Bogda, przycupnij gdzie chcesz, na leżaczku, w kąciku kawowym, przy Edence , a może przy drewutni z widoczkiem na Grahama, w cieniu czereśni,podam Ci kawkę i będziemy się relaksować patrząc na bukszpany i róże bo tych jest najwięcej w moim ogrodzie
Anek rozjaśniłaś mi z tym rdestem i poszedł pod jezówki a plan miałam inny ... no powiem pewnie też by był dobry ))))))))) ale co będę eksperymentowac jak fachowiec radzi ... jedno przesadzanie na wiosnę mniej
I taka rabatka zrobiona dla oka ludzkiego i mojego dobrego samopoczucia (jedyny punkt ogrodu widziany przez przechodniów, czyli przedpłocie), w najdalszej części ogrodu. Ciepła, beztroska, choć z mocnymi roślinami (złote cisy, seslerie, liliowce miniaturowe, berberysy Green Carpet, werbeny.
Wymyśliłam coś takiego ale nie śmiejcie sie z mojego rysunku (pomagał mi moj 8-latek te ptaszki od niego
To białe na dole to kamyczki a w nich bukszpany. Bukszpany na nożkach wypadają stamtąd, nie wiem co z resztą?
Maja pąki prawie wszystkie róże począwszy od Aachener Dom, Baronowa zu Guttenberg, Novalis, Westerland, Papageno i tak dalej
i to mnie bardzo cieszy a wczoraj kupiłam Falcon i jeszcze jesienią popryskam je wszystkie od plamistości i mączniaka, a potem wiosną dwa razy
Tu jeszcze świeże kwiaty Ruffles Splendid
i Rapshody i Pastella, ach można tak bez końca Was zanudzać
Jeżówki między hortkami to jest to...i tylko u mnie myślałam o nich na północnej stronie, więc raczej słabo by kwitły....
masz rację co do różu, ale wrzucam fotkę od Kasika z jej ogródka to jest właśnie Secret Affair...około 50-60 cm więcej nie ma....fotka robiona 31 lipca
To jeszcze rabata wałkowana pod kątem róż. Zdążyłam poprawić (wysokości kwiatków i układ. Kosmosy jako jednoroczne zostawiłam mimo dominacji). Róż jeszcze nie zamówiłam.
Z cyklu męskie decyzje: mąż powiedział żona wykonała . Tutaj zlikwidowałam klasyczną różankę. Jest lepiej. Korzenie świerków były konkurencją dla róż, bukszpany w obwódce się pochorowały. Różne zbierane gatunki róż nie pasowały do siebie. Klasyczna różanka pod świerkami ade!
mam ogromną prośbę czy możecie doradzić jakieś ciekawe ładne drzewo, do posadzenia na środku działki przed domem ...
z tej strony domu ...
patrząc w lewo ...
dodam fotkę z innej strony jeszcze ...
tu z góry działki, nie mam w planach już żadnych rabatek,
bo te graby strasznie śmiecą i wypijają całą wodę z ziemi
nawet trawa tu źle rośnie ...
zostanie ściana z tujek wzdłuż ogrodzenia,
rabatka pod domem i ta biegnąca przy podjeździe ...
Groszki marne w tym roku. Ale może uda się zebrać nasiona, zwłaszcza z tego:
Ośmiał jeszcze nie myśli o zawiązywaniu nasion. Ale mam jeszcze zapas z ubiegłego roku. Te nasiona zachowują moc kiełkowania.
Kwiaty "flakonowe":
Ewelinko, dziękuję za miłe słowa
Zawsze informuję,
Morskie Oko....raz i to rowerem, z pięknym bagażem z tyłu (córcia) dziewięć kilometrów w górę bez odpoczynku....piękne czasy lata 90, wrażenia bezcenne...
Tłumów unikam i Morskiego Oka, ponieważ w górach szukam czegoś więcej...
Edenka zachwyca i miło że Tobie się podoba
pozdrawiam Cię Cieplutko
Agatko, klon już pokazujęposadziłam go w zacisznym miejscu ogrodu, z jednej strony ma drewutnię, za sobą szpaler iglaków od sąsiada.
Powinien mieć też dużo słońca. Rabata, na której rośnie, miała powstać dopiero wiosną, ale w związku z tym, że dostałam kilka roślin i musiałam w to miejsce przesadzić różę, która chorowała latem, zaczynamy tworzyć ją już teraz. Ponieważ po lewej stronie zostaną posadzone hortensje phantom, które, jak doczytałam, lubią kwaśną glebę, zastanawiam się, co podsypać pod klon i jakie rośliny pod nim posadzić, by ze sobą współgrały i dobrze się czuły w sowim towarzystwie
Mrozu i wiatru u nas nie brakuje, odnoszę wrażenie, że mieszkamy na lokalnym biegunie zimna, ale klon został posadzony w najlepszym miejscu