Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród na piasku

Kolorowy ogród na piasku

viva 20:37, 09 gru 2014

agniecha973 napisał(a)
Świetnie "napakowujesz" te rabaty. Od razu jest efekt. Wstęgę mam na myśli.
Vivo, jakie masz doświadczenia z ostróżkami? Bardzo mi się podobają w ogrodach, ale ciągle gdzieś czytam, że wypadają po kilku latach, że się wywracają i nie jestem przekonana czy warto sobie nimi zaprzątać głowę w większej ilości.

Agnieszko, ostróżki to dla mnie jedna z mniej kłopotliwych bylin. Kiedyś kupiłam kilka sadzonek (może cztery)i od tego czasu mam ich ile chcę. Część z nich nie przycinam, pozwalam aby nasiona dojrzały, wysiały się, sadzonki przesadzam w odpowiednie miejsce (zwykle na następny rok wiosną). Krzyżują sie między sobą i mam różne odcienie. Nie prowadzę dokładnych obserwacji co do poszczególnycvh sadzonek ale wydaje mi się, że mi nie przepadają. Duże, starsze dzielę i przesadzam, rosną luźniej i może dlatego nie przewracają się. Nie podwiązuję ich, no może niektóre, stoją sztywną. Zdarza się, że bardzo silna burza z dużym deszczem uszkadza je. U mnie takich jest mało, lato mam zwykle suche
Może te najnowsze odmiany, które mają bardzo grube kwiaty trzeba wiązać i te może gorzej zimują. Kupiłam takie w tym roku, będę doświadczać i dzielić się tym doświadczeniem

Wywołane

-

agniecha973 20:46, 09 gru 2014

Czyli same się rozsiewają. Fajnie. Dzięki.
viva 20:59, 09 gru 2014

Zawsze są pod ręką

Pochwalę się, że wczoraj do mnie zawitała zima Nie lubię zimy ani śniegu ale tym razem bardzo się cieszę. Jesień była u nas bardzo sucha a ostanie mrozy i silne wiatry ostatecznie wysuszyły ogród a szczególnie trawniki. Miałam zamiar przy ociepleniu podlewać je ale już nie muszę, śnieżek mnie wybawił
Dzisiejsze widoczki

paniprzyroda 21:09, 09 gru 2014

Pierwszy śnieg w tym sezonie A ja po inspiracjach bylinowych u szefowej znów przepadłam u Ciebie Czytam wątek od początku. I znajduję wiele cennych uwag, rzucanych jakby mimochodem, ale jak ważnych Notatnik pęcznieje, na nowo odkrywam rośliny, które również mam w starym ogrodzie i nieco o nich zapomniałam. Nie wspominam już o kompozycjach, bo te są na wskroś angielskie w polskich warunkach I za to dziękuję. Nie byłabym sobą, gdybym nie zapytała o penstemony i Twoje doświadczenia z nimi. Pozdrawiam
Bogdzia 21:27, 09 gru 2014

Fajnie że znów jestes i fotki wstawiasz, dzięki za tą dedykowaną mnie .Jak miło znów widziec kolory i kompozycje w Twoim pięknym ogrodzie.Buziaki.
viva 21:42, 09 gru 2014

paniprzyroda napisał(a)
Pierwszy śnieg w tym sezonie A ja po inspiracjach bylinowych u szefowej znów przepadłam u Ciebie Czytam wątek od początku. I znajduję wiele cennych uwag, rzucanych jakby mimochodem, ale jak ważnych Notatnik pęcznieje, na nowo odkrywam rośliny, które również mam w starym ogrodzie i nieco o nich zapomniałam. Nie wspominam już o kompozycjach, bo te są na wskroś angielskie w polskich warunkach I za to dziękuję. Nie byłabym sobą, gdybym nie zapytała o penstemony i Twoje doświadczenia z nimi. Pozdrawiam

Mariolu, na czytanie szkoda czasu, napewno nie tu nic takiego czego Ty nie wiedziałabyś Dla przypomnienia roślin wystarczą obrazki, niekoniecznie moje
Pytasz pewnie o te penstemony wielkokwiatowe, nie mam z nimi żadnych doświadczeń. Kupiłam w tym roku cztery sadzonki późną wiosną, ładnie się rozrosły, kwitły z przerwą do samych mrozów. Wykopałam je, wsadziłam do doniczek i trzymam w widnym pomieszczeniu, gdzie zimą nie ma mrozu. Sama jestem ciekawa jak wystartują wiosną. Oby nie okazały sie jednoroczne Zdam sprawosdanie
viva 21:46, 09 gru 2014

Bogdzia napisał(a)
Fajnie że znów jestes i fotki wstawiasz, dzięki za tą dedykowaną mnie .Jak miło znów widziec kolory i kompozycje w Twoim pięknym ogrodzie.Buziaki.

Bogdziu i Ciebie miło widzieć Lubimy kolory, szczególnie przy takiej szarości

paniprzyroda 21:58, 09 gru 2014

Penstemony widziałam u Kondzia i o ile dobrze pamiętam u Ewy - Pszczelarni. Ciekawe, czy też wykopywali je na zimę.
Jesteś bardzo skromna Są na tym forum ogrody, do których się wraca nieustannie, to nałóg, uzależnienie i relaks w jednym A takie cudowne kolory na rabatach to terapia na zimowe smutki
Iwk4 22:02, 09 gru 2014

Ślicznie zimowo. U mnie nadal deszczowo. Więc oglądam zimowe fotki
Mala_Mi 22:17, 09 gru 2014

Pokaż swoją watanabe...
U mnie śneig sie topi.. i jest gorzej niż ze śniegiem...