Powiem, że w trawnikach sianych zawsze mam pecha. Jak tylko posiejemy trawę to zawsze jest ulewa i to samo co u Ciebie.
Z najpilniejszych rzeczy powinnaś skosić trawnik, ale niezbyt krótko, napisz ile masz stopni koszenia w kosiarce, potem posypać Florowitem z żelazem do trawników (nie spal, równo rozsyp), i wyrywaj chwastnicę z korzeniami (koniecznie), komosą i innymi się nie przejmuj, ale chwastnica jest niebezpieczna.
To co widzę na trawniku to faktycznie choroba grzybowa, może ona być spowodawana namiernym zagęszczeniem siewek, które wzeszły w miejscach, gdzie nasiona spłynęły w nadmiernej ilości, często się tak dzieje.
Potem:
Posyp miejsca łyse ziemią z worków i dosiej nasion. Podlewanie konieczne.
napisałam już u Danusi, że byłaś twój spontaniczny przylot był uroczą niespodzianką ... i dał początek spektaklowi, który dane było nam przeżyć razem z wami ... Irenka patrzę na Ciebie i zastanawiam się ... jka to zrobić ? ... jak zrobić i co żeby mieć taką aurę ... sorry Danusiu wszyscy wiemy, że "bukszpanowy" to nasze ogrodnicze guru ... no ale ta Irenka wtapiająca się jak kwiat w jego zakątki ... to już piekno skończone ... i nawet nie będę udawać, że nie zazdraszczam ... bo zazdraszczam każdą komórką swej kobiecej natury ... Irenka ja bardzo poproszę o kilka przemyconych pomiędzy kwiatami i rabatami lekcji ... jak być i jak emanować takim czarem
Dla mnie to też rozplenica, na Carex za rozłożysta jest.
Danusiu a czy jest może jakaś odmiana rozplenicy, która nie kwitnie? Albo czy możesz doradzić jakąś zimującą w naszym klimacie soczyście zieloną trawę o takim pokroju?
Niestety .. mnie bardziej niż ciuszek powaliła na kolana hortensja.......... wybacz Irenko...... hortensja jest wypasiona jak na sterydach. Danus..jaka to odmiana.....????
Anuś - to limelight - a raczej trzy blisko siebie Ale jakby Danusia się ich pozbywała to już mamy ustalone kilka stron wcześniej do kogo idą
Sebciu! A znasz takie powiedzenie: "Pan tu nie stał" ?
Zawsze możemy Cię "wysiudać" z kolejki!
Hortensja, jakiej jeszcze nigdy w zyciu nie widziałam - Danusiu , czym Ty ją karmisz?
Pozdrawiam obie dziewczyny obok hortensji