Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Pszczelarnia 11:22, 09 gru 2014

Mala_Mi napisał(a)
Maj/czerwiec Lipiec (w tle liliowce i lilie). Jezóki już kwitną i rozplenica coraz większa

Piękny pokaz rabaty w przeglądzie rocznym. Pouczający i dostarczający tak potrzebnych wrażeń ogródkowych.
Śliczne tło ma ta rabata, bardzo wypełnione, wielopiętrowe.
Świetny pomysł z trytomą koło stipy.

Wnioski: muszę posadzić sobie koperkową np. koło kostrzewy Mairea (mus podszkolić się w koperkowych).

Co to za krzew o bordowych liściach między ławką a liliowcem cytrynowym; róża czy leszczyna?

Każda trawa ma swojego kwiatka:

jankosia 16:12, 09 gru 2014

Mala_Mi napisał(a)
Maj/czerwiec (w tle barbula za jeżówkami któych jeszcze nie widać)

Czerwiec i oczotegliwa trojeść..

To ja tu próbuję walczyć z uzależnieniem od twojego wątku, a ty tu takie zdjęcia wrzucasz? Litości nie masz. Na zewnątrz tyle do zrobienia a ja tylko siedzę i oglądam, a takie piękno samo się nie zrobi. Jak żyć?
roma2 17:07, 09 gru 2014

Nuda, Panie ...nuda. Zawsze pięknie. Dzięki Aniu za "przepis" na przechowanie werbeny. Spróbuję zrobić sadzonki, jak nie wyjdą, to trudno. Ponieważ u mnie na działce i tak nijako, to świat się nie zawali. Byle zdrówko było i szybka wiosna. (Mam fajne skojarzenie pisząc to, bo mój tata na moją młodszą córkę (24 lata), mówi Wiosenka).
Pomna pędzącego wątku Pędzącej Kruszyny zwanej Małą Mi nie czekam na indywidualną odpowiedź. To tylko taki sobie wpis.
Viola 18:54, 09 gru 2014

Mala_Mi napisał(a)
Sierpień (wrzesień podobny tylko bez Luciferka)

detal sierpniowy

Październik (dosadziłam żółtą trytomę, nie wiem jak będzie kwitła w następnych latach) Stipa już wyskubana z brzydkich kłosów bo denerwowały

detal

Listopad

A jutro mogę fotę ze śniegiem strzelić

Ojej.... Siedze i pacze...
Madzenka 19:15, 09 gru 2014

Mala_Mi napisał(a)
Jola moja mama zawsze mówi że jak się ma miękkie serce to trzeba mieć twardą d...e
Kolejna utalentowana na forum

Aneta śnieg się topi i jest ciapara czyli to czego nie lubie najbardziej

Madżen u nas i zeszłej zimy było kilka dni ze śniegiem. .. ale co to za zima była... tylko robale się cieszą

Robale obżarte do woli, w sobote kolejne żurawki wyciągnełam bez korzeni. ... Pociecha tylko taka, że w miejscach gdzie uźyłam nicieni trzymają sie mocno, tam gdzie słabo polałam lub wcale wyżarte żurawki przez robale.... Zatem jednak wiosną będzie kolejne lanie nicieniami, tym razem w większej ilosci i po calości ogrodu. Bo tak gdzie wytępiłam tam nie ma, przeniosły sie w inne mijsca...
agata19762 20:12, 09 gru 2014

Mala_Mi napisał(a)

Małgosia, Agata to pryszcz a nie rabata. Taka doklejona łezka o maks wymiarze 1, 2 na 0, 8?

to ja marzę o takich pryszczach ...........
Kindzia 20:28, 09 gru 2014

Ania...nawet nie zdajesz sobie sprawy ile Ci zawdzięcza mój ogród...dopiero pisałam, że jeżówki to przez Ciebie mam i tyle lilii...

Pozdrawiam mocno!
viva 20:45, 09 gru 2014

Mala_Mi napisał(a)

Watanabe kwitnie koło miesiąca... jak kupowałam to pisało, że kwitnie o ho ho, ho.. i około miesiąca w maju. Ale mi to nie przeszkadza. Bo każda roślina musi mieć swój okres gdy zachwyca.. Watanabe w maju i jesienią jak sie przebarwia.

Aniu, już kiedyś tak sobie myślałam, że Twoja to chyba nie jest Watanabe, ona z pokroju wydaje mi się inna. Może to Cascade ?
Ja mam Watanbe i kwitnie cały sezon, ostatnie kwiatki zmroził w październiku przymrozek. Nie jest to taki szał kwitnienia jak u Ciebie ale myślę sobie, że coś za coś.
Powalająca ilość i jakość kwiatów na Twoich rabatach
Mala_Mi 22:17, 09 gru 2014

viva napisał(a)

Aniu, już kiedyś tak sobie myślałam, że Twoja to chyba nie jest Watanabe, ona z pokroju wydaje mi się inna. Może to Cascade ?
Ja mam Watanbe i kwitnie cały sezon, ostatnie kwiatki zmroził w październiku przymrozek. Nie jest to taki szał kwitnienia jak u Ciebie ale myślę sobie, że coś za coś.
Powalająca ilość i jakość kwiatów na Twoich rabatach

Kupowałam jako Wantanabe.. ale wcale nie oznacza to, że taka przyszła
Grunt, że jest ładna
Mala_Mi 22:19, 09 gru 2014

Przenoszę moja wypowiedź z wątku 4 pory roku w ogrodzie..
Kasia.. wszytko zależy od technologii sadzenia Ja nie robię doktoratu z każdej rabaty..sadzę co mi w duszy gra.. i jak słyszę dysonans to przesadzam. Z tego powodu czasami sie robi nieprzewidywalny układ roślin

W 2012 (lub 2011) posadziłam stipę, trojeść i piwonię delikatną. Reszta miała być wypełniana co rocznie roślinami jednorocznymi by przy ławce cały sezon było kwitnąco.

Jednoroczne mnie wkurzyły, bo ostróżki jednoroczne kwitły bardzo krótko, heliotrop zdychał a begonie wymagały podlewania. Z jednorocznych zostały sie luciferki, których nie miałam zamiaru wykopywać i potraktowałam je jako jednoroczne. I dałam szansę begoniom (a raczej sobie, że będę podlewać). Zamiast jednorocznych posadziłam rozplenicę Stipa sie wysiała niemiłosiernie. Stara w większości po opadach śniegu w marcu zgniła.