Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:39, 10 wrz 2014

Do góry

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:34, 10 wrz 2014

Do góry
Tusiala napisał(a)
Cudownie wygląda rabata z rozplenicami A albizja ma prześliczne te listka więc myślę, że rekompensują brak kwiecia
Ta ilość traw i bukszpanów.......... zazdraszczam

Taaa, ale cięcia! nie do zazdroszczenia
siałam lobelię 2 raz w życiu i mam, tak późno, ale jest
z hakone i rozplenicą Little Bunny
wolne zaczynam od jutra!

Ogród w budowie - nieustającej 12:33, 10 wrz 2014

Do góry
mira napisał(a)
No to wreszcie jakaś relacja.
Rację masz, że sadzisz dalie!!! jeszcze rozmnażaj i będzie więcej , a widziałaś w Mai ten ogród z 40 metrową rabatą z dalii ?

Na winogronie nowym wypatrzyłam takie porazone liście - ja tak mam i jeszcze bardziej i to po raz pierwszy nigdy liście nie miały problemów a winogrodn nie pryskam buu

No i te astry jak się domyślam nabytki od Karla - śliczne no i dodatkowo śliczne bo wczesne - moja wyprawa nie doszła do skutku buuu i już w tym roku nie dojdzie choć i we wrześniu chciałam jechać no ale są konieczności wyższe.

pozdrawiam

Widziałam ten odcinek z daliami.
Dalie tanie i rozmażają się łatwo, podobno też z sadzonek, ale nie próbowałam. Zakochana jestem najbardziej w tych z czarnymi liśćmi, ale nie tylko.

Moje winogrona na tarasie też mają w tym roku mączniaka, ale tylko na owocach- pryskać się nie da, bo już są właściwie do jedzenia, choć jeszcze dochodzą. Na szczęście nie na wszystkich.
Mączniak pojawił mi się też na nowej róży - tym Baronie i azaliach. Chyba trzeba będzie użyć chemii, niestety. A nigdy nic takiego nie było. Takie lato widać było, sprzyjające dziadostwu.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:30, 10 wrz 2014

Do góry
widzę że dzisiaj wgrywanie zdjęć idzie migiem to coś jeszcze dodam

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:29, 10 wrz 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
A jak sprawuje się grujecznik? Masz indywidualne zdjęcia o różnych porach roku? Czy on musi mieć pełne nasłonecznienie? Jakie warunki?
trudno powiedzieć bo sadziłam go w tamtym roku tyciutkiego. Na razie to eksperyment myślę... czy będzie mu u mnie dobrze to się okażę. Wiosną już go spisałam na straty po nocnym przymrozku, spadły mu wszystkie liście. Magnolia mi powiedziała by go jeszcze nie wykopywać że odbije z uśpionych pąków i tak też się stało Teraz ma piękne różowo liście

a tutaj widać go jako taką różową mgiełkę w oddali
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:22, 10 wrz 2014

Do góry
chyba pasuje już do tego co rośnie, czyli berberys, ognik purpurowy, ligustr zielony i pięciornik, tawuły są ciut dalej cięte w mur, nie widać ich tu

posadzone tawuły Gold Carpet, jutro dalsze sadzenie i wykańczanie w donicach

a tu rusza rozplenica Moudry, też z jednej wiosną robiłam 4 sadzonki
Ogród z łezką 12:20, 10 wrz 2014

Do góry
Pięknie spędzone urodzinki w pięknym miejscu i towarzystwie

Ta rabata z hortensjami to jak plejada gwiazd na rozdaniu oskarów

Wrzosowisko, niezwykłe

widziałam tę wrzosową górkę w lipcu, ale blada była, no pięknie, jeszcze trawy w kwiatostanach, dziękuję za miły wpis u mnie czym sobie zasłużyłam na takie komplementa

Buziakam

Ogród w budowie - nieustającej 12:17, 10 wrz 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Twoje nowe nabytki a.frikardii już mi się jawią, ciekawe czy mają sadzonki w szkółce Bergenia, chociaż wątpię, bo to twoje skarby z podróży.
Anafalis, nie znałam, same nowinki jak dla mnie. Dzielżany mam wysokie, dodają życia na rabacie, ale pokładają się, a łodygi są dość ciężkie i trudne po podparcia.
Znowu będą winogrona w zasięgu ręki
Ośmielę się nieśmiało o nasionka ośmiału, jak byłam u Ciebie nie śmiałam Cię o nie poprosić, oczy chciałam nacieszyć, bogactwem kwiecia.
Bukietowa super wygląda, bardzo kolorowo, kiedy jakiś bukiecik pokażesz

Skarby astrowe są z podróży. Można kupić i u nas, ale raczej przez internet, a ja wolę widzieć.
Obłędne anafalisy były w Anglii, takie odmianowe, z większymi liśćmi, ale tylko w wielkich donicach. Ja kupiłam taką samą, choć odmiana chyba dość podstawowa.

Dzielżany planuję dać na ognistą, w sam środek, bo ją się ogląda z trzech stron, a podsadzę je rudbekiami Goldsturm, które są sztywne, więc powinno wystarczyć. A jak nie, to dostaną kije z kulką albo doniczką na czubku.

Ośmiał będzie, ale cierpliwości, nasiona dopiero zaczęły się wiązać.
Przy okazji poradzę Wam na przyszłość, żeby je sadzić w masie, bo wtedy naprawdę jest dobry efekt. Do tej pory tak robiłam, a teraz rozsadziłam po całej okrągłej rabacie i nie ma efektu. Do takiego wniosku doszłyśmy właśnie wczoraj z Aliną.

Bukiety pokazywałam, ostatnio różowy. Robię sobie te bukiety, ale aparat do ręki jakoś rzadziej biorę w tym roku.

Co ja tam jeszcze mam? Takie coś mi wyrosło, sama wysiałam na wiosnę, ale nie wiem co to jest? Prawdopodobnie bylina, delikatna, nawet ładne te bladoróżowe kwiatuszki.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:13, 10 wrz 2014

Do góry
Gosia, pod domkiem zaczęłam i na domku w donicach, efekty o jakich marzę, pewnie za rok...
jeszcze dalej sadzenie, ale i zmiana planu, zaczynam od jutra, za 4 dni coś jednak zrobię
Gosia, weź skubnij gdzieś choć same gałązki bez korzenia i w ziemię, tez się przyjmą, moje już kolejne pąki puszczają
poszkodowany bierze zastrzyki, co dzień lepiej, niestety robota stoi, ale musi się najpierw wyleczyć...
a to są te marcinki; wkoło nich rozplenice Hameln, dzieliłam je wiosną i bałam się czy zakwitną ale są kłoski

najlepsze jest to, że cisów w ogóle nie widać, oj szybko muszą rosnąć i się zagęszczać
a ta po prawej dopiero zaczyna

tu zaczęłam zmiany; są małe złote hosty, berberys Admiaration, tawuła Gold Carpet i trawy Sporobolus-heter olepis
i lecę aż wzdłuż domku, przed lawendami, dzwonkami, liatrami, perovska Little Spire juz posadzona

Co z tym ogródeczkiem począć 12:03, 10 wrz 2014

Do góry
Ja na ta rabatę muszę z dwóch stron patrzeć i ja układać ,bo tak ja widzę z okna

Plamami zakamuflowałam Pana który by mi łeb przy samej d...utracił jak bym go na forum pokazała
Małe drzewo do ogrodu 11:49, 10 wrz 2014

Do góry
Ja w tej samej sprawie Również bardzo Was proszę o pomoc, bo nie potrafię nabrać (dosłownie i przenośni) dystansu do tego miejsca w moim ogrodzie:

Plan był taki, że wykorzystuję piękną jabłoń w tle, u mnie rosną na wysokość siatki cisy, a przed nimi trawy, byliny. Cisy rosną już chyba 3 rok, mają przyrost minimalny i ogólnie jakoś ta wizja się nie klei.
Potrzebuję drzew. Takiego akcentu, na którym zawieszę wzrok. Trzech sztuk. Jakby posadzonych między berberysami, tylko wysuniętych do przodu/ w większej odległości od siatki.
Zdjęcie jest robione z progu salonu.

Myślałam o brzozach Doorenbos, ale chyba jednak za duże. Może po prostu klony Globosum? Jakieś pomysły?
Ogród w budowie - nieustającej 11:49, 10 wrz 2014

Do góry
Kasya napisał(a)
Podstawową wada dalii jest to ze trzeba je wykopywac i sadzić
Poza tym moje się mocno powykladaly chociaż cały czas kwitną
Czy to znaczy ze posadzilam za płytko ?

Ano trzeba, nie można mieć wszystkiego. I jeszcze trzeba mieć je gdzie przechować.

Pokładanie się dalii to raczej cecha odmianowa, poza tym łatwiej kładą się te wysokie. Jeżeli podsadzisz je niższymi daliami, albo między bylinami o sztywnych pędach, to będą "trzymać się kupy".
Dalie sadzi się tak, by karpy były kilka centymetrów poniżej ziemi, na pewno karpa nie może wystawać, albo być tuż tuż pod jej powierzchnią.

Za rok będę pożądać żółtych i pomarańczowych.

Ogród w skali mikro cz.II 11:41, 10 wrz 2014

Do góry
gierczusia napisał(a)
A teraz odrobina perwersji uchwycona w mikro ogrodzie kto wstydliwy niech zakrywa oczka bo siem zgorszyć można

Aaa i mam nadzieję, że nikt już nie powie , że nie wie jak wygląda opuchlak ..Noo dobra , może nie wie jak wygląda jeden pojedynczy ale juz wie jak wygląda 5 na raz
Nie muszę chyba dodawać ze to był ich ostatni raz w życiu

Ja pinkole... to sexgrupen.... dopiero teraz czytam i widzę, że BYŁO!! ich 5....
Zgorszenie.. daj foto na wątek o opuchlakach Chyba, że juz dałąś.. i nic wiecej nie piszę, byś czytaniem oczek nie męczyła.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 11:38, 10 wrz 2014

Do góry
hej, Tesia!
Tak, mini-mini, na razie.
Posadziłam jeszcze pod cisami, ale na razie to wcale nie wygląda

Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie 11:33, 10 wrz 2014

Do góry
Najpierw była wiosna w donicach

kwiecień 2014

maj 2014

zmiana warty/ druga połowa maja 2014

lipiec 2014

no i znów zmiana warty/ wrzesień 2014
Ogród w budowie - nieustającej 11:32, 10 wrz 2014

Do góry
Jak zwykle nastąpił niespodziewany koniec lata...

Rdesty też kojarzą się z jesienią, chociaż kwitną niemal przez całe lato. Kiedyś mi się nie podobały, a teraz - bardzo i mam już trzy odmiany, będzie ich dużo na skarpie. Ogrodnik zmienny jest.

Ten rośnie najwolniej:

A te pędzą:

I z kronikarskiego obowiązku - aster uważany za odmianę Monch, jest odmianą Wunder von Stafa - też frikardii i są właściwie nie do odróżnienia. Znalazłam kartkę z doniczki. Nieważne jak się nazywa, ważne że ma ten błękitny odcień i kwitnie od sierpnia masą kwiatków. Te moje dwa badylki tegoroczne mają mnóstwo kwiatów i pąków jak na ten rozmiar.

A tutaj mam jakiś jeszcze inny niemiecki wynalazek, ale bledszy. Poszukiwania astrów jesiennych wcześniej kwitnących uważam za udane.

Eksperymentarium 11:31, 10 wrz 2014

Do góry
i jeszcze stare lawendy
Eksperymentarium 11:29, 10 wrz 2014

Do góry
tamaryszek i miskant Variegatus czekały kilka miesięczy na wsadzenie, co widać.... czekam aż odbiją. Za to wrzośćce (z Makro) oszołomiły mnie kolorem i robią donicę. W środku jeszcze kryją się różowe pełne tulipany.

do tej niższej donicy chcę dać jaśniejsze fioletowe wrzosy i miskanta Blutewunder.
albo zamiast miskanta trzcinnika Karl Forester - co ładniej?
Eksperymentarium 11:27, 10 wrz 2014

Do góry
różyczce nie mogłam sie oprzeć, nie wiem zupełnie gdzie ją dać....
Eksperymentarium 11:25, 10 wrz 2014

Do góry
zakupy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies