą też nie ma co robić.

Przy studni już nie za bardzo, bo nasadzenia muszą być tylko w półokręgu, jak zaznaczone. Z drugiej strony musi zostać swobodne dojście.

Podsumowując nasze wcześniejsze dyskusje:
Przed domem będzie bonika +lawenda
Po drugiej stronie ścieżki, obok studni byłaby Pastelle 2x + byliny...

Chyba (nie wiem czy nie byłoby prościej) zupełnie zrezygnować z Pastelli obok studni????
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:28, 18 lis 2014

Do góry
Wieloszka napisał(a)
No i w końcu postanowione - będzie kamasja. Nie pytaj dlaczego - tak wyszło Nie jest to idealnie co miałam w głowie, ale widocznie tego ideału jeszcze nikt nie wyprodukował Ale będą też 3 krzaki róż na próbę. Na pewno Artemis Pszczółki i Leo Konstancji, trzecia pośredniego koloru (masz doktorat w bladawcach, musisz wymyślić ). Gdzie - nie wiem, ale liczę na to, że mi pomożesz znaleźć miejsce - wiosną.

Aga ja bialych róż nie lubie
Leon mną jeszcze nie zawładnął (miał u mnie dziwny kolor i był maaaaalutki) z bladawców musisz okreslić oczekiwaną wysokość)
Kamasja hm... Czytałam , nie pochwalam ale ufam Twojemu i Magnoli wyczuciu.
A może już nic nie sadź w tę rabatę? Anabelki dadzą czadu....

O bladawcach już ci pisałam : niskie - Eglantyna lub Gartentraume, średnie Queen of Sweden i The Alnwick Rose, comte de chambord.
the Alnwick - w drugim sezonie kwitła niemal nieprzerwanie

Ale moim sercem zawladneła Princess Alexandra of Kent - niespotykany kolor.
Dla Ciebie moja Princess A. Of K. - nie jest bladawcem na poczatku kwitnienia ale z casem blednie. Miala tak wielkie i ciężkie kwiaty, ze jej mlode łodygi nie dawaly rady.

Z wysokich (niemal pnace) James Galway, kultowa Gertruda J. I nietypowy kolor Louis Odier. Mam jeszcze troche innych , świezych o wynikach powiadomie za rok

Liczę jednak, ze przekonam Cie za rok do purpurowych

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 20:15, 18 lis 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
Agnieszko - staram się ogarnąć wątek od początku, ale ostatnia dyskusja była tak pouczająca, że wciągnęłam ją na bezdechu Witam się więc wirtualnie, bo realnie miałyśmy okazję poznać się w Wojsławicach

Domyślam się, że klamka zapadła, ale przecież wiedzy nigdy dość...
Dlatego do listy bylin obficie kwitnących, wartych posadzenia w wyrazistej grupie, chcę dorzucić jeszcze jedną:

ostrogowiec

biały lub różowy /w nazwie czerwony, ale ma piękny nieoczywisty kolor różu, coś jak Leo Konstancji, malinowy....?/
Kiedy nie kwitnie, ma ładne srebrzyste liście.

Fotka dla Ciebie z jednym i drugim kolorem:

I masz na tej fotce szalwie cardonnę, do ktorej zachęcam Age

Aga ale jakby co z anabelkami vel incredibal ja nie mm nic.... Wystraczy żywoplot przednogami a w plecach wyraziste tlo....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies