Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

U BusyBee w ogródku... 12:49, 09 wrz 2014

Do góry
Mniejsze po 9 zł:

większe po 15 zł:

Przepraszam, że ze stopą ale nie miałam ze sobą nic do czego wielkości możnaby odnieść wielkość roślin. Buty noszę w rozmiarze 38
Szukam jarzmianek, do wymiany żurawki, koleus, reo - W-wa, Białystok, Łomża, Suwałki.. 12:46, 09 wrz 2014

Do góry
Szukam jarzmianek, już od daaawna, ładnych i dużych, najlepiej 2-3 odmian o kwiatach białych i różowych, raczej wyższych niż niższych Potrzebuję ok. 10 sztuk, ale może być i więcej

Na wymianę mam 5 sadzonek koleusów (o fioletowych liściach, takie jak tutaj), 2 sadzonki reo oraz kilka żurawek - na pewno jedna to Marmelade, a reszta nie mam pojęcia: ciemno zielona (bordowa?) prawie czarna popularna odmiana rosnąca dość duża, mała o srebrnych liściach i kolejna o pomarańczowych. Większość to sadzonki tegoroczne, ale mam też kilka dużych wyrośniętych z zeszłego roku.

Tutaj zdjęcie (fatalne, ale niestety na razie tylko takie mam ) sprzed ponad miesiąca, te maluchy na dole już są sporo większe, wtedy były dopiero co wsadzone.

Aha, mam jeszcze winobluszcz pięciolistkowy murorum

Jeśli ktoś jest chętny na wymianę to zapraszam Wolałabym szczere mówiąc wymienić się osobiście, aby nie tracić czasu i pieniędzy na wysyłkę - mogę się spotkać w Warszawie (Ursynów, Powsin i okolice), Białymstoku, Łomży, Augustowie, Suwałkach i ewentualnie też gdzieś na trasie pomiędzy tymi miastami.
Podwórkowa rehabilitacja 12:46, 09 wrz 2014

Do góry
ryska napisał(a)

Wyjątkowo udany kolorystycznie ten telegram.
Bardzo ładne zestawienie, można od razu wydrukować i na ścianę.

Wymoczyła się już Pani? Teraz pewnie na jakiś masażyk i kawunię? )) Ehh...
Połowa działki - czyli mam powoli dość 12:45, 09 wrz 2014

Do góry
U mnie sam smutek ostatnio i to bardzo duży
U BusyBee w ogródku... 12:44, 09 wrz 2014

Do góry

Kwiaty z ogródka Marty :) 12:39, 09 wrz 2014

Do góry
Piękne zdjęcia kwiatów

Odnośnie części wzdłuż chodnika to proponuję coś takiego Sorry za odręczny rysunek

Elegancka rabata złożona tylko z paru gatunków roślin Hibiskusa i juce bym gdzieś indziej przesadził Kulki bukszpanowe sadzone na planie trójkąta albo może to też być żywotnik danica o kulistym pokroju i mniej z nia zachodu bo nie choruje tak jak buksy Na całej długości zapłocia różowe hortensje bukietowe Renhe vanilla fraise podsadzona rozplenicami japońskimi Z wysokich traw polecam Morning light i Gracilimusa ..widzę je tam miedzy szmaragdami bo rzadko masz je posadzone Najniższe piętro obsadziłbym żurawkami w rózowym odcieniu Można by tam jeszcze wcisnąć róże Bonica lub Fairy które będą cieszyć oko
Ogród Margaret-ki :) 12:32, 09 wrz 2014

Do góry
Margaret_ka napisał(a)
Przeglądam nasze rodzinne fotki, by część wywolać i oto taki ugór wpadł mi w ręce.
Od razu mi sie buzia cieszy i jakoś nie chce mi się wierzyć, że zalewdie rok temu było tam takie pobojowisko.

Metamorfoza wrzesień 2013/sierpien 2014

Gosiu takie fotki najbardziej cieszą i napędzaja nas do dalszej pracy taki zastrzyk energii bardzo ładnie to wygląda,ale tez bym złagodziła linię rabaty pozdrówka i buziaki to przyszły rok pełen hortek ,masz rękę do ukorzeniania patyczków,powodzenia
Klub Wrześniowych Małżeństw 12:15, 09 wrz 2014

Do góry
dołączam do klubu 15 wrzesień
Życie w wiejskim ogrodzie 12:13, 09 wrz 2014

Do góry
marta_d napisał(a)

ale fajna kompozycja - mam pytanko odnośnie żurawki, tej całkiem z prawej, pomarańczowej, wiesz może co to za odmiana ?

Ta pomarańczowa o którą pytasz to heuchera Sweet Princess
Klub Wrześniowych Małżeństw 12:10, 09 wrz 2014

Do góry
Wszystkim Wrześniowym Małżeństwom, STO LAT
Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 11:56, 09 wrz 2014

Do góry
Przybiegłam z wątku Malkul i poczytałam wszystko od początku....wieje pesymizmem, akurat dziś nie planowałam się udzielać, bo smutno mi, ale czując twoje zmagania, jednak uaktywniam się..
...myślę, że nie ma tego złego, coby na dobre nie wyszło, bo po pierwsze, mimo, że pod nosem wam pobudowano, to chociaż są to estetyczne budowle, a nie rozwalające się stodoły czy domostwa, zagrażające otoczeniu i szpecące bardziej lub tak bardzo, że nijak się nie osłonisz przed takimi widokami i sąsiedztwem...znam to z autopsji...
...po drugie, mieszkańcy tych domów, też będą myśleć o jakiejś zieleni w swoich mini ogródkach, więc będzie powstawać zielona enklawa..

Teraz co do tuj i serbów, wiem, że Danusia dobrze radzi, ale ja jednak zostawiłabym te tuje, skoro doskonale rosną i na dodatek można je ciąć, robię to u siebie, jak na razie dzięki cięciu nie widzę tego procesu starzenia, są piękne cały rok, stworzyły doskonały ekran od sąsiada i ulicy i hałasu; w tej chwili są tak olbrzymie i nadal rosną, że pomyślałam o wyrównaniu, zatem zostaw je, a dosadź inne drzewa liściaste, dadzą koronkowy efekt i może to być np śliwowiśnia, rośnie szybko, ma bordowe liście, kwitnie, możesz ją ciąć i formować, jak chcesz, nie jest droga, mocna i wytrzymała, kolejny może być ambrowiec np. kolumnowy, bo też szybko rośnie, pięknie się wybarwia i na tym tle stworzy ciekawy efekt
...na początek tyle, na pewno wszyscy pomogą, inspiracji u nas mnóstwo, najlepiej oglądaj różne wątki na początek, aby odszukać swój styl
intymność w ogrodzie, to przede wszystkim drzewa i dopiero potem niższe tło
zostawiam moje tuje, zobacz jaki szczelny ekran, być może w październiku będą pod linijkę
pozdrawiam, witam i mam nadzieję,że cię Aga nie znudziłam
i to moje tuje, mają 12 lat, sadziłam je, jak miały 20 cm
p.s. budy psie u mnie znikną, bo będą zmiany

Z blokowiska do ogrodu...długa droga 11:48, 09 wrz 2014

Do góry
czy mozecie mi powiedziec w czyim to ogrodzie i jaki to radodenron ten przy huśtawce
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 11:26, 09 wrz 2014

Do góry
jazzy napisał(a)
kurcze, może najlepiej będzie jak zostawie same śliwy i buxy na białym żwirze, a te biało kwitnące dam tam dalej przed te kolumnowe cisy, czy cokolwiek tam będzie rosło Co myslicie?

Wprawdzie zupełnie nie powinnam TERAZ siedzieć przy kompie, ale muszę napisać to co chcę powiedzieć (wczoraj Katiax przygoniła mnie do ciebie) - po tej wizualizacji wreszcie wiem o co chodzi - i kilka bardzo praktycznych uwag chcę dać...

Zamiast buksów (które to, po ostatniej lekturze forum, a także własnych empirycznych doświadczeniach, chorują ostatnimi czasy i przysparzają nielada smutków i kosztów na chemiczne opryski) proponuję kule z cisów, ew. rozplenice zwłaszcza na wiosnę (styczeń-marzec) cięte... w kule...
Z białym żwirkiem w takim komunikacyjnym ciągu (zamiatanie liści, odśnieżanie) załamiesz się już w drugim roku, bo będzie brudny i przemieszany ze śmieciami typu ziemia, pył, liście i resztki z liści... buksy od środka systematycznie się sypią
I albo powinien być to taki biały, okrągły, większy kamień (nazwy jego nie znam niestety), albo szary większy łupek...
Teoretycznie można by tę rabatę utopić w runiance, ale w praktyce będzie tam w towarzystwie drzew mieć zbyt sucho... a ona rośnie świetnie jak ma stale wilgotno... dlatego tez proponuje w wersji drzewa- buksy (choć przemyśl na poważnie kule z cisa) w parter carex silver sceptre tworzący niemal srebrne gęste kępy, a w regularnym obsadzeniu to efektowny monolit.

Powstała także "aleja" (równoległe linie) wzdłuż ogrodzenia, rabaty i domu... mnie się to "podobuje" ale jest jeden myk - jeśli w tym ciągu wieją ci zimą-wiosną (zimne) wiatry to koniecznie trzeba tę prostą przełamać czymś prostopadłym, bo w przeciwnym razie będą ci rośliny wymarzać.
Kwiatowy ogródek Monteverde 11:08, 09 wrz 2014

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)
Witaj Aniu! Kwiaty cudowne. Ty to masz rękę! Zaglądam do Ciebie i patrzę na kolejne kartki z Twojego kalendarza. Wierzyć się nie chce, że to już prawie połowa września Miłego dnia

No właśnie jak ten czas leci, kalendarz "chudnie" w oczach miłego dnia
Puste pole z wysepką kwiatową 11:06, 09 wrz 2014

Do góry
Witaj Elfiku ale miałaś gości znakomitych Ciebie serdecznie pozdrawiam
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 10:55, 09 wrz 2014

Do góry
Nigra,
wybierałam z komyków owoce, oczywiście w rękawiczkach bo osy tną po łapach
Kwiatowy ogródek Monteverde 10:49, 09 wrz 2014

Do góry
Wczoraj cały dzień było gorąco i parno, źle się czułam ale po 20.00 zaczęło padać i nawet mocno po grzmiało, dzisiaj całkiem inaczej będzie się pracowało w ogrodzie
Dzisiaj przyszły 3 perovskie Russian Sage

a czekam jeszcze na 2 róże Baron Girod de l'Ain (Reverchon 1897) i Pilgrim
Dostałam jeszcze nasionka rzadkiej Sarumy
Kwiatowy ogródek Monteverde 10:37, 09 wrz 2014

Do góry
Dzisiejsza kartka
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 10:31, 09 wrz 2014

Do góry
kurcze, może najlepiej będzie jak zostawie same śliwy i buxy na białym żwirze, a te biało kwitnące dam tam dalej przed te kolumnowe cisy, czy cokolwiek tam będzie rosło Co myslicie?

Podwórkowa rehabilitacja 10:01, 09 wrz 2014

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies