Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

W Gąszczu u Tess 12:23, 09 sie 2012

Do góry
Kindzia napisał(a)
Oddaje miłą wizytę. Po południu wpraszam się na spacer po Twoim ogrodzie.
Nie umiem sie podpisać. Popracuję nad tym

No i podpisała się Działa
Miniaturowy ogródek 12:06, 09 sie 2012

Do góry
Zawilce ok, zwłaszcza biały.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1161-zawilec-japonski-anemone-hupehensis
Miniaturowy ogródek 12:03, 09 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Róże raczej nie okrywowe zdadzą egzamin - muszą górować nie pokładać się. Wybieraj bukietowe albo wielkokwiatowe.

Ja daję Ci wskazówki pomieszczenia tego co lubisz "moimi sposobami" praktykowanymi od lat. Pamiętasz lilie na Święcie Róż - były w doniczkach.

Danusiu a zawilce japońskie ? są wysokie, naturalistyczne, lekkie, długo kwitną...
lilie też sadzę w donicy, ale przekwitły już i nie mam zdjęć, ale to jest dobry pomysł, świetnie wyglądają, daję dwa rodzje, niskie które wcześniej kwitną i wyższe późniejsze , tak, ze mam piękny bukiet na dwa miesiące..
Kondziowy Ogród :) 11:50, 09 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kindzia - spacje zlikwiduj przy [url a masz [ url

Przeczytaj dokładnie o tych odstępach w instrukcji Ronina

Czytałam Zlikwidowałam...i nic. Buuuu
Kondziowy Ogród :) 11:40, 09 sie 2012

Do góry
Kindzia - spacje zlikwiduj przy [url a masz [ url

Przeczytaj dokładnie o tych odstępach w instrukcji Ronina
Miniaturowy ogródek 11:14, 09 sie 2012

Do góry
Okrywać to raczej trzeba - kopczyki z ziemi najlepiej, to tylko ja nie okrywam, ale nie polecam.

Pojedź na Baletową po róże i wybierz po pokroju i zapachu i kolorze
Miniaturowy ogródek 11:07, 09 sie 2012

Do góry
Róże raczej nie okrywowe zdadzą egzamin - muszą górować nie pokładać się. Wybieraj bukietowe albo wielkokwiatowe.

Ja daję Ci wskazówki pomieszczenia tego co lubisz "moimi sposobami" praktykowanymi od lat. Pamiętasz lilie na Święcie Róż - były w doniczkach.
Miniaturowy ogródek 11:01, 09 sie 2012

Do góry
Jeśli zdecydujesz się na ustawianie w doniczkach na rabacie, postaw te byliny między hostami. LIście zakryją doniczkę, szałwia będzie wyżej, przekwitnie, zbrzydnie - postawisz kocimiętkę albo przetacznik.

Masz proste - kreskowe nasadzenia, teraz punktowe przypadkowe rośliny na siłę sadzone narobią bałaganu moim zdaniem.
Miniaturowy ogródek 10:57, 09 sie 2012

Do góry
Gabi nie sadź nic zamiast host, tu chodzi także o bukszpany. Liście host są sztywne, tak nie przylegają. Bukszpan tak nie zmarnieje. Szałwia dostaje grzyba zaraz po przekwitnięciu - powinna rosnąć na brzegu rabaty, mieć przewiew. W środku kwadratu padnie, będzie brzydka.

Na kocimiętkę masz za małe rabaty. W rozkwicie bylina ma nawet metr średnicy i leży w zasadzie.
Położy się na bukszpanie i go zadusi.

Więcej kwiatów?

Posadź szałwię w doniczce kupując wtedy kiedy jest najładniejsza - jak przekwitnie wyrzuć, albo oddaj. W tak małym i dopieszczonym ogródku, rośliny niepewne i nieładnie wyglądające przez większość roku - traktuj doraźnie, jako można powiedzieć sezonowe. Możesz te szałwie przesadzać do troszkę większych doniczek i ustawiać pomiędzy trawkami aby doniczki czarnej nie było widać, będą zdobiły gdy są najpiękniejsze, a potem po prostu zgrabnym ruchem pacnij za przysłowiowy płot.

Twój ogród powinien być idealny przez cały rok, co dają ci rośliny zimozielone i żurawki, te wszystkie byliny niestety przez większość roku są nieestetyczne.

Kocimiętkę do donicy jak ją lubisz. Nie sadź na siłę, jak jakiejś roślinki nie możesz sobie odmówić to postaraj się o więcej donic i rób kompozycje na tarasie.

Miniaturowy ogródek 10:41, 09 sie 2012

Do góry
Magnolio - rozważam wymianę tych host na coś kwitnącego. Bodziszki tu chyba będą za niskie i za bardzo naturalistyczne. Potrzebuje czegoś, co będzie wystawać z bukszpanów.
I czy w ogóle tu się coś zmieści? Tam jest około metra miejsca.
Wzdłuż wszystkich tuj są jeżówki. Myślałam o takiej mini bylinowej rabacie.

Zdjęcia Danusi z realizacji:
Gardenarium napisał(a)

Kwadrat pod wiśnią, a w nim 4 hosty

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:11, 09 sie 2012

Do góry
anieszka napisał(a)

Moje hortensje przeszły same siebie

Jak one tak mogą

ja glosuję za ukaraniem i w ramach kary deportacją na kresy północno-zachodnie - do mojego ogródka:
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:52, 09 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jak one tak mogą
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:39, 09 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Chyba czwarty, dzisiaj zobaczyłam, że na tarasie hortensje po żelu do hortensji zaczynają kwitnąc ponownie (mam na myśli ogrodowe w donicach). Jutro postaram się zrobić fotki, dziś mam Babcię Jasię w gościach

Pozdrowienia dla Babci Jasi
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 07:57, 09 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A to bezczelne ...żeby tak kwitnąć?

Pozdrawiam
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 07:49, 09 sie 2012

Do góry
weronika77 napisał(a)

Sebku, całe Ogrodowisko będzie trzymało kciuki

A nie można uczyć się na Smarcie...ja takim jeżdżę, wszędzie można zaparkować, nie gaśnie na skrzyżowaniu, i biegów nie muszę redukować, automat. Do tego mało pali. Na dłuższe trasy za sztywny. Yaris fajny.
Pewnie masz na CD testy do ćwiczeń.
Prawko zrobiłam dawno, przeleżało 40 lat, w dużym mieście nie było mi potrzebne. Na stare lata zamieszkałam na wsi, a tu bez auta się nie da.
W Ciebie wierzę.

Ooo! To może ja też zacznę jeszcze ponownie jeździć? Prawko mam od 17 lat, zdałam za pierwszym razem i nie jeżdżę już dawno. Na stałe mieszkam w dużym mieście, wszyscy z domu jeżdżą i chętnie mnie wożą tam gdzie potrzeba, ale może jak przeprowadzę się na wieś?
Moja Siostra zdała za 6-tym !!!!! razem i był to szok. Zawsze we wszystkim była prymuską, a z tym nie mogła sobie długo poradzić. I co? Ona jeździ, ja nie
Czyli wynik egzaminu o niczym nie świadczy Sebuś! To tak na wszelki wypadek
Miniaturowy ogródek 07:24, 09 sie 2012

Do góry
Szałwia się nie pokłada, ale znowu rudzieje czasem i nieciekawie pachnie. Kocimiętka wytrzyma w półcieniu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:13, 08 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dlatego je mamy, bo kiedyś Witek w jednym z ogrodów w Anglii obserwował ogrodnika, który nimi pielił i powiedział - o! To jest narzędzie do pielenia i pieli wyłącznie takimi widełkami.

Mam zamiar sprowadzić widełki z dłuższymi rękojeściami, Anglicy bardzo polecają, ale ja też nie mam wyobraźni czy są wygodne w użyciu.

Ale ciekawe. Nie używam haczki z kompletu, bo jakoś nam nie podrodze ale widełki intuicyjnie używałam do podważania chwaścików. Sa do tego idealne A tu Danusiu odkrycie u Ciebie, że robię to full professional Strzeżcie się chwasty
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:06, 08 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Chyba czwarty, dzisiaj zobaczyłam, że na tarasie hortensje po żelu do hortensji zaczynają kwitnąc ponownie (mam na myśli ogrodowe w donicach). Jutro postaram się zrobić fotki, dziś mam Babcię Jasię w gościach

to pozdrowienia dla Babci Jasi
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:06, 08 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pozdrów ją ode mnie

Mi tez ogrodowa z Wielkanocy ponownie zakwitła - a straciła wszystkie liście przez mączniaka Wystarczyło ją wsadzić do gruntu i puściła masę pędów
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:04, 08 sie 2012

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies